Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος sklava_epi8ymiwn, στις 26 Οκτωβρίου 2005.

  1. sklava_epi8ymiwn

    sklava_epi8ymiwn Regular Member

    Ένας ορισμός......
    " Ο Μέντορας (όπως λειτουργεί μέσα στην φιλοσοφία/χώρο του Bdsm) είναι ένας δάσκαλος. Είναι όμως και πολλά άλλα πέρα απο αυτό. Ο Μέντορας γνωρίζει την ασφάλεια, το πρωτόκολλο και τις δυναμικές των σχέσεων, όπως επίσης και πολλές απο τις παγίδες στις οποίες οι νεοφώτιστοι του χώρου πέφτουν πολύ συχνά. Ο Μέντορας είναι "οδηγός" και έμπιστος φίλος."

    Έχοντας δώσει έναν ορισμό του Μέντορα, ας μιλήσουμε για την προσφορά του και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε κάποια απο τα παρακάτω.....

    Ποιός έχει ανάγκη τον Μέντορα?
    Πότε και γιατί?
    Για πόσο?
    Ποιά τα χαρακτηριστικά του καλού Μεντορα?
    Έχουμε Μέντορες εδώ?
     
  2. ioanna

    ioanna Regular Member

    Ποιος έχει ανάγκη τον Μέντορα?
    Θα σου έλεγα κανείς . Ο Μέντορας δεν καλύπτει ανάγκες ο Μέντορας ανακαλύπτει ταλέντα διαμορφώνει χαρακτήρες συνοδεύει καθοδηγεί ερμηνεύει χωρίς να επιδιώκει την επικυριαρχία χωρίς να καπελώνει και βέβαια χωρίς να διαλαλεί πως είναι Μέντορας .
    Θα έλεγα ότι έχει ένα χαρακτηριστικό την ευαισθησία .
    Η ευαισθησία ενός μέντορα οδήγησε πολλούς submassive στο σωστό πνευματικό μονοπάτι, και η σχέση αυτή είναι αμοιβαία ωφέλιμη και ανθεί προς όφελος και των δύο και αυτό ο Μέντορας το γνωρίζει .
    Στην ερώτηση αν έχουμε Μέντορες εδώ δεν μπορώ εγώ να απαντήσω.
     
  3. G_E

    G_E Contributor

    Μέντορας - Φίλος του Οδυσσέα και καθοδηγητής του γιού του Τηλέμαχου.

    Κρίνοντας και από άλλα θέματα που έβαλες pleasing, καταλαβαίνω πως ζητάς τη συμβουλή σ' αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο του bdsm. Και θεωρώ πως σκέφτεσαι καλά.

    Οι πιο γενναίες και παραγωγικές αποφάσεις της ζωής μου ήταν οταν αποφάσισα να βάλω τον εγωισμό κατα μέρος, να πάψω το "δε χρειάζομαι κανέναν- θα τα καταφέρω μόνος μου - ποιός είναι αυτός που θα μου πεί τι θα κάνω?" και απευθύνθηκα σε ανθρώπους "που ήξεραν" και μου ενεπνευσαν εμπιστοσύνη. Αν μετανιώνω για κάτι, είναι πως έχασα τόσο χρόνο για να "ξανα ανακαλυπτώ το τροχό". Οι άνθρωποι αυτοί δε μου προσέφεραν έτοιμες λύσεις. Αλλα μου εδειξαν δρόμους. Ενας μέντορας δε θα σου πει τι να κάνεις. Θα σε καθοδηγήσει όμως έτσι, ώστε να το βρείς μόνη σου.

    Ποιός είναι μέντορας? Αν δε σε τυφλώνει ο εγωισμός, μόλις τον δείς θα τον αναγνωρίσεις.

    Υπαρχουν μεντορες εδω μέσα? Νομίζω ναι (και δεν εννοώ εμένα). Εχεις διαβασει τα posts τους με προσοχή και σε έχουν ωφελήσει.
    A, και κάτι ακόμα....
    οι μέντορες, δεν είναι κατ' ανάγκη όλοι αντρες  
     
  4. G_E

    G_E Contributor

    RE: RE: ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

    και συμπληρώνω μετά από υπόδειξη μιας καλής μου φίλης.

    ....οι μέντορες, δεν είναι κατ' ανάγκη όλοι αντρες
    και όχι κατ' αναγκην Κυρίαρχοι.

    Σωστα.
     
  5. timandra

    timandra Regular Member

    RE: RE: RE: ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

    η φιλης Σας εχει δικιο KyrieG τουλαχιστον στη δικη μου περιπτωση...
    ειναι τιμη για μενα να εχω για Μεντορα μια σκλαβα... τη lara[E-p].
     
  6. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    RE: RE: RE: RE: ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

    ΄

    Η τιμή είναι δική μου timandra. Μέσα από την αλληλεπίδραση μας και με την ξεχωριστή διορατικότητα σου και ικανότητα σου για ανάλυση, έχω πάρει ανεκτίμητη γνώση και τροφή για προβληματισμό και ανάλυση.

    Ευχαριστώ ταπεινά Τον Αφέντη μου βέβαια, γιατί χωρίς την άδειά Του και την βοήθεια Του, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι δυνατό.

    Το θέμα του Μεντορα είναι πολύ σημαντικό για μένα, έτσι pleasing θα απαντήσω σ΄αυτό μόλις καταφέρω να το αναπτύξω στο επίπεδο που του αρμόζει.  
     
  7. carissa[L_T]

    carissa[L_T] Contributor

    Είναι ένα θέμα στο οποίο θέλησα να απαντήσω από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος που δεν το έκανα είναι γιατί έχω Μέντορα εδώ και 5χρόνια περίπου και θέλησα να κάτσω να αναλύσω βαθιά τι σήμαινε για μένα και τι σημαίνει ακόμα και σήμερα που είμαι πλέον ιδιοκτησία Άλλου Κυρίου.

    Ο Μέντορας μου, my Mentor όπως Τον αποκαλώ πάντα, υπήρξε οδηγός μου σίγουρα, είχα ήδη κάποιες γνώσεις αλλά δεν μπορούσα να τις δρομολογήσω μονάχη. Με οδήγησε με έναν μοναδικό τρόπο στην ανακάλυψη της φύσης μου.
    Για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξε το σημείο αναφοράς μου. Με προετοίμασε για τον δρόμο που θέλησα συνειδητά να ακολουθήσω, με τιμώρησε σε σφάλματα, με επιβράβευσε σε επιτυχίες, με τράβηξε από κακοτοπιές, με διαφώτισε.
    Θα μπορούσα να πλέκω το εγκώμιο Του ώρες γιατί Τον υπεραγαπώ για το ξεχωριστό του πνεύμα και την μεγάλη Του καρδιά, αλλά δεν είνα αυτό το θέμα μας.

    Σε σχέση με το Mastering το Mentoring σε κάποια πράγματα είναι πιο ήπιο. Σε ένα πράγμα όμως που το βρήκα σχεδόν εφάμιλλο είναι στο dedication, λέξη στα ελληνικά που μου έρχετε είναι αφοσίωση αλλά για κάποιο λόγο δεν με καλύπτει πλήρως.

    Πάντως ένα συμπέρασμα έβγαλα από αυτή τη σχέση, και αυτό είναι πως ο μαθητευόμενος πάντα δίνει ένα κομμάτι Του Στον Δάσκαλο ως ανταπόδοση του κομματιού που έδωσε ο Δάσκαλος στον μαθητή Του.

    Ανάγκη από Μέντορα έχουμε όλοι όσοι δεν έχουμε κάνει κτήμα μας τις γνώσεις που θέλουμε να κατακτήσουμε και δεν μπορούμε εύκολα μόνοι μας.
    Ο χρόνος δεν έχει σημασία, η γνώση δεν έχει χρονοδιάγραμμα.
    Ο Καλός Μέντορας είναι ο αντικειμενικός Μέντορας.
    Ναι, έχουμε Μέντορες εδώ, έχουμε Μέντορες παντού και Τους βρίσκουμε με τις προσωπικές μας κεραίες.
     
  8. timandra

    timandra Regular Member

    Ο πρωτος ανθρωπος που θελησα να προσεγγισω με το που ανακαλυψα ενα bdsm chat ηταν η lara[E-p]... διαβασα κειμενα της, ειδα αρθρα μεταφρασμενα απο εκεινη και ετσι την επελεξα για να γινει ο οδηγος μου στο χωρο. Την ευχαριστω πολυ που με δεχτηκε και ασχοληθηκε μαζι μου. Φυσικα δεν περιμενα τοτε οτι η σχεση μας θα εξελιχθει με τετοιον τροπο ωστε να γινει πολλα περισσοτερα.
    Ειναι η φιλη μου, ο εξομολογητης μου, ο καθοδηγητης μου... Δε χαριζεται, απαιτει και περιμενει πολλα. Δε μου δινει ετοιμες απαντησεις αλλα μου δειχνει το δρομο κανοντας παντα τις σωστες ερωτησεις. Οταν χρειαστει γινεται σκληρη... ειναι φορες που χαιρομαι που δεν μπορει να δει το κατακοκκινο απο τα νευρα προσωπο μου.  
    Μεσα απο τις ατελειωτες συζητησεις μας ανακαλυπτουμε συνεχως καινουργια πραγματα και χαιρομαι ιδιαιτερα το γεγονος οτι συνηθως τα προσεγγιζουμε απο διαφορετικη οπτικη με αποτελεσμα να εχουμε μια πιο σφαιρικη και ουσιαστικη αποψη.
    Ισως σε καποιους να φανταζει περιεργο να εχω για Μεντορα μια σκλαβα και ισως να μην ειναι με τη στενη εννοια του ορου, αλλα σιγουρα ειναι ο ανθρωπος που ξερω με απολυτη σιγουρια οτι σεβεται την ψυχη μου και δε θα την "κακοποιησει" ποτε.

    Για το ποιος εχει αναγκη τον Μεντορα θα πω απλα Ο/ολοι. Κανεις δε γεννηθηκε γνωριζοντας και παντα ειναι χρησιμη η καθοδηγηση ειτε ειμαστε Κυριαρχου ειτε υποτακτικοι.
    Η σχεση με τον Μεντορα ειναι σχεση ζωης... ακομα και αν καποια στιγμη σταματησει η φυσικη επικοινωνια.
     
  9. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    RE: RE: ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

    Πριν προχωρήσω στην απάντηση των ερωτημάτων που έθεσε η pleasing, θα ήθελα να μοιραστώ τις πληροφορίες που είχα μαζέψει για το συγκεκριμένο θέμα.

    Έχουμε και λέμε… διαφορετικός είναι ο ρόλος του Protector, διαφορετικός του Mentor, διαφορετικός του Trainer, και διαφορετικός του Master.

    Protector: Προστάτης. Συνήθως κάποιος που αναλαμβάνει την προστασία της σκλάβας όσο Ο Αφέντης της για κάποιους λόγους δεν μπορεί.

    Mentor: Δάσκαλος, Σύμβουλος. Αυτός που απαντά στα ερωτήματα της εκπαιδευόμενης υποτακτικής. Συνήθως συνεργάζεται με τον Εκπαιδευτή και είναι Αυτός ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις και ερωτηματικά της υποτακτικής.

    Trainer: Αυτός που εκπαιδεύει, βοηθά και καθοδηγεί την γενικότερη ανάπτυξη, της σκλάβας της καινούριας υποτακτικής, δίνοντας της ποικίλες εμπειρίες ώστε να μάθει να αποδέχεται και να κατανοεί ικανοποιητικά τους κανόνες και τον τρόπο ζωής μέσα στο χώρο γενικότερα, και των απαιτήσεων του Αφέντη της ειδικότερα.

    Επίσης ο Trainer μπορεί να Βοηθήσει Τον Αφέντη κάποιας συγκεκριμένης σκλάβας, όσον αφορά κάποιο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο Ο Ίδιος νιώθει πως θα ήταν αποτελεσματικότερο αν το Αναλάβει Άλλος, Τον οποίο Εμπιστεύεται, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης Του μαζί της που μπορεί να παρεμβάλλεται σ αυτό, δρώντας ως τροχοπέδη.

    Όπως βλέπουμε λοιπόν, απ΄ αυτή τη πολύ σύντομη και επιφανειακή ερμηνεία των ορισμών αυτών, πολλές φορές αυτό που ονομάζουμε Μέντορα, είναι πέρα από τον πιο πάνω ορισμό και Trainer.

    Για να είμαι ειλικρινής Μέντορες, βάση του πιο πάνω ορισμού, θεωρώ πως είχα πέραν Του Ενός, όσων αφορά Εκείνους που ανάλογα με την περίοδο την οποία διένυα, με τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα μου, με Βοήθησαν να κατανοήσω πολλά, πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά, απ΄ ότι αν «κτυπιόμουν» μόνη. Και σε κάποιες περιπτώσεις, Διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, στην λήψη από μένα κάποιων σημαντικών αποφάσεων, όσο αφορά το μονοπάτι μου και τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για τον χρόνο που Αφιέρωσαν για μένα και τις γνώσεις που απλόχερα μου Πρόσφεραν.

    Mentor- Trainer, πέρα βέβαια από Τον Αφέντη μου, έχω την τιμή να γνωρίζω μόνο Ένα, Ο Οποίος Γνωρίζει κάθε σκέψη μου, Στον Οποίο εμπιστεύομαι να εκμυστηρευθώ όσα και Στον Κύριο μου και Ακολουθώ τις ανεκτίμητες Του συμβουλές και παροτρύνσεις, πάντα βέβαια εις γνώση και με την συγκατάθεση Του Κυρίου μου, Ο Οποίος Τρέφει κι Ο Ίδιος σεβασμό, εμπιστοσύνη και εκτίμηση γι΄ Αυτόν.
    Η ευγνωμοσύνη δεν είναι αρκετή για να περιγράψει πόσο εκτιμώ κάθε λεπτό που Έχει Αφιερώσει και Αφιερώνει σε μένα και όσα ευχαριστώ κι αν πω, πάλι θα ‘ναι λίγα.

    και σίγουρα συνυπογράφω στα πιο πάνω.  


    Υ.Γ. παραθέτω μερικά σχετικά με το θέμα Links:
    http://www.leathernroses.com/generalbdsm/sabermentors.htm
    http://www.castlerealm.com/library/april98art.shtml
    http://www.mastertaino.com/Mentoring_Masters_and_slaves.htm
     
  10. Master_Spiler

    Master_Spiler Contributor

    rolfo, ο ρόλος του Advisor δεν είναι ο ίδιος με του Μέντορα... ο Μέντορας είναι κάτι σαν τον ηγέτη, σε καθοδηγεί σε νέα πράγματα, σε νέες αντιλήψεις, ο Advisor (=σύμβουλος) πιο πολύ θα σε συμβουλεύσει για πράγματα, παρά θα σε καθοδηγήσει... οι advisors με τους mentors είναι διαφορετικά πράγματα, advisors υπάρχουν και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο, mentors όμως σπάνια υπάρχουν, γι'αυτό και οι advisors λέγονται έτσι και δε λέγονται mentors ή leaders (=ηγέτες).
     
  11. Master_Spiler

    Master_Spiler Contributor

    RE: RE: ΜΕΝΤΟΡΑΣ- Ο ρόλος και η προσφορά του στο Bdsm

    Θα μπορούσε να είναι συνώνυμο του ηγέτη, καθώς πολλά κοινά τους συνδέουν...
    γενικά αν θέλεις να δείς τις ιδιότητες ενός ηγέτη, ένα βιβλίο για την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων πιστεύω οτι θα σε βοηθήσει (το βιβλίο του ΟΕΔΒ νομίζω έγραφε ορισμένα πράγματα).
     
  12. Elysium

    Elysium Contributor

    Αρκετές φορές έχω ακούσει πως τα πρώτα βήματα κάποιου στο χώρο πρέπει να καθοδηγούνται από κάποιον έμπειρο, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη και η «μύηση» στο χώρο να πραγματοποιείται με ομαλό και ακίνδυνο τρόπο. Δηλαδή η καθοδήγηση να γίνεται απο κάποιον Μέντορα.
    Η σχέση των Μέντορα με κάποιον ενσωματώνει πολλές λειτουργίες (διδασκαλία, συμβουλευτική, εποπτεία, φιλία, καθοδήγηση κ.α.) και αποτελεί προσωπική σχέση
    μεταξύ ενός έμπειρου, ο οποίος συμπεριφέρεται ως υπόδειγμα (role model), δάσκαλος, καθοδηγητής και προστάτης για τον λιγότερο έμπειρο.
    Θα ήθελα να θέσω προς όλους όμως και τα εξής ερωτήματα.
    Τους θεωρείτε αναγκαίους και χρήσιμους για τα πρώτα βήματα κάποιου αρχάριου; Γίνετε ασφαλής «μύηση» χωρίς αυτούς; Είχατε ποτέ κάποιον Μέντορα ή υπήρξατε οι ίδιοι Μέντορες κάποιου ανθρώπου στην προσπάθειά του να γνωρίσει το χώρο;
    Προσωπικά πιστεύω πως όλοι λίγο ή πολύ, είχαν κάποιον άνθρωπο που τους συμβούλευσε/καθοδήγησε και ίσως συνεχίζει να το κάνει ακόμη, στα βήματά τους στο χώρο...

    Σημείωση: Προτίμησα να συνεχίσω παλαιότερο thread με νέα ερωτήματα, ζητώντας και την άποψη νέων πλέον μελών και όχι να ανοίξω νέο, με ίδιο περίπου θέμα.