Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η αποκαθήλωση της Βιολογίας ?

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σεξ και Σχέσεις' που ξεκίνησε από το μέλος peleas, στις 29 Μαρτίου 2016.

  1. Η Βιολογία είχε πάντα τις απαντήσεις σε ότι αφορά τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες.

    - Είμαστε πολυγαμικοί, επειδή αυτή είναι η φύση μας.
    - Οι ομοφυλοφιλία είναι μεν επιλογή (το δεχτήκαμε επιτέλους), αλλά βιολογικά δεν είναι και τόσο "ορθόδοξη"
    - Οι σεξουαλικές προτιμήσεις που ξεφεύγουν από την αναπαραγωγή είναι διαστροφές, που τις αποδεχόμαστε μεν και τις απενοχοποιούμε, αλλά όχι εντελώς.
    - Ο σαδισμός είναι η βιολογική εγγραφή κατίσχυσης του δυνατού επί του αδυνάτου.
    - Ο διαχωρισμός των φύλων έχει βιολογική υπόσταση που εκτείνεται πέραν της αποστολής διαιώνισης του είδους. Η νευροχημεία του ανδρικού εγκεφάλου διαφέρει από εκείνη του γυναικείου.

    Κρυφός πόθος των ερωτικά παρεκκλινόντων είναι η ανακάλυψη του γονιδίου που ευθύνεται για την παρέκκλισή τους ως "πιστοποίηση" της επιστήμης της βιολογίας. Ακόμα και ο πολύς Φρόιντ δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τη δυναστεία των ορμέμφυτων και των ενστίκτων, που τα στέγασε στο φοβερό Ασυνείδητο.

    Με σημαία την Υπαρξιακή Φιλοσοφία, κάποιοι νεότεροι διανοητές επιχειρούν να απεμπλέξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά από την πατερναλιστική σχέση της βιολογίας. Οι υπαρξιστές φιλόσοφοι ισχυρίστηκαν ότι η ύπαρξη προηγείται του είναι, που σημαίνει ότι είμαστε προϊόν του ανθρώπινου περιβάλλοντος και της σχέσης μας με τους άλλους. Είπαν επίσης ότι ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και όχι κάποιος εξωγενής παράγοντας, ακόμα και η ίδια του η φύση.

    Αυτό σημαίνει ότι η ανθρώπινη βούληση -που εκφράζεται μέσα από τις ελεύθερες και υπεύθυνες επιλογές- είναι προσανατολισμένη προς το σχετίζεσθαι κατά μείζονα λόγο και λιγότερο προς την ικανοποίηση ενστίκτων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι σεξουαλικές μας επιλογές υπαγορεύονται περισσότερο από το σχεσιακό "δια ταύτα", δηλαδή από το τι ζητάμε και προσδοκάμε από τους άλλους και λιγότερο από τις προσταγές των βιολογικών μας αναγκών. Πολλές από τις συμπεριφορές των ανθρώπων, όπως η αυτοθυσία, πηγαίνουν ακόμα και κόντρα στα ένστικτά του.

    Η Ψυχιατρική ανέκαθεν είχε μια ευκολία στο να στιγματίζει συμπεριφορές ως αποκκλίνουσες, άρα ψυχοπαθολογικές. Η ομοφυλοφιλία πριν 15 χρόνια ήταν στο DSM, όπου προστέθηκε τελευταία η παιδική ανυπακοή (!!!).

    Θεωρώ ελπιδοφόρο μήνυμα την απένταξη πολλών ανθρώπινων συμπεριφορών από τη σφαίρα των βιολογικών και ψυχολογικών καταναγκασμών και την ένταξή τους στη σφαίρα των ελεύθερων επιλογών. Σίγουρα αυτό το γεγονός μας αγχώνει περισσότερο, γιατί δεν έχουμε κάποια force majeur να κατηγορήσουμε για τις επιλογές μας, παρά μόνο τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν το δούμε όμως καθαρά, μας απελευθερώνει από αρκετούς δυνάστες της μοίρας μας και την αποθέτει στα χέρια μας...

    Υ.Γ. Πριν από λίγες μέρες τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου "Το σφυρί και ο καθρέφτης" του Ερνέστο Σπινέλλι. Στα κεφάλαια 4-6 αναφέρεται στο θέμα του ασυνείδητου και της σεξουαλικότητας. Εύχομαι φωνές σαν τη δική του να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν...

    http://www.politeianet.gr/books/978...esto-kontuli-to-sfuri-kai-o-kathreftis-226500
     
  2. Υ.Γ. 2 Ή αναφορά του βιβλίου δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως διαφήμιση. Παρακαλώ τους διαχειριστές, αν κρίνουν ότι υπάρχει θέμα, να το διαγράψουν
     
  3. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    @peleas

    Κακό παιδί, πάλι τα έκανες να-μη-πω-τι...
    - Είμαστε πολυγαμικοί κλπ κλπ
    Είμαστε πολυτέτοιοι διγιότι αυτό επιβάλλει η νικηφόρα στρατηγική επιβίωσης του είδους και αυτό με τη σειρά του διαμορφώνει τον τρόπο που λειτουργούμε.
    Αυτό λέει η βιολογία και με το παρδόν αν σας φαίνεται το ίδιο, αλλά δεν είναι.

    - Οι σεξουαλικές προτιμήσεις που ξεφεύγουν από την αναπαραγωγή είναι διαστροφές, που τις αποδεχόμαστε μεν και τις απενοχοποιούμε, αλλά όχι εντελώς.
    Αυτό δεν το λέει η βιολογία παιδάκι μου, είναι κοινωνικό παράγωγο.

    - Ο σαδισμός είναι η βιολογική εγγραφή κατίσχυσης του δυνατού επί του αδυνάτου.
    Ο σαδισμός πιθανότατα (μπορεί και να) είναι βιολογική εγγραφή.
    Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως αν αυτή η εγγραφή έχει μια κάποια σχέση με τον σαδισμό έτσι όπως τον προσεγγίσαμε και τον εννούμε ως πολιτισμός.
    Το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από κανέναν, υπάρχουν προσεγγίσεις για την ...περίπτωσή του, μάλλον θα προκύψει στο εγγύς μέλλον με μια κάποια αρχική βεβαιότητα.

    -Ο διαχωρισμός των φύλων έχει βιολογική υπόσταση που εκτείνεται πέραν της αποστολής διαιώνισης του είδους.
    Πού το είδες αυτό γραμμένο από κάποιον βιολόγο άρθρωπα ?

    -Η νευροχημεία του ανδρικού εγκεφάλου διαφέρει από εκείνη του γυναικείου....
    Σε όλα τα είδη καταπώς φαίνεται, στο πλαίσιο της νικηφόρας στρατηγικής του είδους, έτσι στο πολύ χοντρικό.

    Τα υπόλοιπα που λες, βρε παιδί μου, καλά κάνεις και τα λες, σάμπως φταίς εσύ για το ότι οι φιλοσοφούντες τελούν μόνιμα εν διαστάσει με αυτό που λέμε κόσμος/σύμπαν/φυσικἠ/χημεία/τεχνολογία κλπ..?
    Εσύ απλά αγοράζεις και έχεις το κακό, στην δικιά μου οπτική, συνήθειο να θες να μοιράζεσαι αμάσητο ό,τι χλαπάκιασες πρόσφατα. Πάντα υπάρχει ακροατήριο, ας πρόσεχαν.

    Τώρα θα μου πεις ότι είμαι και γίνομαι ακόμα πιο κακός.
    Εμ βέβαια...
    "Αποκαθήλωσες" κάτι που δεν είναι καθηλωμένο. Ξέρεις οι λέξεις μπορεί να είναι πιασιάρικες, αλλά το πιασιάρικο έχει να κάνει μόνο με κάτι που περικλείει παραπλάνηση, θέλοντας και μη.
    Μα ακόμα κι αν ήταν, δεν το έκανες. Πώς να το κάνεις άραγε, αφού είναι εγγενώς στον πυρήνα της κάθε επιστήμης η αμφισβήτηση και η έρευνα..?
    Μούβαλες και δυο ευχολόγια τουρλού με διαπιστώσεις και πάπαλα...

    Λογική και προσέγγιση εξόχως περιγραφείσα από τον μακαρίτη τον Έκο μη περιποιούσα τιμήν εις τους συντάκτας παρομοίου σκεπτικού, χαρακτήρος και ύφους πονημάτων...

    ΥΓ: Δεν είσαι μόνος σε τέτοιου είδους πονήματα.
    Τουλάχιστον άλλα δυο-τρία παιδάκια κάνουν το ίδιο με μεγαλύτερη επιτυχία (γνωστά σελεμπρίτια του "χώρου").
    Πρόσθεσε και 5-6 που τα μιμούνται et voila...
    We are amused, though...
     
  4. Εξοργίζομαι με σχόλια τέτοιου είδους, που δείχνουν πόση άγνοια κουβαλάει ο μέσος άνθρωπος, και ο μέσος ψυχολόγος, σχετικά με το τί είναι η επιστήμη και η επιστημονική γνώση.
     
  5. οι αποτομες κουβεντες δεν κανουν φιλους...... μια κουταλια μελι θα πιασει περισσοτερες μυγες απο ένα γαλονι ξυδι....    
     
  6. "Μη δίνεις συμβουλές αν δε σου τις ζητήσουν" παλιά βαβυλωνιακή παροιμία  

    Εχεις δίκιο όμως.
     
  7. δεν ηταν συμβουλη..απλως ενα σκεπτικο μου..ευχαριστω παντως   
     
  8. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    H βιολογία δεν είχε ποτέ καμία απάντηση σε ότι αφορά τις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες, η βιολογία δεν λέει τίποτα, οι βιολόγοι λένε, οι εξελικτικοί και μη ψυχολόγοι λένε, οι κοινωνιολόγοι λένε, χρησιμοποιώντας την βιολογία κατα το δοκούν, πολλάκις επιλεκτικά, ή/και αποσπασματικά και ερμηνεύοντάς την συχνά αυθαίρετα και σύμφωνα με τα ιδεολογικοπολιτικά τους πιστεύω (τα δικά τους η των χορηγών τους) για να στηρίξουν εν πολλοίς τα τελευταία...
     
  9. Master_Apprentice

    Master_Apprentice Regular Member

    Πω πω... Ωραίο νήμα. Πραγματικά. Μπράβο και στον peleas που το ανέβασε, μπράβο και στον cadmpc (?) για τη σωστή αντεπιχειρηματολογία. Ουσιαστικός διάλογος, τι καλά!
     
  10. MASTER--YODA

    MASTER--YODA Vincit qui se vincit

    Πολύ όμορφο νήμα για συζήτηση !!

    Η Βιολογία είναι η επιστήμη της ζωής (από τις ελληνικές λέξεις βίος = ζωή και λόγος = διήγηση, εξήγηση, λογική). Ασχολείται με τα γνωρίσματα και τη συμπεριφορά των οργανισμών, εξετάζει πώς δημιουργούνται τα είδη και τα μεμονωμένα μέλη τους, μελετά δε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το περιβάλλον. Η Βιολογία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιμέρους επιστημονικών πεδίων που συχνά θεωρούνται ως ανεξάρτητες ειδικεύσεις. Στο σύνολό τους εξετάζουν το φαινόμενο της ζωής σε ευρεία κλίμακα.

    Η ζωή εξετάζεται σε ατομικό και μοριακό επίπεδο από τη Μοριακή Βιολογία, τη Βιοχημεία, και τη Μοριακή Γενετική. Στο επίπεδο του κυττάρου, μελετάται στη Βιολογία Κυττάρου και στη Μικροβιολογία , και σε πολυκυτταρική μορφή ερευνάται από τη Φυσιολογία, την Ανατομία, και την Ιστολογία. Η Αναπτυξιακή Βιολογία μελετάει τη ζωή στο επίπεδο της ανάπτυξης (οντογένησης) ενός οργανισμού.

    Περνώντας σε κλίμακα μελέτης περισσότερων οργανισμών η Γενετική ερευνά πώς η κληρονομικότητα δρά μεταξύ γονέα και απογόνου. Η Ηθολογία μελετά τη συμπεριφορά των ομάδων οργανισμών. Η Γενετική Πληθυσμού εξετάζει στο επίπεδο ολόκληρου πληθυσμού και η Συστηματική ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των ειδών. Αλληλοεξαρτώμενοι πληθυσμοί και οι συνήθειές τους εξετάζονται από την Οικολογία και την Εξελικτική Βιολογία. Μία θεωρητική προσέγγιση της πιθανότητας ύπαρξης ζωής πέρα άπο τη Γή εξετάζει η Αστροβιολογία (ή Ξενοβιολογία).

    σύμφωνα με το «Science», το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτη υποστηρίζει ότι η μονογαμία εξελίχτηκε για να προστατεύει τα μωρά, ώστε να μην φονεύονται από τα ανταγωνιστικά ενήλικα αρσενικά, ενώ μια άλλη έρευνα συμπέρανε ότι τα αρσενικά ανέπτυξαν μόνιμα ζευγάρια για να προστατεύουν τις θηλυκές συντρόφους τους από τους ανταγωνιστές τους.
    τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της κοινωνικής μονογαμίας υπήρξε η προσπάθεια αποφυγής της βρεφοκτονίας από άλλα αρσενικά, τα οποία θέλουν να εξαφανίσουν τα παιδιά των ανταγωνιστών, ώστε να κάνουν τα δικά τους. ( μιλάμε μονο απο για τις έρευνες που έχουν γινει απο πάνω στο θέμα πολυγαμίας - μονογαμίας και τα αίτια που οδηγήθηκαν εκεί τα πρωτεύοντα θηλαστικά )

    σεξουαλικές προτιμήσεις που ξεφεύγουν από την αναπαραγωγή είναι διαστροφές ( θα έλεγα οτι είναι κυρίως ηθικές κρίσεις οι οποίες διαμορφώνονται μέσα απο το κοινωνικό γίγνεσθαι και την εξέλιξη της κοινωνίας . κατα καιρούς μέσα στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=55083 )

    όπως ανέφερε και ο @cadpmpc σε αυτο το κομμάτι συμφωνώ στα γραφόμενα του επακριβώς .
    ""- Ο σαδισμός είναι η βιολογική εγγραφή κατίσχυσης του δυνατού επί του αδυνάτου.
    Ο σαδισμός πιθανότατα (μπορεί και να) είναι βιολογική εγγραφή.
    Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως αν αυτή η εγγραφή έχει μια κάποια σχέση με τον σαδισμό έτσι όπως τον προσεγγίσαμε και τον εννούμε ως πολιτισμός.
    Το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από κανέναν, υπάρχουν προσεγγίσεις για την ...περίπτωσή του, μάλλον θα προκύψει στο εγγύς μέλλον με μια κάποια αρχική βεβαιότητα.""

    στα υπόλοιπα δεν μπόρω να έχω άποψη γιατι δεν έχω διαβάσει κάτι που να με έχει βοηθήσει να αποκτήσω γνώση και κρίση επ αυτών .
     
  11. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Οι υπαρξιστές φιλόσοφοι (οι σοβαροί, γιατί όπως σε κάθε ρεύμα υπάρχουν και τα λιμά  ) δεν απορρίπτουν την ύπαρξη και την ισχύ της βιολογίας. Αυτό το κάνει το δόγμα της βουλισιαρχίας, που δεν είναι ταυτόσημο με το ρεύμα του υπαρξισμού. Δέχομαι ότι συχνά οι υπαρξιστές "αποσιωπούν" σχετικά τον παράγοντα βιολογία ή τον παράγοντα ένστικτα. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση στα γραπτά τους όμως δείχνει ότι το λαμβάνουν υπόψιν.
    Το αν δίνουν μεγαλύτερη σημασία, δηλαδή αν θεωρούν ότι το περιβάλλον παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση μας από τη βιολογία μας, είναι κάτι ενδιαφέρον προς συζήτηση. Αλλά δεν το κάνουν μόνον οι υπαρξιστές αυτό.
    Και σίγουρα δεν έχουν την νιτσεϊκή έπαρση του βολονταρισμού  
    Ενδιαφέρον θέμα προς συζήτησιν πολύ πάντως  
    Και τα τρία αρχικά ποστς δίνουν εξαιρετική ευκαιρία για κάτι τέτοιο  
     
  12. Κατ' αρχάς ευχαριστώ όλους για τη μέχρι στιγμής συνεισφορά σας.

    Διαπιστώνω ότι η εκφώνηση του θέματος πάσχει. Πράγματι, δίνει την εντύπωση ότι καταφέρομαι κατά της επιστήμης της Βιολογίας. Ξεκαθαρίζω λοιπόν οτι δεν έχω κάτι εναντίον της Βιολογίας καθώς και όλων των επιστημών, παρ' όλο που η άνευ όρων λατρεία -ακόμα και της επιστήμης- μου κινητοποιεί αντανακλαστικά αντίδρασης. Ούτε έχω θέση υπερασπιστή συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Το νήμα έχει σκοπό να θέσει έναν προβληματισμό, σχετικά με τα κοινωνικά στερεότυπα που πατάνε επάνω σε επιστημονικά δεδομένα και τα επεκτείνουν ή τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν ώστε να εξυπηρετείται το εκάστοτε status quo. Η επιστήμη δεν έχει κατεύθυνση. Η επιστήμη είναι ένα σύνολο κωδίκων και αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται μέσα από την έρευνα και το πείραμα με σκοπό τη μελέτη του κόσμου που μας περιβάλλει. Αν η ευκλείδεια γεωμετρία, η νευτώνεια φυσική και η καρτεσιανή λογική ευθύνονται -και σε ποιό βαθμό- για τη στρεβλή αντίληψή μας για τον κόσμο, δε μπορούμε να κατηγορήσουμε γι αυτό την επιστήμη των μαθηματικών, της φυσικής και της φιλοσοφίας. Στο σημείο αυτό σας παραπέμπω στο έργο του αστροφυσικού Μάνου Δανέζη, τον οποίο θεωρώ ένα από τα λίγα φωτεινά πνεύματα που έχει να επιδείξει η γενική νεοελληνική μιζέρια.

    Η άποψη του @underherfeet , μετριοπαθής και προσεκτικά διατυπωμένη, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    @cadpmpc , αν πιστεύεις ότι το να απαξιώνεις συστηματικά το συνομιλητή με το εξυπναδίστικο ύφος αρθρογράφου λάιφ στάιλ περιοδικού των '80ς (βλ. ΚΛΙΚ και Down Town) σε αναγορεύει σε επίσημο κριτή-των-πάντων του φόρουμ, συνέχισε. We are amused... Τουλάχιστον μην παραβλέπεις τα ερωτηματικά στο τέλος του τίτλου. Α, οι "φιλοσοφούντες" δεν είναι εξωτικά φρούτα ή περιφερόμενες ψωνάρες. Έχουν πολύ καλή σχέση "με αυτό που λέμε κόσμος/σύμπαν/φυσικἠ/χημεία/τεχνολογία κλπ". Αν δε με πιστεύεις, ρώτα τον Έκο.

    @Dom M , από όσα αναφέρεις με ψύχραιμη ματιά και διαλεκτικό τρόπο σκέψης, νομίζω πως γίνεται φανερό ότι πολλά από τα σημερινά στερεότυπα είναι απότοκα κοινωνικού μετασχηματισμού μάλλον, παρά επιστημονικής έρευνας. Επειδή όμως είναι πιό εύκολο να παγιωθεί μιά πρακτική όταν την ενδύουμε με το κύρος της επιστήμης, πολλοί χρησιμοποίησαν κατά καιρούς την επιστήμη ως άλλοθι. Δυστυχώς αυτό γίνεται πιο επικίνδυνο, όταν κάποιοι επιστημονικοί κλάδοι χρησιμοποιούν πορίσματα άλλων επιστημονικών κλάδων για να στηρίξουν θεωρίες "κατά παραγγελία" της καθεστηκυίας ιδεολογίας.

    Επί του προκειμένου, σκοπός μου είναι να θέσω ένα προβληματισμό, ο οποίος κινείται μέσα στους κόλπους της επιστήμης. Αν κάποιοι βολεύονται να επιρρίπτουν τις ευθύνες των επιλογών τους σε επιστημονικές "αναγκαιότητες" παραβλέποντας την ατομική και συλλογική κοινωνική ευθύνη τους, ας εξακολουθήσουν να το κάνουν. Η ανθρωπότητα ανέκαθεν προχωρούσε χάρη τους ανήσυχους και τους ασυμβίβαστους.

    Το θέμα ξεπερνά τις αντιπαραθέσεις επίδειξης γνώσεων και ναρκισσισμού ενός φόρουμ. Λόγω ενασχόλησής μου με συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο έχω γνωρίσει ανθρώπους που εναντιώνονται στις αγκυλώσεις των επιστημόνων μέσα από το σύστημα. Η επιστήμη δεν έχει ανάγκη από σταυροφόρους, ούτε εμπαθείς πολέμιους. Έχει ανάγκη από ανθρώπους που αμφισβητούν και προχωρούν πέρα από τα καθιερωμένα, με κίνδυνο την απομόνωσή τους ή ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.