Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Ανδρόπαυση: Η ανδρική εμμηνόπαυση

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Τεχνικές' που ξεκίνησε από το μέλος Iwnas, στις 8 Ιανουαρίου 2009.

  1. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν για την γυναικεία εμμηνόπαυση,πόσοι όμως έχουν γνώση της ύπαρξης και ανδρικής εμμηνόπαυσης; Για ορισμένους άνδρες οι οποίοι αντιμετωπίζουν την λεγόμενη "Κρίση της Μέσης Ηλικίας", οι επιστήμονες έρχονται να δώσουν απάνηση λέγοντας πως αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες αυτές περνούν την περίοδο της Ανδρόπαυσης (όπως είναι και ο επιστημονικός όρος). Συμπτώματά της είναι κυρίως η έλλειψη ενέργειας (σεξουαλικής ή μη) και η εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων κατάθλιψης. Άλλα συμπτώματα είναι η μείωση της ανθεκτικότητας των οστών καθώς και ορμονικές διαταραχές. Κάποιοι γιατροί χαριτολογώντας λένε πως "είναι σαν να βιώνεις την εφηβεία από την ανάποδη".
    Βασικό χαρακτηριστικό της ανδρόπαυσης είναι η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης. Καθώς γερνάμε η πτώση των τιμών αυτής της ορμόνης είναι φυσιολογική, σε ορισμένους όμως άντρες (κυρίως στισ ηλικίες 40-55) η πτώση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου.
    Η ανδρόπαυση λειτουργεί πολύ ύπουλα λένε οι επιστήμονες.Ενώ μετά την ηλικία των 35 τα ποσοστά τεστοστερόνης μειώνονται 0,5%-0,75% ετησίως, στις περιπτώσεις ανδρόπαυσης η μείωση αθτή κυμαίνεται σε ποσοστά 1,5%-2,0% ετησίως, διαφορά που στους πιο πολλούς φαίνεται ασήμαντη,αλλά μόνο ως ασήμαντη δεν μπορεί να νοηθεί. Και ενώ στις γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση τα συμπτώματα είναι εμφανή και η πτώση των οιστρογόνων ραγδαία,στους άντρες πολλές φορές η απαρχή της ανδρόπαυσης νοείται σαν αρχή στυτικής δυσλειτουργίας και δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή.

    Αν και η πρώτη αναφορά για την ανδρόπαυση έγινε το 1944 από το αμερικάνικο περιοδικό "Journal of the American Medical Association", μόλις πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό.

    Το πρόβλημα με την ανδρόπαυση είναι πως δεν μπορεί να δωθεί σαφής λύση στο πρόβλημα. Οι γιατροί στις περισσότερες των περιπτώσεων συστήνουν φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα (βλέπε κατάθλιψη),χωρίς να καταφέρουν να δώσουν καμιά απολύτως λύση στην ουσία του προβλήματος. Επίσης εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι, όπως η έγχυση τεστοστερόνης, η εντατικοποίηση της σωματικής άσκησης, η προσεγμένη διατροφή κλπ δεν μπορούν να εγγυηθούν όχι μόνο την λύση αλλά ούτε καν τον περιορισμό του προβλήματος.

    Παρόλα αυτά η χρήση ορισμένων βοτάνων, όπως το muira puama το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες L-Αργινίνης, ενζύμου που συντελλεί στην φυσική έκρηξη της τεστοστερόνης μοιάζει να δίνει λύσεις στο βασικότερο σύμπτωμα της ανδρόπαυσης.

    Δυστυχώς η ανδρόπαυση στις μέρες μας αποτελέι θέμα taboo τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζεται στην πραγματική της διάσταση.

    Θέλοντας να γίνω αρκετά αιρετικός θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο μπορούμε να συσχετίσουμε την ανδρόπαυση με την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος που βιώνουν ορισμένοι που ασχολούνται με το BDSM. Μήπως πίσω από το λεγόμενο ότι " το sex δεν είναι αυτό που παίζει ρόλο σε μια σχέση τέτοιου είδους" κρύβεται (για τους μεγαλύτερους σε ηλικία στο χώρο) μια πιθανότητα ύπαρξης ανδρόπαυσης;
    Μήπως κάποιοι που ευαγγελίζονται το ότι κερδίζουν μεγαλύτερη ηδονή και αφορίζουν την σαρκική επαφή κρύβουν με αυτόν τον τρόπο την αδύναμία τους να βιώσουν αυτήν την επαφή;

    Όπως πάντα περιμένω τις απόψεις σας και τις δικές σας καταθέσεις με μεγάλο ενδιαφέρον.
     
  2. camera_obscura

    camera_obscura Regular Member

    Του μπι όνεστ, και μόνο ο όρος «ανδρόπαυση» με τρομάζει! Τι έγινε; Η λαϊκή δοξασία «οι άντρες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο» επικυρώνεται τώρα κι από την επιστήμη; Where have all the fucking dicks gone?

    Επειδή πάνω από κάθε επιστήμη εμπιστεύομαι την αποκαλυπτική δύναμη της γλώσσας, ας εξετάσουμε τις ίδιες τις λέξεις. Εμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία διακόπτεται στις γυναίκες η έμμηνος ρύση, όπερ αυγουλάκια και κατά συνέπεια παιδάκια γιοκ. Δεν λέμε «γυναικόπαυση» γιατί αυτό που παύει δεν είναι η γυναίκα, αλλά η αναπαραγωγική ικανότητα. Ως γνωστόν όμως, το σπέρμα μπορεί να γίνεται πιο νερουλό και να μην πολυβγάζει πρωταθλητές, πλην όμως ο Άντονι Κουίν μας απέδειξε περίτρανα ότι ένας νόρμαλ άντρας μπορεί να τεκνοποιήσει μέχρι προχωρημένη ηλικία. Έτσι, αφού το σπέρμα δεν παύει, είναι άτοπο να χρησιμοποιήσουμε τον καθρεπτικό όρο της εμμηνόπαυσης «σπερμόπαυση» και φτάνουμε στο ανατριχιαστικό «ανδρόπαυση».

    Συνάγω λοιπόν ότι μιλάμε για μη συγκρίσιμα μεγέθη. Η εμμηνόπαυση είναι ένας ορμονικός σεισμός που αναμορφώνει σχεδόν εκ θεμελίων το γυναικείο ορμονικό σύστημα (μεγάλο μέρος του οποίου έχει το κονάκι του ακριβώς στο κέντρο του εγκεφάλου). Από την άλλη, η σταδιακή έκπτωση των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ορμονικού, αφορά και στα δύο φύλα και είναι κάτι αναπόφευκτο στον φυσικό κύκλο της γέννησης – άνθησης – φθοράς – θανάτου. Περισσότερη πρεσβυωπία, λιγότερη τεστοστερόνη, ε και;

    Ό,τι και να λέμε, όποιον ευσεβή πόθο κι αν έχουμε, ο εικοσάρης έχει πολύ περισσότερες και πολύ πιο ντούρες στύσεις από τον πενηντάρη, ο εικοσάρης έχει περισσότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσει, ο εικοσάρης επιθυμεί να γαμήσει το σύμπαν. Τούτο όμως δε σημαίνει ότι ο πενηντάρης είναι ξοφλημένος και πρέπει να κουκουλώνει τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν στο να του κάνει κούκου. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι δυσκολίες είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από την ίδια την ντροπή και το κουκούλωμα, που είναι αυτά ακριβώς που δημιουργούν το πραγματικό πρόβλημα.

    Πιστεύω ολόψυχα ότι όλες οι ηλικίες έχουν δικαίωμα στον ερωτισμό και είναι κρίμα οι άνθρωποι να τον καταστρέφουν μέσα τους πενθώντας τη χαμένη νιότη τους. Δες τε κάτι άλλο. Όλες οι γυναίκες στα 20-30 τους είναι εύχυμες, κούκλες, πεντάμορφες, αξιογάμητες – κι ας είναι ταυτόχρονα ασχημούλες, κοκκαλιάρες, χοντρούλες, με κυτταρίτιδα. Όλοι οι άντρες στα 20-30 τους είναι παρομοίως αξιογάμητοι. Έχουν όλοι το φυσικό σεξαπήλ του «αν θέλω, μπορώ». Αντιθέτως, στα 50 υπάρχουν γυναίκες που μοιάζουν με τη θεια Μαρίκα από την Κάτω Ράχη, και γυναίκες που μοιάζουν με συλφίδες έτοιμες για όλα. Αντιστοίχως, υπάρχουν πενηντάρηδες που τους λες μπαρμπάδες και πενηντάρηδες που μπροστά τους τύφλα να ‘χουν οι ζεν πρεμιέ. Για τις τεράστιες αυτές διαφορές δε νομίζω να ευθύνεται το φυζίκ. Περισσότερο, η αύρα των ανθρώπων αντανακλά τη σχέση τους με το σώμα τους και με τα άλλα σώματα, το κατά πόσο επιθυμούν κι επιθυμούνται, αγαπούν κι αγαπιούνται, γαμούν και γαμιούνται.

    Βεβαίως, βλέπουμε όλων των ειδών τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, για να έρθω και στο ερώτημα του νηματοθέτη. Πριν φτάσουμε ακόμα στο BDSM, συναντάμε συχνά την αρχετυπική σχεδόν περίπτωση του πενηντάρη που αφήνει τη συνομήλικη συμβία του για τη λαχταριστή παιδίσκη, την οποία περιφέρει με χαρά γύφτικου σκεπαρνιού, μη αντιλαμβανόμενος ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται απλώς περίγελος. Ασφαλώς, δεν είναι ποτέ εύκολο για έναν άντρα να πρέπει να αποδεχτεί ότι σταδιακά τον προδίδει «ό,τι πολυτιμότερο –δηλαδή ότι ανδροπρεπέστερο- έχει», αλλά όπως προείπα, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι άντρες πέφτουν θύματα του ίδιου τους του φόβου παρά της φυσικής αδυναμίας.
    Εν κατακλείδι, η βιολογία εν προκειμένω δεν είναι παρά ένας βασικός οδηγός πλεύσης, ένας προσδιορισμός αδρών ορίων. Αν τον αναγνώσουμε ψύχραιμα, έχουμε όλη την ψυχική ευχέρεια να πράξουμε κατά το δοκούν.

    Απλά μαθηματικά για ναυτιλομένους: έχουμε προσδόκιμο ζωής τα 80 χρόνια. Τα πρώτα 15 δεν παίζει σεξ, υπόλοιπο 65. Αν υποθέσουμε ότι οι όποιες ορμονοπαύσεις λαμβάνουν χώρα γύρω στα πενήντα, μας μένουν 35 χρόνια για καλά γαμήσια και άλλα 30 για τσάγια, πρέφα και βελονάκι. You must be joking!!!
     
  3. Incomplete_

    Incomplete_ Contributor

    Απάντηση: Ανδρόπαυση: Η ανδρική εμμηνόπαυση

    Εμείς που είμαστε 19 δε φοβόμαστε ακόμα!Καλά σκάω..

    Και που ξέρουμε ότι μια σεξουαλική δυσλειτουργία(όπως και αν αυτή υποθεικά και κατα περίπτωση επικαλύπτεται με άλλες δραστηριότητες) σε κάποια -ήντα μπορεί να οφείλεται στην ανδρόπαυση,εφόσον πολλά μπορεί να είναι τα αίτια της;

    Με το ίδιο σκεπτικό (της επικάλυψης) θα μπορούσε να γίνει παρόμοια τοποθέτηση και για μικρότερες ηλικίες και μάλιστα στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες έμμεσες αναφορές για τις Αφέντρες(χρυσές εποχές-εκεί να δεις φλέημ,όχι σαν τώρα που μια κουβέντα να ειπωθεί ξεσπά σε γρίνιες-όπως λέει ο Σταμάτης καλή του ώρα- ο θάλαμος..)..

    Τελευταία ερώτηση.Γιατί αυτή η "δυσλειτουργία" να μην αφορά και την υποταγή.Μην ξεχνάμε πως πχ ένα κομμάτι των υποτακτικών δεδομένης μιας προδιάθεσης(η οποία συναρτήσει άλλων παραγόντων μπορεί να προκλήθηκε και από 'κει) λόγω των οποιονδήποτε συγκυριών να ενίσχυσαν τόσο το υποτακτικό κομμάτι τους ώστε να το κατέστησαν βασική ερωτική φύση.Γενικά και σε αυτήν την περίπτωση εξετάζουμε κατα περίπτωση..Αυτά!

    Ότι και να΄χει πάντως η επιστήμη να'ναι καλά και οι νέες γενιές θα ζήσουμε καλύτερα(αρκεί να υπάρχει πλανήτης)  
     
  4. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Πολύ καλό το θέμα, Iwnas. Δεν το γνώριζα αυτό.

    Δεν έχω κάποια επιστημονικά στοιχεία στη διάθεσή μου, αλλά έχω κι εγώ παρατηρήσει το φαινόμενο του mid-life crisis και σε άντρες και σε γυναίκες, όπως το περιγράφει και η camera obscura, φαινόμενο κατά πάσα πιθανότητα ψυχολογικό / υπαρξιακό και όχι ορμονικό στη βάση του. Ίσως βέβαια και οι ορμόνες να παίζουν κάποιο μικρό ρόλο, αν και νομίζω ότι κάποιος που έχει στυτικά προβλήματα σωματικής φύσεως και τάχει καλά με τον εαυτό του, μπορεί κάλιστα να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, τα πόδια του, τη γλώσσα του, το μυαλό του κλπ και να χαρεί τον έρωτα ίσως και περισσότερο από ότι με την κλασική μέθοδο, πού λύσσαξαν όλοι ντε και καλά. No problem, κατά την άποψή μου, εξ ού και η εμμονή μου με άντρες μεγαλύτερους σε ηλικία, που τουλάχιστον ξέρουν και καναδυό καλές ιστορίες για να περνάει η ώρα. 

    Εύλογο το ερώτημά σου. Θεωρώ ότι δεν ευσταθεί. Η εντύπωση που έχεις ότι στο BDSM υπάρχει έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος βασίζεται περισσότερο στο φαινόμενο της μετατόπισης της πηγής της απόλαυσης σε άλλα σημεία της ερωτικής σχέσης αντί στο κλασικό "μπαμ, μπαμ, μερσί μαντάμ" της ανώριμης εφηβείας, της ανόητης προσέγγισης στο σεξ πολλών απαίδευτων ανθρώπων (η απόλαυση απαιτεί παιδεία) ή των βανιλλοειδών εναγκαλισμών που κάποτε, κάπου εκεί μετά τον χιλιοστό, αρχίζουν να προκαλούν έντονα χασμουρητά και μία προτίμηση στην αφόδευση, ως μέσο επίτευξης μεγαλύτερης απόλαυσης - σε κάποιους από μας, τουλάχιστον.

    Στο BDSM, κατά την άποψή μου, βρίσκεις άτομα που αν και ίσως δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την διείσδυση, ή όχι μόνο με αυτή, ασχολούνται με εμμονή με την απόλαυση. Το BDSM είναι μία συνεχής "ενασχόληση" με του μουνιού μας το χαβά, που απλά δεν επικεντρώνεται στο μουνί ή στον πούτσο αντίστοιχα. Μία στυτική δυσλειτουργία ή η ηλικία δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εμμονή αυτή. Για κάποιον ο οποίος από το πρωί ως το βράδυ κοιτάζει τα παπούτσια και φαντάζεται τα πόδια των άλλων, είτε βρίσκεται στο γραφείο, στην εκκλησία ή στο μετρό, θα έλεγα ότι ο φετιχισμός του έχει πάρει το πάνω χέρι στη ζωή του. Το ίδιο αν κοιτάζει κάθε μπουκάλι και μπουκαλάκι που θα πέσει στα χέρια του και σκέφτεται πώς θα γίνει να το χώσει στον πάτο του. Το ίδιο και αν ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του σε ψευδο-Αφέντρες ή σε εργαλεία όπως μαστίγια, σφήνες κλπ. Το ίδιο αν περνάει 8 ώρες ψάχνοντας στο Ίντερνετ για τον επόμενο που θα του χαρίσει λίγες στιγμές απόλαυσης, όπως αυτός τις θέλει. Το ίδιο και αν βλέπει όλα τα έργα στο σινεμά και στην τηλεόραση, διαβάζει όλα τα βιβλία που διαβάζει, βλέπει όλους τους πίνακες ζωγραφικής και παρατηρεί τα ζευγάρια γύρω του, ψάχνοντας για BDSM προεκτάσεις. Το ίδιο και αν περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σκεπτόμενος πότε θα πάρει την εντολή για το επόμενο "τασκ" ή πότε θα βρεθεί με τον σύντροφό του για να "παίξουν", να μιλήσουν ή να "υλοποιήσουν" αυτό που αισθάνονται σε μόνιμη βάση.

    Αν ίσχυε αυτό που λες, θα αφιέρωναν στο "σπορ" ακριβώς τόσο χρόνο όσο αφιερώνουν οι "νορμάλ" ενήλικοι άνθρωποι στις σεξουαλικές συνευρέσεις τους. Namely, ένα εικοσάλεπτο δύο φορές την εβδομάδα. Εφ όσον αυτό δεν ισχύει, θεωρώ ότι ο συλλογισμός σου δεν έχει βάση.

    Όσοι ασχολούνται με το BDSM δεν βιώνουν έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Έχουν τοποθετήσει την απόλαυση εκεί που της αξίζει: στον θρόνο της Υπέρτατης Καύλας. Και χρειάζονται μεγάλες δόσεις απόλαυσης για να μην νιώθουν ότι σπαταλούν την ζωή τους σε γραφεία, εκκλησίες και μετρό, τεράστιες δόσεις απόλαυσης, σε χρονική διάρκεια και ένταση, που λογικά και εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να σου δώσει ένα εικοσάλεπτο γαμισάκι της σειράς. Το οποίο δεν υποτιμώ διόλου, έχει κι αυτό τη θέση του. Όπως και μια καλή αφόδευση. 
     
  5. Iwnas

    Iwnas Regular Member



    Χαίρομαι γλυκιά μου Δώρα που το BDSM για σένα περιελάμβανε τέτοιου είδους βιώματα και εμπειρίες. Το γεγονός όμως ότι εσύ στάθηκες τυχερή ή επιλεκτική δεν αφαιρεί κάτι από την ισχύ των συλλογισμών μου. Σε πάρα πολλά forums αναφέρεται ακριβώς αυτή η συλλογιστική που αναπτύσσω. Φυσικά και κάποιος που απλά δεν του σηκώνεται απικλείεται από την ερωτική απόλαυση,βεβαίως και το BDSM δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα είσδυσης και συνουσίας (τουλάχιστον στην κλασσική της μορφή).
    Μεταξύ μας θα προτιμούσα από μια ηλικία και μετά να βρώ άλλες μεθόδους ικανοποίσης της συντρόφου μου,αλλά επ' ουδενί δεν θα ικανοποιούσα την ταραγμένη ψυχολογία μου λόγω έλλειψης σεξουαλικής δράσης βάζοντας την κάτω από το πρίσμα της "ενασχόλησης με το BDSM". Δυστυχώς υπάρχουν πλείστοι όσοι η οποία κατά τη διάρκεια της ενεργής σεξουαλικής τους ζωής ανήκαν κυρίως στους κύκλους των perverted και όσο τα χρόνια πέρναγαν (και προς θεού δε μιλάω δεν πιάνω τους πάντες) σιγά σιγά μεταμορφώθηκαν σε Masters και σε μικρ΄τερο ποσοστό σε submissives. Αυτό πολλοί μπορούν να το συνδέσουν με την σταδιακή ωρίμανση της BDSM προσωπικότητας του άλλου,αλλά ένα μυαλό που κοιτάει και ένα βήμα πιο πέρα από εκεί που οι άλλοι κοιτούν μπορεί άνετα να διακρίνει και άλλες πιθανές δικαιολογίες.
    Ξέρεις γλυιά μου πόσο πολύ σε εκτιμώ και θαυμάζω και γνωρίζεις πως το πνεύμα σου μου προκαλεί κάτι το έντονο πάντα,αλλά δυστυχώς πιστέυω ότι παρασύρθηκες από πρόσκαιρο παρωπιδισμό χαρακτηρίζοντας την άποψη του άλλου αβάσιμη. Ακόμα και αν διαφωνείς κάθε άποψη έχει μια συλλογιστική βάση.
     
  6. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Mea culpa. Νόμισα ότι μιλούσες για BDSM. Όχι για ξεκαύλωμα ψυχικά διαταραγμένων.
     
  7. Savazios

    Savazios Regular Member

    Απάντηση: Ανδρόπαυση: Η ανδρική εμμηνόπαυση

    Στο εξωτερικό είναι είναι σύνηθες το να κάνει κάποιος άντρας στα 35 - 40, θεραπεία με ενέσιμο διάλυμα τεστοστερόνης..Εδώ στην Ελλάδα τα θεωρούμε "κάπως" όλα αυτά..Επίσης πολύ καλύτερη είναι η αυξητική ορμόνη, αλλα η καλή είναι λίγο ακριβή (και έχει και κάποιες παρενέργειες).. Επίσης ειναι και ο τρόπος ζωής.. Άν καπνίζεις πολύ, δεν τρέφεσε σωστά, δεν γυμνάζεσε, κλπ όλα αυτά επηρεάζουν..Και υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.. Ξέρω κάποιο άτομο 45 ετών, αθλητή, υγιέστατο..Δεν καπνίζει δεν πίνει κλπ.. Κάποια στιγμή έχασε πολλα λεφτά στο χρηματιστήριο..Απο τότε του δημιουργήθηκε άγχος και κατέληξε να πέρνει κάποια ελαφρά ηρεμιστικά χάπια..Συν τω χρόνω έχασε και την διάθεση του για σέξ..
    Μετά τα 35 είναι δεδομένο οτι οι τιμές της τεστοστερόνης αρχίζουν και πέφτουν..Με μία καλή υγεία πιστεύω οτι μπορεί να διατηρηθείς σε μιά καλή κατάσταση..Υπάρχουν και τροφές πολύ καλές, όπως βασιλικός πολτός που τον ανακατεύεις με καλό μέλι,και ο κουκουναρόσπορος επίσης ανακατεμένος με μέλι..