Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κατά πόσο η υποτακτική συμπεριφορά συνδέεται με την κατάθλιψη;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Iwnas, στις 5 Δεκεμβρίου 2008.

  1. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Οι ψυχολόγοι του Ινστιτούτου Ερευνών Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας της California κατέθεσαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν με σκοπό να εξηγήσουν τις ρίζες της υποτακτικής σεξουαλικής συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων.
    Βάση αποτελεσμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άτομα τα οποία εμφάνιζαν τέτοιου είδους συμπεριφορά εμφάνιζαν τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης σε ποσοστό άνω του 43% (σε άτομα με εγγενή υποτακτική συμπεριφορά) και σε ποσοστό 56% (σε άτομο που απέκτησαν τέτοιου είδουσ σεξουαλικές συμπεριφορές έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση). Φυσικά η σύνδεση υποτακτικής συμπεριφοράς-κατάθλιψης δεν είναι ακόμα δυνατόν να εξακριβωθεί δεν παύει όμως τα αποτελέσματα να προκαλούν αίσθηση.

    Ποια η δική σας άποψη επί του θέματος;
     
  2. Felicia

    Felicia Regular Member

    Εγώ υποφέρω από κατάθλιψη εδώ και πολλά χρόνια. Έρχεται με τη μορφή κρίσεων που διαρκούν λίγες μέρες. Διανύω μια τέτοια κρίση. Μια ξαφνική, βαθιά μελαγχολία με χτυπάει απ' το πουθενά και κυριολεκτικά με εξαντλεί. Μετά τις κρίσεις αυτές όλα καλά κι ωραία και είμαι μες στην τρελή χαρά. Δοκίμασα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με θεραπεία, αλλά μου ήταν δύσκολο και δεν μου άρεσαν τα φάρμακα. Έτσι, όταν "χτυπάει" το παλεύω μόνη μου.

    Ωστόσο δεν είχα κατάθλιψη όταν ήμουν μικρό παιδί. Γιατί τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα αυτής της σεξουαλικής (?) συμπεριφοράς. Θυμάμαι που με ενθουσίαζε ακόμα και η θέα των χειροπέδων σε ταινίες, πολύ πριν μάθω τι είναι το σεξ.

    Τέλος δεν έχω κακοποιηθεί, αντιθέτως έζησα πολύ ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.

    Στις επιστήμες βέβαια, οι προσωπικές μαρτυρίες ατόμων εκτός δείγματος έχουν μικρή αξία. Ιδιαίτερα δε στις θεωρητικές επιστήμες, όπως είναι η ψυχολογία, όπου δεν υπάρχει παρά μόνο στατιστική μελέτη και όχι ιδέα - πείραμα - απόδειξη. Μόνο συμπεράσματα που άνετα αμφισβητούνται από ένα εντελώς διαφορετικό δείγμα.

    Θα ήθελα όμως να δω πόσοι από μας υποφέρουν από ψυχογενείς παθήσεις.
     
  3. Iwnas

    Iwnas Regular Member



    Δεν ήξερα πως να διατυπώσω σωστά αυτού του είδους την σεξουαλική έκφραση. Αν μπορούσες να με βοηθήσεις θα χαιρόμουν ιδιαίτερα. Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την προσωπική σου εμπειρία επί του θέματος
     
  4. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Τι παει να πει "εγγενης υποτακτικη συμπεριφορα"; Ποιος ισχυριζεται οτι υπαρχει και πως το απεδειξε;
     
  5. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Προφανώς τα άτομα που συμμετείχαν στη διαδικασία της έρευνας θα πέρασαν από κάποιου είδους έρευνα ούτως ώστε να δημιουργήσουν το ψυχολογικό τους προφίλ. Εγώ απλά παραθέτω αυτά τα οποία διάβασα. Δεν μπαίνω σε μονοπάτια και πράγματα που δεν γνωρίζω
     
  6. Απάντηση: Κατά πόσο η υποτακτική συμπεριφορά συνδέεται με την κατάθλιψη;

    Μήπως μπορείς να μας παραθέσεις κάποιο link, στο οποίο να αναλύονται λίγο περισσότερο οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα της έρευνας; (π.χ. τί δείγμα χρησιμοποίησαν, πώς στηρίζουν τα συμπεράσματά τους) Γιατί από έρευνες και θεωρίες, άλλο τίποτα.Και αν κάποιος θέλει, μέσα από έρευνα, να συσχετίσει την υποτακτική σεξουαλική συμπεφορά των ατόμων με το σχήμα και το χρώμα των φρυδιών τους, να είσαι σίγουρος πως θα βρει τρόπο να το κάνει με επιτυχία. 
     
  7. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι παρμένο από περιοδικό σχετικό με θέματα ψυχικής υγείας (ευγενική χορηγία της κουμπάρας μου που είναι ψυχολόγος) και είναι προιόν μετάφρασης. Θα αναζητήσω το συγκεκριμένο περιοδικό στα αρχεία μου και αν υπάρχει εκτενέστερη αναφορά θα σασ παραθέσω πλήρες σκανάρισμα του κειμένου.
     
  8. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Φοβου τους ψυχολογους και σε περιοδικα δημοσιευοντας.
     
  9. echo

    echo ***

    Εύλογη η απορία του underherfeet

    Η υποτακτικότητα ως μέρος της προσωπικότητας του ατόμου και όπως αυτή εκφράζεται σε θεσμούς,νόμους,κοινωνικές νόρμες,ορμέμφυτα κλπ είναι τρόπο τινά έμφυτη σε όλα τα κοινωνικά όντα που αγωνίζονται να επιβιώσουν στον πολιτισμό της δυστυχίας.Ακόμα και ένα κυριαρχικό άτομο είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο αν δεν επιδείξει κυριαρχική διαχείριση επί των υποτακτικών στοιχείων του απέναντι στα κοινωνικά "πρέπει" και κυρίως επί των προσωπικών του ορμέμφυτων.

    Στον δικό μας "χώρο" αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι η άμεση συνάφεια της κατάθλιψης με τον ηθικό μαζοχισμό.Είναι διαφορετική η υποτακτικότητα του κοινωνικού στοιχείου(ατόμου) που συνοπτικά περιέγραψα παραπάνω, με την υποτακτικότητα που πηγάζει από τον μαζοχισμό και την πιθανή αδυναμία ενός ηθικού μαζοχιστή να διαχειριστεί τον μαζοχισμό του και την εκ φύσεως του τάση για αυτοκαταστροφή.
    Η σύγχρονη σαδική κοινωνία έχει σαν βάση της ηθικής τον οίκτο.Στον άνθρωπο κάνει καλό να βλέπει τον αλλο να πονάει,στον πόνο του άλλου διαβλέπει κατ' ουσίαν τον δικό του πόνο.Εξού ακόμα μεγαλύτερο καλό κάνει στον άνθρωπο να πονάει ο ίδιος τον άλλον,δεν είναι τυχαίο ότι βάση της φιλίας είναι η ταπείνωση.

    Μία ηθική μαζοχιστική προσωπικότητα αυτό που πρωτίστως επιδιώκει είναι η καταστροφή του εαυτού και η συνεχής παροχή πόνου στον ίδιο,κάτι που η κοινωνία δεν συγχωρεί εν αντιθέσει με τον σαδισμό που είναι αποδεκτός ως αναπόσπαστο στοιχείο επιβίωσης και κατίσχυσης.Συνεπώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο μαζοχισμός από τις αρχές του προηγουμένου αιώνα καταγράφηκε σαν ψυχική πάθηση που χρήζει θεραπείας.Η σύγχρονη αρρώστια του πλανήτη,η κατάθλιψη που κυρίως πηγάζει από την αδυναμία των ανθρώπων να εκτρέψουν τα ένστικτα τους προς τα έξω προκειμένου να είναι πολιτισμικά εγκεκριμένοι δημιουργεί μία χειραγωγημένη και άρρωστη συνείδηση, σαφέστατα δεν θα μπορούσε να εκλείπει από μια ηθική μαζοχιστική ψυχολογία.

    Ακόμα και ένας σαδιστής που επιθυμεί την έκφραση του σαδισμού του σε σεξουαλικό και ηθικό επίπεδο θα απορρίψει πιθανός ιδιοσυγκρασιακά έναν ηθικό μαζοχιστή ως φέροντα μια πάθηση που είναι αντίθετη με τους όρους της κοινωνικής επιβίωσης και της ευγενούς ύπαρξης.Μια γυναίκα πχ μπορεί να συγχωρέσει αυτόν που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία,αδυνατεί όμως να συγχωρέσει αυτόν που την έχασε.
     
  10. Georgia

    Georgia Owned Contributor

    (πρώτη σκέψη διαβάζοντας τον τίτλο και μόνο)

    εγώ αν ήταν να συνδέσω κάτι με την κατάθλιψη, αυτό θα ήταν ο μαζοχισμός και οχι η υποτακτικότητα
     
    Last edited: 5 Δεκεμβρίου 2008
  11. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Οπα,οπα.Η υποτακτικοτητα που λες δεν ειναι εμφυτη, επιβαλλεται, απο ιδεολογικους μηχανισμους.Μας μαθαινουν απο μικρα παιδια να υπακουουμε και να σκυβουμε το κεφαλι στους κανονες τους θεσμους,τα πρεπει.Κανενα "πρεπει" δεν ειναι εμφυτο.

    Απο ποιον εχει παρατηρηθει;Μια μελετη δυο ψυχολογων αρκει ; Πως μπορουμε ετσι ευκολα να γενικευουμε;
    Στον" δικο μας χωρο" εξ αλλου, πιστευω πως ανηκουν οι σεξουαλικοι μαζοχιστες μαλλον ,παρα οι ηθικοι.Δεν υπαρχει παντα αλληλοεπικαλυψη των δυο μαζοχισμων.Ο ηθικος μαζοχιστης που δεν εκτονωνει τον μαζοχισμο του και σεξουαλικα δεν νομιζω οτι τον αφορα το βδσμ.

    Τωρα αναφερεσαι στον "δικο μας χωρο" η στην κοινωνια εν γενει; Με ποια εννοια ειναι "σαδικη" η συγχρονη κοινωνια;Αυτες οι γενικευσεις των αποψεων σου που εδραζονται;Εγω π.χ πιστευω πως η βαση της φιλιας ειναι η αλληλεγγυη και η αγαπη.Δεν εχω ταπεινωθει ποτε και σε κανενα φιλο μου.

    Η κοινωνια που εδραζει την ηθικη της στον οικτο δεν συγχωρει τον μαζοχιστη που αυτοτιμωρειται και αποδεχεται τον σαδιστη που δεν γνωριζει τι θα πει "οικτος";

    Ο μαζοχισμος δεν καταγραφηκε ως ψυχικη παθηση επειδη η κοινωνια ηταν σαδικη.Και ο σαδισμος εξ αλλου θεωρειται απο καποιους ο αλλος πολος της ιδιας διαταραχης και παντως,διαταραχη.
    Η καταθλιψη μπορει να αποτελει την συγχρονη αρρωστια του πλανητη,τα αιτια της ωστοσω ειναι ποικιλα και εχουν να κανουν τοσο με γενετικους η βιολογικους παραγοντες οσο και με κοινωνικους με τους δευτερους πιστευω να βαραινουν ολοενα και περισσοτερο λογω των συνθηκων ζωης που διαμορφωνονται στα πλαισια του επικρατουντος καπιταλιστικου μοντελου.



    Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι μπορει η καταθλιψη να επιτεινει την υποτακτικοτητα , μου ακουγεται λογικο εξ αιτιας των συμπτωματων της,, αν προκυψει καποια στιγμη σ'ενα τετοιο ατομο.Η καταθλιψη ειναι ασθενεια ,η συνδεση της με την υποτακτικοτητα σαν απορροια τραυματικου βιωματος μπορει να σταθει ,μεχρι εκει ομως.
    Ακομα και αν δεχθουμε οτι η καταθλιψη εχει ΚΑΙ γενετικες καταβολες,η συνδεση της με μια εντελως αστηρικτη και αθεμελιωτη "εγγενη" υποτακτικοτητα μου φαινεται τουλαχιστον εωλη.
     
  12. soutzoukakia

    soutzoukakia His precious

    Απάντηση: Κατά πόσο η υποτακτική συμπεριφορά συνδέεται με την κατάθλιψη;

    Εκτός θέματος αλλά ενδιαφέρον.
    Κάπου άλλου διάβασα ότι στατιστικά το 87% των ανδρών υποτακτικών και το 90% των γυναικών είναι δεξιόχειρες.
    Σε αντίθεση με το 13% των ανδρών και το 10% των γυναικών μη υποτακτικών που είναι αριστερόχειρες.
    Εντυπωσιακό ε;