Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Πέρα από την καύλα, τι άλλο;

Συζήτηση στο φόρουμ 'Νέοι στον χώρο του BDSM' που ξεκίνησε από το μέλος Seras Victoria, στις 4 Δεκεμβρίου 2017.

  1. tithon

    tithon Contributor

    νομίζω πως, από ορισμένους συνομιλητές, επιχειρείται να παρουσιαστεί και να γίνει αντιληπτή η «κάβλα», αποσπασμένα, σαν να μην ήταν δομικό στοιχείο της συνολικής συγκρότησης, σαν να ήταν κάτι αυθαίρετο ή μεταφυσικό, και συνάμα κάτι δευτερεύον, ασήμαντο, που δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει. σαν να αρχίζει και να τελειώνει σε έξι λεπτά εκτόνωσης, σαν μιά παράδοξη πίεση, ίσως. αυτή η προσέγγιση «βοηθά» στην εκλογίκευση, τόσο εκείνων που αναστέλλονται να «κατακτήσουν» την «κάβλα» και περιορίζονται στην ματαιοδοξία, όσο κι εκείνων που δυσκολεύονται να υπερβούν τη σύγκρουση ανάμεσα στο πολιτικό και το ατομικό, το δημόσιο και το ιδιωτικό. έτσι η «κάβλα» εξορκίζεται και κατατάσσεται στα παραβατικά, με χίλια δυό αγωνιώδη επινοήματα.
     
  2. tithon

    tithon Contributor

    @nkbsk
    υπάρχει μια πιθανότητα αυτό το ματαιόδοξο άγχος να επινοηθεί διάκριση ανάμεσα στην αληθινή ή φυσική ηδονή και στην «ανθρώπινη» αντίστοιχη, στην αιτιολογημένη, «εκλεπτυσμένη», εξασφαλισμένη, «ανώτερη», και «ορθή» ηδονή να βρίσκεται στη βάση της αναστολής που καθιστά πολλούς ανθρώπους ανηδόνιστους και πικραμένους.

    ο υποτακτικός δεν είναι εξαρτημένος, και άρα δεν ταυτίζεται με τον μαμάκια ή τον θρησκόληπτο.
     
    Last edited: 10 Δεκεμβρίου 2017
  3. lizard_

    lizard_ his only purpose is A's pleasure

     
  4. elfcat

    elfcat . Contributor

    @nymphette

    ΟΚ, δύο παρανοήσεις, μια μικρή και μια μεγάλη.

    Η μικρή:

    Δεν νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκαν βδσμ όροι, π.χ. flogging και shibari. Ελπίζω να είναι σαφές σε όλους ότι οι όροι "κυριαρχία" και "υποταγή" είχαν, έχουν και θα έχουν νόημα πριν και μετά το βδσμ. Είναι νοηματοδοτημένοι όροι, πιο παλιοί κι από τις λάσπες, το βδσμ τους βρήκε έτοιμους, τους προσάρμοσε και τους εξειδίκευσε, για τις ανάγκες του. Οταν βλέπω κίνδυνο σύγχυσης βάζω "εν βδσμ Κυριαρχία / υποταγή". Οπως και να 'χει, το ξαναδιευκρινίζω.

    Δεν είπα κάτι διαφορετικό, δεν γεννιέται υποταγμένο, γεννιέται και υποτάσσεται (αθέλητα κι ανεπίγνωστα) στην κυριαρχία των γονέων. Με την εννοια που υποτάσσεται στην βαρύτητα, επειδή γεννήθηκε στη γη. Αν είχε γεννηθεί στο διαστημικό σταθμό δεν θα υποτασσόταν στη βαρύτητα. Το παιδι δεν γεννιέται εν κενώ. Γεννιέται σε μια "κατάσταση πραγμάτων".

    Η μεγάλη:

    Πρώτα απ΄όλα, αναπηρία δεν σημαίνει αυτομάτως περιορισμένη αυτενέργεια. Εγραψα για ένα φάσμα αναπηρίας κι έδωσα στα παραδείγματα και τους κωφάλαλους που επικοινωνούν με κινητά χρησιμοποιώντας την νοηματική στο skype. Τι περιορισμένη αυτενέργεια έχουν αυτοί; Θα αναφερόσασταν σε αυτούς με την λέξη "ανημπόρια"; Θέλω να ελπίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα απορρίπτουμε έτσι κι αλλιώς το κοινωνικό στερεότυπο που ταυτίζει τα άτομα με αναπηρία με την ανημπόρια.

    Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η ανημπόρια και η μειωμένη αυτενέργεια το πρόβλημα με τα μωρά και τα πρωτο-νήπια. Είναι ότι δεν μετέχουν ακόμη στο Συμβολικό.

    (δείχνετε διαβασμένη, οπότε σας το 'πα κουλτουριάρικα   )

    Κι έτσι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, πόσο μάλλον να κυριαρχήσουν, κι αν αφεθούν στην τύχη τους θα χουν μάλλον κακή τύχη.

    Πότε αρχίζει ο άνθρωπος να μετέχει στο Συμβολικό; Με μια εκπληκτική ξυραφιά, ο @vautrin έδωσε μιαν άριστη απάντηση:

    Συμφωνώ απολύτως μαζί του, αν χρειαζόμστε κομβικό σημείο, η εισαγωγή στο Συμβολικό ξεκινά με τον έλεγχο του σφιγκτήρα. Είναι πολιτισμική η εισαγωγή και αναλόγως τον πολιτισμό μπορεί να κρατήσει χρόνια, ανάλογα με τη συνθετότητα του πολιτισμού. Για παράδειγμα, πριν πολλά πολλά χρόνια ένα παιδί 4 χρονών ήξερε ήδη ποιούς καρπούς να κόβει μόνο του και να τρώει. Σήμερα, για ενα παιδί στα 17 μπορεί να πασχίζουμε ακόμη να μάθει να κοιτάζει τα έψιλον που περιέχονται στις αηδίες που αγοράζει και τρώει. Με καταλαβαίνετε πιστεύω.

    Γι αυτό δεν έβλεπα την αναλογία με τα "άτομα με αναπηρία" που βλέπατε εσείς. Ακόμη και άτομα με βαριές αναπηρίες δεν έχουν εξ αυτών κάποια ψυχοδιανοητική ανεπάρκεια που να τα εμποδίζει στο Συμβολικό. Εντάξει, αν το παρατραβήξουμε κάποια άτομα με βαριά νοητική υστέρηση ή εκτεταμένη εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου ή σε βαθύ κώμα και δεν ξέρω τί άλλο, προφανώς δεν μετέχουν στο Συμβολικό, τοπικά ή γενικά. Αλλά αυτό δεν είναι η κατηγορία "άτομα με αναπηρία"

    Ελπίζω να ήμουν σαφέστερη.

    Ισως να έδωσα και τροφή για σκέψη στον @nkbsk για την διαφορά ανθρώπινης και "ζωώδους" (άλλων ζώων) ηδονής, στην οποία "ζωώδη" ηδονή όπως κι αν την φανταζόμαστε δεν μπορούμε δήθεν να επιστρέψουμε από τότε που κάτσαμε στο καθικι, ΜΙΑ είναι η ηδονή για τον άνθρωπο, αλλά και να τον προβλημάτισα για την περίπτωση όχι λίγων ανθρώπων που κάνουν βδσμ χωρίς σεξ...

    Παρακαλώ, μην με ρωτήσει κανείς αν πιστεύω πως χωρίς το Συμβολικό μπορεί να υπάρχει Κυριαρχία και υποταγή εν βδσμ, γιατί αυτό θέλει 2-3 νήματα και έχω να κάνω και χριστούγεννα  
     
  5. elfcat

    elfcat . Contributor

    @Gloriana Majestica,

    κατ' αρχήν ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αν δεν ήταν η δική σας παρέμβαση ως αφορμή δεν θα είχα γράψει ότι έγραψα. Μου αρέσει και το γλαφυρό σας ύφος στις περιγραφές, προτείνω να συνεχίσετε ακάθεκτη και με τα λόγια του ποιητή "άστε τον παλιόκοσμο να λέει "    

    Ας χαρούμε τώρα τη διαφωνία μας!

    Καταλαβαίνω όλες τις λέξεις χωριστά, δεν μπορώ να κατανοήσω τί λέτε. Πάντως κατανοώ ότι το λέτε με επίταση. Δεν θεωρώ ότι η φύση κάνει θαύματα, απλώς υπάρχει. Συχνά παρασυρόμαστε από μια ανθρωποκεντρική ανάγνωση της εξελικτικής θεωρίας και του δαρβινισμού, και αποδίδουμε στη φύση προθέσεις, άμυνα, επίθεση, επιδιώξεις βελτιστοποίησης και τελειότητας κλπ. Δεν τη συμμερίζομαι αυτή την ανάγνωση. Η φύση απλώς υπάρχει.

    Δεν φαντάζομαι εύκολα άνθρωπο να λέει με δέος "το θαύμα της φύσης" αν βλέπει δυο κατσαρίδες να το κάνουν μες στο σπίτι του. Ιδίως αν οι κατσαρίδες είναι εκ γερμανίας, οπότε αυτές και οι απόγονοί τους προλαβαίνουν να κάνουν 500,000 μικρά κατσαριδάκια μέσα σε ένα χρόνο! Εγώ πάντως, θα έσπευδα ικέτιδα στον Ανδρα με την Παντόφλα....

    Παρεμπιπτόντως, οι κατσαρίδες είναι ωραίο παράδειγμα για την μητρότητα εν γένει, γιατί τα πάμπολα είδη τους έχουν όλες τις παραλλαγές της φύσης - από πετάω τα αυγά μου όπου βρω κι ούτε να τα ξαναματαδώ, μέχρι τα φροντίζω ωσότου εκκολαφθούν μες στο ίδιο μου το σώμα! Και εξακολουθούν να υπάρχουν οι ρουφιάνες εδώ και 320 εκατομμύρια χρόνια με όλες τις παραλλαγές μητρικής συμπεριφοράς...

    Θα πάμε και στα θηλαστικά όμως, όχι άγχος 

    OK, η επίκληση στο γονιδίωμα όταν μιλάμε για συμπεριφορές πρέπει να γίνεται με λίγη προσοχή. Δεν είμαι βιολόγος, αλλά σίγουρα υπάρχουν εδώ μέσα βιολόγοι να με διορθώσουν. Ξέρω πως μας πήρε περί τα 15 χρόνια να χαρτογραφήσουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Τέλειωσε γύρω στο 2000 νομιζω, γιατί οι παράτες συνδυάζονταν με τον νέο άνθρωπο της νέας χιλιετίας αν θυμάμαι καλά. Από τότε πέρασαν 17 χρόνια και έχουμε βρει κάμποσα γονίδια τί ρόλο έχουν και πως ενεργοποιούνται. Δεν έχουμε βρει ούτε 1 (ένα) γονίδιο που να κωδικοποιεί αυτά που λέμε "ένστικτα". Δεν έχει βρεθεί ούτε το γονίδιο που θα κωδικοποιούσε το "ένστικτο της επιβίωσης", πόσο μάλλον το "ένστικτο προστασίας γόνου". Ούτε φυσικά το γονίδιο που κωδικοποιεί το "ένστικτο του σαδισμού" - το περιμένουν αρκετοί εδώ μέσα.

    Εχουμε ακόμη πάρα πολλά γονίδια να τσεκάρουμε, και διάφορους συνδυασμούς τους, αλλά 17 άκαρπα χρόνια είναι 17 άκαρπα χρόνια. Και μην νομίζετε: ψάχνουν λυσασμένα εξαίρετοι βιολόγοι για κατι τέτοιο. Από τις έρευνες τους γεννήθηκαν κάμποσα δημοσιογραφικά άρθρα με 2, 7 ή και 16 γονίδια τη φορά που είναι "υπεύθυνα" για το άγχος, την τάδε διαταραχή ή την δείνα συμπεριφορά, με κάποια "ίσως" κρυμμένα στο κείμενο. Κάτι σαν τον καρκίνο που οι εφημερίδες θεραπεύουν τρεις φορές την εβδομάδα. Οι επιστήμονες δοκίμασαν και μιαν αλλη διαδρομή, την επιγενετική, δλδ. τρόπους με τους οποίους κληγρονομούνται αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων χωρίς αλλαγή στην αλληλουχία του DNA. Τζίφος κι από κει, μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα ένστικτα.

    Γενικά η διασύνδεση συμπεριφορών, και μάλιστα τόσο σύνθετων σαν αυτές που συζητάμε, μητρική συμπεριφορά, σαδιστική συμπεριφορά, μαζοχιστική συμπεριφορά, με το γονιδίωμα είναι πολύ προβληματική.

    Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι δεν θα βρούμε ποτέ μια τέτοια ευθεία διασύνδεση, συμπεριφορών με γονίδια, γιατί είναι περιττή. Φαίνεται να υπάρχουν στα γονίδια αρκετά "τουβλάκια λέγκο" ώστε το π ε ρ ι β ά λ λ ο ν (incl. πολιτισμός) να προκαλεί την σύνθεση της απαιτούμενης συμπεριφοράς προσαρμογής. Συντάσσομαι.

    Αλλά ως τότε, έτσι κι αλλιώς, μην διατυπώνετε σας παρακαλώ με τέτοια βεβαιότητα ότι "η φύση μας έχει ριζώσει ένστικτα στο γονότυπο". Βασικά η φύση δεν ριζώνει, ενεργητικά, τίποτα. Τα είδη τροποποιούνται για να προσαρμοστούν.

    Βλέπω και μια γενική τάση στην εποχή μας, το DNA να γίνεται η νέα "ψυχή" (psyche), δλδ.το χαλί κάτω απ΄το οποίο σπρώχνουμε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε. Παλιά λέγανε, "το 'χει στην ψυχή του", τώρα θα λέμε "το 'χει στο DNA του"; Ας το αποφύγουμε.

    Πολύ ζηλευτή η εικόνα της Φαρίντα και της Ζάχρα (και στο μακρινό βάθος ο ζωηρός, αν-ένστικτος Αμποκίλε...). Εχω παρόμοιες εικόνες, ευτυχώς χωρίς τα εμβόλια γιατί δεν το χω με το needle play, από σκυλιά και γατιά που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, θυμάμαι και μια σκύλα μου που εκεί που βύζαινε ξαπλωμένη τα κουτάβια περνούσε κάποιος απ΄έξω -έμενα σε σπίτι με αυλή - τιναζόταν και όρμαγε στην πόρτα να γαβγίσει κοιτωντας με και πετάγονταν τα κουταβια απ΄τις ρώγες της όπως έτρεχε, βζιιν και βζουν από δω κι από κει, στα τσακίδια. Σύγκρουση ενστίκτων; Χαλασμένο DNA; Ποιός ξέρει... Δεν θελω να χαλάσω το ειδυλλιακό της (γνήσιας) εικόνας σας, αλλά πρέπει κάτι να σκεφτείτε και για όλα εκείνα τα μωρά που, από καταβολής κόσμου, εγκαταλείφθηκαν σε ποταμια, δάση, δρόμους, μαιευτήρια ακόμη και σκουπίδια... Ελαττωματικό DNA; Ανυπότακτοι γονείς που είπαν, αει σιχτιρ που θα μας κυριαρχήσεις ακόμη δε βγηκες από το αυγό σου; Και πάλι, ποιός ξέρει...

    Υπάρχει κι ένα καραμπινάτο φάουλ σε αυτά που γράψατε και θα το πω:

    Μα θα πρέπει να έχετε δει και σεις όλους αυτούς τους βιολόγους και ζωολόγους που ξύνουν τα κεφαλια τους στους ζωολογικούς κήπους να δουν γιατι τα ζώα που γεννηθηκαν σε αιχμαλωσία δεν ζευγαρώνουν όταν τους φέρνουν ταίρι! Τους αμολάνε έξτρα φερομόνες, αλλά κούκου τίποτα... Κι άλλο ελαττωματικό DNA; Αυτό και μόνο θα πρεπε να προβληματίσει για το αν τα "ένστικτα" υπάρχουν ανεξαρτήτως περιβάλλοντος.

    Α, κι επίσης, ας το φωνάξουμε, να το ακούσουν κι όλοι οι "μπαμπάδες" του κόσμου: στη γυναίκα το σεξουαλικό ένστικτο ΔΕΝ είναι λιγότερο ισχυρό από το μητρικό, ό,τι και να σημαίνουν αυτά.

    Κι ενα σχετικό, και χιουμοριστικό:

    Πω..πω... πολύ κίνκυ.. Δηλαδή όλες αυτές οι γυναίκες θα αναγκάζονταν (από ένστικτο διαφύλαξης του είδους βεβαίως, βεβαίως) να δοκιμάζουν τεχνικές αναπαραγωγής για πολλά χρόνια ακόμη με τα αγόρια και τους εφήβους των άλλων γυναικών, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, ε; Μήπως είστε λίιιιγο πιο διεστραμμένη απ΄όσο αφήνετε να φανεί;      

    Επειδή η χαρτογράφηση στο γονιδίωμα του χιμπατζή δεν εχει τελειώσει ακόμη, θα περιμένουμε λίγο, να δούμε τί θα δούμε. Θα εκπλαγώ αν βρούμε τέτοια πράγματα. Αν ενδιαφέρεται κάποιος ειδικά για τη σχέση μητέρας - παιδιού σε όλα τα θηλαστικά πρέπει να δει τις πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές επιγενετικής στην αντίστροφη κατεύθυνση: πως η μητέρα, με τον τρόπο που μεγαλώνει το παιδί επηρεάζει ακόμη και σε επίπεδο γονιδιώματος την μελλοντική του γονεϊκή συμπεριφορά (!) υποδεικνύοντας μια πιθανή ψυχοβιολογική μεταφορά από γενιά σε γενιά γονεϊκών προτύπων μέσω του π ε ρ ι β ά λ λ ο ν τ ο ς.

    Α, ρε κατακαημένες μάνες... είχαμε τους ψυ θα χουμε τώρα και τους βι να μας ρίχνουν τεράστιες ευθύνες...

    Ναι, αλλά θα είναι μεγάλη ειρωνεία σε ένα νήμα για την κάβλα να βγούμε off topic επειδή γράφουμε ό,τι μας καβλώσει  
     
  6. tithon

    tithon Contributor

    εννοείτε την πολυπλοκότητα των προϋποθέσεων που συναρτώνται με τον έλεγχο του σφιγκτήρα;
    δεν υπάρχει ένδειξη οτι άλλα ζώα δεν ελέγχουν τον σφιγκτήρα τους. αντίθετα.
     
  7. elfcat

    elfcat . Contributor

    Ακριβώς.
     
  8. nymphette

    nymphette Guest

    Θα ήθελα να πιστεύω πως η διαφωνία μου στην χρήση των όρων "υποταγμένο μωρό", "Κυρίαρχη μαμά" και κυριαρχία των γονέων γενικότερα, γίνεται αντιληπτή ως διαφωνία, κι όχι ως αδυναμία μου να κατανοήσω την νοηματοδότησή τους ή την επιλογή της θέσεώς σας. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια να πείσει κάποιος, πόσο μάλλον το να πείσει πως είναι αδύνατο να πείσει, μοιάζει το λιγότερο, ατελέσφορη.

    Θα ήθελα επίσης να πιστεύω πως το γεγονός της περιορισμένης δυνατότητας αυτενέργειας ατόμων με κάποιο βαθμό αναπηρίας,
    το οποίο στην προσπάθεια ν' αντιμετωπιστεί κατάλληλα δημιουργεί εξάρτηση απο άτομα (όπως συμβαίνει και με τα βρέφη) ή απο την τεχνολογία, δεν γίνεται αντιληπτό ως κάποια άρνηση του γεγονότος πως αυτά τα άτομα μετέχουν στο Συμβολικό. Όσο "κουλτουριάρικα" και να τεθεί το αυτονόητο, δεν αφαιρεί ή προσθέτει κάτι στο γεγονός. Πόσο μάλλον στην όποια "προσπάθεια" αποσαφήνισης.
     
  9. X-east

    X-east Guest

    Ξεκαύλωμα...
     
  10. elfcat

    elfcat . Contributor

    @nymphette

    A, τότε αλλάζει...Διπλή παρανόηση από μεριάς μου!

    Εσεις λέτε:

    Ενώ εγώ απαντούσα σε μια άλλη nymphette που είχε μπει πριν λίγες μέρες και έγραψε

    Εκείνη ίσως είχε αδυναμία κατανόησης της νοηματοδότησής τους και τους έβλεπε "βδσμικούς" τους όρους, παντού. Ισως και όχι.

    Αυτό που λέτε εσείς, η διαφωνία στη χρήση όρων εξουσίας στη σχέση γονέα παιδιού, και δη σε αυτές τις ηλικίες, είναι μεν έγκυρη, αλλά ανοίγει μια άλλη συζήτηση εκτός και των ορίων του φόρουμ, πόσο μάλλον του νήματος.

    Η άλλη nymphette επίσης είχε γράψει

    Εκείνη μπορεί να έβλεπε αυτήν και μόνον την αναλογία ή αυτήν να επέλεξε να τονίσει και να μην της ήταν αυτονόητο ότι διαφοροποιούνται επειδή τα μωρά και τα πρωτονήπια ΔΕΝ μετέχουν στο Συμβολικό, ενώ τα άτομα με αναπηρία μετέχουν, και αυτό αποτελεί καθοριστική διαφορά που κάνει την αναλογία, στο προκείμενο, ατελέσφορη. Ισως και όχι.

    Σεις όμως λέτε

    ..οπότε εσάς, σας είναι αυτονόητο.

    Εν πάση περιπτώσει. Με τις απαντήσεις μου ελπίζω ότι σας "κάλυψα" και τις δύο   Και δεν νομίζω κανείς να προσπαθεί να πείσει για το αυτονόητο, αφού για το αυτονόητο ή δεν χρειάζεται να πειστεί κάποιος ή δεν μπορεί να πειστεί κάποιος. Με το αυτονόητο, την πιο πολύ δουλειά έχει να την κάνει ο καθένας με τον εαυτό του.
     
  11. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Διαφωνώ βεβαίως, όπως θα περίμενες  
     
  12. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Σκόρπια...

    Η μόνη χρήσιμη λειτουργία, θα έλεγα και σκοπός, της ρητορικής σήμερα, είναι η κινητοποίηση ενός ακροατηρίου προς ένα σκοπό.
    Τίποτε πέραν τούτου...
    Ούτε από δω να πάτε ούτε από 'κεί ούτε ευτούνο είναι καλό ούτε με το άλλο θα σας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι ούτε θα σας πιάσουν τα οπίσθια, που το κέντρο τους από την στιγμή που το φερμάραμε σε ένα καθίκι καταπώς λέει ο @vautrin , ναι μεν ετέθησαν οι βάσεις για την -όποια- υπέρβαση, πλην όμως φευ με δυο καθρεφτάκια κι ένα τσικουλάτο παρέμεινε στο δυνάμει, βλέπουμε, θα δούμε και καλά κρασά, δηλαδή καθίκι κι άνθρωπας ένα και το αυτό...
    Βέβαια η όποια ρητορική είναι πολύ χρήσιμη στην τρέχουσα πραγματικότητα, για την άρθρωση ενός δικανικού λόγου στο επίπεδο "μας είπαν μαλάκες κύργιε πρόεδρα, τι μού λέτε κύργιε δικεόρε και κύργιε 'σαγγελέα μου", στο πλαίσιο που αυτό που λέμε κοινωνία έχει επιφορτίσει "βαρύτατες κωλοτρυπίδες" να χέζουν πάνω της κατά συρροήν και κατ' εξακολούθησιν.
    Ή επίσης στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου, που άμα είσαι επιδειξιομανής, το δηλώνεις κιόλας, μπας και από την δήλωση πιάσεις και δυο πελατάκια για να πουλήσεις κανά βιβλίο τού μπαμπά σε επανέκδοση...
    Μπορεί να μας γαμάει στην καθημερινότητά μας το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ρητορικής, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να της γαμήσουμε τα πρέκια, τουλάχιστον την αναγνωρίζουμε κι αυτό είναι "πολλά καλόν" κι ας μη φαίνεται φόρα παρτίδα.

    Η καριόλα η ρητορική ομοίως δεν έχει απολύτως καμιά χρησιμότητα ούτε να χρησιμοποιεί καν τα όποια (των κανονικών επιστημών) δεδομένα στο πλαίσιο της όποιας δικανικής αντίληψης/λειτουργίας/πρακτικής, διότι πρώτον τα δεδομένα δεν χρειάζονται δεκανίκια, δεύτερον διότι οι άνθρωπες που γαμιούνται να τα βρούν ξέρουν πολύ καλά το ότι θα τραβήξουν των παθών τους τον τάραχο εφόσον τα δεδομένα υπονομεύουν τα κρατούντα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις καθικόψυχων στελεχών σε ομάδες έρευνας έχουν την ίδια τύχη παιδοκτόνων ή βιαστών στις φυλακές όλου του κόσμου μορ ορ λες...
    __________________________________________________________
    Ως deja vu μού κάνει το νήμα, της υπερβορείας πασιονάριας που προκειμένου κάποτε να υπεραμυνθεί έωλων θέσεων για ιδιοτελείς προς της εαυτής περσόνας και της αυλής της, υποτίθεται πως διάβασε από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι, κάπου 2.300 σελίδες επιστημονικών πραγματειώνανε για να βάλει τρεις κουότες, για να καταπλήξει τα πλήθη ή ...
    ... και τις αήθεις. λυσαλέες άμα τε και υβριστικές επιθέσεις κατά αντιφρονούντων μελών του παρόντος φόρουμ σε νήμα που, κάτι συμπτώσεις, πάλι σε "ιερές" κωλοτρυπίδες εστιαζόταν. Αν θυμάμαι μάλιστα καλά είχε και ενδιαφέροντα απόνερα, αλλά όντας αναγνώστης του Σουν Τζού δεν θα επεκταθώ...
    ___________________________________________________________
    Τα "ζόρικα τα λόγια τα μεγάλα" ζητούν και απευθύνονται σε αναλόγως ευήκοα ώτα, όχι κατ' ανάγκην με μια κάποιαν μόρφωσιν (χου φακς μορφώματα άλλωστε), αλλά σε μυαλά που γουστάρουν να διαλεχθούν κιμπάρικα και με κέφι τρελό. Και μετά, μεγάλα παιδιά είναι θα πορευτούν ή όχι κατά το προσωπικό τους δύνασθαι.
    ___________________________________________________________
    Φυσικά και δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με τα lego της ρητορικής και τα διανοητικά υπερχειλίσματά της, τα lego είναι μια χαρά για Χριστουγεννιάτικες βιτρίνες παιχνιδάδικων στα μολ της μοδός, εκεί που ψωνίζουν άιφον οι ντολ και γκατζετάκια τα ρετροτρόλ...
    ___________________________________________________________
    Εμείς στολίσαμαν καραβάκι χάρτινον πούχει και μια μπάλα...

    _ _ _ _ __ _ _ _ __ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ __ _ _ _ __ _ _ _
    Μην εκτίθεστε χρονιάρες μέρες, σούρνεται και χοληστερίνη, ντρουπής...