Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Εγωισμός

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σεξ και Σχέσεις' που ξεκίνησε από το μέλος Babylon, στις 23 Μαρτίου 2009.

  1. Babylon

    Babylon Regular Member

    Τι σημαινει για εσας εγωισμος;

    Υπαρχει η αποψη πως εγωιστης ειναι αυτος που δρα παντα για το συμφερον του, υπολογιζοντας ομως παραλληλα να μην βλαψει τους αλλους σε μεγαλο βαθμο. Επισης υπαρχει η αποψη πως εγωιστης ειναι αυτος που δρα για το συμφερον του, χωρις καθολου να υπολογιζει τους αλλους. Αλλοι λενε πως ειναι στη φυση του ανθρωπου ο εγωισμος και πως ολοι ειμαστε και αλλοι θεωρουν εγωιστες αυτους που δεν παραδεχονται τα λαθη τους, που πιστευουν πως ειναι καλυτεροι απο ολους και πως αξιζουν τα περισσοτερα και τα καλυτερα.

    Πολλοι αρχαιοι Ελληνες φιλοσοφοι, θεωρουσαν οτι ο τελικος στοχος του ανθρωπου είναι η ευδαιμονια και οτι αυτο που αναζητουν οι ανθρωποι σε καθε τους πραξη ειναι η ευτυχια. Υπο αυτο το πρισμα, ολοι οι ανθρωποι εφοσον πραττουν για την "ευτυχια" τους, ειναι εγωιστες, κανουν οτι κανουν απο φιλανθρωπια μεχρι φονο, γιατι τους κανει "ευτυχισμενους" μακροπροθεσμα η βραχυπροθεσμα.

    Πιστευετε πως αυτο ισχυει; Η πως ακομα και αν αυτο ισχυει, τελικα το τι σε κανει χαρουμενο (η φιλανθρωπια η ο φονος), σε καθιστα "κακο" εγωιστη η "καλο" εγωιστη, αλλα none the less εγωιστη;
     
  2. íɑʍ_Monkeץ

    íɑʍ_Monkeץ Contributor

    Απάντηση: Εγωισμός

    Δεν υπαρχει χειροτερη ''ασθενεια'',αφου οι συνεπειες της δεν ειναι μονο ισοβιες, καταστροφικες για τον ιδιο "φορεα" του εγωισμου.Ο εγωισμoς ειναι καταστροφικη ιδιοτητα,ειναι οι πραξεις αυτων που τρελαινουν και τα ατομα του περιβαλλοντος τους.Αυτο που θελω να πω είναι οτι ατομα υψηλων επιπεδων εγωισμου, διατηρουν μια μη εγωιστικη συμπεριφορα μονο και μονο απο εγωισμο!εχμμ.νομιζω πως εδω ισχυει το ''Το Εγωιστικό Γονιδιο''  οσο κ αν θελουμε να μεινουμε κλεισμενοι στο εγωιστικο καβουκι μας,τις συνεπειες θα τις υποστουμε.Οσο τον τρεφεις τοσο κακο κανει.Ισως και να ειναι ενα συναισθηματικο εγωιστικο κολλημα του ειδους.Ας ψαξουμε πραγματικα τι ειναι αυτο μεσα μας και κατα ποσο ευνοει η εξελιξη του.
     
  3. jimboy

    jimboy Regular Member

    Απάντηση: Εγωισμός

    Σίγουρα δεν είναι ελευθερία,στις ιδέες,στην κρίση,στις πράξεις.

    Νομίζω ότι σαν συστατικό-χαρακτηριστικό υπάρχει σε όλους.Πίσω από κάθε μας ελάττωμα.

    Ισως η τάση μας να αντιλαμβανόμαστε τα δικά μας "θέλω",συναισθήματα,προσδοκίες κτλ σαν πιο σημαντικά από οπουδήποτε άλλου με ταυτόχρονη ανικανότητα να αντιληφθούμε ισότιμα τις ανάγκες των άλλων.
    Ίσως να είναι η λερναία ύδρα που κόβοντάς της ένα κεφάλι ξεπετάγονται δυο! Εχθρός του η ταπεινότητα και αδελφός του η περιφάνεια(έννοιες συνώνυμες)

    Από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλάζει το μέγεθος αλλά και ο τρόπος που τον διαχειρίζεται κανείς.
    Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έρμαια του εγωισμού τους και άνθρωποι που προσπαθώντας να είναι σε επαφή με το είναι τους, συνειδητά αφήνουν τις εγωιστικές τους συμπεριφορές στην άκρη-πολλές φορές με προσπάθεια ενώ πολλές φορές δεν το καταφέρνουν καν....
    Ειμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με ανθρώπους που αυτοχαρακτηρίζονται μη εγωιστές!!!

    Ο εγωισμός δεν έχει συγκεκριμένες συμπεριφορές μπορεί πχ δύο άνθρωποι από εγωισμό να κάνουν ακριβώς το αντίθετο απλά με τον ίδιο σκοπό-για τον ίδιο λόγο .
     
  4. Dolcett_Cabana

    Dolcett_Cabana Regular Member

    Πιστεύω ότι "Εγωιστής" είναι ένας άλλος τρόπος για να λές "Ελεύθερος".
    Να το επεξηγήσω γιατί ακούγεται κάπως βαρύ:
    Όπως όλα τα φαινόμενα, έτσι και ο εγωισμός για να οριστεί χρειάζεται ένα πλαίσιο αναφοράς κι ένα μέτρο σύγκρισης. Σε μια κοινωνίας ας πούμε που έχει αποφασίσει να έχει αυστηρά ιεραρχικές δομές, ο εγωιστής είναι παράγων αποσταθεροποίησης, άρα "βλαβερός".
    Σε μια κοινωνία που ρέπει προς τον ατομικισμό, ο εγωιστής είναι το Ιδανικό προς το οποίο πρέπει να τείνουν τα μέλη της.
    Σημειωτέον, δε δίνω κανένα πρόσημο, θετικό ή αρνητικό σε κάποιο απο τα δύο είδη κοινωνίας.(Για χάρη της συγκεκριμένης κουβέντας: φυσικά και έχω τις απόψεις μου).
    Ο εγωιστής λοιπόν, ως κάποιος που δρά μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις του στους άλλους, απολαμβάνει απλά ένα μεγάλο ποσοστό ελευθερίας.Αυτό που τον καθιστά κατακριτέο στους περισσότερους, είναι ακριβώς ότι αρνείται να υποταχθεί σε έλεγχο των πράξεών του, άρα γίνεται απρόβλεπτος και γι αυτό δυνάμει επικίνδυνος στα μάτια των περισσότερων.

    υ.γ. Εννοείται οτι έχει κόστος, μη νομίσει κανείς ότι υποννοώ για το αντίθετο.
     
  5. Elysium

    Elysium Contributor

    Εγωισμός είναι ο τρόπος και το αληθινό κίνητρο του ανθρώπου.

    Είναι ζήτημα πολιτισμού το πόσο καλά κρύβουμε (και πρέπει να κρύβουμε) την αλήθεια αυτή.
     
  6. Lady_Dementia

    Lady_Dementia DemonLure the Seductive Contributor

    "Οτι θέλω..όπως το θέλω ..όταν το θέλω"

    Αυτό είναι εγωϊσμός..
     
  7. Syrah

    Syrah Contributor

    Ο εγωισμός είναι ένα εννοιολογικό εύρημα των ανθρώπων που αισθάνονται ενοχικά αναφορικά με την υπέρμετρη αγάπη τους για τον εαυτό τους. Τις ενοχές πρέπει να εξαλοίφουμε, όχι τον εγωισμό.
     
  8. Maley

    Maley Contributor

    εγωισμος..ο δευτερος εαυτός μας...
     
  9. ariadni

    ariadni Regular Member

    "Εγωιστές: Αυτοί οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τον εγωισμό των άλλων"
     
  10. Emma

    Emma Contributor

    καθώς και:

    Εγωϊστής: ένα άτομο που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του, παρά για εμένα.

     
     
  11. Babylon

    Babylon Regular Member

    Θεωρεις δηλαδη πως εγωιστης μονο ειναι αυτος που δρα χωρις να ενδιαφερεται για τις επιπτωσεις των πραξεων του;


    Συμφωνω. Σχετικα με το δευτερο, δεν μου αρεσει να κρυβω πραγματα ενω παραλληλα θεωρω πως ειμαι πολιτισμενη.

    Ερωτηση: Δεν διαφοροποιειται ο εγωιστης που υπολογιζει τις συνεπειες των πραξεων του απο αυτον που δεν τις υπολογιζει; Η και οι δυο ειναι εξισου εγωιστες, αλλα ο πρωτος ειναι (κοινωνικα) καλος ανθρωπος ενω ο δευτερος (κοινωνικα) κακος;

    Αν αυτο ομως που θελω οπως το θελω οταν το θελω ειναι κατι που μπορω να αποκτησω χωρις να βλαψω τους αλλους ειμαι παλι εγωιστης;

    Αν δρα κανεις με τροπο που ικανοποιει τον εγωισμο του απολυτα, δεν νιωθει ενοχες. Αν ενα κομματι του ομως διαφωνει με τις "εγωιστικες" του πραξεις, τοτε δεν μπορει να ειναι ευτυχισμενος, λογω των ενοχων. Αν π.χ. μου αρεσει να κερατωνω τον γκομενο μου, τον κερατωνω για να ικανοποιησω αυτη μου την επιθυμια, αλλα νιωθω ενοχες γιατι τον πληγωσα η γιατι ημουν ανειλικρινης. Οποτε παλι δεν μπορω να ικανοποιησω τον εαυτο μου απολυτα εφοσον η μια αναγκη μου αντιτιθεται στην αλλη. Ενα ρητο που απο αυτα που εβρισκα παντοτε χαζα, ειναι το "Τυψεις ειναι η εκφραση των καλων προθεσεων που δεν εχουμε". Εγω πιστευω πως οι τυψεις ειναι η εκφραση των καλων προθεσεων που εχουμε, η εστω εχει ενα κομματι μας. Αλλα ειμαστε αρκετα πολυπλοκοι σαν ψυχοσυνθεση, που συχνα πραττοντας με ενα συγκεκριμενο τροπο, ικανοποιουμε ενα κομματι μας αλλα επιβαρυνουμε ενα αλλο.

    Φοβαμαι πως οι ανθρωποι που νιωθουν ενοχες, δεν αγαπανε υπερμετρα τον εαυτο τους αλλα μεχρι και τον μισουν, εξαιτιας των ενοχων. Οι πραγματικοι εγωιστες ειναι αυτοι που αρνουνται να δουν πως οτι κανουν το κανουν απο αγαπη για τον εαυτο τους. Και μαλλον αυτοι ειναι που αγαπανε τον εαυτο τους περισσοτερο γιατι νιωθουν απολυτα αλτρουιστες, οπως οι ηρωες και οι μαρτυρες.

    Πως εξαλοιφει κανεις τις ενοχες οταν ενα κομματι του κανει empathize με τα συναισθηματα των αλλων, ακομα και αν εκεινοι σε ενα βαθμο εχουν προκαλεσει την "κατασταση" τους;
     
  12. ariadni

    ariadni Regular Member


    Για να χαρακτηρίσεις κάτι ως καλό η κακό, άσπρο ή μαύρο πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά όλα τα δεδομένα.
    Δε νομίζω ότι ο εγωισμός είναι από μόνος του καλός η κακός. Εξαρτάται και από τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του καθενός.
    Π.χ αν μονίμως δεν υπολογίζω τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις μου στους άλλους, τότε εκτός από εγωίστρια είμαι και καθήκι.Το πρόβλημα είναι συνδυαστικό.
    Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια.

    Νομίζω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που μια χαρά τα βρίσκουν με τις ενοχές τους.
    Έχω ενοχές αλλά αυτό δεν με σταματάει να κάνω αυτό που θεωρώ καλύτερο για τον εαυτούλη μου.
    Πώς κάποιος μπορεί να εξαλείψει τις ενοχές του;
    Με τη δύναμη της συνήθειας. Αργά ή γρήγορα όλα χωνεύονται. Από την άλλη, αν κάποιος δε μπορεί να ξεπεράσει τις ενοχές του, τότε σταδιακά μαθαίνει από τα παθήματα του και γίνεται πιο «μαλακός» στη συμπεριφορά του. Ρούχο που σε στενεύει, το μαντάρεις. Και αν και πάλι δεν σου κάνει, το πετάς.