Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

I deserve it

Συζήτηση στο φόρουμ 'Master / slave' που ξεκίνησε από το μέλος Marqui, στις 16 Μαϊου 2019.

  1. Marqui

    Marqui sitting on a park bench

    "Ξεφύγαν απ' τα χέρια μου
    οι πίσω μου σελίδες
    κι ας μου κοστίσαν ακριβά,
    σε κόπους και θυσίες"

    Σε χρόνους που δεν μου ήταν απαραίτητα τα ματογυάλια πρεσβυωπίας, με τη συνοδεία μιας εξαιρετικής σοκολατόπιτας, κόκκινου οίνου και αναμμένου τζακιού, μια παρέα της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι ακομη εδώ (ρεμάλια, δεν αναφέρω τα ονόματά σας, όχι γιατί σας ξέχασα) αμπελοφιλοσοφούσε. Και φυσικά ήρθε το θέμα status, πρωτοκόλλου, νεαρών καλλυπιγέστατων κλπ κλπ. Οπότε, όταν ο γνωστός εικονοκλάστης της παρέας, ο οποίος, εδώ που τα λέμε, ακόμη και τώρα το ίδιο κάνει, πέταξε τη γνωστή ατάκα για εκείνους που δρουν, μιλούν, κινούνται δεσμευόμενοι από το δηλωθέν status τους, έγινε το κλασσικό. Μαλώσαμε για το ποιος είναι καλύτερος, ο Χατζηδακις ή ο Θεοδωράκης .
    Τούτο το thread το δημιούργησα σε μια συνέχεια - εξειδικευμένη εξέλιξη του Σαδισμός. Αισθητική vs ηθική.
    Η σύλληψη της κρίσιμης φωτογραφίας (ας με συγχωρέσει η πρωταγωνίστριά της, επί λεπτομερειών έχω μείζονες ενστάσεις, αλλά δεν μου πεφτει και λόγος), δημιούργησε αυτόματα το πρόβλημα " Το αισθητικά άρτιο, θα μπορούσε να κάμψει το κανονιστικό πλαίσιο? Εάν ναι, με ποιούς κινδύνους? Εάν όχι, με ποιο κόστος".
    Το νήμα πήρε άλλο δρόμο.
    Χαλάλι σας. Όμορφος είναι και αυτός.
     
  2. Master_Apprentice

    Master_Apprentice Regular Member

    Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το θέμα συζήτησης. And at this point i'm to afraid to ask...  
     
  3. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Όσο υπάρχει ακόμα το στοκ του εκδότη (για να ξεκινάμε από τα στοιχειώδη, μη και πνιγεί κανά παιδί ανοιξιάτικα)...
    http://www.biblionet.gr/book/30206/Fischer,_Ernst/Η_αναγκαιότητα_της_τέχνης
     
  4. Alpha Wolf

    Alpha Wolf Ενας, αλλα Λυκος.

    Βραδυα Αμπελοφιλοσουφιας, εισοδος ελευθερη.  
     
    Last edited: 20 Μαϊου 2019
  5. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Το αισθητικά άρτιο πώς γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο αν σπάει το κανονιστικό πλαίσιο για κάποιον που το θεωρεί ως το ηθικά αρτιότερο;
     
  6. Marqui

    Marqui sitting on a park bench

    @margarita_nikolayevna κατά τον ίδιο τρόπο που ο φονταμενταλιστής μουσουλμάνος δύναται να αντιληφθεί την αισθητική αρτιότητα της Pieta και της Cappela Sixtina. Εστιάζοντας στην αντιστροφή σημαίνοντος και σημαινομένου. Οπότε η ηθική καταλήγει εκεί που της πρέπει, για να αντικατασταθεί από το ήθος.
     
  7. elfcat

    elfcat . Contributor

    • @margarita_nikolayevna


      Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση που βάλατε, μου δίνει τη δυνατότητα να συνοψίσω τις σκέψεις μου σ'έναν αφορισμό κι όποιος θέλει να καταλάβει αλλά δυσκολεύεται, να μπορεί να στοχαστεί πάνω στην απάντηση της ερώτησής σας:

      Εφ' όσον υπάρχει και για όσο υπάρχει ηθική, η αισθητική δεν μπορεί παρά να είναι εκλογίκευσή της.
     
  8. Tokyo

    Tokyo Regular Member

    Ίσως είναι η ίδια ερώτηση με την @margarita_nikolayevna, κάποιος, κάπου πολύ ωραία ανέφερε, ότι η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος κι αυτό θεωρώ ότι λίγο πολύ είναι εύκολα κατανοητό από όλους, καλύτερη αισθητική δλδ καλύτερο περιβάλλον γύρω μας, καλύτεροι τρόποι, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες σκέψεις, καλύτερες πράξεις, με άλλα λόγια περισσότερος πολιτιζμος. Πως ορίζεται όμως και από που ξεκινάει η καλύτερη αισθητική, για τον καθένα είναι εντελώς διαφορετική η οπτική της αισθητικής, άρα θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν κάποια στάνταρ σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για φτάσει να έχει καλύτερη αισθητική, να ακούσει αυτό, να διαβάσει το άλλο κτλ. Αυτό που με ενοχλεί ίσως είναι ότι μιλάμε για ένα καλούπι, στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει και πολύ ελευθερία. Δεν είμαι σίγουρη αν εκφράστηκα σωστά, θα το προσπαθήσω σε άλλη φάση, θέλω να δω και πως θα το προχωρήσετε.
     
  9. espimain

    espimain Contributor

    Πολύ συχνά χρησιμοποιείται η λέξη "αισθητική" αντί της λέξης "αρετή", αντί της λέξης "ομορφιά", ή της λέξης "επιθυμία" χωρίς να είναι τίποτε από αυτά.
    Αισθητική δεν είναι η ηθική, ούτε του παρόντος ούτε του μέλλοντος.
     
    Last edited: 20 Μαϊου 2019
  10. Marqui

    Marqui sitting on a park bench

    @elfcat Πρεσβεύω ότι εξ ορισμού η ηθική, αποτελώντας σύνολο κανόνων ισοπεδοτικώς εφαρμοζομένων, είναι όχι απλά αντιαισθητική, αλλά και αναίσθητη. Αντιθέτως, το ήθος συγκεκριμένου ανθρώπου προς συγκεκριμένο άνθρωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει στο " Η αισθητική είναι το βίωμα του ήθους".
     
  11. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Η ηθική και η αισθητική δεν υποκαθιστούν η μια την άλλη... Ως έννοιες ωσμώνονται και ως εκεί...
    Τα παραθετικά του καλός/κακός/όμορφος (και τέτοια) μπροστα από αυτές τις έννοιες αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση σολοικισμό...
     
  12. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Η ισοπεδωτικώς εφαρμοζόμενη ηθική που αναφέρετε παρακάτω, ηθικισμό συνήθως την αποκαλώ, δεν είναι αυτό στο οποίο αναφερομουν  
    Ακόμη και αν ο φονταμενταλιστής μουσουλμάνος αντιστρέψει το σημαίνον και το σημαινόμενο, αυτά δεν εξαφανίζονται.
    Το ότι δύναται να αντιληφθεί την αισθητική αρτιότητα έχει να κάνει με την αισθητική αξία των έργων αυτών, όχι με τον ηθικισμό του ισλαμιστή, ούτε καν με αυτή του καθολικού (δόγμα) χορηγού που πλήρωσε για αυτά.  
    Με το ήθος τους μπορεί.