Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλλοτρίωση

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Nemo, στις 13 Νοεμβρίου 2009.

  1. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur

    Επιτρέψτε μου να γράψω λίγες σκέψεις - προβληματισμούς με αφορμή το θέμα "Πνευματική ή Σωματική Κυριαρχία" που διάβασα προσεκτικά σε άλλο νήμα, επιχειρώντας να μετατοπίσω το θέμα σε ένα διαφορετικό πεδίο προβληματισμού.

    Για μένα η μόνη ουσιαστική κυριαρχία είναι η ψυχοπνευματική. Αυτό που γράφτηκε και γράφεται παντού, ότι όλο το παιχνίδι είναι στο μυαλό και στην ψυχή. Χρειάζεται δε μεγάλη προσοχή εάν διαθέτεις μια γερή δόση ψυχολογικού μαζοχισμού, (προσωπικά εγώ έχω βεβαιωθεί πλέον ότι έχω αρκετά έντονη την ροπή για ψυχολογικό μαζοχισμό), γιατί με την ακατάλληλη σύντροφο μπορείς να περάσεις πάρα πολύ εύκολα στην πνευματική αλοτρίωση, ειδικά αν έχεις αναπτύξει γι'αυτήν ταυτόχρονα πολύ βαθειά συναισθήματα αγάπης και αφοσοίωσης. 'Οταν συναισθηματικά είστε πολύ ταιριαστοί και αγαπιέστε, αλλά πνευματικά είστε πολύ αταίριαστοι δηλαδή. 'Ενα παράδειγμα. 'Εχεις συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και η Κυρία τελείως διαφορετικά. Μπορεί εκείνη μάλιστα να μην έχει καθόλου ενδιαφέροντα, αν και αυτό σπανίζει. Μπορεί λοιπόν να αναπτύξεις μια τόσο μεγάλη αγάπη για εκείνη, ώστε να θυσιάσεις τα ενδιαφέροντά σου όταν σου ζητηθεί. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό ; Μόνο αν έχετε προσωπική συντροφική σχέση, δηλαδή αν σε βλέπει εκτός από σκλάβο και ως σύντροφο, γιατί σε εκείνες τις περιπτώσεις αφενός παραδίδεις σχεδόν τον πλήρη έλεγχο, αφετέρου περνάτε πολλές ώρες μαζί. Μια μέρα λοιπόν μπορεί να σου ζητήσει να πάψεις να πηγαίνεις στο cinema ή να πάψεις να ακούς τη μουσική που δεν της αρέσε ή να πάψεις να διαβάζεις τα βιβλία που σου αρέσουν, και έτσι να μην έχεις χρόνο να απολαμβάνεις τη μουσική που σου αρέσει, ούτε τα βιβλία σου, ακόμα και τις ώρες που σε αφήνει μόνο σου για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Γιατί να σου απαγορεύσει όλα αυτά ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο σου ; Γιατί έτσι, δεν εξηγούνται τόσο εύκολα πάντα όλα. 'Ισως επειδή η ίδια δεν έχει καθόλου ενδιαφέροντα, και ο κόσμος όλος της είσαι εσύ ; 'Ισως επειδή νοιώθει ότι υπάρχει υποσυνείδητα κάποιος κίνδυνος να χάσει την "αποκλειστικότητα" σου αν διατηρήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον σου και για κάποια άλλα πράγματα εκτός από εκείνη ;

    Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι οι εν δυνάμει σκλάβοι που έχουν σταθερή και επίμονη επιδίωξη να ζήσουν TPE, έχουν αναγκαστικά ανεπτυγμένο έναν βαθύ ψυχολογικό μαζοχισμό ή αυτός ο μαζοχισμός (ψυχ.) που υπάρχει μέσα τους, αρχίζει να εκδηλώνεται όταν μπουν σε κάποια d/S σχέση που αν είναι δόκιμος ο όρος είναι περισσσότερο συντροφική. Θα θελήσει όλο αυτό να σε πάρει από κάπου και να σε πάει κάπου αλλού, κι αυτό δεν γίνεται ανώδυνα, και το ξέρεις, κι είναι δική σου επιλογή. Εάν μιλάμε για αποστασιοποιημένες σχέσεις που η Κυρία έχει δυο τρεις υποτακτικούς ή έναν που τον βλέπει αραιά και που, τότε αυτές οι ψυχολογικές καταστάσεις και ιδιοσυγκρασίες είναι πολύ δυσκολότερο να αποκαλυφθούν. Εάν υπάρχει όμως συναισθηματικός δεσμός, ταπεινή μου άποψη είναι ότι πολύ νωρίς ο υποτακτικός θα εκδηλώσει τον ψυχολογικό μαζοχισμό του σε όλο του το μεγαλείο. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει τότε από την αλοτρίωση σε μια d/S σχέση, είναι η συναίσθηση της Κυρίας. Εάν γνωρίζει ότι έχεις κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες ως άνθρωπος, τόσο στοιχειώδεις όπως είναι το νερό και το φαγητό(η στοιχειώδης ψυχαγωγία πχ είναι μια ανάγκη του ανθρώπου, όταν ακόμα και ένας κρατούμενος μέσα στη φυλακή διαβάζει κάποια βιβλία ή ακούει μουσική), και σου επιτρέψει να κρατήσεις από τον πρότερο ελεύθερο βίο σου, τουλάχιστον ένα μικρό κομματάκι των ενδιαφερόντων σου. 'Οταν όμως αυτό δεν συμβαίνει η αλοτρίωση είναι γεγονός.

    Κατά πόσο πιστεύετε ότι ο σκλάβος που έχει παραδώσει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο στην Κυρία του είναι ψυχολογικά μαζοχιστής και κατά πόσο πιστεύετε ότι μια d/S σχέση εμπεριέχει τον κίνδυνο της πνευματικής αλοτρίωσης ;
     
  2. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Αν δεχθεις να παραδωσεις τον απολυτο ελεγχο χωρις καμμια δικλειδα ασφαλειας,χωρις να φροντισεις να περιχαρακωσεις τις πλευρες της προσωπικοτητας σου που θεωρεις αδιαπραγματευτες,πας γυρευοντας.(δεν απευθυνομαι προσωπικα σε κανενα ασφαλως).
     
  3. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur

    Nαι, αλλά όταν πεις κάτι τέτοιο ή το υπονοήσεις με τη στάση σου, η βολική απάντηση από την άλλη πλευρά είναι συνήθως "τότε δεν είσαι σκλάβος απ'τη στιγμή που έχεις επιλογές". 'Οχι για το βιβλίο μόνο, αλλά για πολύ περισσσότερα ακραία πράγματα. Επιλογές και δικαιώματα μήπως τα'χουμε κάνει σαλάτα ; Η ψυχαγωγία τι θεωρείται στο bdsm πχ ; Δικαίωμα ; Kι επειδή οι θεωρίες μόνες τους δεν είναι καλές, πρακτικά αναρωτιέμαι ένας σκλάβος για κάποιες Dommes είναι σε χειρότερη μοίρα από κάποιον κρατούμενο στο κελί του που εκεί του επιτρέπουν να διαβάζει το βιβλίο που του αρέσει ; Ο σκλάβος στο bdsm δε έχει δικαίωμα ψυχαγωγίας ; Δεν λέω να παρατάει τα tasks του και να τρέχει στα Βλάχικα, λέω να διαβάζει κανένα βιβλίο που του αρέσει όταν ξελασκάρει, την ώρα που εκείνη δεν τον χρειάζεται.

    'Ενα ακόμα ερώτημα, λάθος που το έκανα κι εγώ εκ παραδρομής όταν άρχισα να συμμετέχω εδώ. Γιατί βάζουμε στα προφίλ μας το status slave όσοι είμαστε ελεύθεροι;Γιατί εγώ πιστεύω ότι σκλάβος είναι μόνο αυτός που ήδη βρίσκεται υπό "κατοχή" αν μου επιτρέπεται, και πάλι αυτό παίζεται.
     
  4. alnair

    alnair Regular Member

    Απάντηση: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Έχω την εντύπωση ότι το άγχος σου προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι θεωρείς το M/s σαν κάτι που ξεκινάει κινηματογραφικά: "Κάμερες, φώτα, πάμε"! Ότι ξαφνικά και χωρίς την κατάλληλη προεργασία εσύ θα βρεθείς με μια κυρίαρχη και θα της έχεις παραδώσει όλο τον έλεγχο. Διότι αν αντί να πηδήξεις μέσα στη σχέση, αφήσεις την κυρίαρχη να σε καθοδηγήσει ώστε να βυθιστείς σιγά-σιγά, δεν θα είχες τέτοιου είδους αγωνίες για τις ασυμβατότητες στον τρόπο που απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Κάθε βήμα που θα γίνεται, θα αφομοιώνεται από σένα ώστε να προχωρήσετε παρακάτω. Κανένας κυρίαρχος που γνωρίζω δεν θα προχωρούσε ερήμην του υποτακτικού του, χωρίς να γνωρίζει και να υπολογίζει τις ανάγκες του (πώς θα μπορούσε άλλωστε να τις διαχειριστεί; ).
     
  5. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur

    Re: Απάντηση: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Που γνωρίζεις...καλά το λες. Υπάρχουν άλλοι τόσοι άνθρωποι όμως που δεν γνώρισες. 'Οχι, δεν έχω κινηματογραφική αντίληψη για όλη αυτή τη διαδικασία, γνωρίζω πόσο αργή διαδικασία είναι βιωματικά. Η βραδύτητα όμως για μένα στοχεύει στο να παραδώσεις ολοκληρωτικά τον έλεγχο κάποια στιγμή, όχι να αλοτριωθείς. Το παράδειγμα με την απαγόρευση του διαβάσματος το θεωρείς μέρος τoυ TPE ή ψυχολογική ακρότητα αυτού που στο επιβάλει ;
     
  6. Avalonia

    Avalonia Regular Member

    Απάντηση: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Να τονίσω εξ’ αρχής, ότι τα ακόλουθα δεν αποτελούν κανόνα, ούτε διδαχή, πόσο μάλλον δε πανάκεια, παρά αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά και μόνο την προσωπική μου άποψη επί του θέματος. Πύρινο το θέμα σου Ήφαιστε και θέλει γερό σφυροκόπημα. Πρώτα από όλα να συμφωνήσω με την alnair, ότι δεν ξυπνάς μια μέρα και ξαφνικά υποτάσσεις κάποιον θέτοντας κανόνες και περιορισμούς. Προσωπικά έχω ανάγκη να γνωρίσω το άτομο που θα ήθελα να υποτάξω και δεν εννοώ να τον δω δυο φορές, αλλά να τον γνωρίσω σαν άνθρωπο και δη σαν ελεύθερο άνθρωπο, να τον καταλάβω και να κρίνω σε πρώτο στάδιο, αν είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να προχωρήσω ή όχι. Επειδή όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στις D/s δεν είναι δεδομένο, πως κάθε κυρίαρχος/η ταιριάζει με κάθε υποτακτικό/η μόνο και μόνο επειδή δηλώνει ο ένας ή ο άλλος κάποιο status. Ως εκ τούτου φροντίζω να επιλέξω έναν άνθρωπο με τον οποίο θα έχουμε αν όχι κοινά, τουλάχιστον κοντινά ενδιαφέροντα.

    Αν τώρα δούμε το θέμα καθαρά πρακτικά αφαιρώντας κάθε είδους συναισθηματισμό, λόγος ύπαρξης ενός υποτακτικού/σκλάβου (και επιτρέψτε μου από εδώ και πέρα να αναφερθώ κυρίως στις femdom σχέσεις μια και μου είναι πιο οικείες) δεν είναι να υπηρετεί σωστά και αποτελεσματικά την κυρία του? Για να γίνει αυτό και να συνεχίσει να γίνεται δεν θα πρέπει αντίστοιχα και η κυρία να τον φροντίζει? Και εδώ πιθανόν να ξεσηκωθούν πολλοί, αλλά δεν μιλώ για περιποίηση ή ντάντεμα. Μιλώ για τη στοιχειώδη φροντίδα που θα πρέπει να παρέχει κανείς ακόμα και στο αυτοκίνητο του για να συνεχίσει να τον εξυπηρετεί και να τον μεταφέρει. Και φυσικά δεν είχα ποτέ σκοπό να αλλάξω λάδια στον υποτακτικό μου (τα φώτα ναι, συχνά πυκνά), ούτε και να τον περάσω από πλυντήριο. Αναφέρομαι στα σημεία εκείνα που στην εισήγηση του απαριθμεί ο Ήφαιστος. Θεωρώ λοιπόν απαραίτητη τόσο την ψυχαγωγία, όσο και την εξέλιξη του υποτακτικού για να μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα - για ποιόν τελικά? - για μένα. Μόνο ένας σωματικά και ψυχικά υγιής υποτακτικός είναι σε θέση να μου προσφέρει αυτό που θέλω και για αυτήν την υγεία φέρω κι εγώ ευθύνη μαζί του.

    Και τώρα θα μπω στα βαθειά, όπου πιθανότατα θα εισπράξω την κατακραυγή πολλών (σκληροπυρηνικών). Για μένα μία D/s σχέση είναι μία βαθειά συναισθηματική σχέση, ακόμα κι εάν ο υποτακτικός έχει χρήση αντικειμένου. Και μια συναισθηματική σχέση που υπολείπεται πνευματικής επικοινωνίας, πιστεύω πως πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί καταδικασμένη. Πέρα από αυτό όταν μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο τη ζωή σου, ακόμα κι αν η σχέση είναι D/s δεν μπορεί να διέπεται όλο το 24ώρο αποκλειστικά και μόνο από πρωτόκολλα. Θα υπάρξουν στιγμές που ο καθένας θέλει την ησυχία του και το χώρο του. Και μη βιαστείτε να μου πείτε πως δεν είναι έτσι, διότι και πάλι τονίζω πως μιλώ αποκλειστικά και μόνο για τα δικά μου δεδομένα. Και εδώ φτάνω σε κάτι πολύ προσωπικό. Ναι, θέλω κι εγώ τις δικές μου στιγμές και δεν μπορώ να είμαι συνεχώς πάνω από τον υποτακτικό μου για να ορίζω την κάθε του κίνηση και ναι, νιώθω πολύ περήφανη όταν έχω δίπλα μου έναν υποτακτικό που μπορώ να πω ότι βελτιώθηκε σαν άνθρωπος και εξελίχθηκε μαζί μου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως του παρείχα την δυνατότητα και τις ευκαιρίες (ελευθερίες) για να το κάνει με ίδια μέσα.

    Σαφέστατα λοιπόν δεν σημαίνει πως η απόλυτη παράδοση ελλοχεύει απαραιτήτως τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης, καθώς επίσης δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σκλάβος που έχει παραδώσει τον απόλυτο έλεγχο στην κυρία του είναι ψυχολογικά μαζοχιστής. Πιθανό όμως να σημαίνει πως έκανε λάθος επιλογή είτε στην κυρία, είτε στην απόλυτη παράδοση.
     
  7. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @hephestus: Τι ακριβώς ονομάζεις πνευματική αλλοτρίωση; Αναφέρθηκες σε TPE και ταυτόχρονα στην εισήγησή σου είναι διάχυτη η επιθυμία σου να διατηρήσεις (δια της οδού της παραχώρησης) ορισμένα δικαιώματα τα οποία θεωρείς απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία σου.

    Τί ακριβώς σημαίνει για σένα απόλυτη παράδοση ελέγχου; Εμπλεκόμενος σε μια σχέση αυτού του τύπου ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Γιατί να μπεις στη διαδικασία να παραδώσεις τον όποιο έλεγχο, όταν θεωρείς πως μόνο εσύ γνωρίζεις τι είναι το καλύτερο για σένα;

    (Πριν αρχίσουν οι όποιες παρατηρήσεις υπενθυμίζω την αναφορά στο TPE)

    Προσπέρασες, κατά τη γνώμη μου σχετικά "ελαφρά" το post της alnair, πιστεύω πως του αξίζει προσεκτικότερη ανάγνωση.
     
  8. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur


    Δεν ισχυρίστηκα ότι γνωρίζω ποιό είναι το καλύτερο για μένα, αναρωτήθηκα όμως ποιά είναι η λεπτή διαφορά δικαιωμάτων - ορίων, φέρνοντας το πραγματικό παράδειγμα του βιβλίου και της μουσικής ακόμα με άλλα λόγια ρώτησα αν και στο TPE υπάρχουν στοιχειώδη δικαιώματα. 'Ορια δεν υπάρχουν. Δικαιώματα όμως ; Αναφέροντας πολύ συγκεκριμένα και πραγματικά παραδείγματα, πχ. στο TPE θα ευλογούσαμε ακόμα και την απαγόρευση να διαβάζεις λογοτεχνία όταν είσαι μόνος σου, επειδή για κάποιο λόγο η Κυρία σου τη θεωρεί άχρηστα σκουπίδια ; Δηλαδή κατανοώ ότι η Κυρία θα απαγορεύσει στον σκλάβο το κάπνισμα, το ποτό ή την υπερφαγία και θα τον βάλει σε πρόγραμμα γυμναστικής, γιατί όλα αυτά είναι για το καλό του, όμως τι κίνδυνο ενέχει να διαβάζει λογοτεχνία ; Απλά ερωτηματικά. Ο ολοκληρωτικός έλεγχος δηλαδή εάν έχει κάποια σχέση με τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχει ακόμα και ένας κρατούμενος στη φυλακή (το διάβασμα για παράδειγμα).

    ---------- Post added at 09:09 ---------- Previous post was at 08:51 ----------

    H απάντηση που συνήθως έδινα κι εγώ στον εαυτό μου όταν του έκανα όλα αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα. Ευχαριστώ θερμά.
     
  9. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση



    Θα επέλεγες για Κυρία σου μια γυναίκα που θεωρεί τη λογοτεχνία σκουπίδια? Από εκεί ξεκίνα...
     
  10. Nemo

    Nemo Nemo D/s Jongleur

    Re: Απάντηση: Re: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Αν μου το έλεγε από την αρχή όπως και πολλά άλλα. Αν όμως μια ωραία μέρα χωρίς λόγο μου ανακοίνωνε ότι "τέλος τα σκουπίδια που διαβάζεις", όταν πια είχα βυθιστεί σταδιακά όπως έγραψε η alnair και είχα παραδώσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο και ήμουν κατά δικός Της, και έλεγα στους δικους μου ότι θα μπορούσα ακόμα και να τους δείρω άμα την κακολογήσουν, τότε ίσως να ήταν αργά να πω όχι...
     
  11. thelma

    thelma Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Γιατι θα ηταν αργα?
     
  12. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΒDSM πνευματική κυριαρχία και αλοτρίωση

    Αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν τυφλό...