Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Spank Collective - μια queer/φιλοφεμινιστικη/ελευθεριακη bdsm ομαδα

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος XnX, στις 24 Απριλίου 2015.

  1. Ήταν, αρχές Ιούνη του '12 στα Εξάρχεια, όταν ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες του Σκαραμαγκά (βασικά κάποιων κοριτσιών από εκεί για ένα 2μερο Φεστιβάλ που είχε να κάνει με το BDSM αλλά σε φάση ΛΟΑΤ - καμία σχέση με το αντίστοιχο BDSMικό περίπτερο της γνωστής εκδήλωσης GAY PRIDE, το οποίο ήταν καπελωμένο από γνωστό οίκο ανοχής του μακριά και αλάργα) και επειδή η σύντροφος ήτο αμφί, είπαμε να πάμε να δούμε τι λέει, τι θα πουν (σ' αυτό το σημείο να πω, πως, θεωρώ εκδηλώσεις σε τέτοιους χώρους αν όχι ανούσιες, παντελώς ξεπερασμένες / και οι καταλήψεις έξω - Eυρώπη - δεν έχουν τον ίδιο αέρα δημιουργικότητας).

    Πέρα από 2-3 άτομα ΛΟΑΤ που τα ήξερα (τουλάχιστον το ένα μια κοπέλα που έκανα παρέα και που παλιότερα είχε να κάνει κάτι πτυχιακές στον κλάδο της γύρω από το BDSM) δεν είδα κανένα άτομο του χώρου από εδώ μέσα (ξέρω σχεδόν την πλειοψηφία των ενεργών μελών) και αυτό είναι ενδεικτικό για την -so called- κοινότητα, η οποία, τελευταία, έχει μια τάση να βρίσκεται όπου παίζει γκαφρό ή χρυσαυγουλίνη). Τέλος πάντων.... όχι σεξιστές αναρχικοί.... θα εξηγήσω.
    Είδαμε ένα ντοκιμαντέρ για τον Φλάναγκαν και μετά την προβολή άρχισε η κουβέντα αργότερα για το τι είδαμε, αλλά και για το BDSM στην ΛΟΑΤ φάση του, πετάγεται σε ντίρλα φάση (από τα μπιρόνια) ένας αυτοαποκαλούμενος αναρχικός θαμών του Σκαραμαγκά (ξέρετε ο κάθε ντίρλας και χασιστής - προς θεού δεν ψέγω για τις ουσίες, άλλωστε και ο ίδιος στο παρελθόν έχω δοκιμάσει αβέρτα - δεν είναι ντε και σώνει αναρχικός, επειδή απλά το δηλώνει...) και μας είπε πως καταδικάζει αυτό το ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα (BDSM) των ανωμάλων της Δύσης καπιταλιστών Αμερικάνων (κάτω οι βάσεις του θανάτου) και ότι αυτός γεννήθηκε για να "ΣΠΑΕΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ" ιδεολογικά (σαν τον ΧΟΥΛΚ της Marvel δεν του είπαμε γιατί θα άρχιζε να βρίζει την ιμπεριαλιστική Marvel).
    Εμείς μετά από λίγο φύγαμε αφού είπαμε την γνώμη μας... μας έκανε όμως απορία πως απάντησαν MONO 2 κοπέλες σε αυτό το άτομο, ενώ ο όχλος ψιλοβουβάθηκε... τέλος πάντων κάπως έτσι γίναν τα πράγματα.
     
    Last edited: 22 Μαϊου 2015
  2. dimst

    dimst New Member

    Μπράβο στην κολεκτίβα! Μπορούν να αν ανοίξουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως αυτές που άνοιξαν με αυτό το άρθρο! Ενδιαφέρον και το κομμάτι στο άρθρο που αναφέρεται στη βια των πολεμικών και το bdsm. Δύσκολο θέμα προς συζήτηση είναι, το αν αναπαράγονται οι σχέσεις εξουσίας στο bdsm (όχι φαλλοκρατικά αλλά γενικότερα). Όχι οτι συμφωνώ με αυτό απλά είναι περίπλοκο ζήτημα! Εγώ το βλέπω κατά κάποιο τρόπο σαν ένα μοντέλο δυαδικής εξουσίας (που δεν διαφωνώ και πολιτικά με αυτό). Απλά τροφή για σκέψη!
     
  3. XnX

    XnX Love Through Discipline

    Για οσ@ βρίσκονται στον Βόλο  

     

    2ο ΑΝΑΡΜΟΝΙΚΟ ΕΚΦΥΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6
    18.00 OPENING ΕΚΘΕΣΗΣ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ
    20.00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ SPANK COLLECTIVE ‘ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ BDSM’

    https://www.facebook.com/spankcollective/
    https://spanku.wordpress.com/

    00.00 MΠΑΡ/ LIVE SET ‘Last Days of S.E.X.’ + GUESΤ LIVE HELLO TAIWAN

    ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6

    18.00 WORKSHOP ‘Βρες τα στερεότυπα’
    20.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “SPECTRUM”
    KAI ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    00.00 PARTY

    ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗΣ, ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ, ΟΜΟΦΟΒΙΚΗΣ, ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

    LET’S QUEER IT UP

    https://www.facebook.com/events/917565815036086/
     
  4. Marlen Daudaux

    Marlen Daudaux circle.breath.line

    Παιδιά, καταλαβαίνω τι εννοείτε με το coming out, αλλά, προσωπικά, όποτε έλεγα σε έναν εραστή ότι εγώ είμαι έτσι κι έτσι, δεν είχε πλάκα. Και μιλάω σοβαρά. Αυτή η κουλτούρα για μενα είναι underground και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της.

    Και τώρα λίγες απόψεις/ερωτήσεις για το εξής κείμενο: (https://militantfeminists.wordpress.com/2015/05/21/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-50-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5/)

    Και καλά κάνει αυτή η κοινωνία και είναι έτσι. Εν τέλει, αδιαφορώ για το πως είναι αυτή η κοινωνία. Στο σπίτι μου κάνω αυτό που θέλω και δεν με ενόχλησε ποτέ κανείς.

    Σόρρυ, δεν ξέρω για ποιες συνελεύσεις μιλάτε, και ούτε με νοιάζει βέβαια, αλλά, η σιωπή δεν έχει να κάνει με γυναίκα ή άντρα. Έχετε την τάση στο κείμενο -και φαντάζομαι και στον ιδεολογικό σας προσανατολισμό- να θυματοποιείτε τις γυναίκες. Χωρίς προσβλητικό τόνο ή κάτι παρεμφερές, εκτιμώ ότι τέτοια λόγια και τέτοιες θέσεις έχουν κάνει πολύ μεγάλο κακό στον γυναικείο πληθυσμό. Μάθετε να εκτιμάτε και να κάνετε ανάγνωση της κατάστασης σύμφωνα με την δράση του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και όχι με το ΦΥΛΟ.

    Και ποιος σας είπε ότι το bdsm δεν είναι ρομαντικό; :/

    "Άντε γαμηθείτε, ρε! Είπα από μέσα μου..." έλεγε ο RealFlorian σε ένα βιντεάκι του. Αυτό το πράγμα μου θυμήσατε εδώ.
    ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ. ΔΕ ΓΕΛΑΜΕ ΣΙΩΠΗΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΒΛΑΚΕΣ, ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ, ΑΞΕΣΤΟΥΣ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: "Πρέπει να σπάσεις αυγά για να φτιάξεις ομελέτα..."

    Και ποιος σας είπε ότι η vanilla σεξουαλικότητα είναι βαρετή;
    Ε, παιδιά, χαλαρώστε λίγο. Κανείς δεν σας μισεί. Μάλλον εσείς μισείτε τους εαυτούς σας κι έπειτα καταλήγετε να μισείτε και όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

    ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΗΝΣΤΡΗΜ ΒΑΝΙΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ;;;!!!
    ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΗΝΣΤΡΗΜ ΒΑΝΙΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ;;;!!!
    Ρε, χαμηλώστε λίγο τα φώτα σας...!! Φυσικά και στο bdsm τα πράγματα με τη συναίνεση είναι καλύτερα (για αναρίθμητους λόγους όπως η ηλικία, η συνείδηση της πράξης, η λογική της ίδιας της πρακτικής κτλ), αλλά εσείς το παρουσιάζετε λες και κάθε vanilla σεξ είναι βιασμός. ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ.

    ΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!! Αν μπορείς εσύ που εκπροσωπείς φαντάζομαι την σελίδα, φέρε μας σε επαφή με τον/την συγγραφέα του κειμένου, διότι εδώ γράφονται μαλακίες με παχιά σως από πάνω. Ποιος σας είπε ότι το να είσαι sub ή Dom ή Top ή bottom είναι επιλογή της τάξης του "Ξύπνησα και σήμερα θα πιω καφέ";! Είμαι εν γένει bottom μαζόχα με καλές προοπτικές για άψογη sub και ίσως κάποια μέρα slave, αλλά είμαι έτσι γιατί ΜΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ. Όταν ήρθε η ώρα, κάπου στα 20-21 μου, να καταλάβω τί παίζει με την σεξουαλικότητά μου, κάθισα, έκατσα, το έψαξα, βρέθηκα με ανθρώπους της ίδιας κουλτούρας και απλώς συνειδητοποίησα ότι αυτή είμαι και ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ.
    Και όλα αυτά τα λέω γιατί το πιο όμορφο πράγμα στον χώρο μας είναι το ότι βρίσκεσαι εδώ που βρίσκεσαι εν πλήρει συνειδήσει. Όταν λοιπόν, βρίσκεσαι κάπου εν πλήρει συνειδήσει σημαίνει ότι δεν έχεις να φοβηθείς την κριτική και την παραφιλολογία και τον στιγματισμό. Ποιος σας είπε ότι ένα συνειδητοποιημένο μέλος της bdsm κοινότητας φοβάται και σιωπά; Ρε, πάτε καλά; Εγώ έχω γνωρίσει sub γυναίκες.. Καμία δεν μου είπε ότι ΣΙΩΠΑ για κάποιο λόγο. ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗ SUB ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ OUTSIDE OF THE BOX. Το έχετε αντιληφθεί αυτό το πράγμα;

    και τέλος...
    Κόμπλεξ. Παίδες, αυτή είναι πασιφανέστατη κόμπλα. Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά αυτό είναι βασικό. Περιμένετε την αναγνώριση από τον vanilla χώρο, αντιστρέφοντας την διάθεσή σας προς αυτόν. Και, εν γένει, περιμένετε μια αναγνώριση. Από κάποιον.. Κάπου.. Κάποτε.. Ίσως και μια αποδοχή.
    Αυτή είναι προβληματική. Κοιτάξτε τους εαυτούς σας. Και κυρίως, ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

    Σόρρυ για τα κεφαλαία και το anger, αλλά το κείμενο έβγαλε σαφές μίσος προς το αλλότριο.
    Παράξενο, ε;
     
     
  5. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Like, καράlike και κάργαlike @Marlen Daudaux

    Έπεσα στο νήμα από τύχη στην αναζήτηση μου για άλλο νήμα και διάβασα το περιεχόμενο των συνδέσμων.

    Υπό άλλες συνθήκες θα έκανα εμετό από τα μάτια, αλλά κατόπιν ψύχραιμης ανάγνωσης αναγνωρίζω ότι τέτοιες radical αντιδράσεις από τους συνήθεις χώρους ίσως να είναι μια καλή ένδειξη ότι έχουμε πλέον mainstream lgbt. Ότι το lgbt ξεπέρασε το στάδιο της επανάστασης και συστηματοποιείται, εισάγει νέα στερεότυπα και νέες νόρμες. Ότι έχουμε ώριμο lgbt και όχι μόνο pride parade για τις εντυπώσεις.

    Εδώ θα διαφωνήσω. Ποτέ δεν ήταν η αναγνώριση ο σκοπός τέτοιων δομών και ομάδων. Η επιβολή τρόπου σκέψης και τρόπου λειτουργίας ήταν ανέκαθεν το ζητούμενο.

    Κάτι που δεν σχολιάστηκε είναι η επαινετική αναφορά από τον αρθρογράφο του militantfeminists στις Samois, μία από τις πιο αρρενοφοβικές, σεξιστικές, φασιστικές ως προς τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και ρατσιστικές λεσβιακές οργανώσεις που έχει καταγράψει η ανθρώπινη ιστορία.

    Και militantfeminists... πσσσσσ.. είμαι σίγουρος ότι κάποιων οι μπάλες κουνήθηκαν για μια στιγμή όταν δημιουργήθηκε το blog.
     
    Last edited: 25 Σεπτεμβρίου 2016
  6. Marlen Daudaux

    Marlen Daudaux circle.breath.line

    @AuroraBorealis

    Δεκτή και η δική σας προσέγγιση, όμως, στα δικά μου μάτια, φαίνεται πως μόνο την αποδοχή του «μικρομεσαίου καναπεδάκια» ψάχνουν αυτές οι ομάδες, καθώς, με τον τρόπο τους, σε αυτόν αναφέρονται/απευθύνονται. Και αν, εν τέλει, δεν αναφέρονται σε αυτόν, τότε η ανάγκη τους είναι η φιλοσοφία του πυροτεχνήματος...
    ΜΠΑΜ>θέαμα>σκοτάδι

    Ίσως να είναι και η ανάγκη για την μοναδικότητα, την διαφορετικότητα, την ανάγκη, βρε αδερφέ, να «ανήκω κάπου», αλλά αυτό το «κάπου» να είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο και queer (ακόμη κι αν αυτό εκφράζει τεράστια γκάμα ανθρώπων), παρά ομάδα ζωγραφικής του δήμου. Γιατί, πως να το κάνουμε... Ομάδα ζωγραφικής του δήμου και πράσσειν άλογα...

    Αίσχος. Αίσχος. Αίσχος.
    Και αυτά τα άτομα παρασύρουν κόσμο και ίσως να διαμορφώνουν συνειδήσεις..
     
  7. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Aυτό το γαμημένο και στανικά αναζητούμενο "ανήκειν" μου σπάει τα κουδούνια...
    Φετίχ έχει καταντήσει...
    Άσε που η αναζήτηση της επιλογής του μού κάνει κάτι από ψώνια σε ρουχαλάδικο, σε περτικαλί το έχετε να ταιριάζει με το σκουλαρίκι..?
     
  8. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Το ότι ίσως να διαμορφώνουν συνειδήσεις θα μπορούσε να είναι ίσως επεμβατικό αλλά βρίσκω το "ίσως" εντελώς άκυρο όταν πρόκειται για τέτοιες ομάδες.

    Ψάχνω αποδοχή είναι το ότι εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ΄κακοποίηση' ή στην κακοποίηση οπότε εγώ προσωπικά δεν πρόκειται ουδέποτε να κακοποιήσω κάποιον ακόμη και αν συναινεί σε αυτό.
    Το ότι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν δύναται να υπάρξει συναίνεση στην ΄κακοποίηση' ή στην κακοποίηση για αυτό και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να αποδείξω ότι όσοι συναινούν στην κακοποίηση είναι ηλίθιοι και θύματα και αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί έτσι εμένα μου αρέσει είναι επέμβαση golden dawn ηθικής και νοοτροπίας.

    Ψάχνω αποδοχή είναι το ότι εγώ δεν συμφωνώ με τον κοινωνικό προσδιορισμό που μου προσδίδει αυτό που έχω στο εσώρουχο μου και θέλω να μπορώ να ζήσω με ασφάλεια και ισότιμα με οποιοδήποτε άλλο στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να κρίνομαι από τις επιλογές μου.
    Το ότι εγώ προσωπικά έχω θέμα με αυτό που βρίσκεται στο εσώρουχο μου και θέλω όλοι να ξεχάσουν ότι ξέρουν και νιώθουν για αυτό που έχουν στο εσώρουχο τους γιατί εμένα έτσι μου αρέσει και κρίνω σωστό είναι επέμβαση.

    Αποδοχή είναι το παιδιά μήπως να βάλουμε το @ μαζί με τα η/ος και επέμβαση το ότι δεν υπάρχει η/ος υπάρχει μόνο @. Η διαφορά είναι μεγάλη πιστεύω.

    Άσε αυτό το white male. Αμάν κάνουμε να σταματήσουμε να ακούμε και gay και Εβραίος τώρα φορτωθήκαμε άλλα δύο. Αναρωτιέμαι πήγε καμιά queer φεμινίστρια στην κίνα στην ινδία ή στο κονγκό να δει τι κάνουν οι κίτρινοι και οι μαύροι?
     
  9. angel42

    angel42 Regular Member

    Θεωρώ και το εν λόγω άρθρο και την εν γένει όλη προσπάθεια σημαντική να φωτιστούν προβληματικές να μπουν κάποια ζητήματα υπό το πρίσμα μίας εξέτασης κι επανατοποθέτησης, να ανοίξει ένας διάλογος... Αλήθεια εσείς που εξανίσταστε, τίποτε χρήσιμο δεν είδατε προς σκέψη; Είναι όλα τα θέματα που θίγονται λυμμένα και υπάρχουν απλά κάποιοι τρελοί που με το γραπτό τους λόγο προσπαθούν να κάνουν πυροτεχνήματα και να σας καταπιέσουν; Ο άκρατος συντηριτισμός έχει εισχωρήσει σε όλους τους χώρους σκέψης και στους χώρους της ηδονής. Κάθε προσπάθεια να απεμπλακεί κανείς από δαύτον συναντάει τη λυσσασμένη αντίδραση, το τσουβάλιασμα, τη χλεύη και το μένος... Δείτε απλά μήπως κι εσείς που εξανίσταστε συλλήβδην μήπως είστε μέρος αυτού του προβλήματος... Εύχομαι καλή συνέχεια στο spank collective... A.
     
  10. gaby

    gaby Guest

    Ποτέ δεν ήταν περίπατος να πεισθούν μαζικά άνθρωποι υπέρ μιας συγκεκριμένης αντίληψης και να κερδηθεί ο σεβασμός τους. Εγώ που δεν εξανέστην δεν είδα τίποτα χρήσιμο προς σκέψη γιατί όλα όσα θέτει η ομάδα αυτή πολλοί τα έχουν ξανασκεφτεί και ενδεχομένως να κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα. Και για πολλούς άλλους λόγους.

    Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του οποίου πρέπει να εξετάσω αν είμαι μέρος;
     
  11. angel42

    angel42 Regular Member

    Σεβαστό το ότι δεν είδατε τίποτε χρήσιμο αγαπητή @gaby. Το ότι δεν αρχίσατετε να ουρλιάζετε και να καταγγέλετε γενικώς και συλλήβδην κάτι επειδή δεν το βρίσκετε χρήσιμο, πρωτότυπο ή ενδιαφέρον σας τιμά. Δε βλέπω γιατί θεωρήσατε ότι χρειάζεται να ρωτήσετε εμένα για το αν πρέπει να εξετάσετε τον εαυτό σας για κάτι ή όχι... Α.
     
  12. gaby

    gaby Guest

    Αγαπητή @angel42 οι αξιακές κρίσεις, πλάγιες και ευθείες, με κάνουν να χαμογελώ με τρυφερότητα. Ασφαλώς και δεν θα τσίριζα, μόνον αν ο νεαρός και άταχτος σκυλάκος μου πεταγόταν στο δρόμο ξαφνικά θα τσίριζα! Αλλά όταν αξιότιμα μέλη προτείνουν να εξετάσουν οι άλλοι, εμου συμπεριλαμβανομένης, αν είναι μέρος του προβλήματος, τότε ρωτώ ποιο είναι το πρόβλημα για να βεβαιωθώ ότι αν δε ωφελώ πουθενά τουλάχιστον δεν βλάπτω