Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ακαδημαϊκή Έρευνα και (BD)SM

Συζήτηση στο φόρουμ 'Επιστημονικές έρευνες που αφορούν το BDSM' που ξεκίνησε από το μέλος ae1969, στις 17 Οκτωβρίου 2010.

  1. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Όπως είπα και σε προηγούμενο μήνυμα σε κάποιο άλλο νήμα, έχω την ευκαιρία – λόγω αντικειμένου της εργασίας μου – να έχω πρόσβαση σε μια εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Βρετανικού πανεπιστημίου και έτσι έχω μαζέψει ένα αριθμό από ακαδημαϊκά – ερευνητικά άρθρα τα οποία πραγματεύονται το ζήτημα του (BD)SM.

    Θεώρησα σκόπιμο να ανοίξω ένα ακόμα νήμα σε αυτή την «αντιεμπορική» γωνιά του φόρουμ κυρίως για να μην ψάχνω κάθε φορά που θα τοποθετώ τα άρθρα, τα οποία τις περισσότερες φορές παραθέτω σε μορφή περίληψης. Όπως ξαναείπα, τα πρωτότυπα (στα Αγγλικά) είναι στη διάθεση του καθενός που θα τα ζητήσει. Όσες και όσοι δεν γνωρίζουν / «γνωρίζουν» τα μούτρα μου και δεν έχουν τρόπο άμεσης επικοινωνίας, μπορούν να μου στέλνουν pm με το e-mail τους – οι υπόλοιποι ξέρουν που θα με βρουν.

    Να τονίσω ότι η παράθεση των άρθρων γίνεται με αντικειμενική σκοπιά – άσχετα αν συμφωνώ ή όχι με το περιεχόμενό τους και μόνο και μόνο για να δώσω κάποιες πτυχές της ακαδημαϊκής έρευνας για το χώρο.

    Ήδη δύο άρθρα έχουν εμφανιστεί σε άλλα νήματα:

    Ψυχολογία και BDSM: Παθολογία ή Ιδιαιτερότητα; - Μήνυμα #28
    Connolly, Pamela H. (2006) 'Psychological Functioning of Bondage/Domination/Sado-Masochism (BDSM) Practitioners', Journal of Psychology & Human Sexuality, Volume 18, Issue 1, Pages 79 — 120.

    David Stein και το σλόγκαν SSC – Μήνυμα #2
    Title: Bondage Unbound. By: Clayton, John Cloud, Time International (South Pacific Edition), 08180628, 1/19/2004, Issue 2 / Database: Business Source Premier


    ---------- Post added at 21:10 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

    Λοιπόν πάμε...

    Rethinking Kink: Sadomasochism as Serious Leisure
    By Stacey Newman (Assistant Professor of Sociology at Buffalo State College), Springer Sociology, Volume 33 (2010), pages 313 – 331

    Μετάφραση περίληψης: ae1969

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Η συγγραφέας πήρε την ιδέα από την εργασία του Robert Stebbins περί «σοβαρής διασκέδασης» (1982) και με βάση μια εθνογραφική έρευνα, προσπάθησε να ερευνήσει το θέμα του SM σε ένα πιο ευρύ ορίζοντα πέρα από τα όρια της απλής τοποθέτησής του σαν kinky sex, ανατρέχοντας στα χαρακτηριστικά αυτών που ανήκουν στο χώρο του SM, αλλά και στο τι «εισπράτουν» από αυτό.

    Ο συναινετικός σαδομαζοχισμός θεωρείται ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, που σύμφωνα με τη συγγραφέα δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Στη λαϊκή κουλτούρα απλώς κατατάσσεται σε κάτι που αφορά από ένα απλό kinky φαινόμενο της κρεβατοκάμαρας έως σεξουαλική προτίμηση δολοφόνων σε κάποιες ταινίες. Και παρότι αρκετοί από το χώρο του SM «υπερασπίζονται» την προτίμησή τους σαν ένα απλό ερωτικό μέσο, η πρόχειρη ταξινόμησή του ως kinky sex δεν έχει δώσει την ευκαιρία στις ευρείες μάζες να εξερευνήσουν και να καταλάβουν αυτή την «κοινότητα».

    ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

    Η συγγραφέας ξεκίνησε την έρευνά της το 2002 από μια περιοχή (την ονομάζει ‘Caeden’ ώστε να διασφαλιστεί η ανωνυμία) στις βορειανατολικές ΗΠΑ, όπου η σκηνή SM είχε μια σημαντική εκπροσώπηση (για το μέγεθος της πόλης) σε επίπεδο ύπαρξης clubs κυρίως λόγω της ανάγκης των μελών τους να εξασκούν τις πρακτικές ανάμεσα σε «ομοϊδεάτες» τους. Αν και αργότερα τα δύο από τα τρία clubs έκλεισαν, το ένα συνέχισε αποτελώντας πια τον ένα και ισχυρό πόλο έλξης των SΜers. Μάλιστα συμμετείχε κανονικά στα clubs πληρώνοντας τις συνδρομές της και μετέχοντας ενεργά στα διάφορα τεκταινόμενα (!) ώστε να μην αποκαλυφθεί ο ερευνητικός χαρακτήρας της συμμετοχής της (Σημ. ae1969: Στη βιβλιογραφία για τις Μεθόδους Έρευνας αναγράφεται – σωστά – ότι το κάθε «δείγμα» μπορεί να επιρρεαστεί σημαντικά και να μεταβάλει τη συνήθη συμπεριφορά του αν γνωρίζει ότι η όποια δραστηριότητά του παρακολουθείται στα πλαίσια κάποιας έρευνας). Η όλη ερευνητική παρατήρηση διήρκεσε τέσσερα χρόνια (Σημ. ae1969: Ο μεγάλος χρόνος που κράτησε η έρευνα είναι απόλυτα συμβατός με τις ανάγκες της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, όπως τις δίνει η βιβλιογραφία για τις Μεθόδους Έρευνας).

    Μετά το αναγκαίο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συγγραφέας «έμαθε πρόσωπα και πράγματα», ξεκίνησε μια σειρά αναλυτικών σε βάθος συνεντεύξεων, οι οποίες κρατούσαν από τέσσερεις ως έντεκα ώρες. Το δείγμα παρουσίαζε σημαντική δημογραφική ομοιογένεια λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης της πόλης (λευκοί, αρκετοί Εβραϊκής καταγωγής), οπότε απέφυγε να έρθει σε επαφή με κάποια μέλη με διαφορετικής φυλής, αφού ήταν τόσο λίγα που δεν θα ήταν δυνατό να τους διασφαλίσει την ανωνυμία.

    Στη συνέχεια του κεφαλαίου, η συγγραφέας κάνει μια πολύ σύντομη αναφορά σε όρους όπως SM Play, SM Scene, Bottom, Sub, Sadist, Masochist κλπ., χωρίς να προβεί σε εκτενή ανάλυση και δηλώνει ότι απλοποίησε τα πράγματα χρησιμοποιώντας μόνο της έννοιες top και bottom σαν ένα συνολικό διαχωρισμό των «από πάνω» και των «από κάτω» κάθε είδους και δραστηριότητας.

    ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

    Αφού γίνεται μια αναφορά στους de Sade, Sacher von Masoch, Ellis, Freud και Kraft-Ebbing, καθώς και την άνθηση του SM σε διάφορες κοινωνίες και κοινότητες, παραθέτει την αναφορά για το SM των Weinberg, Williams και Moser (1984), σύμφωνα με την οποία κάποιοι θεωρούν το SM απόλυτα συνεδεμένο με τη σεξουαλική δραστηριότητα και έτσι όσοι δεν το βλέπουν έτσι δεν θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά SMers. Η ταύτιση SM και σεξουαλικών δραστηριοτήτων πάντως ανατράπηκε από εργασίες των Dancer, Kleinplatz και Moser (2006), Weiss (2006) και Weinberg (2006) που τελικά κατέληξαν ότι το SM είναι ένα σύθετο κοινωνικό φαινόμενο. Αναφέρονται επίσης άλλες έρευνες που προσπάθησαν να κάνουν κατανοητή της φύση της συμμετοχής στο SM (Cross και Matheson, 2006 – Plante, 2006 – Taylor και Ussher, 2001 – Langdridge, 2005) που τελικά ταύτισαν το σεξ με την ενασχόληση στο SM. Αναφέρονται επίσης έρευνες σε «κοινότητες» SM (Zussman, 2004 – Donnelly και Fraser, 1998 – Sandbabba και άλλων, 1999 – Nordling και άλλων, 2006 – Cross και Matheson, 2006 – Langdridge και Butt, 2004 – Taylor, 1997), που περιχαράκωσαν το SM σε σχέση με το σεξ και τη συμμετοχή σε παιχνίδια και δραστηριότητες του είδους, καθώς και κάποιες παλαιότερες ή επικεντρωμένες σε «κοινότητες» συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Τέλος διαφοροποιεί την δική της έρευνα σαν πιο γενική και ανεξάρτητη της απόλυτης ταύτισης SM και σεξ.

    Με βάση έρευνες του Stebbins (περίοδος από 1992 ως 2006), η συγγραφέας ορίζει τα πλαίσια του SM ως διασκέδασης με επτά χαρακτηριστικά: Ανάγκη για επιμονή – «κηνύγι» απόλαυσης – προσπάθεια για απόκτηση γνώσεων – προσωπικά και κοινωνικοψυχολογικά κέρδη από την ενασχόληση με αυτή τη διασκέδαση – το «πνεύμα» της «κοινότητας» - προσωπική τοποθέτηση εντός της διασκέδασης.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

    Η ανάλυση των αποτελεσμάτων καλύπτει 9 σελίδες και φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί εδώ, αν και λόγω του ποιοτικού χαρακτήρα της της έρευνας δεν υπάρχουν σειρές από αποτελέσματα σε πίνακες και γραφήματα, αλλά συζήτηση γύρω από τα επτά σημεία που προαναφέρθηκαν.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Κατά την ενασχόληση με το SM, η όλη φυσική και ψυχολογική «ροή» παράγεται από το δίπολο top – bottom με τον δεύτερο πόλο να έχει περισσότερες διαφοροποιήσεις συμπεριφοράς και κάλυψης αναγκών. Ο πρώτος πόλος πάντως – όπως είναι λογικό – αναλώνεται και στην ψυχοσωματική συγκέντρωση που πρέπει να υπάρχει ώστε «αυτό που δίνουν» να δίνεται επιτυχημένα αλλά και με πλήρη ασφάλεια. Όπως τόνισε ένα μέλος που έδωσε συνέντευξη (Eric – top), κατά τη στιγμή της ενασχόλησής του νιώθει σπουδαία έχοντας μια έντονη αίσθηση του χώρου, του χρόνου και του απόλυτου ελέγχου των καταστάσεων. Μετά μάλιστα αναρωτιέται πώς τα έκανε όλα αυτά.

    Για την άλλη πλευρά (bottom), η όλη κατάσταση βιώνεται σαν μια έντονη ρυθμική αίσθηση από ηδονή και πόνο. Ο Lawrence (bottom) είπε χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που βίωσε κάτι τέτοιο ένιωθε το κορμί του σαν κάτι το πολύ «ελαφρύ», ενώ το μυαλό του χαλάρωσε ιδιαίτερα – κάτι που δεν το περίμενε, αφού συνήθως η ζωή τον αναγκάζει να σκέφτεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορούσε να ταυτίσει την εμπειρία του μόνο με το να είναι κάποιος μεθυσμένος, αλλά παρόλα αυτά ένιωθε ξεκάθαρα ότι δεν ήταν και καταλάβαινε απόλυτα ότι ήταν πια σε θέση να «διαθέσει» το σώμα του σε καταστάσεις που αγγίζουν κάποια ακραία όρια.

    Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι σύμφωνες με τη θεωρία του Stebbins (2007) για τα έντονα συμπτώματα που προκαλεί αυτή η εμπειρία παραγόμενης «ροής». Αντίστοιχες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί και σε ασχολούμενους με extreme sports, χωρίς όμως το ίδιο βάθος και τα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης, αναγέννησης και γαλήνης. Άλλωστε και σε άλλες συνεντεύξεις φάνηκε ξεκάθαρα η «είσοδος σε κάτι έντονο και διαφορετικό» κατ’ αναλογία αυτών που ανέφεραν ο Eric και ο Lawrence και χωρίς να υπάρχει απόλυτη ταύτιση με έννοιες όπως σεξουαλική διέγερση , ερωγενείς ζώνες και οργασμός. Και χωρίς να τονιστεί η παραπάνω παρατήρηση, δεν είναι δυνατή η κατανόηση του SM ως σύνθετου φαινόμενου πέρα από τα στενά όρια του σεξ.

    Μάλιστα η πιθανή ταύτιση με το σεξ, είναι δυνατό να οδηγήσει σε λάθος επεξήγηση για την ύπαρξη «παθολογικών» παραδοχών για τη φύση της σεξουαλισκής επιθυμίας, της διέγερσης και του ερωτισμού.

    Πάντως οι «κοινότητες» SM διαθέτουν και μέλη που συνδέουν το SΜ και με το σεξ, άλλοι πάλι το διαχωρίζουν πλήρως και άλλοι το βλέπουν ως ακόμα ένα «πιθανώς» διεγερτικό μέσο για καλό σεξ. Για παράδειγμα, η Sophie ποτέ δεν είδε την εμπειρία σαν μέσι διέγερσης, ενώ ο Sam ξεχωρίζει αυτούς που «αγαπούν το SM» από αυτούς που «κάνουν SM”. Οι πρώτοι το βλέπουν ως μια αυτοτελή σειρά πράξεων και πρακτικών, ενώ οι δεύτεροι σαν ένα ερωτικό εργαλείο. Συνολικά η έρευνα έδειξε ότι το SM είναι ένα ερωτικό μέσο στο βαθμό που είναι και άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν την αδρεναλίνη και τον καρδιακό ρυθμό, εντείνουν την αναπνοή και προκαλούν κάποια «ευαισθησία» από το άγγιγμα σε κάποιο σημείο του σώματος.

    Άλλα επιπλέον σημεία για το διαχωρισμό SM και σεξουαλικότητας, είναι η ανάγκη αποφυγής της ταύτισης του πρώτου με βιαίες μορφές σεξ, η κατάταξή του σαν «ανώμαλο» μοντέλο σεξουαλικότητας ή η δημιουργία «κινήματος για τα δικαιώματα αυτών που εξασκούν kinky sex» σε αναλογία με τα κινήματα κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, αλλά υπάρχει και το θετικό σημείο ότι μια τέτοια ταύτιση μπορεί να κρατήσει μακριά το «χέρι του νόμου» που μπορεί κάλιστα να ερμηνεύσει το SM σαν κάτι το παράνομο.

    Η «κοινότητα» που ερεύνησε η συγγραφέας αποτελεί ένα ασφαλές σημείο αναφοράς όπου οι συμμετέχοντες έχουν πλήρη της αίσθηση της ταυτότητάς τους και του που ανήκουν – έτσι όλοι γνωρίζονται καλά – και επίσης σαν ένα μέσο απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Πρόκεται για χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τον Stebbins (2007) μπορούν να θεωρηθούν «διασκέδαση».

    Συμπερασματικά, το SM αναγκάζει τους ερευνητές να ψάξουν βαθύτερα και αναλυτικότερα το πότε και γιατί ένα πράγμα θα μπορεί να αποκληθεί σεξουαλικό ή μια εμπειρία να χαρακτηριστεί ερωτική. Η σύνδεση του SM με έναν «τρόπο διασκέδασης» είναι ένα μέσο που θα το κάνει πιο κατανοητό σαν ένα αναπτυσσόμενο σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και αντίστροφα θα βοηθήσει να πέσουν κάποια στεγανά στις θεωρίες περί σεξουαλικότητας.


    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    Ακολουθεί λίστα πηγών δύο σελίδων.
     
    Last edited: 17 Οκτωβρίου 2010
  2. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur

    Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ο διαχωρισμός που κάνει ανάμεσα σ'αυτούς που βλέπουν το sm ως εργαλείο κι αυτούς που το βλέπουν ως αυτοτελή σειρά πράξεων. Αυτός ο διαχωρισμός ισχύει και για όλο το ακρωνύμιο (bdsm). Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι απλώς "παίζουν" με ένα μικρό κομματάκι του bdsm χρησιμοποιώντας αυτό το κομματάκι ως εργαλείο. Δεν θα μπορούσαν χωρίς το κομμματάκι τους, αλλά μπορούν χωρίς bdsm. Σ'αυτό το φαινόμενο οφείλεται η μοναξιά των ελάχιστων bdsmers. Πάνε όχι για το κομματάκι, αλλά για το bdsm, και χωρίς αυτό δεν μπορούν.
     
  3. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Παραθέτω αυτούσιο το κομμάτι που νομίζω ότι αποτελεί την επιτομή του παραπάνω άρθρου:

    Further, even if SM is sexual, the assumption that it is “about sex” implies that sexuality lies at the core of SM, and this is not so clear. Sam, a member of the community, shared his perspective that “there is a difference between people who love SM, and people who do SM,” in order to highlight precisely the distinction. From Sam’s perspective, people who do SM engage in it as a means to a (sexual) end. People who “love SM,” by comparison, view SM as an end in and of itself. It may or may not be sexual, and it may be erotic sometimes and not others, but it is always SM. This distinguishes not only between SM participants and people who are instead interested in sadomasochistic sex, but also between serious leisure devotees and others; Sam’s distinction (which quickly took root in the general discourse of the community) parallels the difference between SM as sex and SM as serious leisure.

    Διαβάζοντας τα άρθρα (εγώ που έχω μια επιφανειακή - "διασκεδαστική" σχέση με το (BD)SM), νομίζω ότι κάτι έχουν να μου δώσουν ως προς την κατανόηση αρκετών θεμάτων - ερωτημάτων (θα φανεί και από τα επόμενα που έρχονται) που είχα ή που δεν είχα ποτέ ως τώρα σκεφτεί καν.

    Έχω επίσης να παρατηρήσω ότι όσο καμιά φορά ο "ακαδημαϊκός τρόπος γραφής" να είναι βαρετός ή ακατανόητος, μου κάνει εντύπωση η ταύτιση των ερευνητών με το ζήτημα που εξετάζουν. Η συγκεκριμένη συγγραφέας πέρασε 4 χρόνια σαν κανονικό μέλος της BDSM-σκηνής - λέτε να της άρεσε κιόλας στο τέλος;  - σε μια συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς μάλιστα στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να γνωρίζουν οι "παρατηρούμενοι" οτι πραγματοποιείται κάποια έρευνα. Αλήθεια πόσοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα έκαναν κάτι τέτοιο;
     
  4. subversion

    subversion Regular Member

    Απάντηση: Ακαδημαϊκή Έρευνα και (BD)SM

    Φοβερά ενδιαφέρουσα η έρευνα,σπουδαία η πρωτοβουλία σου,ae1969.Συμφωνώ απόλυτα και με τον hephestus.Η σοβαροφάνεια των ακαδημα'ι'κών-επιστημονικών κύκλων του ελλαδικού χώρου δεν θα επέτρεπε τέτοιες μελέτες.
     
  5. thanasis

    thanasis Contributor

    Σπουδαίο νήμα, συγχαρητήρια.
     
  6. camera_obscura

    camera_obscura Regular Member

    Οι διακρίσεις που κάνει η συγγραφέας είναι νεφελώδεις (τουλάχιστον στο νου μου) και η σύνοψη που παρατίθεται δεν φωτίζει επαρκώς το “serious leisure”, δηλ. την κεντρική έννοια που προτείνει η έρευνα.

    Οπωσδήποτε υπάρχει συζήτηση σχετικά με την έξοδο του BDSM από τα dungeon, δηλαδή την ολοένα και πιο εμφανή του διάχυση στην pop κουλτούρα. Πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα είχαν γίνει παλιότερα και στο παρόν forum. Επιμένω στην άποψή μου ότι για να αναλύσεις ένα φαινόμενο πρέπει πρώτα να έχεις ορίσει με σαφήνεια και αξιοπιστία τα διακριτά του χαρακτηριστικά, εκείνα δηλαδή τα στοιχεία που το καθιστούν αυτόνομη εννοιολογική οντότητα. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά ατυχές να προσπαθήσεις να εξετάσεις την έννοια του «φιλάθλου», καθώς κάτω από αυτήν την ετικέτα συνωστίζεται κόσμος με εντελώς ετερόκλητα χαρακτηριστικά, ώστε επ’ ουδενί να μη συνιστά ομάδα. Πόσο δε μάλλον να θεωρείς ότι φωτίζεις την έννοια του φιλάθλου με case study, εντασσόμενος στη χουλιγκανική φράξια των γαύρων της Δραπετσώνας. Ο σχεδιασμός μιας έρευνας άλλωστε, πρωτίστως φωτίζει τις θεωρητικές παραδοχές που προηγούνται της έρευνας και εδρεύουν στον εγκέφαλο των ερευνητών.

    Έτσι, ένας δημόσιος λόγος για το BDSM όπως το βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα, είναι υποχρεωμένος να γίνει εξαιρετικά αφαιρετικός αν φιλοδοξεί να αποκτήσει στοιχειώδη δυνατότητα γενίκευσης. Πρέπει να πας πολύ πίσω και να διερευνήσεις τις θεμελιώδεις αναπαραστάσεις σχετικά με το θέμα. Τι είναι το BDSM κυρία Ευτέρπη μου, mistress Messalina, master Babi, wonderboy slave, Lolita mia, κυρ διευθυντά των δίσκων; Είναι «άγριο σεξ», είναι «διαστροφή», είναι «απόκλιση», είναι «μόδα της πλήξης», κτλ, κτλ; Και πάλι, θα χρειαστεί να πετάξεις τις σύνθετες έννοιες όπως «διαστροφή» και να κρατηθείς στα απολύτως βασικά (π.χ. «γούστο»). Και μετά αρχίζει η πραγματικά κοπιώδης δουλειά, το μυστρί, το πηλοφόρι του να χτίσεις γύρω από τα ευρήματά σου μια συγκροτημένη αν όχι θεωρία, τουλάχιστον θεώρηση.

    Δεν κρύβω ότι είμαι επιφυλακτική με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανθρωπολογικού τύπου. Δεν είναι ότι τις βρίσκω όλως διόλου ακατάλληλες, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ αποσπασματικές –ή ακόμα καλύτερα, κατακερματισμένες-, ότι συχνά κοιτάζουν το δέντρο κι όχι το δάσος. Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι αυτό είναι ενδημική νόσος των κοινωνικών επιστημών εν γένει…

    Όσο δε για το ερώτημά σας ae1969 για το πόσοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα έκαναν κάτι τέτοιο, η απάντηση είναι: λίγοι αλλά όχι κανείς. Για του λόγου το αληθές:

    «Ο κόσμος της νύχτας δεν διαφέρει από το σπίτι μας» | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
     
  7. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Δεν διαφωνώ με αρκετά από τα παραπάνω. Όντως οι "ποιοτικές" έρευνες που βασίζονται σε παρατήρηση, φαινομενολογική ή εθνογραφική μελέτη πάσχουν σε πολλά σημεία. Ένα από αυτά είναι ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να "ξεστρατίσουν" και να μην ικανοποιήσουν τα ερευνητικά ερωτήματα σε σχέση με τις ποσοτικοποιημένες έρευνες στις οποίες ακόμα και αυτό το "ξεστράτισμα" μπορεί να εξηγηθεί ή και να καμουφλαριστεί από την στατιστική ανάλυση. Επιπλέον υπάρχει το πρόβλημα της πιθανής έλλειψης αντικειμενικότητας ή και της ύπαρξης κάποιων στεγανών προκατάληψης από την πλευρά του ερευνητή - παρατηρητή και επίσης η συμπεριφορά των παρατηρούμενων ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι "παρακολουθούνται".

    Παρόλα αυτά το άρθρο αυτό, τα δύο άλλα που ανάρτησα σε άλλα νήματα και κάποια που θα ακολουθήσουν - θέλει μια - δυο ώρες το καθένα γαμώτο για περίληψη / μετάφραση - αποτελούν έρευνα σε σχετικά "παρθένο έδαφος" και μάλιστα με έντονα αντικρουόμενο θεωρητικό υπόβαθρο και αρκετές κοινωνιολογικές προκαταλήψεις, αλλά ο καθένας βάζει ένα λιθαράκι, έρχεται ο επόμενος και βάζει ένα ακόμα κλπ.
     
  8. llazouli

    llazouli Contributor

    Απάντηση: Ακαδημαϊκή Έρευνα και (BD)SM

    Eύγε, αγαπητέ μου, για την τόσο ενδιαφέρουσα συνεισφορά...Χαρά στο κουράγιο και το χρόνο που διέθεσες ! Πέρα απ' τα μεινοεκτήματα τετοιων ποιοτικών ερευνών, το θέμα και το πιο σημαντικό εν τέλει είναι ότι αχνοφαίνονται και βγαίνουν στο προσκήνιο οπτικές αποδαιμονοποιησης των εκφράσεων που παίρνει το bdsm. Eπιπλέον ερέθισμα να το ψάξουμε πώς λειτουργεί σε μας όσο και στις προεκτάσεις-διασυνδέσεις με τους άλλους.

    Αναμένουμε και τα επόμενα.. 
     
  9. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Langdridge, D. and Butt, T. (2004), A Hermeneutic Phenomenological Investigation of the Construction of Sadomasochistic Identities, Sexualities, Volume 7 Issue 31

    Μετάφραση περίληψης ae1969

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Με βάση την παραδοχή του Plummer (1995) ότι η κοινωνία έχει περάσει σε μια φάση προσφοράς «νέων σεξουαλικών ιστοριών» οι οποίες καθορίζονται από μια ποικιλία παραγόντων που καθορίζουν την προσφορά και ζήτηση, οι συγγραφείς προσπάθησαν να ερευνήσουν ορισμένες πτυχές της σύγχρονης ανθρώπινης σεξουαλικότητας. (Σημ. Ο όρος «νέες σεξουαλικές ιστορίες» αναφέρεται στην προσφορά πληροφόρησης για το (BD)SM μέσα από το Διαδίκτυο). Τα ερευνητικά τους ερωτήματα προήλθαν έχοντας μελετήσει το υπόβαθρο εργασιών σχετικά με το μετασχηματισμό των σχέσεων εμπιστοσύνης σε «καθαρές και ολικές σχέσεις» (Giddens, 1992), την εξωτερική αντίδραση στον παραπάνω μετασχηματισμό (Bell and Binnie, 2000 – Evans, 1993 – Richardson, 1998 και 2000 – Weeks 1998) και τη δημιουργία συγκεκριμένων σαδομαζοχιστικών δομών ανταλλαγής δύναμης (Chancer, 1992). Το εργαλείο για την έρευνα είναι η ανάλυση διαδικτυακών τόπων που ασχολούνται με την Κυριαρχία και την Υποταγή μέσω μιας ερμηνευτικής φαινομενολογικής αναζήτησης δεδομένων ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα σε σχέση με ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «σαδομαζοχιστικής ταυτότητας». Αν και είναι ασυνήθιστο να ερευνούνται διαδικτυακοί τόποι και το περιεχόμενό τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παράγοντες όπως η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, είναι ένα καταλυτικό σημείο υποβοήθησης του να εκφραστούν ακόμα και οι πιο ακραίες σεξουαλικές προτιμήσεις.

    ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

    Ζώντας σε μια εποχή με σημαντικές δημοκρατικές και πλουραλιστικές δυνατότητες έκφρασης είναι λογική και η αντίστοιχη διαφοροποίηση των σεξουαλικών προτιμήσεων μας (Plummer, 1995). Για τον Giddens (1992), αυτός ο μετασχηματισμός έχει υποβοηθηθεί σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διευκόλυνσης της επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ρυθμίζουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους με κύριο στόχο περισσότερο την απόλαυση παρά το ρομαντικό έρωτα μέσα από σχέσεις που δεν επιρρεάζονται παι από κάποια «πατριαρχική» δύναμη και την όποια κοινωνική ανισότητα, αλλά αντίθετα θέτουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο της επιθυμίες της κάθε πλευράς που συμμετέχει σε μία σχέση. Ο Giddens θέτει σε αυτό το πλαίσιο τόσο τις ομοφυλοφυλικές σχέσεις όσο και αυτές που κινούνται γύρω από το BDSM. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι εργασίες των Bell και Binnie (2000), Evans (1993) και Weeks (1998). Ο τελευταίος θεωρεί ότι ο μετασχηματισμός αυτός προέρχεται από τρεις παραμέτρους, τη δημοκρατικοποίηση των σχέσεων, την εμφάνιση νέων υποκειμενικών αντιλήψεων για τη σεξουαλικότητα και την προσφορά «νέων σεξουαλικών ιστοριών» με τη κάθε μία παράμετρο να έχει αμφίδρομες σχέσεις με τις άλλες δύο.

    Τα τελευταία 20 χρόνια τα ερεθίσματα προς την κατεύθυνση του (BD)SM είναι πολλά και διαρκώς αυξανόμενα και βρίσκονται παντού: Στον κινηματογράφο (Blue Velvet, 9½ Weeks, Tie Me Up Tie Me Down, Wild At Heart, Quills), την τηλεόραση (Twin Peaks, διαφημίσεις του Calvin Klein, League of Gentlemen, Coupling, The Vampire Slayer), τη μουσική σκηνή (Velvet Underground, REM, Twisted Sister, Robbie Williams, Madonna, Kylie Minogue, Eminem, Marilyn Manson) και αρκετά βιβλία (Coming To Power, Consesual Sadomasochism, Leatherfolk, Public Sex: The Culture of Radical Sex, Screw The Roses, SM101). Και μαζί έχει αυξηθεί και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον με έρευνες για την ψυχοθεραπευτική αιτία και τη θεραπεία του SM (Taylor, 1997), το ρόλο του SM στη σύγχρονη σεξουαλική ζωή (Giddens, 1992 – Plummer, 1995 – Weeks 1998), αλλά και την αυξανόμενη διεισδύση του SM στην κοινωνία (Chancer, 1992 – Ehrenreich, 1986). Ένα κοινό σημείο αναφοράς είναι ότι όλες οι έρευνες διαχωρίζουν ξεκάθαρα το συναινετικό σαδομαζοχισμό που βασίζεται σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και απόλαυσης και στις βιαίες και επιθετικές σχέσεις στις οποίες δεν υπάρχει κανένα είδος συναίνεσης.

    Πάντως σε πρακτικό επίπεδο, πολλές σαδομαζοχιστικές πρακτικές έχουν βρεθεί απέναντι σε νομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε μια αρνητική στάση από μέρους ψυχιάτρων κυρίως στις ΗΠΑ. Πιο «ψύχραιμοι» οι Taylor και Ussher (2001) και ο Beckman (2001) πραγματοποίησαν έρευνες που κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα που ανατρέπουν τις ψυχιατρικές απόψεις για το SM και ταυτόχρονα έδωσαν μια πιο πλουραλιστική εικόνα των αιτίων που οδηγούν αρκετό κόσμο στο SM.

    ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σχολαστική παρατήρηση ιστότοπων σχετικών με το (BD)SM για μια περίοδο δύο ετών σε δύο διακριτές χρονικά φάσεις ώστε να «μετρήσουν» κατά πόσο το διαδίκτυο έχει συμμετάσχει στη μετάλλαξη των σεξουαλικών προτιμήσεων κυρίως μέσα μέσα από ένα μεγάλο αριθμό σεξουαλικών ιστοριών. Η έρευνα μέσω των μηχανών αναζήτησης περιελάμβανε μια σειρά από όρους όπως BDSM (B/D), body modification (piercing), bondage, birching, chastisement, caning (cane), discipline, dominance (dominant, domination, dominatrix, dominatrice), erotic power exchange (EPE, power exchange), flagellation, fetish (fetishist), kinky sex (kink), masochism (masochist), master (mistress), obedience, piggy play (piggy boy, piggy girl), pony play (pony boy, pony girl), punishment (punish, punisher), puppy play (puppy boy, puppy girl), restraint (restrain), sadism (sado, sadist), sadomasochism (sadomasochist), slave (slave training), S/M (SM, S&M), spanking (spank, spanker), submission (submissive), tawse (tawses, tawse stories).

    Στη συνέχεια επιλέχθηκαν αποκλειστικά ιστότοποι που περιείχαν υλικό σχετικό με προσωπικές εμπειρίες, διαδικτυακές κοινότητες, ομοφυλοφυλικές πηγές, περιοδικά lifestyle, ακαδημαϊκές έρευνες και πορνογραφικές ιστορίες. Αν και το Διαδίκτυο δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα δημογραφικά και κοινωνιολογικά δεδομένα, ο ερμηνευτικός φαινομενολογικός χαρακτήρας της έρευνας έκανε το δείγμα απόλυτα αποδεκτό και μάλιστα βασισμένο σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφοροποίηση του περιεχομένου των δεδομένων. Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για την καταλληλότητα της μεθοδολογίας που ακολούθησαν (περίπου δύο σελίδες) βασισμένοι στη σχετική βιβλιογραφία.

    Ακολουθεί η αναφορά σε κάποιες παραδοχές που ίσως λανθασμένα θέτουν το θεωρητικό πλαίσιο για τις έρευνες για το (BD)SM, όπως τις ευρύτατα διαδεδομένες απόψεις ότι η ενασχόληση με αυτό αποτελεί προϊόν πρώιμων ψυχικών τραυμάτων ή κάποιας ψυχοπαθολογικής δυσλειτουργίας και αναφέρονται έρευνες που καταρρίπτουν τα παραπάνω «στεγανά» (πχ. Brame, 2001). Ακολούθως, οι ερευνητές θέτουν την δική τους ερευνητική προσέγγιση σε αντιπαραβολή με τις έρευνες των Taylor και Ussher (2001) και Beckman (2001) και κάνουν την ανάλυση των κυριότερων σημείων των ευρημάτων τους.

    Μέσα στις επτά σελίδες της ανάλυσης παραθέτονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το διαδικτυακό υλικό που μελέτησαν και συγκρίνοντάς τα με άλλες έρευνες, δίνονται ερμηνείες επάνω σε θέματα όπως η απόρριψη της άποψης περί ψυχοπαθολογικών αιτίων που οδηγούν στο (BD)SM, την απόλυτη ταύτιση όσων είναι μέσα στο χώρο με τις έννοιες της ασφάλειας και της συναίνεσης, την ύπαρξη στοιχείων SM μέσα σε σχέσεις vanilla, την ύπαρξη αναφορών ότι το SM μπορεί να θεωρηθεί ή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως μια kinky εξέλιξη μιας σχέσης vanilla, την προσπάθεια κάποιων BDSMικών «κοινοτήτων» να προωθήσουν την άποψη ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές είναι απλώς μια επέκταση της «καθημερινής» σεξουαλικότητας και άλλων που τις θεωρούν σαν μια διαρκή πρόκληση για υπέρβαση κάποιων ορίων, την ύπαρξη δεδομένων όρων ή και συμβολαίων, αλλά και το μοίρασμα κοινών επιθυμιών, φαντασιώσεων, σεναρίων, αισθημάτων και αναγκών ανάμεσα στα ζευγάρια που ασκούνται σε πρακτικές (BD)SM και το γεγονός ότι η καπιταλιστική και πατριαρχική κοινωνία έχει δημιουργήσει γύρω μας πάρα πολλές καταστάσεις Κυριαρχίας – Υποταγής.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Οι «νέες (διαδικτυακές) σεξουαλικές ιστορίες» παρέχουν ένα πακτωλό πληροφοριών για την κοινωνία και την ιστορία της και αυτές που αφορούν το (BD)SM δεν αποτελούν εξαίρεση, αναφέρονται δε σε ένα αναπτυσσόμενο χώρο που αναμφίβολα προσφέρει ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες, ενώ η έμφαση στην ασφάλεια και η σαφής διαπραγμάτευση της φύσης των «παιχνιδιών» καθιστούν τις (BD)SΜικές σχέσεις στην κατηγορία των «καθαρών (pure) σχέσεων». Παραδόξως, η έμφαση στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των άλλων είναι πιο σαφής σε αυτές τις σχέσεις παρά στις vanilla όπου οι συμμετέχοντες οφείλουν να γνωρίζουν τις ανάγκες του άλλου διαισθητικά.

    Πρόκειται για έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς το κάθε «παιχνίδι» χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό των πραγματικών και των φανταστικών αλληλεπιδράσεων και ορίζει ένα επίπεδο όπου οι παίκτες στέκονται πίσω από χαρακτηρισμούς που υιοθετήθηκαν με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση. Η ανάλυση των ερευνητών βασίστηκε στη φιλοσοφία του Ricoeur, μέσα από μια ερμηνευτική φαινομενολογική ανάλυση διαδικτυακών κειμένων. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι, αντίθετα από άλλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ένα καινούριο κόσμο όπου ή πολυποικιλότητα των (BD)SMικών πρακτικών δεν μπορούν να αγνοηθεί.

    Η ερμηνευτική φαινομενολογική προσέγγιση όπως την αναφέρει ο Langdridge (2003) οδηγεί σε μία ανάλυση που υπογραμμίζει τη σκληρότητα, τον πόνο και την ταπείνωση που είναι απαραίτητα συστατικά στις σχέσεις Κυριαρχίας – Υποταγής, αλλά και την ύπαρξη των ορίων που διαχωρίζουν το (BD)SM από κάθε έννοια σεξουαλικής βίας. Επιπλέον απορρίπτεται η σχέση ψυχοπαθολογίας και (BD)SM αλλά από την άλλη εμφανίζεται μια τάση έντονης εξωτερικής αντίστασης ενάντια στο (BD)SM. Η τάση αυτή μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε παρεξήγηση, αλλά η ανάλυση των δεδομένων δείχνει μια πιο ενεργή και προβληματική αντίσταση.

    Επιπλέον η έρευνα προσφέρει υποστήριξη στα επιχειρήματα του Chancer (1992) ότι οι σχέσεις Κυριαρχίας – Υποταγής αποτελούν ένα είδος παρωδίας της κοινωνίας και υπογραμμίζει ότι μέσω του (BD)SM, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν σεξουαλική ευχαρίστηση από την πρόκληση ή την αποδοχή πόνου και την ταπείνωση των άλλων ή των ιδίων. Και οι ερευνητές καταλήγουν ότι αν η ανάλυσή τους είναι ορθή, τότε κατά παράδοξο τρόπο, αυτή η πτυχή της σεξουαλικής ζωής είναι πιθανόν να γίνεται καλύτερα αποδεκτή μόνο στις πιο πολιτισμένες και «ελεύθερες» κοινωνίες.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    Ακολουθεί βιβλιογραφία τριών σελίδων.
     
  10. spankingboy28

    spankingboy28 Regular Member

    Απάντηση: Ακαδημαϊκή Έρευνα και (BD)SM


    στο φπψ αθηνων στον τομεα ψυχολογιας διδασκονται οι σχεσεις σαδομαζοχισμου..
     
  11. user

    user New Member

    Re: Απάντηση: Ακαδημαϊκή Έρευνα και (BD)SM

    ...ως παραφιλίες

    ---------- Post added at 13:50 ---------- Previous post was at 12:47 ----------

    να προσθέσω κάποια παραδείγματα ακόμα
    10% - -
    10% - Η αγωνία για την αρρενωπότητα
    10% - Οι «αόρατες» ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών

    και το μεταπτυχιακο της Χαλκίδου 'Ασπας για τον ερωτικό πόνο στο βδσμ
     
  12. ae1969

    ae1969 Regular Member

    Χαίρομαι που το ερώτημά μου περί της Ελληνικής Ακδημαϊκής Κοινότητας απαντήθηκε και μάλιστα θετικά. Δεν το έγραψα με αρνητική προδιάθεση - απλώς δεν είχα ιδέα αν υπήρχε κάποια ή κάποιες σχετικές έρευνες made in Greece. Ευχαριστώ όσες/όσους έδωσαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες.