Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Πνευματικά δικαιώματα

Συζήτηση στο φόρουμ 'Τέχνη' που ξεκίνησε από το μέλος Ηλίας, στις 2 Ιουλίου 2007.

  1. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό...

    Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases). Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.

    Στην Ελλάδα θεμελιώδης είναι ο νόμος 2121/1993 (ΦΕΚ 25, 4/3/93) ο οποίος, εμπνεόμενος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, αναθεωρεί την προηγούμενη νομοθεσία του 1920 και συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Πηγή: Βικιπαίδεια

    Φυσικά στην Ελλάδα και όχι μόνο, δεν κάνουμε πολλές φορές τον κόπο να γράψουμε και τον δημιουργό από κάτω. Γνωρίζετε όλοι το μεμπτό του θέματος. Αυτό που όμως δεν γνωρίζετε και σας προτείνω να το ψάξετε λίγο περισσότερο, είναι η υποχρέωση της δημοσίευσης και της πηγής της πληροφορίας.
    Αν σε μία εφημερίδα δημοσιευτεί ένα άρθρο και από εκεί κάποιος πάρει αυτό το άρθρο και το δημοσιεύσει κάπου αλλού, δεν είναι υποχρεωμένος μόνο να παραθέσει τον δημιουργό του αλλά και το όνομα της εφημερίδας.

    Δεν μιλώ μόνο για την πνευματική έκπτωση που εμφαίνεται μέσα από το εικονικό προφίλ που χτίζουν κάποιοι παρουσιάζοντας κάποια άρθρα είτε ως δικά τους, αλλά και το ηθικό παράπτωμα να παρουσιάζουν ως πηγή άμεσα τον δημιουργό, αφήνοντας έτσι, όχι τόσο αδιόρατα να φανεί η δήθεν άμεση σχέση που μπορούν να έχουν με τον ίδιο, ώστε να έχουν και την κατάφαση του στο να δημοσιεύσουν κάποιο κείμενο του.

    Μία από τις παρενέργειες της μη δημοσίευσης και της πηγής της πληροφορίας. Πως μπορεί κάποιος να ελέγξει ότι όντως αυτός που παρατίθεται ως δημιουργός έχει όντως διατυπώσει το κείμενο έτσι; Αν κάποιος πλασάρει κάποιο κείμενο με ανακριβείς πληροφορίες και τον υποτιθέμενο δημιουργό από κάτω, που το όνομα του και μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγγύτητα του κειμένου; Πως μπορεί να ελεγχθεί αυτό;

    Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, προσέξτε τους ασκούς του Αιόλου που μπορεί να απελευθερώσει δίνοντας ιδέες η τελευταία μου παράγραφος.

    Σας ευχαριστώ.

    Υ.Γ. Ρίξτε μία ματιά στο δίκτυο για την παράθεση των πηγών. Και για να σας βοηθήσω...

    Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών
     
  2. Dome of Affection

    Dome of Affection Contributor

    Kαλημέρα Ηλία  

    Πάντα επίκαιρο το θέμα ! Πολύ καλά έκανες που το επανέφερες , έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά σημαντικά περι αυτού αρκετά
    παλιότερα εδώ
     
  3. sapfw

    sapfw Hard to handle Contributor

    Απάντηση: Πνευματικά δικαιώματα

    Ένα θέμα που με βασανίζει πολύ τα τελευταία 3 χρόνια

    Να φοβάσαι να δημοσιοποιήσεις ένα ποίημα, μην το ακούσεις αργότερα να τραγουδιέται στο ραδιόφωνο... να φοβάσαι να στείλεις ένα κείμενο για έγκριση, μην το δεις αργότερα υπογραμμένο από κάποιον άσχετο... και η μεγαλοψυχία του "για να το έκλεψε σημαίνει πως είναι καλό" δεν υφίσταται όταν ο άλλος βγάζει λεφτά με το δικό σου δημιούργημα (που ενδεχομένως δεν ήθελες και να καταλήξει έτσι)

    Επιπλέον, η κατοχύρωση δικαιωμάτων σε συμβολαιογράφο, ουσιαστικά δεν κατοχυρώνει το δημιουργό αλλά ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που υποβλήθηκε, άνηκε στα χέρια του. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει κάποιο τεκμήριο σε τυχόν δικαστική διαμάχη. Που καλύτερα να μη φτάσει εκεί, γιατί σπάνια βρίσκεις το δίκιο σου.

    Έχω ακούσει τρελές ιστορίες...
     
  4. Τhe Enchanter

    Τhe Enchanter Regular Member

    Eπειδή το πρόβλημα υφίσταται κυρίως απο την μεριά που το βάζει ο Ηλίας από την απλαγια
    (δηλ. εμεις να τσιμπολογάμε και να ψιλοαντιγράφουμε) και οχι από την μεριά που το βλέπει και ανησυχεί η sapfw (μακάρι τελικά να ήταν ετσι και να αποτελούσαμε πηγή δημιουργίας και εστία αντιγραφών από άλλους..), επαναλαμβάνω ενα κείμενο που γραφτηκε πριν απο δύο χρόνια, όπου λίγο πολύ τα ίδια γίνονταν εδώ μέσα και μάλιστα σε μεγαλύτερη ενταση και συχνότητα...

    Ευτυχώς, αγαπητέ, τα εικονικά προφιλ, όμορφα καίγονται με το πρώτο, όπως όμορφα κατασκευάζονται...


     
  5. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Τ/χιστον για τον τελευταίο χρόνο δεν έχει υποπέσει κατι στην αντίληψη των διαχειριστών Enchanter, αν εχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή σου θα ήθελα την υπόδειξή του είτε εδω είτε σε pm
     
    Last edited: 3 Ιουλίου 2007
  6. Zondag

    Zondag Regular Member

    Θεωρώ απαράδεκτη απo κάθε άποψη την κλοπή πνευματικής ιδοκτησίας. Κάποιος δουλευει,κοπιάζει,στίβει το μυαλό του για να μας χαρίσει τη γνώση,την έμπνευση,τη δημιουργικότητα του με μόνη ανταμοιβή την αναγνώριση απο εμας της προσπάθειας του.Και κάποιος άλλος τοποθετεί τον κέρσορα πανω στην ξένη δουλειά κάνει ένα copy και ένα paste,"ξεχνάει" να αναφέρει την πηγή του και ότι αυτό που παρουσιάζει δεν του ανήκει και "απολαμβάνει "την δόξα της ξένης προσπάθειας. Μια κλεμμένη άτιμη δόξα.Είναι αισχρό αυτό και όποιος το κάνει θα πρέπει να ντρέπεται. Αλλά αν υπήρχε περίπτωση να ντραπει δεν θα το έκανε...Οπότε τι να λέμε τωρα...