Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος camera_obscura, στις 24 Μαϊου 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ρε παιδιά ΕΛΕΟΣ με τις φαντασιώσεις! Ποια μάχη κέρδισαν; Ψεκάστηκαν . ξυλοκοπήθηκαν και έτρεχαν σαν τα πρόβατα δεξιά κι αριστερά
    2000(?) ματατζηδες διέλυσαν σε χρόνο dt 50000 διαδηλωτές.
    Αν το πλήθος ήταν οργανωμένο κατά τα πρότυπα του ΚΚΕ κανείς μπάτσας δεν θα τολμούσε να τους την πέσει διότι σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε δει άλλες σκηνές.
    οπως για παράδειγμα τα ΜΑΤ να τρώνε το ξύλο της χρονιάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν επιτέθηκε σε οργανωμένες αριστερές ομάδες που κρατούσαν τα κοντάρια με τα κόκκινα σημαιακια. Κατά τις επιθέσεις έμεναν στην θέση τους. Μάλιστα οι εν λόγω φώναζαν στους κυνηγημένους να μην τρέχουν
    Οι αποτελεσματικοί επαναστάτες δεν είναι ένα άτακτο πλήθος από «κομμώτριες» που λίγοι αστυνομικοί μπορούν να τρομάξουν και να διαλύσουν εύκολα. Αντίθετα οι επαναστάτες είναι πειθαρχημενοι στρατιώτες όποια τακτική κι αν ακολουθήσουν.
    Οι Γάλλοι Ιακωβίνοι και οι Ρώσοι μπολσεβίκοι μας το έδειξαν καθαρά αυτό
    Όλα τα άλλα, πάνω στο θέμα, είναι δακρύβρεχτα παραμυθάκια
     
    Last edited: 3 Ιουλίου 2011
  2. vautrin

    vautrin Contributor

    H εργατική τάξη χάνει κατακτήσεις ενός αιώνα και μιλάμε για νίκη;;!!
    Γκολ αυτοί; Σέντρα εμείς!
     
  3. vautrin

    vautrin Contributor

    Re: Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Αγαπητέ μου, είσαι αρκετά ευφυής για να γνωρίζεις πως αυτό το ερώτημα δεν έχει απάντηση, όποια επιλογή κι αν κάνουμε. Βαδίζουμε στα σκοτεινά, ψηλαφώντας. "...Caminante, no hay camino, se hace camino al andar..."

    Αυτό όμως ισχύει εξίσου και για την πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Γνωρίζει κανείς μετά βεβαιότητος που οδηγεί το Μεσοπρόθεσμο και τα Μνημόνια; Στην ανάκαμψη; Σε ανεξέλεγκτη πτώχευση; Σε ελεγχόμενη χρεοκοπία; Σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου; Στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και το ξεπέρασμα της κρίσης; Σε γενικό ξεπούλημα και πλήρη υποτέλεια;

    Νομίζω λοιπόν πως οι «μονόδρομοι» είναι ασυμβίβαστοι με κάθε έννοια έστω και τυπικής δημοκρατίας. Αν δεν υπάρχουν επιλογές, δεν υπάρχει ούτε και στοιχειώδης ελευθερία. Δεν είναι αληθές πως δεν έχουν διατυπωθεί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις. Σταχυολογώ ενδεικτικά ορισμένες από όλο το πολιτικό φάσμα: επαναδιαπραγμάτευση όρων Μνημονίου, λογιστικός έλεγχος χρέους, διαγραφή επαχθούς μέρους του, αναδιάρθρωση, κούρεμα, στάση πληρωμών, έξοδος από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκδοση ευρωομολόγου, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, απευθείας δανεισμός από την Ε.Κ.Τ., δανεισμός για επαναγορά ομολόγων σε μειωμένη τιμή, ιδιωτικοποιήσεις, κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κλπ, κλπ.

    Μαγικές κι ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν, έχει όμως νόημα να συζητήσουμε ποιες από τις προτεινόμενες είναι οι καλύτερες, ή έστω οι λιγότερο κακές. Δεν αισθάνομαι αρμόδιος να υποδείξω σε σένα ή σε κανέναν άλλον τι να ψηφίσει στις εκλογές. Πιστεύω όμως πως η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα μπορεί ν’ αποτελέσει ένα από τα κριτήρια του καθενός. Αν λόγου χάρη πιστεύεις πως το Μεσοπρόθεσμο θα μας βγάλει από τη κρίση, λογικό είναι να εμπιστευτείς όσους το ψήφισαν. Αν βέβαια δεν σε απασχολεί η ενοχλητική λεπτομέρεια πως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα και κόμματα που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα…
     
    Last edited: 4 Ιουλίου 2011
  4. James_Bondage

    James_Bondage Regular Member

    Re: Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    εκει που παμε, αν τους ψηφιζουμε τα πραγματα οντως μπορει να γινουν πολυ χειρότερα. Αν δε τους ψηφιζουμε, και παμε στα τυφλα εχουμε και καποιες πιθανοτητες να δουμε κατι διαφορετικό.
    Το μονο σιγουρο Κορνηλιε ειναι το ξεβόλεμά μας, μια ή αλλη.

    Που οδηγησε η Γαλλικη επανασταση; Στο φασισμό του σαρκοζί; να σε παω και λιγο μετα τη γαλλικη επανασταση που οι επαναστατες γαλλοι κατεσφαξαν τη βοηθεια που εστειλαν οι Αϊτινοί προς την Ελληνικη επανασταση, επειδη η Α"ιτή ηταν αποικια τους που (ΜΑΝΤΕΨΕ) επαναστατησε υπερ της ελευθεριας της!! Αυτοι ειναι οι γαλλοι επαναστατες.
    Οσο για τη ρωσσια να μη μιλήσω για τη χουντα του Σταλιν (ο αγαπημενος ρωσσος του αμερικανου) που εσφαξε 20.000.000 ρωσσους και ειχε κρυφοχρηματοδοτηθει απο τους ροτσιλντ μαζι με τους αιζενχουερ τσορτσιλ και χιτλερ, και ειχε ηδη μοιρασει την ευρωπη μαζι τους ΠΡΙΝ το ΒΠΠ.

    Χεστε με με τους οργανωμενους δηθεν αλλα στην ουσια πολιτικους επαναστατες. Η επανασταση πρεπει να ειναι Ακομματιστη και Εθνική. Και θες να σου πω ποια ειναι η νικη; Η νικη ειναι οτι παρα το ξυλο που επεσε απο τα ΜΑΤ, οι αγανακτισμενοι αυξανονται, ισχυροποιούνται περισσότερο και την επομενη μερα ξανα ηταν στις θεσεθς τους. Οι «επαναστατες» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και των αλλων τσομπανηδων ποτε κρατησαν πανω απο μια μερα; Πολύ περισσότερο πανω απο μια βδομάδα.

    Οι υπολοιποι, περιμενετε το ΚΚΕ και τους αλλους τσομπανηδες να σας οργανώσουν και να σας παρουν απο το χερακι να σας βαλουν σε διαδήλωση. Θα βγαλετε μουχλα και αραχνες αναμεσα στα σκελια σας περιμενοντας να γινετε «αγανακτισμενοι α-λα ΚΚΕ».
     
    Last edited: 3 Ιουλίου 2011
  5. tyfeas

    tyfeas In Loving Memory

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Η λευκή ψήφος έχει την δυνατότητα να ΄΄καθαρίσει΄΄ το παρακμάζον πολιτικό σύστημα.


    ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟ?
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ?

    ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ

    ....Τα ψηφοδέλτια τα διακρίνουμε σε έγκυρα, άκυρα και λευκά. Το κάθε ένα από αυτά τα ψηφοδέλτια έχει την δικιά του αρίθμηση κατά την εξαγωγή τους από την κάλπη. Τα έγκυρα εκφράζουν την επιλογή προτάσεων που δίδουν τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα. Τα άκυρα εκφράζουν κάποια παραβίαση των παραπάνω αρχών και τέλος η λευκή ψήφος αποτελεί αρνητική ή ουδέτερη πολιτική τοποθέτηση απέναντι στις προτεινόμενες προτάσεις των κομμάτων.
    Τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι λευκές ψήφοι αποτελούν το 50% συν 1 του εκλογικού σώματος;
    Όταν το 50% συν ένα του εκλογικού σώματος επιλέξει την λευκή ψήφο τότε υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και έκφρασης του κυρίαρχου λαού από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση την αρχή της Δεδηλωμένης (δήλωση της βούλησης του λαού), της Λαϊκής Κυριαρχίας και την αρχή της Ισότητας της ψήφου πρέπει να διαλύσει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να δώσει εντολή σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών προκειμένου να εκφράσουν την λαϊκή βούληση.


    Παράδειγμα: 1) Έστω ότι έχουμε τις Α,Β,Γ,Δ και Ε πέντε προτάσεις προς ψήφιση (η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάσει ΠΔ 96/2007 το οποίο ισχύει και σήμερα) και υπάρχει το δικαίωμα της λευκής ψήφου από τους εκλογείς. Ο αριθμός των εκλογέων είναι εκατό (100) άτομα .
    Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορία προκύπτει ότι οι πενήντα ένας (51) ψήφισαν λευκό και 30 την Α πρόταση, 10 την Β, 5 την Γ , 2 την Δ, 1 την Ε και 1 άκυρο. Η πλειοψηφία των εκλογέων (51%) ψήφισε λευκό ( πλειοψηφικό σύστημα) και το λευκό αποτελεί συνειδητή επιλογή (και όχι αδιαφορία γιατί αυτή εκφράζεται από την αποχή ) που εκφράζει αρνητική ή ουδέτερη στάση τόσο απέναντι στις παραπάνω πέντε προτάσεις όσο και σε αυτούς που τις εκφράζουν. Τότε οι παραπάνω, αφού έχουν απολέσει την νομιμοποίηση τους να μιλούν εκ μέρους της πλειοψηφίας, πρέπει να αποσυρθούν (γιατί ανάλογη χρήσης έχουν και τα λευκά όταν έχουν μικρό ποσοστό, επίσης δεν υπάρχει εκπρόσωπος του λευκού) γιατί αυτό είναι το σαφές μήνυμα της λευκής ψήφου. Στη συνέχεια πρέπει να γίνουν ζυμώσεις, καταγραφή τάσεων και επιλογή (π.χ. δημοψηφίσματα) για το τι ζητάει η πλειοψηφία των εκλογέων και να διαμορφωθούν νέες προτάσεις που θα περικλείουν αυτές τις τάσεις της πλειοψηφίας Οι εκπρόσωποι αυτών των προτάσεων πρέπει να μπορούν να εκφράσουν την πλειοψηφία.


    Παράδειγμα: 2) Σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτο Τμήμα) , που αφορά την υπόθεση Πασχαλίδη, Κουτμερίδη και Ζαχαράκη κατά Ελλάδος αρ. απόφασης: Ν Φ092.22-2512-1/1 10/4/2008 στο κεφάλαιο Εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση και στην παράγραφο 32 αναφέρεται ΄΄ Περαιτέρω , το Δικαστήριο ......σώματος. Ειδικότερα, επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, ένα μέρος του εκλογικού σώματος της μείζονος εκλογικής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμούσε να εκφράσει την αποκήρυξη όλων των πολιτικών σχηματισμών.΄΄ Όλη η απόφαση στο www.nsk.gr/edad/ee474.pdf. Δηλαδή, σύμφωνα με τα παραπάνω, η λευκή ψήφος αποκηρύσσει όλα τα πολιτικά κόμματα. Όταν το ποσοστό της λευκής ψήφου υπερβαίνει το 50% συν 1 του εκλογικού σώματος τότε μήπως διαλύονται τα πολιτικά κόμματα;
    Αν στο Σύνταγμα α.41 παρ. 1΄΄ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να διαλύσει την Βουλή εάν αυτή ευρίσκεται εν προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα .... .... ....΄΄ στην άνω περίπτωση που σε μεγάλο ποσοστό (50% συν 1) του εκλογικού σώματος αποκηρύσσει, με την ψήφο του, τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος - αρχηγός της πολιτείας (α30 παρ.1 του Συντάγματος ) θα πρέπει να διαλύσει όλα τα κόμματα (αρχή της λαϊκής κυριαρχίας).
    Στο α. 52 του Συντάγματος αναφέρει περί της ΄΄Γνήσια και ανόθευτη εκδήλωσης της λαϊκής κυριαρχίας΄΄ και αφορά την πληροφόρηση του λαού από τα ΜΜΕ.



    Ο λαός είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΣ για την δύναμη της λευκής ψήφου.


    Οι δημοσιογράφοι είναι επιλήσμονες των καθηκόντων τους έναντι στον ελληνικό λαό γιατί ο τελευταίος είναι εντελώς απληροφόρητος για την δύναμη της λευκής ψήφου.
    Η λευκή ψήφος αποτελεί την μεγαλύτερη, δημοκρατικότερη και κυρίως ουσιαστικότερη μορφή διαμαρτυρίας στα δημοκρατικά καθεστώτα. Η λευκή ψήφος είναι πολιτική απόφαση που αποκηρύσσει το πολιτικό σκηνικό και στην εκλογική διαδικασία έχει την μορφή πολιτειακού δημοψηφίσματος.
    Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, τι νόημα θα είχε η επιλογή της λε
    ""κής ψήφου από το εκλογικό σώμα και ποια θα ήταν η ουσία της στην εκλογική διαδικασία με βάσει των αρχών της δεδηλωμένης και της λαϊκής κυριαρχίας ; Μήπως ο πολίτης - εκλογεύς ασκώντας το ανώτερο δημοκρατικό του δικαίωμα, συμμετέχοντας με την ψήφο του στις εκλογές, επιλέγοντας λευκό ουσιαστικά η ψήφος του είναι υποδεέστερη και άνευ σημασία για το εκλογικό σώμα καταπατώντας την αρχή της ισότητας; Θα έπρεπε τότε να υπάρχουν μόνο τα έγκυρα και τα άκυρα ψηφοδέλτια που σημαίνει ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να υιοθετήσουμε μία από τις επιλογές που δίδουν τα πολιτικά κόμματα χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής, όπως γίνεται ουσιαστικά σήμερα γιατί ποτέ δεν άνοιξε η συζήτηση για τις δυνατότητες που προσφέρει στο εκλογικό σώμα η λευκή ψήφος.
    Το Σύνταγμα της Ελλάδος προστατεύει τον κυρίαρχο λαό και το Δημοκρατικό πολίτευμα και όχι το status quo (ηγεμονία) των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων τους.
    Στα δημοκρατικά πολιτεύματα λοιπόν έχει προβλεφθεί το πώς ο κυρίαρχος λαός έχει την δυνατότητα να απαλλαγεί από τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους υποψηφίους αυτών βοηθώντας στην εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος. Αν οι τυχόν ομάδες πίεσης (Τράπεζες, Εκδότες, ΜΜΕ, Βιομήχανοι κ.ά.) έχουν βρεθεί πάνω από το πολιτικό σύστημα και αυτό εκτελεί εντολές τους πώς αλλιώς μπορεί ο κυρίαρχος λαός να απεγκλωβιστεί ειρηνικά από όλα αυτά; Όταν το πολιτικό σκηνικό συνολικά είναι κατώτερο σε πολιτικές, αξίες και ήθος από την κοινωνία δεν θα πρέπει να μπορεί να απαλλαγεί από αυτό ή θα πρέπει και η κοινωνία να γίνει σαν και αυτούς;

    Στη Δημοκρατία μόνο επιλέγεις; δεν μπορείς να απορρίπτεις;
    Οι πολιτικοί σήμερα είναι αυτοί που ουσιαστικά ασκούν την νομοθετική, εκτελεστική και ελεγκτική εξουσία και όπως είναι φανερό, αν το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, δεν υπάρχει πιθανότητα τιμωρίας πολιτικών προσώπων ή επιχειρηματιών.

    Η λευκή ψήφος έχει την δυνατότητα να ΄΄καθαρίσει΄΄ το παρακμάζον πολιτικό σύστημα και να δώσει την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να θέσει νέους κανόνες διακυβέρνησης.
    Είναι ευκαιρία να διδάξουμε δημοκρατία όλο τον κόσμο και να τους αποδείξουμε ότι στη Δημοκρατία οι λαοί δεν εγκλωβίζονται σε ΄μέτριες΄ από το σύστημα προτεινόμενες επιλογές αλλά μπορούν να τις αποσύρουν και να αναζητούν αυτό που τους εκφράζει.

    Εκπομπή για τη λευκή ψήφο δεν έχει γίνει ποτέ, γιατί;


    (πηγη:κυκλοφορει ευρεως στο διαδικτυο)
     
  6. MasterPerris

    MasterPerris Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Προς το παρόν όμως ληγμένο γιαούρτι... αυγά και γιούχα όπου βρίσκουμε τα 300 λαμόγια της βουλής και όταν έρθει η ώρα λευκό ψηφοδέλτιο.
     
    Last edited: 3 Ιουλίου 2011
  7. Re: Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Το ποιντ μου δεν είναι το ΚΚΕ (ειμαι αντικομουνιστής) , αλλο είναι αλλα βαριέμαι να γράφω πολλά
     
  8. Brainstorm

    Brainstorm Regular Member

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Welcome to last week.

    Ελευθερια - Ισοτητα - Αδερφοτητα.

    Κλπ Κλπ.

    Ειναι απλο, γιατι δεν το κανεις οντως? Ξεκινα και ισως πιασει τοπο καποια μερα.

    Δεν κανω τον εισαγγελεα. Την γνωμη μου γραφω. Αν νομιζεις οτι θελω να κανω τον εισαγγελεα, εχεις προβλημα.

    Περιμενε εσυ την "Ρεαλιστικη, εφαρμοσιμη λυση η οποια θα μας κανει την ζωη καλυτερη". Κατι σαν το καζανακι, μετα το χεσιμο. Το πατας και εξαφανιζει την μποχα με την μια. Πατ κιουτ.

    Αυτο που ειπες μου θυμισε λογο του Μπενι, η του Τζεφρυ, η οποιου θες τελος παντων. Τα σεβη μου.  

    Συμφωνω απολυτα με vautrin και james bondage.

    Αντε και στην υγεια μας. Νεος ηρωας της Ελλαδας ο επι 30 χρονια Πασοκος Κουρουμπλης. Τον βρηκαμε και αυτον, ειχαμε τον φταιχτη τοσα χρονια, τωρα βρηκαμε τους ηρωες. Φυσικα, βρηκαμε και την επομενη μας ασχολια για μερικους μηνες : Οντως να το ριξουμε λευκο η οχι?
     
  9. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Έχω την εντύπωση πως η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει. ΤΙ ισχύει τελικά για τους εκλογικούς νόμους; ΄Βγάζετε άκρη απο τα παρακάτω;


    http://www.ekloges.gr/syntagma.asp?pageid=3&langid=1
    http://www.ekloges.gr/syntagmaDetails.asp?pageid=3&langid=1&ArthroID=53
    http://www.ekloges.gr/pages.asp?siteID=1&pageID=49&langID=1
    http://gr.newschrome.com/?p=222243

    Στο δεύτερο λινκ λέει ότι ο αριθμός βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από διακόσιους και περισσότερος απο 300 πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο παρελθόν ίσως η αποχή ή τα λευκά να συνεπάγονταν λιγότερες έδρες.
    ΠΑρατηρώ όμως παρακάτω ότι Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την διαίρεση (στο λινκ θα βρείτε την διαίρεση) .(????!!!!!!!!!!!)

    Εκτός αυτού η καταμέτρηση των λευκών ως άκυρα θεωρείται αντισυνταγματική απο το ανώτατο δικαστήριο , αλλά έχει ψηφιστεί νόμος που τα θεωρούν άκυρα, άρα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εφαρμόζεται.

    Απο αυτά που διαβάζω (αν τα λινκς είναι έγκυρα) καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Έχουν φτιάξει τόσα παραθυράκια που μπορούν να κάνουν απλά ο,τι θέλουν.
     
  10. Master DO

    Master DO Regular Member

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Κανονικά η παρακάτω αναδημοσίευση θα έπρεπε να αναρτηθεί
    στο σχετικό περί δημοσίου χρέους νήμα.
    Το αναρτώ εδώ επειδή ο Παγκαλισμός έχει κατορθώσει να πείσει κάποιους από εμάς
    πως για εκεί που βρισκόμαστε σήμερα φταίνε περισσότερο
    τα (δεδομένα) κουσούρια μας ως ράτσα και κοινωνία
    και λιγότερο οι χειρισμοί των κυβερνώντων
    και η καθοδήγηση των κεφαλαιούχων υποβολέων τους
    και των υπαλλήλων αυτών.
    Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από το γνωστό blog του Techiechan
    και παρακαλώ να σημειώσετε ότι η ημερομηνία ανάρτησής του είναι η
    5η Φεβρουαρίου 2011.


    Το πρελούδιο του ξεπουλήματος του Ελληνικού λαού

    Είχαμε υποσχεθεί ότι θα αποκαλύπταμε πώς η Ελλάδα έφτασε να πουληθεί (και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και είχαμε ήδη πει ότι τα στοιχεία είναι δημοσίως διαθέσιμα. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να φρεσκάρουμε τη μνήμη των πολιτών της Ελλάδας και, με τις μεταφράσεις μας, να παρέχουμε αυτή την πληροφόρηση και στους εκτός Ελλάδας. Ο Ελληνικός λαός, βλέπετε, συκοφαντήθηκε πολύ συστηματικά από τα ΜΜΕ – οι Έλληνες χαρακτηρίστηκαν τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, παράσιτα που ζουν σε βάρος των άλλων λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα γερμανικά ΜΜΕ (κυρίως οι φυλλάδες Bild και Focus) αποκάλεσαν τους Έλληνες – συλλήβδην – απατεώνες και έσπειραν στη γερμανική κοινωνία ένα απίστευτο μίσος για τους Έλληνες, που λίγο έλειψε να πάρει διαστάσεις ίδιες με το αντισημιτικό μένος που καλλιέργησε το NSDAP.

    Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε με το διαβόητο Μνημόνιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και στις επιχειρήσεις (τράπεζες και “αναπτυξιακές” εταιρίες) που εκπροσωπούνται από αυτούς τους δυο φορείς. Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος. Πώς όμως μπορούσε να γίνει αυτό; Ο καλύτερος τρόπος για να πουληθεί μια χώρα είναι να απαξιωθεί τελείως η οικονομική της αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Αυτό είχε ξεκινήσει ήδη από το Γιώργο Αλογοσκούφη που έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση για τη “δημιουργική λογιστική” των κυβερνήσεων Σημίτη. Δεν θα αρνηθούμε σε καμία περίπτωση ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη ήταν ένοχες – το αντίθετο: ήταν απόλυτα ένοχες και, όπως ανέφερε πολύ σωστά ο οικονομολόγος Max Keiser σε τηλεοπτική του αντιπαράθεση με δυο ημεδαπούς συναδέλφους του της οποίας η υποτιτλισμένη έγινε viral video, δυσαρεστώντας κάποιες επίδοξες βεντέτες της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, υπήρξαν ύποπτες κινήσεις σε συνεργασία με τη Goldman Sachs.

    Ο Αλογοσκούφης έβαλε την Ελλάδα σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να την παραδώσει “εξαγνισμένη” στην επόμενη διακυβέρνηση. Βγαίνοντας η χώρα από την επιτήρηση, ήρθε η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και παρέδωσε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πώς όμως; Πώς φτάσαμε από το “λεφτά υπάρχουν” και από τις υποσχέσεις ότι δε θα επιβαρυνθούν άλλο οι ασθενέστεροι πολίτες στη ραγδαία άνοδο της ανεργίας, στην κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, στη δραματική μείωση των ήδη απαράδεκτα χαμηλών μισθών και συντάξεων;

    Θυμηθείτε λίγο τι έγινε με το που εκλέξατε το Γιώργο Παπανδρέου. Αμέσως άρχισε σύσσωμη η κυβέρνηση, με πρώτο απ’όλους το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να κατηγορεί την Ελλάδα ως αναξιόπιστη χώρα. Είναι ποτέ δυνατόν κυβερνητικό στέλεχος οποιασδήποτε χώρας να βγαίνει και να λέει ότι η χώρα του είναι αναξιόπιστη κι ότι δεν πρέπει κανείς να την παίρνει στα σοβαρά; Αν το λες εσύ που κυβερνάς, τι θα πουν οι άλλοι; Καλλιέργησαν λοιπόν Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου με εξαιρετική μεθοδικότητα ένα απόλυτα εχθρικό κλίμα για την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ανέβηκαν δραματικά τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

    Και σα να μην έφτανε αυτό, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος“, φροντίσανε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσουν προνομιακές δυνατότητες για “naked short selling” των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα μέσα σε μια νύχτα τα spreads να εκτοξευτούν από τις 150 μονάδες βάσης στις 450 (αρχικά) και μετά ν’αρχίσει η μεγάλη ανηφόρα.


    Πώς όμως έγιναν όλα αυτά; Τι είναι τα spreads; Τι είναι το short selling; Τι είναι το “naked short selling”; Ο Techiechan σε σχετικό άρθρο του τα εξηγεί πάρα πολύ ωραία και γι’αυτό αναδημοσιεύω:



    Repo: Ο Άγγελος έχει ένα 10ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε το 2008 και το οποίο κρατά για να σπουδάσει τα παιδιά του. Έρχεται ο Ξερόλας και του λέει. Άγγελέ μου, θέλεις να μου δανείσεις το ομόλογό σου για ένα μήνα? Σου υπόσχομαι πως θα στο επιστρέψω πλυμένο γυαλισμένο και ατόφιο και μάλιστα για τον κόπο σου θα σου δώσω κι ένα μικρό ποσό που θα το συμφωνήσουμε από τώρα (ας πουμε 20ευρώ). Ο Άγγελος συμφωνεί και έτσι το ομόλογο έρχεται στα χέρια του Ξερόλα που για ένα μήνα μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, φτάνει στο τέλος του μήνα να το επιστρέψει στον Άγγελο μαζί με το ποσό που συμφωνήσανε. Αυτό είναι ένα ρέπο.

    Spread: τα ομόλογα, περίπου όπως και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ένα επιτόκιο το οποίο καθορίζεται τη στιγμή της έκδοσής τους. Όταν λέμε 5ετές ομόλογο 1000 ευρώ με απόδοση 5%, εννοούμε πως αυτός που θα το αγοράσει για τα επόμενα 5 χρόνια θα βγάζει 50 ευρώ το χρόνο. Το spread είναι η διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει ένα κράτος σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνει ένα άλλο κράτος το οποίο θεωρούμε ως βάση. Δηλαδή εάν η γερμανία για το 5ετες ομόλογο πληρώνει σήμερα 3% και η Έλλάδα 5%, τότε το spread είναι 2% ή 200 μονάδες βάσης (πρακτικά 200εκατοστά).

    Εδώ δεν θα εξηγήσω κάτι για να μη μακρυγορούμε και μπλεκόμαστε, όχι όμως γιατί είναι δύσκολο να εξηγηθεί: Η τιμή ενός (παλιού) ομολόγου, πέφτει όσο ανεβαίνει το σημερινό επιτόκιό της ίδιας τάξης ομολόγων. Με λίγα λόγια, όταν ανεβαίνουν τα spread στα 5ετη ομόλογα, αυτόματα ο πρώτος χαμένος δεν είναι το δημόσιο, αλλά όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους παλιότερα ομόλογα της ίδιας τάξης (δηλαδή 5ετή). Το δημόσιο, ζημιώνεται έμμεσα με δύο τρόπους. Α) από τη μειωμένη αξιοπιστία του (όσοι αγοράζουν τα ομολογά του χάνουν) και Β) όταν ξαναβγεί στην αγορά να εκδόσει καινούργια ομόλογα, επειδή τα ομόλογα αυτά θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο.

    Short Selling: Ο Ξερόλας με το δανεικό ομόλογο του Άγγελου στα χέρια του, πάει στην αγορά και το πουλάει 1000 ευρω. Περιμένει μερικές μέρες, και η τιμή του ομολόγου πέφτει στην αγορά. Τότε ξανα-αγοράζει ένα ίδιο ομόλογο (10ετες εκδόσεως 2008) με μολις 900 ευρώ. Ο Ξερόλας λοιπόν, πούλησε ένα δανεικό ομόλογο 1000 ευρώ, αγόρασε το ίδιο ομόλογο 900 ευρώ μερικές μέρες αργότερα, και τώρα έχει στα χέρια του ένα ομόλογο ίδιο με αυτό που έχει δανειστεί, συν 100 ευρώ στην τσέπη (1000-900=100). Επιστρέφει στο τέλος του μήνα το ομόλογο στον Άγγελο, του δίνει και τα συμφωνημένα 20 ευρώ από τα 100 που κέρδισε και κρατά τα 80 για τον δικό του κόπο.

    Από την παραπάνω διαδικασία, καταλαβαίνουμε πως ο πρώτος χαμένος είναι ο Άγγελος που έχει το ομόλογο στα χέρια του και ο πιο κερδισμένος είναι ο Ξερόλας που κέρδισε από αυτή την πτώση.

    Naked Short Selling: Επειδή ο Ξερόλας είναι φύσει άπληστος και θέλει να κερδίσει παραπάνω από τα 100 ευρώ που κέρδισε με την παραπάνω διαδικασία κάνει το εξής. Ενώ έχει δανειστεί από τον Άγγελο μόλις ένα 5ετες ομόλογο αξίας 1000ευρώ, πάει στην αγορά και πουλάει 10 ομόλογα αξίας 1000ευρώ το καθένα. Στην ουσία τα 9 από αυτά τα ομόλογα που πούλησε δεν υπάρχουν, είναι δηλαδή γυμνά (naked). Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική short selling, καθώς δεν μπαίνει κανένα όριο στα πόσα γυμνά ομόλογα μπορεί κάποιος να πουλήσει. Στο απλό short selling, το όριο είναι τα πόσα ομόλογα υπάρχουν διαθέσιμα για πρόχειρο δανεισμό (repo).
    Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μια εικονική υπερπροσφορά ομολόγων στην αγορά και η ίδια αυτή η υπερπροσφορά να ρίξει τις τιμές. Πρακτικά η πτώση των τιμών γίνεται μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία και αυτός που εκτέλεσε την γυμνή πώληση το μόνο που έχει να κάνει, είναι -εκμεταλλευόμενος τον πανικό που δημιούργησε- να αγοράσει αυτά τα 10 ομόλογα πίσω σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

    Τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από μία μακροσκελή και επίτηδες δυσνόητη επιστολή παραδέχθηκε πως η παραπάνω πρακτική (το naked short) ήταν ανεκτή με ένα παραθυράκι που είχε αφήσει και θα εξηγήσουμε αμέσως.

    Όταν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο στην αγορά (Ηλεκτρονικη Δευτερογενης Αγορα Τίτλων που ανήκει στην ΤτΕ), είναι υποχρεωμένος μέσα σε διάστημα 3 ημερών να το παραδώσει στους διαπραγματευτές, προκειμένου να περιέλθει στα χέρια του αγοραστή. Αυτό είναι το λεγόμενο Τ+3. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα, να πουλήσεις ένα ομόλογο σήμερα που δεν διαθέτεις. Αρα χρωστάς στον διαπραγματευτή ένα ομόλογο και πρέπει να το παραδώσεις σε 3 μέρες. Αν το ξανα-αγοράσεις μετά από δύο μέρες από τον ίδιο διαπραγματευτή, τότε ο διαπραγματευτής κάνει τα στραβά μάτια και πρακτικά ακυρώνει το χρέος σου (διότι ένα ομόλογο πουλησες, ένα αγόρασες, το άθροισμα σε ομόλογα είναι μηδέν).
    Αυτό πρακτικά είναι μία πράξη naked short selling καθώς την ώρα που πουλούσες το ομόλογο, δεν είχες την υποχρέωση να το διαθέτεις (εστω και δανεικό όπως περιγράψαμε με τα repo).
    Επειδή 3 μέρες είναι συνήθως ένα μικρό διάστημα για να αλλάξουν οι τιμές των ομολόγων σε κανονικές συνθήκες, κανείς δεν ασχολείται με το να κάνει naked short selling με αυτόν τον τρόπο. Για να κερδίσεις από μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να πέσει αρκετά η τιμή μέσα σε μόλις 3 μέρες.

    Η μπαλκονόπορτα της ΤτΕ

    Αυτή είναι η κανονική διαδικασία. Όμως σε αυτή τη διαδικασία υπήρχε ένα παραθυράκι που η ΤτΕ είχε αφήσει ανοιχτό. Και αυτό το παραθυράκι ονομαζόταν failed εντολές. Όταν λοιπόν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο, πρέπει σε 3 μέρες να το παραδώσει. Εάν δεν το κάνει, τότε η συναλλαγή θεωρείται failed, δηλαδή αποτυχημένη. Αποτυχημένη όμως δεν σημαίνει πως ακυρώνεται, διότι η πώληση έχει γίνει και υπάρχει ένας αγοραστής που περιμένει το ομόλογό του. Άρα στην ουσία η εντολή παραμένει εκκρεμής μέχρι ο πωλητής να φέρει το ομόλογο που έχει υποσχεθεί. Εάν ο πωλητής κάνει τον κινέζο, αυτό μπορεί να παραμείνει μέχρι και για 10 μέρες. Εάν το παρακάνει, τότε ο διαπραγματευτής έχει υποχρέωση να αγοράσει ένα ομόλογο ο ίδιος, να το δώσει στον αγοραστή και να στείλει τον λογαριασμό στον πωλητή. Όμως αυτό συνήθως δεν γίνεται διότι ο πωλητής που κάνει τον κινέζο, ξέρει μέχρι που τον παίρνει.
    Με αυτόν τον τρόπο, ένας πωλητής ελληνικών ομολόγων μπορούσε να διατηρεί τη θέση του ανοιχτή για 10και μέρες χωρίς να έχει στα χέρια του το ομόλογο που είχε πουλήσει. Πρακτικά μπορούσε δηλαδή να έχει μια naked short εντολή χωρίς σχεδόν κανείς να τον ελέγχει.

    Τον Οκτώβρη του 2009 η ΤτΕ πήρε μία απόφαση να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας θεωρητικά οποιονδήποτε ήθελε να παίξει με αυτό το παραθυράκι. Τώρα, επειδή πιο πάνω εξηγήσαμε πόσο επικίνδυνο και πρακτικά παράνομο παιχνίδι είναι οι naked short εντολές. Εάν το συνδυάσουμε και με τη μπαλκονόπορτα που άνοιξε η ΤτΕ και τα απανωτά δημοσιεύματα για την ελληνική κρίση, καταλαβαίνουμε πως αυτό ήταν μία συνταγή που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να εκτελέσει naked short εντολές για τουλάχιστον 10 συνεχείς ημέρες.

    Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσο, μέχρι που στις 8 Απρίλη το πράγμα ξεχείλωσε. Τότε, η επιτροπή που ελέγχει τον ΗΔΑΤ αποφάσισε να κλείσει το παράθυρο των failed εντολων με τον εξής απλό τρόπο. Για κάθε εντολή πώλησης, ο πωλητής θα πρέπει να προσκομίζει ένα ρέπο ημέρας αντίστοιχου ομολόγου (ένα δανεικό ομόλογο μίας ημέρας δηλαδή) μέχρι να προσκομίσει το πραγματικό ομόλογο που έχει στα χέρια του.

    Πόρισμα πρώτο:
    Η ΤτΕ είχε αφήσει ανοικτό ένα πολύ επικίνδυνο παράθυρο στην αγορά ομολόγων. Είτε το έκανε τον Οκτώβρη, είτε πιο πριν, αυτό το παράθυρο είχε τη δυνατότητα σε συνθήκες κρίσης να δημιουργήσει καταστάσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Άρα ο κ.Προβόπουλος είναι απολύτως υπεύθυνος γιαυτό το παράθυρο και θα πρέπει να παραιτηθεί.
    Εάν δεν μπορούσε να καταλάβει τις συνέπειες αυτού του παράθυρου, είναι ανίκανος. Εάν ήξερε, τότε είναι συνένοχος και θα πρέπει να μιλήσει με τον εισαγγελέα.
    Και ειλικρινά σε τέτοιες θέσεις, και σε τόσο απλές έννοιες σαν αυτές που μόλις εξήγησα, μου φαίνεται απίθανο κάποιος να μην καταλαβαίνει.

    Πόρισμα δεύτερο:
    Είναι πολύ εύκολο να δούμε εάν η περαιτέρω διευκόλυνση του Οκτώβρη του 2009 είχε κάποιο πραγματικό αντίκτυπο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δεν χρειάζεται παρά να δούμε σε καθημερινή βάση τις πράξεις και τους όγκους των ομολόγων από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τις πράξεις και τους όγκους των failed εντολών, του παραθύρου δηλαδή που χρησιμοποιούσαν όλοι όσοι ήθελαν να κάνουν naked short selling. Εάν προκύψει πως ένας ικανός όγκος πράξεων γινόταν fail, τότε πάλι ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει.

    Πόρισμα τρίτο:
    Για το χάλι της χώρας, ευθυνόμαστε όλοι ως κοινωνία, ως επιχειρήσεις και ως πολιτικό προσωπικό. Για το τεράστιο χρέος μας δεν φταίει κανείς άλλος από εμάς τους ίδιους. Άρα αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να δείξει πως κάποιοι κακοί άνθρωποι επιβουλεύονται την ανάδελφη και αθώα Ελλάδα. Αυτό που δείχνει το παραπάνω κείμενο, είναι πως η Ελλάδα, όντας ήδη ο αδύναμος κρίκος του ευρώ, έγινε στόχος υποτιμητικών πιέσεων και σε αυτό συνέβαλαν και οι αποφάσεις της ΤτΕ και άλλων παικτών που δεν είναι σκοπός αυτής της παρουσίασης να αναδείξει.

    Πόρισμα τέταρτο:
    Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ακόμα και για έναν άνθρωπο που διαθέτει έστω κι ένα κουλούρι σε αυτή τη χώρα, να θέλει να παίξει με την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων. Επειδή ακούγονται διάφορα, θέλω να πω, πως όλα τα διάφορα που ακούγονται είναι παράλογα. Όχι διότι πχ, είναι αδύνατο κάποιοι να θέλουν τη χώρα να πάει στο ΔΝΤ, αλλά διότι το να παίζεις με τα ομόλογα του δημοσίου προκειμένου να το καταφέρεις, ισοδυναμεί με το να ρίξεις μία πυρηνική βόμβα στο γείτονα επειδή, είχε δυνατά τη μουσική.

    Πόρισμα πέμπτο:
    Έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για πολλά σκάνδαλα και πολλές φούσκες σε όλο τον κόσμο. Παρολαυτά δεν υπάρχει μεγαλύτερη φούσκα και μεγαλύτερο σκάνδαλο από το να παίζεις με τα κρατικά ομόλογα ενός κράτους. Ακόμα και η υπόθεση των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τεράστια (ποιες μίζες και άλλες παπαρες), είναι μικρή μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να φέρουν η κατάρρευση των ομολόγων ενός κράτους. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος του παιχνιδιού.

    Πόρισμα έκτο:
    είμαστε άξιοι της τύχης μας.



    Πώς σας φαίνεται; Αποκαρδιωτικό; Απαράδεκτο; Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Προσθέστε κι όλη την καταστροφολογία – που απευθυνόταν κυρίως προς το εξωτερικό – από όλα τα μέλη της κυβέρνησης και καταλαβαίνετε περίπου τι έγινε. Θα ξαναφέρουμε όλα αυτά τα ζητήματα στην επιφάνεια. Ο Ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να ξέρει πώς και γιατί πουλήθηκε στο ΔΝΤ. Και οι ξένοι αναγνώστες έχουν κι αυτοί δικαίωμα να μάθουν τι παιχνίδι παίχτηκε σε βάρος ενός λαού και γιατί αυτός ο λαός δαιμονοποιήθηκε και συκοφαντήθηκε τόσο πολύ. Γιατί οι αδίστακτοι κερδοσκόποι του ΔΝΤ δε θα διστάσουν αύριο να κάνουν τα ίδια και σ’άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή μη.

    .

    Είμαστε πολλοί.

    Δε συγχωρούμε.

    Δεν ξεχνάμε.



    Αν ένα ερώτημα προκύπτει από την παραπάνω οικονομική ανάλυση
    αυτό είναι υπαρξιακό
    και συνδέει πράγματι τις δύο αντίρροπες τάσεις απόψεων:
    Μήπως όντως αυτός ο τόπος επιλέχθηκε
    να γίνει το πρώτο πεδίο εφαρμογής πιλοτικού σχεδίου
    σε (δυτικο) ευρωπαΙκή κλίμακα
    όχι τόσο επειδή είμαστε παρτάκηδες ή οκνηροί
    αλλά περισσότερο επειδή
    αφενός έχει αντικείμενο προς λεηλασία
    αφετέρου, έχουμε παραδοοσιακά παραδώσει πλήρως
    τον έλεγχο όσων εκλέγουμε ή μισθοδοτούμε να καθορίζουν τις τύχες μας
    τουλάχιστον από την εποχή του Μαυρογιαλούρου;
     
    Last edited: 4 Ιουλίου 2011
  11. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Για μένα δύο πράγματα είναι - πλέον - ξεκάθαρα, το πρώτο ότι η νέα κυβέρνηση απλά κοίταξε να λεηλατήσει ότι τυχόν δεν είχαν προλάβει οι προηγούμενοι και είχε ξεμείνει και το δεύτερο ότι είναι διαχειριστικά ανεπαρκείς για μια εποχή που έτσι και αλλιώς τιτάνες της πολιτικής θα χρειαζόταν όμως παντού - πλην δύο εξαιρέσεων - υπάρχουν νάνοι.

    Η αναδιανομή γίνεται με όρους σκληρότατους, μια και καλή, χωρίς να τηρηθεί το παραμικρό πρόσχημα π.χ. συντήρησης της αστικής τάξης και χωρίς τον φόβο και συγχρόνως την ανάγκη των προλεταρίων. Ενενήντα χρόνια κράτησαν, ως σύγχρονο πολιτικό επιχείρημα, πολλά ήταν και αυτά. Η κρίση είναι παγκόσμια και τριπλή, λεφτά, πετρέλαιο, βασικά τρόφιμα.

    Αν δεν είχαν αναιρεθεί όλα μας ανεξαιρέτως τα πολιτικά επιχειρήματα από την εποχή του Κοραή, παρά το δημόσιο χρέος μας, θα μπορούσαμε να είμαστε από τους κερδισμένους της παγκόσμιας κρίσης. Και πάλι, λόγος να νιώθουμε ένοχοι δεν υπάρχει, προφανώς και κρίνω ότι τελείως άλλο πράγμα έλεγε ο Πάγκαλος, ο οποίος ανέκαθεν "δεν φοβόταν τις λέξεις" και τώρα πιά μάλλον δεν έχει τους διαύλους που άλλοτε επεξηγούσαν και στήριζαν τα λόγια του. Στο κάτω κάτω, ανέκαθεν αιτία της οικονομικής μας πτώχευσης ήταν μια βίαιη αστικοποίηση και η ξαφνική άνοδος της κατανάλωσης (π.χ. Τρικούπης). Μια γενιά τραβούσε τα πάνδεινα και μετά η κακήν κακώς αστικοποίηση κάτι άφηνε.

    Το ενδιαφέρον είναι η στάση των απανταχού λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή απαξάπαντων των μη ενεργών κεφαλαιακά και υπό αυτή την ιδιότητα μετεχόντων στη λήψη αποφάσεων μεγαλοαστών.

    Εκεί που πιστευόταν π.χ. Κονδύλης, ότι διεθνώς αυτά τα λαϊκά στρώματα θα πάλευαν σκληρά για να "απολαύσουν ό,τι η εξελιγμένη δύση θεωρεί δεδομένο" μοιάζουν να επιλέγουν το λεγόμενο collateral damage. Δηλαδή να καταστρέφουν ή να αφήνουν να καταρρεύσει ό,τι μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη τη ζωή της αργόσχολης τάξης ή να την αφήσει απείραχτη εκεί που όλα θρυψαλιάζονται και λίγο καλύτερη ή υποφερτή τη ζωή των μεσοαστών και κάτω. Το κάνουν δε αυτό, ως πολιτική πρόταση, ακόμα και όταν οι ατομικές τους επιλογές είναι ευρύτερες.

    @ cornilios,
    διέξοδοι υπάρχουν, το θέμα είναι ότι αυτή την εποχή όποιος πολιτικά συλλογάται, γυρίζει την πλάτη σε όλες ανεξαιρέτως της παραλλαγές. Γιατί δεν υπήρξε ίχνος πολιτικής σκέψης στη διαχείριση της εξουσίας, μόνον ελάχιστος τακτικισμός κατά καιρούς που πέρασε για πολιτική και ως εκ τούτου, όποια και να είναι η δαιχειριστική λύση, χωρίς πολιτικό έλεγχο στη βάση αρχών, σε μια βρωμιά θα καταλήγει πάλι.

    Λογικό είναι το πολιτικό ένστικτο κάποιων να είναι "σπάστε τα όλα να τελειώνουμε, θα βλαφτούμε εμείς μία που δεν θα έχουμε να φάμε, θα βλαφτείτε κι εσείς εκατόν μία επειδή πια δεν σας στηρίζουμε."

    Τουλάχιστον πρόλαβε ο Κλίντον να δόσει φτηνό ίντερνετ σε όλους.

    Αν μη τι άλλο, ζούμε σε μια τραγικά ενδιαφέρουσα εποχή.
     
    Last edited by a moderator: 4 Ιουλίου 2011
  12. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Οι Αγανακτισμένοι / Los Indignados - Τετάρτη 25 Μάη

    Tο χάλι της Αθήνας δεν εχει αναγκαστικά σχεση με λαμογιές,μάλλον με στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίστηκε στην οικοδομή απο τη δεκαετία του '60.
    Τζίπ απόκτησαν πολλοί για να πουλάνε μούρη,άσχετα αν το πλήρωναν( ; ) 250 ευρω σε 487 δοσεις με τοκογλυφικά δάνεια.
    Εν πάσει περιπτώσει,και να συνέβαιναν ολ'αυτά που αναφέρεις,- που σε κάποιο βαθμό όντως συνέβαιναν -,,όλα μαζί ηταν το ξεροκόματο,το κοκκαλάκι που πέταξαν στον Ελληνικό λαό γιά να μη γαυγίζει,παράλληλα συνέβαιναν κι'αλλα,,οχι μοόνο το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών ,τα ανέφερε εκτενώς ο Master Do και εγω συνοπτικότερα,,
    και επί πλέον δημιουργήθηκαν νέα μεγάλα κρατικοδίαιτα οικονομικά τζάκια που στηρίχτηκαν από και στήριξαν το καθεστώς,τα οποία σε συνέργασία με τις ξένες πολυεθνικές ,Ζήμενς και δεν συμαζεύεται, φάγαν τα περισσότερα.
    Θα μου πείς , φταίει ο λαός που στήριξε και εκμεταλλέυτηκε,οσο μπορούσε,με την στάση του και την ψήφο του αυτή την κατάσταση.
    Να το δεχτώ.
    Υπάρχει όμως μια κυρίαρχη ιδεολογία που διαμορφώνει αυτή τη στάση. Μια ιδεολογία που αποθεώνει το "εγώ" έναντι του "εμείς"Οι μηχανισμοί αυτης της ιδεολογιας,οι θεσμοί και οι τρόποι που χρησιμοποιουνται για να (ανα)παράγεται ,ειναι το ζήτημα, ο κύριος ¨εχθρός" και όχι τα δημιουργήματα τους, ο μέσος νεοέλληνας δηλαδη.


    Δέν πατάω σε δύο βάρκες. Επιβαίνω στη μία και θεωρώ πως η ρότα της άλλης ειναι λανθασμένη.

    Ενα γκρουπούσκουλο , (μην αυταπατάσαι πως υπάρχει "κίνημα") που βγαίνει κάθε τρείς και λίγο και τα σπάει, με η χωρις την συνδρομή προβοκατόρων ,μπορεί να εξεγείρεται,,το αποτελέσμα όμως αυτής της εξέγερσης είναι να χτυπάει και να πισωγυρίζει το -όποιο- κίνημα πραγματικά υπάρχει η ψάχνεται για να μορφοποιηθεί.(και να δίνει δουλειά σε τζαμάδες και πλακάδες  )
    Αν το βάλω αυτό στη ζυγαριά με το αίσθημα της εκτόνωσης της καταπίεσης 100-200 ατόμων ,να με συγχωρείς αλλά χέστηκα για την εκτόνωσή τους.
    Αν θέλεις, στο φινάλε θα ήταν πολύ καλύτερα και γι'άυτους και για τις προοπτικές δημιουργίας "κινήματος" αντι να σπάνε τράπεζες, (και περίπτερα...),να τις ληστεύανε και να μοιράζανε μετά τα λεφτά στον κοσμάκη, οπως κανανε με τα σουπερ μάρκετ που μοιράζανε τρόφιμα..

    υ.γ Ξεκόλλα με τον βάτραχο.Αυτο που με τρελλαίνει εμένα ειναι η πιθανότητα να έχω φάει 6+4 τεμάχια απο τους δυο γαύρους για να τα κονομήσουν τίποτα Αδαμίδηδες...
     
Thread Status:
Not open for further replies.