Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα 8 επίπεδα Κυριαρχίας

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος brenda, στις 21 Ιουνίου 2015.

  1. brenda

    brenda FU very much

    Το παρόν νήμα δημιουργήθηκε από μία ιδέα που μας μπήκε στο μυαλό, δική μου αρχικά σε σχέση με το νήμα που αναφέρεται στα 9 επίπεδα υποτακτικότητας και τον κλασσικό τους προσδιορισμό, μετά από παραίνεση της @gaby και σε απόλυτη συνεργασία μαζί της σε ότι αφορά την μετάφραση και τον χειρισμό του θέματος.
    Η πηγή την οποία χρησιμοποιήσαμε είναι το http://www.sirbamm.com/domination.html, αν και εκεί μνημονεύεται ότι το κείμενο αρχικά είχε δημοσιευτεί αλλού, δεν υφίσταται πλέον η αρχική πηγή και το παρόν κείμενο έχει αναθεωρηθεί (κατά την γνώμη μας όχι σημαντικά ή ουσιαστικά) με την πάροδο των χρόνων.
    Υπάρχει σαφής αντιστοίχιση των επιπέδων Κυριαρχίας με τα επίπεδα υποτακτικότητας (ή υποταγής αν θέλετε), αλλά ο ουσιαστικός λόγος που το παραθέτουμε είναι για να υπάρχει ως βιβλιογραφική/ιστορική αναφορά ή ως μπούσουλας.
    Δεν απεικονίζει τις προσωπικές μας απόψεις, τις οποίες και θα παραθέσουμε κάποια στιγμή στην πορεία, το θέτουμε στην διάθεση των αναγνωστών και των συμμετεχόντων εδώ για ενημέρωση και συζήτηση.



    1. Ο μη κυριαρχικός ή βιτσιόζος ηδονιστής

    Δεν τον απασχολεί η ανταλλαγή ελέγχου ή να έχει τον έλεγχο. Απλά απολαμβάνει την σεξουαλική ένταση που του προσφέρει μια σκηνή D/s. Νιώθει "ασφαλής" όταν παίζει, αν τόσο αυτός όσο και η σύντροφός του απολαμβάνουν το παιχνίδι. Συνήθως δεν δοκιμάζει καινούργια πράγματα χωρίς να του έχει πει προηγουμένως η υποτακτική τι συγκεκριμένα θα απολάμβανε. Η απόλαυσή του προέρχεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα και όχι από το S/M ή από την άσκηση ελέγχου.


    2. Ο Κυριαρχικός σε παιχνίδι ρόλων

    Αυτό το πρόσωπο συνήθως βρίσκεται online. Συμπεριφέρεται "κυριαρχικά" και εμφανίζεται να έχει τον έλεγχο. Μπορεί να συνηθίζει την ταπείνωση και απολαμβάνει τα παιχνίδια ρόλων. Βάζει την υποτακτική να τον υπηρετεί μέσω διαδικτύου, να γονατίζει και αυτός κρατά τον ρόλο του όπως θέλει από την υποτακτική να κρατά τον δικό της. Του αρέσει να "εκπαιδεύει" νέες υποτακτικές επειδή νιώθει ασφαλής όταν η κηδεμονευόμενη έχει περιορισμένες γνώσεις D/s. Ο Κυριαρχικός αυτός συνήθως δεν θα "αναγκάσει" την υποτακτική να κάνει κάτι ούτε θα απαιτήσει πράγματα που θα ωθήσουν τα όριά της. Η μόνη φορά που μπορεί να ασκήσει πίεση είναι για σεξ από το διαδίκτυο. Αυτός ο τύπος "Κυριαρχικού" συνηθίζει να παινεύεται για τις σκλάβες που είχε και για τις σκλάβες που έχει εκπαιδεύσει.

    3. Ο από Πάνω

    Αυτό το πρόσωπο αρέσκεται να παριστάνει τον "Αφέντη" και να έχει τον έλεγχο. Θα θέλει από την υποτακτική να βάλει το κολάρο του πριν να έχουν κατασταλάξει σε μια σχέση. Μπορεί να βάλει την υποτακτική να τον υπηρετήσει, αυτόν και τις ανάγκες του. Ενδεχομένως να μην ασχολείται ιδιαίτερα με τη σχέση ή με την εξέλιξη της υποτακτικής, αλλά μόνο με την επόμενη σκηνή. Σπάνια δίνει ασκήσεις στην υποτακτική και όταν το κάνει συνήθως ανταποκρίνεται ελάχιστα όταν η υποτακτική τον ενημερώνει για την δουλειά της πάνω στην ανάθεση αυτή. Έχει τον έλεγχο τον πιο πολύ χρόνο αλλά δεν τον χρησιμοποιεί για την κοινή τους εξέλιξη ή όφελος.

    4. Ο Κυριαρχικός που δεν είναι Αφέντης

    Αυτό το είδος ανθρώπου ελέγχει την υποτακτική αλλά συνήθως για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με προσυμφωνημένα όρια. Η μεγάλη διαφορά του με τους άλλους που αναφέρονται πιο πάνω είναι ότι αυτός γνωρίζει ότι χρειάζεται την υποτακτική για να έχει την οποιαδήποτε εξουσία. Συνήθως τον διεγείρει να τον υπηρετούν, να παίρνει σεξουαλική απόλαυση κατά τη διάρκεια της σκηνής αλλά και εκτός σκηνής. Δεν αντλεί απόλαυση από τον εξαναγκασμό της υποτακτικής να υποταχτεί με τον τρόπο που αυτός θέλει. Συνήθως υπαγορεύει τη σκηνή στη βάση συμφωνημένων ορίων. Ακόμα και όταν αναζητά την απόλαυση στην άσκηση ελέγχου η υποτακτική μπορεί εύκολα να πάρει το πάνω χέρι παραμένοντας υποτακτική.

    5. Ο Κυρίαρχος, Αφέντης παιχνιδιού

    Αυτός ο τύπος ατόμου πάντα αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά συνήθως είναι προσωρινός και εντός συμφωνημένων ορίων. Αντλεί ικανοποίηση από το να υπηρετείται και να εξυπηρετείται. Φυσιολογικά ελέγχει την σκηνή και του αρέσει το bondage και ο ελαφρύς πόνος. Μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία ραπίσματος ως το σημείο του πόνου, αλλά δεν το προχωράει αρκετά μακριά για να προκαλέσει έκκριση ενδορφινών στην υποτακτική. Εάν υπάρχει πόνος στην σκηνή, μπορεί έμμεσα, να αντλήσει απόλαυση από το ότι έχει τον έλεγχο και προκαλεί τον πόνο, αλλά όχι εξαιτίας των αισθημάτων που μπορεί να έχει η υποτακτική. Αυτό το άτομο ελέγχει την υποτακτική, αλλά όχι την σκηνή. Η σκηνή συνήθως τελειώνει στο ίδιο επίπεδο έντασης από το οποίο ξεκίνησε. (σημ.μετ. Σ΄αυτό το σημείο υπάρχει η αντίφαση του ''ελέγχει την σκηνή'' στην δεύτερη σειρά και του ''όχι την σκηνή'' στην προτελευταία)

    6. Ο Αληθινός Κυρίαρχος

    Αυτό το άτομο κυριαρχεί στην σχέση, αλλά μπορεί να έχει συμφωνήσει πάνω στο θέμα των ορίων. Ο αληθινός Κυρίαρχος θέλει να υπηρετείται από την υποτακτική. Το απολαμβάνει και στις ερωτικές και στις μη-ερωτικές υπηρεσίες βάζοντας την υποτακτική να φροντίσει τα θέλω και τις ανάγκες του εντός των συμφωνημένων όρων τους. Αυτό το άτομο θα αναλάβει τον ρόλο του Κυρίαρχου μόνο όταν έχει την διάθεση. Πολλές φορές θα παίξει τον ρόλο για αρκετές συνεχόμενες μέρες κάθε φορά, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε στιγμή. Η χρονική περίοδος συνήθως συμφωνείται εκ των προτέρων ή υπόκειται στους χρονικούς περιορισμούς που έχουν μαζί. Μπορεί να βρείτε αυτό το άτομο σε βραχύβιες ή μακροχρόνιες σχέσεις με την υποτακτική του. Συνήθως έχει αρκετά καλούς λόγους γιατί δεν μπορεί να μπει σε μία σχέση πλήρους χρόνου και ελέγχει πότε θα γίνει Κυρίαρχος. Αυτός ο τύπος ανθρώπου αναθέτει συνήθως αποστολές στην υποτακτική, αλλά μπορεί και να μην την αμφισβητήσει εάν δεν ολοκληρωθούν και μπορεί να μην αναπτύξει δημιουργικό διάλογο για τα πεπραγμένα ακόμη κι αν αυτό συμβεί.

    7. Ο Αφέντης μερικού χρόνου

    O Αφέντης μερικού χρόνου έχει μία συνεχιζόμενη σχέση Αφέντη/σκλάβας και θεωρεί την σκλάβα του ως την περιουσία του πάντοτε. Θέλει η σκλάβα να εξελιχθεί και προσπαθεί να διακρίνει μεταξύ του τι η σκλάβα θέλει και τι χρειάζεται. Ο Αφέντης μερικού χρόνου συνήθως εξουσιάζει την ζωή της υποτακτικής έως του σημείου που θα της αναθέσει πράγματα, θα της πει πως να φέρεται και ενδεχομένως να της πει τι να φοράει. Αφιερώνει μόνο τον ελεύθερό του χρόνο στην σκλάβα. Αυτός ο τύπος ατόμου, επίσης θα χρησιμοποιήσει τις σκηνές για να βοηθήσει την σκλάβα να εξελιχθεί. Συνήθως γνωρίζει πως να ελέγξει την εμπειρία του πόνου και να ωθήσει τα όρια της σκλάβας. Παρακολουθεί τις αλλαγές που παρουσιάζει η σκλάβα κατά την διάρκεια των σκηνών και την βοηθά να εξελιχθεί και έξω από αυτές. Ο Αφέντης μερικού χρόνου θα βοηθήσει επίσης την σκλάβα να φτάσει στο subspace (κατάσταση ''φτιαξίματος'' στην οποία φτάνει ένα υποτακτικό άτομο -ή bottom-κατά την διάρκεια μία σκηνής ή όταν βρίσκεται υπό έλεγχο. Το υποτακτικό άτομο μπορεί να αισθάνεται αποσυνδεδεμένο από τον χρόνο, τον τόπο ή και το σώμα του και μπορεί να έχει περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβει ο/η Κυρίαρχος την ευθύνη για τον/ην υποτακτική/bottom και να αντιλαμβάνεται το πόσο καλά είναι κατά την διάρκεια του subspace). Ο Κυρίαρχος μερικού χρόνου θα παρέχει την φροντίδα που έχει ανάγκη η σκλάβα του μετά το πέρας των σκηνών.

    8. Ο Αφέντης 24/7

    Αυτό το άτομο αναλαμβάνει τον έλεγχο της σχέσης και σκέφτεται την ευζωία της σκλάβας. Τα όρια στην σχέση αντιμετωπίζονται σαν ευκαιρίες εξέλιξης και η σκλάβα έχει καθήκοντα και υποχρεώσεις να φέρει σε πέρας. Θεωρεί την σκλάβα ως ιδιοκτησία και ξοδεύει τον χρόνο του με την εκπαίδευση και την προετοιμασία της. Ο καθημερινός του ρόλος είναι αρκετά παρόμοιος με τον σύζυγο ''vanilla'', μόνο που ο ρόλος του είναι αυστηρότερος, καθώς είναι αυτός που διατηρεί την σχέση και υπεύθυνος της ευημερίας της ως σκλάβας. Εξαιτίας την ολοκληρωτικής ανταλλαγής (ανάληψης/παράδοσης) ελέγχου, στην οποία αποδέχεται τον συνολικό έλεγχο της ζωής της σκλάβας (σωματικό, συναισθηματικό και διανοητικό), σε αυτό το είδος συμφωνίας συνήθως κανείς προχωρά πολύ πιο προσεκτικά απ΄ότι σε έναν παραδοσιακό γάμο. Κατά κανόνα, υπογράφονται συμβόλαια (σύμφωνα/συμφωνίες) που προσδιορίζουν με σαφήνεια τον ρόλο της σκλάβας και την χρονική περίοδο της ισχύος τους. Το συμβόλαιο κανονικά βασίζεται στους κανόνες του D/s, το πρωτόκολλο του M/s, τα προσυμφωνημένα τους όρια, τις προηγηθείσες διαπραγματεύσεις και ορίζει τους τομείς προς εξέλιξη. Το συμβόλαιο μπορεί να συμπεριλαμβάνει όρους σχετικά με το ποιος μπορεί να ''σπάσει'' το συμβόλαιο, για ποιους λόγους και τι πρέπει να γίνει έτσι αυτό να λυθεί, καθώς επίσης εάν είναι ανανεώσιμο ή όχι.


    Σημ. Η παράθεση γίνεται για οικονομία με δεδομένα τα φύλα, ακολουθώντας το αγγλικό πρωτότυπο, ωστόσο θεωρητικά ισχύει αντίστοιχα για οποιοδήποτε φύλο Κυριάρχου/υποτακτικού-ης/σκλάβου-ας.
     
  2. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Μπράβο στις δυο κυρίες @gaby και @brenda για τη δουλειά αλλά και το ενδιαφέρον κείμενο   Ευχαριστούμε και τις δυο!!!

    Ερωτήσεις δέχεστε;;  
     
  3. brenda

    brenda FU very much

    Φυσικά, αλλά ως μέρος διαλόγου αγαπητή, δεν απεικονίζει δικές μας απόψεις, όπως αναφέραμε...
     
  4. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Εννοείται!! Με αφορμή απλά αυτά που γράψατε. Απλά ρωτώ γιατί μπορεί να θέλετε πρώτα να αναπτύξετε το θέμα παραπάνω και μετά να ανοίξουμε το διάλογο.
     
  5. brenda

    brenda FU very much

    Νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο και θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν οι Κυρίαρχοι/ες επί του θέματος, αν τελικά όντως αντιστοιχούν τα επίπεδα αυτά στους βασικούς τύπους, εμείς (ως γνωστόν) θα το κρίνουμε απ΄έξω, γι΄αυτό εγώ επιφυλάσσομαι για την τοποθέτησή μου επί του θέματος...
    Πρόκειται για παράθεση πηγών πάνω στις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε...
    Αν εσύ αγαπητή θέλεις να σχολιάσεις οτιδήποτε, να το κάνεις ελεύθερα, φυσικά, γι΄αυτό και το δημοσιεύσαμε...
     
  6. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Θα είχε όντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλά και η δική μας γνώμη ως αποδεκτών αυτής της Κυριαρχίας έχει κάποια σημασία. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε και από τις δυο πλευρές τοποθετήσεις...
     
  7. yagos69

    yagos69 Live with a dream, not a substance

    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Όταν αναφέρετε 8 επίπεδα, εννοείτε τα επίπεδα ως κλιμάκωση από το πρώτο ως το όγδοο ή απλώς 8 διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα που μπορεί, ή και όχι, να σχετίζονται (κάτι, δηλαδή σαν 8 τύπους) ;
     
  8. brenda

    brenda FU very much

    Νομίζω ότι η αρχική πηγή, απ΄όσο μπορώ να είμαι βέβαιη, τα πάει κλιμακωτά, όπως ακριβώς και με τα επίπεδα υποτακτικότητας....
    Συνεπώς θεωρώ πως σύμφωνα με την πηγή, ότι αυτά ορίζονται ως βαθμιαία αυξανόμενα...
     
  9. brenda

    brenda FU very much

    Να σημειώσω εδώ ότι (και πάλι κατά την γνώμη μου) η πηγή δεν ''κρίνει'' την Κυριαρχία και την Κυριαρχικότητα, σκοπός είναι να ορίσει με όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα κριτήρια τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, έως και κλιμάκωσης, με σκοπό να διαχωρίσει τους τύπους....
     
  10. yagos69

    yagos69 Live with a dream, not a substance

    Ευχαριστώ. Απλώς καθ' όλη τη διάρκεια που το διάβαζα ήταν σαν να έβλεπα 8 διαφορετικούς τύπους κυριαρχίας που μπορεί και να μην είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους. Η κλιμάκωση δεν θα σήμαινε, ουσιαστικά, ότι και κάθε επίπεδο είναι καλύτερο από το άλλο;
     
  11. brenda

    brenda FU very much

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι απαραίτητα. Ο σκοπός δεν είναι να κριθούν οι διαφορετικοί τύποι, ο σκοπός είναι να αναγνωριστούν, είτε από τα Κυριαρχικά άτομα, είτε από τα υποτακτικά, έτσι ώστε να μπουν σε μία διαδικασία ελέγχου συμβατότητας μεταξύ τους, γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και σαφείς αντιστοιχίσεις. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι αυτό που είναι καλύτερο για μένα, είναι χειρότερο για σας κοκ, δεν θέλουν όλοι οι Κυριαρχικοί θεωρώ να ανήκουν στο 8, δεν πάει ακριβώς έτσι κατ' εμέ...
     
  12. yagos69

    yagos69 Live with a dream, not a substance

    Συμφωνώ μαζί σας. Γι' αυτό άλλωστε έκανα και τις παραπάνω ερωτήσεις (ελπίζω να μην κούρασα) - ακριβώς γιατί κάπου μπερδεύτηκα. Ευχαριστώ για την αποσαφήνιση.