Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ο Σαδομαζοχισμός σαν Πνευματική Διαδρομή

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 4 Ιανουαρίου 2010.

  1. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό της "έρευνάς" σου, μερικοί τραβούν το πουλί τους ελπίζοντας ότι θα μακρύνει.

    Υπήρχαν δύο συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία επιχείρησα να απαντήσω παραθέτοντας κάποια (ελάχιστα προς το παρόν) στοιχεία. Τα δύο ερωτήματα ήταν τα εξής: α) σύνδεση πρώιμων εμπειριών και σαδομαζοχισμός, και β) σύνδεση του σαδομαζοχισμού και των ανώτερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Τα αποσπάσματα που επέλεξα από τα δύο κείμενα απαντούσαν σε αυτά τα δύο ερωτήματα. Το απόσπασμα που παραθέτεις εσύ (Gratzer & Bradford), όχι. Είναι παντελώς άσχετο με τα δύο ερωτήματα. Επομένως, δεν "αποσιωπώ", αλλά επιλέγω τα στοιχεία που θα στηρίξουν τις παρούσες υποθέσεις που διαπραγματευόμαστε. Δεν ξέρω άλλον τρόπο για να ερευνώ προβλήματα ή να τεκμηριώνω επιχειρήματα, αυτόν μου έμαθαν στο πανεπιστήμιο.

    Το δεύτερο απόσπασμα που παραθέτεις ασχολείται με το θέμα της "βελτίωσης" του ατόμου. Καταλήγει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί "θεραπευτικού οφέλους" του μαζοχισμού. Δεν κατανοώ γιατί θεωρείς "μανιπουλάρισμα" την επιλογή μου να μην αναφερθώ σε αυτό το απόσπασμα. Η πνευματική διαδρομή του μαζοχισμού, όπως έχει κατατεθεί επανειλημμένα από μαζοχιστές, αρνείται πλήρως την ανάγκη "θεραπείας" του μαζοχιστή. Θα ήμουν ανόητη αν πίστευα ότι είμαι άρρωστη και ότι όλοι αυτοί οι βανίλλες που προσεγγίζουν τον σαδομαζοχισμό, τον κατανοούν. Εμπιστεύομαι τέτοιου είδους έρευνες μόνο όσον αφορά κάποια μεμονωμένα στοιχεία, για τέτοιου είδους θέματα που προκύπτουν ενίοτε μέσα από την συζήτηση, όπως και προέκυψαν. Ανώδυνα πράγματα, πόσο πολύ να τα σκατώσουν πια με την βανίλλα οπτική τους; Σε δείραν μικρό; Ναι. Καυλώνεις με το πυγοράπισμα; Ναι. Τί δουλειά κάνεις; Δικηγόρος. Σου αρέσει το πυγοράπισμα; Ναι. Ακόμη και μια μαϊμού μπορεί να συλλέξει αυτά τα στοιχεία (αυτή ήταν μπηχτή για τον Dietz, για όποιον κατάλαβε...)

    Παρόλα αυτά, υπήρξαν 3 έρευνες που επιβεβαίωσαν την θετική χρήση του εργαλείου του S/M, όπως το διαπραγματεύτηκε το παρόν νήμα: "ενδοσκόπηση και αυτο-επίγνωση" (Cowan, 1982), "βοηθά το άτομο να αναδείξει κάποιες αληθινές πτυχές του εαυτού του" (Storolow et al, 1988), "ή να αναπτύξει τη βούληση και τον αυτοέλεγχο" (Money, 1987). Κανένας εδώ πέρα δεν είπε τίποτα περί "απόδρασης από την πραγματικότητα". Κάτι δεν έχεις καταλάβει μάλλον, όπως και τα βανιλλοτυπάκια αυτά. Δεν είμαστε άρρωστοι. Καυλιάρηδες είμαστε, με εναλλακτικό ερωτισμό.

    Δεν διατείνομαι ότι τα λίγα αυτά στοιχεία που παρέθεσα απαντούν όλο το πρόβλημα του σαδομαζοχισμού. Όπως σου είπα εξ αρχής όμως, διέγνωσα μία αναίτια αντιδραστικότητα από την πλευρά σου, η οποία τραβάει εξαιρετικά σε μάκρος (αλλά με κανένα εμφανές αποτέλεσμα). Δεν θα ήθελα να επιχειρήσω μία διάγνωση της αιτίας.

    ΥΓ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά όταν κάνεις quote το ποστ κάποιου, μπορείς να σβήνεις όσα σχόλια δεν σε αφορούν και στα οποία δεν προτίθεσαι να απαντήσεις. Απλά επιλέγεις και πατάς delete. Διατηρείς το QUOTE στην αρχή του ποστ, μέσα σε αγκύλη, και στο τέλος το (/) πριν την λέξη QUOTE, πάλι μέσα σε αγκύλη.
     
  2. vautrin

    vautrin Contributor



    Δεν κατανοώ γιατί βαφτίζεις την διαφωνία αντιδραστικότητα. Είναι η εύκολη λύση, όπως και το να εικάζεις αιτίες που δεν υπάρχουν. Τις προσωπικές σου απόψεις τις εκτιμώ και τις σέβομαι απεριόριστα, αυτό που αμφισβήτησα είναι η αξιοπιστία συγκεκριμένων στατιστικών κι ερευνών που παρέθεσες προς στήριξή τους. Τα αποσπάσματα που προσέθεσα στα δικά σου αυτό νομίζω αποδεικνύουν, την αντιφατικότητα των συμπερασμάτων των ερευνών. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόθεσή μου.

    Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα πως οι μαζοχιστές είναι άρρωστοι και χρήζουν θεραπείας. Δεν είναι καν αυτή η άποψή μου. Τους θεωρώ ηδονοθήρες, όπως γράφεις στο τελευταίο ποστ. Εσύ παρέθεσες την παράγραφο περί θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν διευκρίνισες όμως πως δεν συμφωνείς με το απόσπασμα. Χαίρομαι που το κάνεις έστω και τώρα.

    Βρήκα στοιχεία μόνο για την κοινωνικοοικονομική διαστρωμάτωση του ακραίου σαδισμού. Κατά Dietz αφορά σε ποσοστό 65% την μεσαία τάξη κι ελάχιστα τα φτωχότερα στρώματα. Ενδιαφέρον, αλλά δεν γενικεύω. Για δεύτερη φορά σε παρακαλώ αν έχεις διαθέσιμα ποσοστά για τον μαζοχισμό, να τα μοιραστείς μαζί μας.

    Τα ειρωνικά κι απαξιωτικά σχόλια για άτομα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα, πχ τους βανίλιες, δεν τα συμμερίζομαι. Κι ο Φρόιντ βανίλια ήταν. Λες παρά τα αναπόφευκτα λάθη του να μην καταλάβαινε τίποτα;

    Τέλος, κάτι προσωπικό. Ξέρω πως δεν κάνω τέλεια το quote, μου το έχουν επισημάνει ξανά. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη απ’ τα μέλη του φόρουμ αν δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη απ’ τα γραπτά μου κι επίσης να εξηγήσω πως έχω ατελή τετραπληγία, δακτυλογραφώ πολύ αργά και με πολλά λάθη. Γι’ αυτό το λόγο δεν γράφω κατευθείαν στο κουτάκι των απαντήσεων, αλλά πρώτα στο Word απ’ όπου κάνω μετά copy-paste. Ζητώ την κατανόησή σας.
     
    Last edited: 7 Φεβρουαρίου 2010
  3. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    [...]


    Η αναφορά στην "θεραπευτική" διαδικασία που μου καταλογίζεις, στρεβλωτικέ και αντιδραστικέ φίλε μου, μιλάει για αυτά που μιλάμε κι εμείς εδώ. Σκούπισε τα γυαλάκια σου και ξαναδιάβασε αυτά που παρέθεσα. Please. Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία, βούληση και αυτοέλεγχος. Αν είχες διαβάσει με την δέουσα προσοχή το νήμα αυτό, θα έβλεπες ότι επιμένω σταθερά στην χρήση του S/M ως εργαλείο. Να μην χαίρεσαι καθόλου επομένως για τα λανθασμένα συμπεράσματα στα οποία καταλήγεις. Είναι προϊόν επιπολαιότητας και απροσεξίας.

    Δεν συμφωνώ με τον όρο "θεραπεία" διότι δεν θεωρώ ψυχική αρρώστεια την προσκόλληση στο είδος της ανεύθυνης αθωότητας που είναι τόσο της μοδός στις μέρες μας. Την θεωρώ όμως χαρακτηριστικό της υποτακτικότητας, όταν αυτή βρίσκεται σε στάδιο όπου δεν έχει τύχει ακόμη κατάλληλης "φροντίδας". Στο BDSM εγώ προσωπικά, όπως διατείνομαι πάντα και με συνέπεια, έχω βρει την κατάλληλη φροντίδα. Αποποιούμαι όμως τον όρο "αρρώστεια" και "θεραπεία". Η φροντίδα αποσκοπούσε στην δυνατότητα σύναψης σχέσης επί ίσοις όροις, ήγουν με την δύναμη της συνειδητής και υπεύθυνης επιλογής. Σε διαβεβαιώ δε, ότι η διαδικασία πόνεσε.

    Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω. Δυστυχώς.
     
    Last edited by a moderator: 8 Φεβρουαρίου 2010
  4. vautrin

    vautrin Contributor

    Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, επανέρχομαι για να μοιραστώ ορισμένα στοιχεία που εντόπισα. Άλλα ενισχύουν την άποψη της Ντόρας, άλλα τη δική μου. Θεωρώ σωστό να μην τα παρουσιάσω επιλεκτικά ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

    Οι έρευνες για την κοινωνική διαστρωμάτωση του μαζοχισμού που αναφέρθηκαν είναι εμπειρικές και όχι στατιστικές. Κατανοείτε τη διαφορά. Στατιστικές δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν τις βρήκα. Τα target groups που επιλέχθηκαν ήταν δυστυχώς πολύ περιορισμένα και δεν αφορούσαν τον γενικό πληθυσμό. Στην περίπτωση της Scott (γυναίκα είναι), συμπεράσματα βγήκαν από τους θαμώνες των κλαμπ γυναικείας κυριαρχίας της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, άρα αφορούν μόνο τον αντρικό μαζοχισμό μιας συγκεκριμένης περιοχής με ιδιαιτερότητες. (είναι η πλουσιότερη περιοχή της Αμερικής). Όντως προέκυψε πως οι συμμετέχοντες ήταν μορφωτικά και οικονομικά πάνω από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, χωρίς όμως περισσότερες διευκρινήσεις. Άλλες έρευνες βασίστηκαν σε απαντήσεις πορνών με ανάλογα πορίσματα. Την γνώμη μου γι’ αυτές την εξέφρασα ήδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα των Janus, Bess, Saltus πως ο μαζοχισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους πολιτικούς που πληρώνουν για σεξ. (κι εγώ τους είχα για σαδιστόμουτρα!). Ο Spengler έκανε παρόμοια μελέτη στη Γερμανία το 1977. Αυτή μοιάζει πιο αξιόπιστη, παραμένει όμως κάπως γενικόλογη. Προκύπτει πάλι η εικόνα του μορφωμένου, επαγγελματικά επιτυχημένου μαζοχιστή.

    Πηγή: Social psychology and human ... - Google Books



    Το μεγάλο μειονέκτημα αυτών των ερευνών είναι κατά τη γνώμη μου η ηλικία τους. Τα τελευταία 30 χρόνια το τοπίο της σεξουαλικότητας άλλαξε ριζικά. Η ραγδαία εισβολή του βίντεο και του διαδικτύου σε κάθε μικροαστικό σπίτι έφερε εκατομμύρια ανθρώπους όλων των τάξεων σε επαφή με πορνογραφικό υλικό κι ερωτικές εικόνες που πριν δεν ήταν προσβάσιμες. Αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο της ελίτ έγινε κοινό κτήμα. Η ακμάζουσα βιομηχανία του σεξ είδε στον άλλοτε περιθωριακό και διωκόμενο σαδομαζοχισμό και φετιχισμό έναν ανεκμετάλλευτο προσοδοφόρο τομέα. Επένδυσε σ’ αυτόν, τον διαφήμισε και φυσικά το αγοραστικό κοινό, βοηθούντος ενός γενικού πνεύματος ανεκτικότητας και καταναλωτισμού, μεγάλωσε και διαχύθηκε σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Ελάχιστα ρομαντικό, αλλά φευ! αληθινό.

    Προς επίρρωση των σχολίων μου θα προσθέσω μια εμπειρική παρατήρηση από τον χώρο του αγοραίου σεξ, τον οποίο γνωρίζω καλά. Όλα σχεδόν τα στούντιο (όχι ηχογραφήσεων)   των Αθηνών συμπεριλαμβάνουν στο μενού και αυταρχικό σεξ. Η τιμή του είναι ελαφρώς τσιμπημένη σε σχέση με το φυσιολογικό σεξ, πάντως λογική και προσιτή. Τα στούντιο αυτά απευθύνονται στη μεσαία τάξη. Οι πολύ ακριβές πόρνες-φωτομοντέλα που πάνε με φραγκάτους, σπάνια παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες και μόνο τις πιο λάιτ. Λέει τίποτα αυτό;
    (Δεν επισυνάπτω λινκ για να μην θεωρηθεί πως διαφημίζω επαγγελματίες.)
     
  5. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Θα ήθελα να συνεχίσουμε την συζήτηση πριβέ, αν δεν έχεις αντίρρηση. Δεν είδα κανέναν άλλον να ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη προσέγγιση στο θέμα και υποψιάζομαι ότι γινόμαστε κουραστικοί. Πρέπει να ομολογήσω ότι κι εμένα με κούρασαν οι - καλοπροαίρετες, είμαι βέβαιη - "παρεμβολές" τις οποίες αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω, σε μία περίοδο όπου ο περισσότερος χρόνος μου αναλώνεται για να ολοκληρώσω κάποια πιεστικά projects (λογοτεχνικά, κυρίως). Η αιτία των καλοπροαίρετων "παρεμβολών", όπως κατάλαβες ίσως ήδη, είναι ότι η φιλία που μας συνδέει θεωρείται κάτι εξωπραγματικό, στο παρόν φόρουμ. Δεν φτάνει έως εκεί ο νους μερικών... 

    Θα σου στείλω αυτά που σου είπα χθες, στο μέιλ σου, μόλις τα συγκροτήσω λίγο καλύτερα. Είναι αρκετό το υλικό, περισσότερο από όσο ήλπιζα τελικά. Τα assumptions παραμένουν τα ίδια που συζητούμε.
     
  6. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    εγω παντως σας παρακολουθουσα με προσοχη.. 
     
  7. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Απάντηση: Το SM σαν Πνευματική Διαδρομή

    Κι εγώ
     
  8. Siren_Peisinoe

    Siren_Peisinoe Ανενεργή επί του παρόντος.

    Νομίζω πως είναι καιρός να ξανα έρθει στο φως αυτό το νήμα!
     
  9. ilias1

    ilias1 https://vimeo.com/61962404 Contributor

    Πολύ ενδιαφέρον νημα. άραγε τι πιστεύουμε σημερα;

    Σήμερα που το τσοκερ κολλαρο είναι της μοδας;
     
  10. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Γιατί έτσι ?
    Δεν βρήκε η dora_salonica την πνευματική της διαδρομή yet?
     
  11. Siren_Peisinoe

    Siren_Peisinoe Ανενεργή επί του παρόντος.

    Δεν έχει να κάνει με τη dora_salonica.
    Υπάρχουν άτομα που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το νήμα , είτε νε τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.
     
  12. AuroraBorealis

    AuroraBorealis Άπαντα είναι μπίζνες

    Προσωπικά συντάσσομαι με την "τόσα λόγια για να πουν ένα τίποτε..." διατύπωση της elfcat που παρεμπίπτοντος οι τότε μωβ περίοδοι της στο φόρουμ μου ήταν και ιδιαίτερα απολαυστικές πράγμα που μου θύμισες τώρα που ξέθαψες αυτό το νήμα.
    Οπότε ομολογουμένως ναι, θα έλεγα ότι προσωπικά επωφελήθηκα τρόπον τινά από αυτή σου πρωτοβουλία.

    Σε ευχαριστώ λοιπόν και καλή ανάσταση σου εύχομαι.