Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ελευθερία τώρα και με άτοκες δόσεις

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κοινωνία' που ξεκίνησε από το μέλος savra, στις 4 Ιουνίου 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. savra

    savra Guest

    Ελευθερία

    “ … ήταν μια λέξη μοναχά, ελευθερία, και είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά ... ”

    Το να είναι κάποιος ελεύθερος ισοδυναμεί με το να είναι άνθρωπος. Η ελευθερία είναι, αναμφίβολα, ένα από τα ανώτερα αγαθά που μπορεί κάποιος να επιδιώξει. Υπάρχουν όμως δύο μορφές ελευθερίας – και οι δύο καλές, αλλά η μια ανώτερη από την άλλη – άρα καλό είναι να τις διαχωρίσουμε.

    Η πρώτη ελευθερία, η πιο “εξωτερική”, είναι η ελευθερία επιλογής. Αυτή είναι η ελευθερία για την οποία έγιναν οι επαναστάσεις, η ελευθερία που επιδιώκουμε όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία που ζητάμε όταν απαιτούμε να μη μας επιβάλλονται άλλοι και να μη μας καταπιέζουν. Όπου υπάρχει αυτή η ελευθερία, επέρχεται μια ωρίμανση στην ικανότητά μας να κρίνουμε καταστάσεις, και επίσης μια ωρίμανση στη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Άρα αυτή η ελευθερία είναι καλή, είναι ένα αγαθό που αξίζει να επιδιώξει κάποιος με θυσίες και αγώνες.

    Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ελευθερία, πιο εσωτερική και πιο “μυστική", και αυτή είναι η ελευθερία από τα πάθη μας, η ελευθερία από τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα πάντα στη ζωή χωρίς ταραχή, χωρίς στενοχώρια, με αρχοντιά, φιλότιμο και μεγαλοψυχία. Για να αποκτηθεί αυτή η ελευθερία χρειάζονται επίσης αγώνες, αλλά αυτή τη φορά παλεύοντας με τον εαυτό μας μάλλον παρά με τους άλλους. Χρειάζεται να νικήσουμε τα ευτελέστερα ένστικτα μας – τη ζήλεια, την εκδικητικότητα, την οκνηρία, την πλεονεξία – ώστε να φανερωθεί μέσα μας το πραγματικό μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης. Αυτή λοιπόν η ελευθερία – στην ουσία, ελευθερία έκφρασης του πραγματικού και βαθύτερού μας εαυτού – είναι ανώτερη από την πρώτη, εφ’ όσον από τη στιγμή που την κατακτήσουμε, κανένας δε μπορεί να την πάρει ποτέ από εμάς. Είναι επίσης προϋπόθεση για να αξιοποιήσουμε σωστά και την πρώτη, την εξωτερική ελευθερία: Αν δεν είμαστε ελεύθεροι από τα ευτελή πάθη μας, τότε η εξωτερική ελευθερία καταντά να είναι ασυδοσία, η εξουσία του νόμου της ζούγκλας.

    www.help-net.gr


    Ακόμη και σαν σκέψη φαντασίας η έννοια αυτή θα καταρρεύσει όταν ξαφνικά θα νιώσει ένα καρφωτό, άμεσο, ηχηρό χαστούκι στα μούτρα ακούγοντας:
    “Άντε στο κλουβί σου τώρα, που θα μου φαντάζεσαι κιόλας”.

    Απευθύνομαι στους υποτακτικούς
     
  2. sakiss3000

    sakiss3000 Regular Member

    Απάντηση: Ελευθερία τώρα και με άτοκες δόσεις

    Η ζήλια και η εκδικητικότητα είναι πράγματι άγρια στοιχεία, αλλά νομίζω πάντως ότι είναι τα τελευταία στη σειρά για κατάργηση. Ειδικά η εκδικητικότητα είναι στο κάτω-κάτω και μηχανισμός άμυνας. Εννοώ το να θέλουμε να εκδικηθούμε κάποιον που μας έβλαψε. Αν κάποιος σέβεται και δεν βλάπτει δεν προκαλεί και τάσεις εκδίκησης. Εδώ τώρα βέβαια ΄΄παίζεται΄΄ πολύ, γιατί κακό με κακό διαφέρει, επίσης διαφέρουν και οι συνθήκες υπό τις οποίες μας έβλαψε. Επίσης η ίδια πράξη κάποιον μπορεί να τον βλάπτει περισσότερο κάποιον λιγότερο ή καθόλου. Πολλές φορές λέμε ΄΄αστον μωρέ ας κάνει ότι θέλει τι θα μου κάνει΄΄ και δεν νοιώθουμε τάση για εκδίκηση.

    Πάντως συμφωνώ ότι την προσπάθεια για την αποτίναξη του ζυγού, του κακού, θα πρέπει να την ξεκινάμε από τον εαυτό μας τον ίδιο. Την προσπάθεια για ελευθερία να την ξεκινάμε από μέσα μας γιατί αλλιώς θα γίνουμε ελεύθεροι τύραννοι. Πάντα έλεγα ότι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος είναι ο ελεύθερος στο σώμα και δούλος στην ψυχή. Αν κάποιος είναι έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει τρόπο να βλάψει να δυναστεύσει.
     
  3. Maley

    Maley Contributor

    Γενικά θεωρω οτι η ελευθερία ειναι μια σχετική έννοια..ισως πραγματικά να μην υπαρχει για αυτο και συνεχεια την επικαλουμαστε..θεωρω οτι ο μεγαλυτερος δυναστης του καθε ανθρωπου ειναι ο εαυτός του..πως μπορει κανεις να ξεφύγει απο αυτον?οσο για την εκδικητικότητα? θα αναφερω την γνωστη ρηση: ειναι ενα πιατο που τρωγεται κρυο και έτσι παντα το σερβίρω..
    ζήλεια, οκνηρία: δυο λεξεις που δεν υπαρχουν στο λεξιλόγιο μου..
    πλεονεξία?τι ειναι αυτο?βρε παιδια καταλαβατε το: 2 μέτρα μας περιμένουν, αυτο ειναι όλο και όλο..
    Καλο βραδυ..
     
Thread Status:
Not open for further replies.