Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τελικά το βδσμ αφορά πάντα στην κυριαρχία και την υποταγή;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος folha, στις 16 Σεπτεμβρίου 2017.

  1. folha

    folha deja vu

    Τελικά το βδσμ αφορά πάντα στην κυριαρχία και την υποταγή;

    Ρωτάω γιατί πολλές απαντήσεις στο νήμα για το τι δεν είναι βδσμ απαντάνε στο τι δεν είναι κ-υ. Και δεν είναι το πρώτο νήμα στο οποίο συμβαίνει αυτό: συζήτηση για βδσμ να επικεντρώνεται τελικά σε συζήτηση περί κυριαρχίας και υποταγής.

    Φέρνω λοιπόν στο μυαλό μου ένα ζευγάρι πχ. που αρέσκεται στο δέσιμο αλλά δεν υπάρχει άλλο είδος κυριαρχίας - υποταγής στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους. Αυτοί δεν είναι βδσμ; ή θεωρούμε ότι τη στιγμή που δένει ο ένας τον άλλον ότι έχουμε μια πράξη κ-υ και γι' αυτό τους θεωρούμε βδσμ.

    Αντίστοιχα, όταν έχουμε ένα ζευχάρι σαδιστή - μαζοχιστή, σε μία κατά τ' άλλα ισότιμη σχέση, τη στιγμή που ο ένας σαδίζει τον άλλο, αυτομάτως ο σαδιστής έχει το ρόλο του κυρίαρχου κι ο μαζοχιστής το ρόλο του υποτακτικού;

    Αν στα παραπάνω ερωτήματα απαντάμε ναι, τότε βδσμ είναι τελικά πάντα σχέσεις κυριαρχίας και υποταγής;

    Επειδή δεν ξέρω πόσο ξεκάθαρα κατάφερα να διατυπώσω την απορία μου, θα πω πώς το βλέπω εγώ:

    Στα παραπάνω παραδείγματα εγώ δεν βλέπω σχέση κ-υ αλλά παρόλα αυτά εντάσσω τις σχέσεις σε βδσμ. Δηλαδή για εμένα μπορεί να είναι μια σχέση βδσμ χωρίς να υπάρχει κ-υ.

    Από την άλλη ακριβώς επειδή πολλές συζητήσεις περί βδσμ καταλήγουν στα περί της κ-υ, αναρωτιέμαι μήπως τελικά η οπτική μου διαφέρει από την οπτική αρκετών άλλων και γι' αυτό οι συζητήσεις περί βδσμ καταλήγουν να είναι περί κ-υ;
     
  2. Amateurslave92

    Amateurslave92 New Member

    Εγώ θα πω ότι θα βρεις τι είναι bdsm εάν κοιτάξεις τον ορισμό "BDSM is a variety of often erotic practices or roleplaying involving bondage, discipline, dominance and submission, sadomasochism, and other related interpersonal dynamics. Given the wide range of practices, some of which may be engaged in by people who do not consider themselves as practicing BDSM, inclusion in the BDSM community or subculture is usually dependent upon self-identification and shared experience." οπότε δεν είναι μόνο η σχέση Κ - υ αλλά πολλά παραπάνω.
     
  3. François Frédéric

    François Frédéric Regular Member

    Το BDSM είναι μια μορφή ερωτικών προτιμήσεων και διαπροσωπικών σχέσεων που περιλαμβάνουν την συναινετική χρήση δεσμών, τον έντονο ερεθισμό των αισθήσεων και την εμπλοκή σε φαντασιακά παιχνίδια ρόλων και εξουσίας.

    Ο όρος BDSM είναι ένα σύνθετο αρκτικόλεξο που αντιπροσωπεύει τις έξι αγγλικές λέξεις "Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadism, and Masochism", οι οποίες μεταφράζονται σε δυάδες ως "Δεσμά & Πειθαρχία" (B/D), "Κυριαρχία & Υποταγή" (D/S) , "Σαδισμός & Μαζοχισμός" (S/M). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα ερωτικών δραστηριοτήτων και συμπεριφορών ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες. Παράλληλα περιγράφει και διάφορες μορφές διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά παράλληλα και κάποιες ξεχωριστές υποκουλτούρες και τάσεις που εκφράζονται μέσα από αυτό.

    Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του BDSM είναι το γεγονός πως οι δραστηριότητες και οι σχέσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του χαρακτηρίζονται από το γεγονός πως οι συμμετέχοντες συνήθως αναλαμβάνουν συμπληρωματικούς, αλλά άνισους ρόλους. Οι συμμετέχοντες που έχουν ένα ενεργητικό ρόλο, που ελέγχουν τη δραστηριότητα ή ασκούν ερωτικό έλεγχο πάνω στους άλλους ονομάζονται Top ή Κυριαρχικοί. Οι συμμετέχοντες που αναλαμβάνουν τον παθητικό ρόλο, που είναι αποδέκτες της δραστηριότητας ή ελέγχονται από του παρτενέρ τους, είναι γνωστοί ως Bottom ή υποτακτικοί. Τα άτομα που εναλλάσσονται ανάμεσα στους δύο ρόλους, είτε σε διαφορετικές σχέσεις, είτε μέσα στην ίδια σχέση, ονομάζονται Switch (που μεταφράζεται αδόκιμα ως "Διακόπτης" από τα Αγγλικά).[1]

    https://el.wikipedia.org/wiki/BDSM

    αμα ειναι σωστο και αυτο βεβαια !!!!!!!!!!!!!!!
     
  4. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Αν κάποιος μιλάει για τα Ιμαλαία το πιο πιθανό είναι ότι αυτοί που τον ακούν σκέφτονται το Έβερεστ.
    Η συντριπτική πλειοψηφία των συζητήσεων για τα Ιμαλάια αφορούν το Έβερεστ ακόμη και αν έχουν το πολύ γενικό Ιμαλάια ως topic.

    Ωστόσο τα Ιμαλάια είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, μία οροσειρά εκατοντάδων χιλιομέτρων, από το Έβερεστ που είναι απλά ένα βουνό.

    Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεσαι.

    Από την άλλη, και το D/s και το M/s χωράνε μακράν περισσότερη φιλοσοφία και φιλολογία από οτιδήποτε άλλο στο ακρωνύμιο οπότε κάποιες στατιστικές έχουν εδραιωμένη λογική.
     
  5. folha

    folha deja vu

    Μου αρέσει αυτό που λέει για άνισους ρόλους, δίνει μία απάντηση για το ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των βδσμ σχέσεων.
     
  6. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

  7. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

  8. espimain

    espimain Contributor

    Ναι πάντα.  
     
  9. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Να δύο πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

    Σίγουρα θα υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα λογική από πίσω τους.
     
  10. espimain

    espimain Contributor

    Η οδοποιός διαφορά του BDSM από την απλή ικανοποίηση των διαφόρων φετίχ, και των κίνκι ερωτοτροπιών, είναι η δεσπόζουσα παράμετρος της κυριαρχίας υποταγής.

    Σαν αυτό το ωραίο παράδειγμα με το Έβερεστ.
    Αν ανέβεις στο Έβερεστ σίγουρα έχεις πάει στα Ιμαλάια, αλλά.....
    Αν πας στα Ιμαλάια δεν σημαίνει ότι ανέβηκες και στο Έβερεστ.
     
  11. gaby_m

    gaby_m open for S/m discussion Premium Member Contributor

    Έχω την γενική αρχή ότι οι μόνοι που μπορούν να χαρακτηρίσουν τη σχέση τους ως οτιδήποτε είναι οι ίδιοι οι μετέχοντες. Αν αυτοί θεωρούν ότι κάνουν BDSM, που διαφέρει από το έχουν σχέση BDSM, υποθέτω κάπως το έχουν σκεφτεί, γιατί να θεωρήσω ότι και καλά έχουν λάθος; Αν έχουν συναινέσει μεταξύ τους σε αυτά που κάνουν, αν, ενδεικτικά, έχουν ασχοληθεί με τις τεχνικές και πχ παίζουν με safeword φαίνεται ότι έχουν συνειδητότητα σε αυτό που κάνουν. Αν είναι συνειδητά SSC, τότε ισχύει τουλάχιστον μια προϋπόθεση για να κάνουν BDSM, η συνειδητότητα.

    Όσον αφορά την, κατά την άποψή μου, δεύτερη προϋπόθεση, γράφετε "εντάσσω", η λέξη αυτή υπαινίσσεται την ύπαρξη ενός πλαισίου αναφοράς. Ποιό είναι το πλαίσιο αυτό, εδώ, στην Ελλάδα;
     
  12. elfcat

    elfcat . Contributor

    To bdsm συνδέεται με την ερωτική κυριαρχία και την υποταγή, όχι με σεξουαλική/ερωτική σχέση ντε και καλά. Στο πρώτο παράδειγμα που αναφέρετε, αν τα μέρη έχουν συμφωνήσει ότι στο κρεββάτι τους κάποιος θα κυριαρχεί και κάποιος θα υποτάσσεται, αλλά στην υπόλοιπη ζωή τους θα υπάρχει ισοτιμία, τότε είναι top και bottom και μια χαρά βδσμ έχουν στην κλίνη τους, όχι όμως πέραν αυτής. Στο δεύτερο παράδειγμα, εν τοις πράγμασι ο σαδιστής κυριαρχεί και ο μαζοχιστής υποτάσσεται, οπότε και αυτοί στην κλίνη τους, εφ' όσον έχουν συμφωνήσει, βδσμ κάνουν την ώρα της σεξουαλικής συνεύρεσής τους. Τα παραπάνω μην τα μπλέκετε με τυχόν σαδομαζοχιστικές πρακτικές που μπορεί να μετέρχονται περιστασιακά οι άνθρωποι στην σεξουαλική ζωή τους, όταν δεν υπάρχει επίγνωση και συμφωνία των μερών. Προϋπόθεση στο βδσμ είναι να ονοματίζονται τα πράγματα και να συμφωνούνται.

    Το βδσμ είναι πάντα σεξουαλική/ερωτική κυριαρχία και υποταγή και όχι κατ' ανάγκη σεξουαλική/ ερωτική σχέση. Από εκεί και μετά ο καθένας δικαιούται στην προσωπική ζωή του να βαφτίζει όπως θέλει την σχέση του και τις επαφές του. Στο βαθμό που κρατάει τους ορισμούς του, τις επαφές και τις σχέσεις του στην ιδιωτική σφαίρα του, ας πει ότι κάνει βδσμ, ας πει ότι κάνει γιουβέτσι. Εμείς μαζί σου είμαστε. Ποιοι είμαστε άλλωστε εμείς για να τον κρίνουμε. Αν όμως τυχόν, του έρθει στην κούτρα του να κατέβει στο δημόσιο διάλογο και να εκθέσει την σεξουαλική/ερωτική ζωή του (μέχρι σήμερα δεν έχω βρει ούτε έναν καλό λόγο γιατί το πράττει κάποιος αυτό, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση )και μαζί και τους ιδιωτικούς ορισμούς του περί βδσμ , θα πρέπει να είναι έτοιμος να συμφωνήσει ή να αντιπαρατεθεί με τους συμφωνημένους κοινούς ορισμούς και να μην κλαψουρίζει, λέγοντας 'αυτό είναι το δικό μου βδσμ και δεν θα μου πείτε εσείς".
     
    Last edited: 18 Σεπτεμβρίου 2017