Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Το πείραμα του Milgram για την υπακοή

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος Talos, στις 3 Σεπτεμβρίου 2014.

  1. _DaRkNiGhT_

    _DaRkNiGhT_ femdom art

    Ένα εκπληκτικο πειραμα. Το αρθρο αυτο ισως το "μειωνει" λιγακι. Προσωπικα, με "ενοχλει" καπως οτι τα συμπερασματα αυτα βγαινουν βαση στατιστικης. Επισης το δειγμα, 50 ατομων, μου φαινεται μη ασφαλες. Αλλα και παλι λεω μου φαινεται.

    Ομως αυτο που ειναι καλο με τετοιες ερευνες ειναι οτι δινουν μια βαση για τις επομενες ερευνες που εστιαζουν στην εγκεφαλικη λειτουργια. Ειναι κατι σαν "μεταφραση" των ερεθισματων. Αλλα ολα αυτα σηκωνουν παρα πολυ κουβεντα. Οπως το γιατι η υπακοη μειωνεται ποσοστιαια αναλογα των συνθηκων?
     
  2. _DaRkNiGhT_

    _DaRkNiGhT_ femdom art

  3. Marlen Daudaux

    Marlen Daudaux circle.breath.line

    Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αυτό το πείραμα. Δεν ξέρω τι κοινωνικές προεκτάσεις μπορεί να έχει και υπό ποίους όρους (εποχή, χώρα, οικονομικο/κοινωνικές συνθήκες, ψυχολογικό προφίλ ατόμου κτλ κτλ), αλλά διαγράφει μία πολυσυζητημένη θεωρία σχετικά με τη σχέση του ατόμου με τις Αρχές ή με την Αρχή.
    Εν αρχή αναρωτιόμουν το εξής: "Ποια η σχέση του πειράματος με το χώρο;".. Έπειτα όμως, βρήκα μία πιθανή σύνδεση, δηλαδή την εξάρτηση του υ μέλους από το Κ σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του δεύτερου.
     
  4. _DaRkNiGhT_

    _DaRkNiGhT_ femdom art

    Το πειραμα του Μιλγραμ, ηταν αρκετα πρωτοποριακο για την εποχη του. Δεν ξερω αν λειτουργει το προηγουμενο λινκ που εδωσα.

    Το βασικο του προβλημα, για μενα, ειναι οτι στους λαους που εγινε το πειραμα το δειγμα ηταν πολυ μικρο. Με αποτελεσμα επισφαλη συμπερασματα.

    Αυτο που ηθελε να δειξει ειναι η υπακοη οταν σου ζητειται να κανεις κατι, εδω ηταν η "ανακριση". Το ποσοστο οσο ηταν ο καθοδηγητης από πανω τους ηταν υψηλο, οταν εφευγε επεφτε δραματικα.

    Ενας παραλληλισμος με το φορουμ θα μπορουσε να ηταν, αντιστοιχα, το πως μπορει ο κυριαρχος να πεισει και να ελεγξει τον υποτακτικο του και σε τι σημεια θα μπορουσε να φτασει αυτη η υποταγη.

    Επισης μια αλλη ερωτηση ειτε συνεκτικοτητα θα μπορουσε να ειναι και ο σαδισμος, δεν νομιζετε?
     
  5. Marlen Daudaux

    Marlen Daudaux circle.breath.line

    Το λινκ δυστυχώς δε λειτουργεί.  

    Μμ.. Σαδισμός έτσι; Πολύ ευθύβολα το έθεσες @lucozade .. Φρονώ πως η ανθρώπινη φύση μας ενέχει το "μικρόβιο" του σαδισμού προς ότι πιο αδύναμο βρίσκεται μπροστά μας, τινί τρόπω. Μήπως είναι και λίγο το ένστικτο της επιβίωσης; Της επικράτησης του δυνατού;
     
  6. Elysium

    Elysium Contributor

    Απ ‘ ότι έχω δει, το πείραμα αυτό διεξήχθη λίγο μετά την δίκη του Adolf Eichman στην οποία, όπως και στη δίκη της Νυρεμβέργης, οι δικαστές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στους κατηγορούμενους ότι «εκτελούσαν εντολές από ανώτερη αρχή» αλλά πιστοποίησε ακριβώς αυτό. Το ότι δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνίες, μπορούν να βλάψουν κάποιον άλλο μόνο και μόνο γιατί διατάχθηκαν από κάποια αρχή την οποία αναγνωρίζουν ως τέτοια. Λογικά, ο βαθμός που μπορεί να βλάψουν κάποιον εξαρτάται από τις αρχές και τις αξίες του καθενός αλλά η πειθαρχία στην Αρχή κάθε κοινωνίας από τους περισσότερους είναι αδιαμφισβήτητη και δεν μπορεί να παραγνωρίζεται.

    Ίσως δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ακόμη και η κρίση στην Ελλάδα απέδειξε ότι π.χ. ο νεο-έλληνας μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από νόμους (πίστη στην αρχή του κράτους), από κατήγορος του πιο αδύναμου συμπατριώτη του έως και πολιτικός χαφιές.

    Με το bdsm δεν είμαι σίγουρος πόση σχέση μπορεί να έχει το ανωτέρω πείραμα μιας και στον συγκεκριμένο χώρο αυτό που κυριαρχεί περισσότερο είναι το ερωτικό στοιχείο παρά η πίστη σε μια αρχή η οποία μπορεί να διατάσει κάποιον άνθρωπο να βλάψει τρίτους.
     
    Last edited: 5 Σεπτεμβρίου 2014
  7. _DaRkNiGhT_

    _DaRkNiGhT_ femdom art

    http://www.columbia.edu/cu/psychology/terrace/w1001/readings/milgram.pdf
    πρέπει να είναι εντάξει!

    Ερωτήματα του σαδισμού και δη του παθολογικού σαδισμού πηγάζουν από το ίδιο το πείραμα.

    @Elysium στο ίδιο το bdsm αυτή η υπακοή του sub θα μπορούσε να βλάψει τον ίδιο τον εαυτό του, όχι τρίτους.
     
  8. dimst

    dimst New Member

    http://tvxs.gr/webtv/ντοκιμαντέρ/το-«πείραμα-της-φυλακής»-του-πανεπιστημίου-στάνφορντ

    Το πείραμα του στανφορντ! Έχουμε ασχοληθεί με αυτό στη σχολή και είναι φοβερό! Έχει γίνει και ταινία (αρκετά τραβιγμένη) γερμανικής παραγωγής, λεγεται des experiment.
    Σημείωση: προσπάθησα να βρώ ένα άρθρο που να μην λέει μέσα "Σαδιστικές συμπεριφορές" ή κάτι παρόμοιο, πράγμα που είναι δύσκολο. Υπάρχουν νήματα που καλύπτουν και αυτό το ζήτημα στο φόρουμ οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση εκεί!
     
  9. Koproskylo

    Koproskylo Regular Member


    Das. να σε πω, ποιά σχολή είναι αυτή?
     
  10. dimst

    dimst New Member

    Σωστά!! νόμιζα οτι θυμόμουν.. Όσες σχολές έχουν μαθήματα κοινωνικής ψυχολογίας!
     
  11. Koproskylo

    Koproskylo Regular Member

    ...Δηλαδή? Νηπιαγωγών?