Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Επίπεδα παράδοσης Ελέγχου και αντίστοιχοι τύποι BDSM σχέσεων

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος MasterJp, στις 7 Απριλίου 2016.

  1. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Έχα προ καιρού αναφερθεί στο θέμα του νήματος εδώ: Switch, αμφιταλάντευση, μεταβατικό στάδιο, η απλά ισορροπία?
    παρατηρώντας όμως την συνεχιζόμενη ύπαρξη "ομίχλης" θεώρησα καλό να αποπειραθώ να διασαφηνίσω κάπως τις έννοιες, στο βαθμό που μου επιτρέπει η βιωματική γνώση που έχω αποκομίσει, σε ξεχωριστό νήμα.

    Στο BDSM έχω δεί να υφίστανται τα ακόλουθα 5 επίπεδα παράδοσης (ή αντίστοιχα επιβολής) ελέγχου:

    1. Conditional compliance (συμμόρφωση υπό συνθήκες)
    2. Restricted ongoing acquiescence (περιορισμένη συνεχής συγκατάθεση)
    3. Provisional submission (προσωρινή υποταγή)
    4. Covenant of dominance and submission (συμφωνημένη κυριαρχία και υποταγή)
    5. Absolute ownership (απόλυτη ιδιοκτησία)

    Το BDSM δεν περιλαμβάνει μόνο ένα τύπο σχέσεων, ούτε "καλύπτει" μόνο ένα τύπο, ως προς την έκφραση της σεξουαλικότητας αλλά και των αναγκών τους, ανθρώπων. Σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα επίπεδα έλεγχου θα συναντήσετε, αν δεν έχει ήδη συμβεί, ένα αρκετά μεγάλο αριθμό τύπων / τίτλων που όλοι συνυπάρχουν στο χώρο και τρεις βασικούς τύπους σχέσεων :

    as Equals -> two switches : μπορεί να ισχύσει ότι περιγράφω για D/s παρακάτω, αλλά οι ρόλοι εναλλάσσονται. Την μια κάνει κουμάντο ο ένας την άλλη ο άλλος. Το πως κανονίζουν, αν κανονίζουν να συμπέσουν οι διαθέσεις τους για το ποίος θα είναι από πάνω και ποιος από κάτω παραμένει μυστήριο για μένα αλλά και δεν με αφορά. Δεν υπάρχει παράδοση ελέγχου. Τα παιδία παίζει και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό. Κακό είναι η στέρηση απόλαυσης. Σπάνια χωρίς SM. Η περίπτωση που το ένα μέλος της σχέσης αν και switch έχει επιλέξει το στάτους (αδιάφορο Κ ή υ) του εντός της σχέσης και το διατηρεί, ενώ το έτερο μέλος έχει εξ αρχής σταθερό στάτους δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία.

    D/s -> Dominant / submissive : Παραδοση ελέγχχου σε διαφορους βαθμούς, διάρκεια, θέματα. Βλ. παρακάτω. (ΕΕ: 1-4)
    M /s -> Master / slave ή (σπάνια) O/p -> Owner / property. Δεν συναντάται συχνά. Το υ αποτελεί ιδιοκτησία του Κ. Τελεία. Παντού, πάντα και στα πάντα. Δεν υπάρχουν όρια πέρα από εκείνα που θέτει στον εαυτό του το Κ σκέλος (ΕΕ: 5)
    S / m -> Sadist / masochist : Σχετικά σπάνιος τύπος σχέσης. Περιστρέφεται γύρω από τον πόνο, είτε σωματικό είτε ψυχικό. Σκληρό SM. Παράδοση ελέγχου αν υπάρχει είναι σε επίπεδο συνεδριών. Συνήθως γιατί το S μέλος δεν ενδιαφέρεται για περισσότερο. (ΕΕ: 1-2)

    και μερικούς "υποτύπους" του D /s όπως Daddy (or Mommy) / girl (boy) , Male-led Vanilla, Female-led Vanila, που τα δύο τελευταία μοιάζουν με τα ζευγάρια παλαιοτέρων εποχών, του '50 και πιο πριν. Καθόλου SM, ίσως κάποιο πυγοράπισμα και / ή χαστούκια ως τιμωρίες.

    Σε σχέση με το επίπεδο παράδοσης του ελέγχου και / ή την χρονική διάρκεια στο D/s θα συναντήσετε:

    Scene-based D/s ή αλλιώς T/b -> Top / bottom : η παράδοση του ελέγχου υφίσταται μόνο κατά την διάρκεια SМ συνεδριών των υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να βανιλίζετε ασυστόλως, οι ρόλοι σας όμως στη διάρκεια των συνεδριών δεν αλλάζουν. (ΕΕ: 1-2)
    Temporary or short-term D/s connection : παράδοση ελέγχου περιορισμένου χρόνου για προσυμφωνημένη περίοδο, π.χ την επόμενη βδομάδα ή απλώς το επόμενο σ/κ ή τον επόμενο μήνα ή μέρα παρά μέρα, με SM χωρίς ή ... ή ... ή ....Οι ρόλοι όμως, ποιος Κ και ποιος υ, μένουν πάντα ίδιοι. Εκτός περιόδου μπορείτε να βανιλίζετε ασυστόλως αν έτσι σας αρέσει, συνήθως όμως πάντα υποβόσκει ένας "αέρας" D/s. (ΕΕ: 1-4)
    Occasional regular D/s connection : Παράδοση του ελέγχου σποραδικά αλλά προσυμφωνημένα. Συναντάται κυρίως όταν οι συμμετέχοντες δεν ζουν μαζί αλλά συναντώνται σποραδικά για να ζήσουν D/s για μια συνήθως προσυμφωνημένη περίοδο. Με SM ή χωρίς. Μοιάζει αισθητά με την προηγούμενη. Αν συναντηθούν εκτός περιόδου συνήθως πίνουν καφέ μαζί ή αν έχουν διάθεση ξεκινούν νέα περίοδο. Οι ρόλοι όμως, ποιος Κ και ποιος υ, μένουν πάντα ίδιοι. (ΕΕ: 2-4)
    Regular but not ongoing D/s connection : Τακτική αλλά όχι συνεχής παράδοση ελέγχου. Όποτε έρχονται σε επαφή είναι D/s. Όπου επαφή, φυσική, τηλεφωνική, skype, chat, email, you name it. Εκτός επαφής καθένας κοιτάζει την ζωή του. Οι ρόλοι όμως, ποιός Κ και ποιος υ, μένουν πάντα ίδιοι. (ΕΕ: 2-4)
    Limited ongoing D/s dynamic : Συνεχής παράδοση ελέγχου με περιορισμούς. Το Κ ελέγχει ορισμένους τομείς της ζωής του υ. Συνεχώς. Με SM ή χωρίς. (ΕΕ: 3-4)
    24/7 power dynamic : Συνεχής παράδοση ελέγχου με πολύ λίγους περιορισμούς που συνήθως αφορούν τρίτους, όπως συγγενείς, δουλειά κλπ. (ΕΕ: 4)
    υποκατηγορία: Limited (in duration) or Unlimited TPE: Συνεχής παράδοση ελέγχου με ελάχιστους περιορισμούς / όρια που το υ γνωρίζει πως θα υπόκεινται σε πίεση όταν και αν το Κ το επιθυμεί και δεν αποτελούν σκληρά όρια. (ΕΕ: 4+)

    Εκτός των ανωτέρω έχω συναντήσει αρκετά συχνά σχέσεις D/s με το υ να switch-άρει "μονόπλευρα", δηλαδή αποτελεί πάντα υ για το συγκεκριμένο Κ αλλά αλλάζει σε Κ όταν πρόκειται για άλλα υ, μέσα στη σχέση, του δικού του φύλου. Πολύ συνηθισμένο σε polyamorous households.
    Επίσης έχω συναντήσει υ που γυρνάνε σε Κ για μια περίοδο της ζωής τους, μπορεί και ετών, και ξαναεπιστρέφουν σε υ. Η πλέον λυπηρή για τις δικές μου αντιλήψεις ήταν ενός έμπειρου male υ που γύρισε σε Κ για να εκπαιδεύσει το υ του να γίνει Κ του όταν θα ξαναγύριζε σε υ. Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν κατάφερε να υλοποιήσει την επιθυμία του.
    Συχνά b αλλάζουν σε, πολύ καλούς T και παραμένουν T ή μεταβάλλονται σε D. Έχω επισης συναντήσει Τ που κάποια στιγμή της ζωής τους άλλαξαν σε b και παρέμειναν b ή μεταβλήθηκαν σε υ. Το θεωρώ σχετικά συχνό φαινόμενο στα πρώτα βήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα υ. Δεν έχω συναντήσει το αντίθετο, D που να άλλαξε σε υ, παρά μόνον μία φορά, αλλά έχω βάσιμες υποψίες πως ήταν υ αρκετό καιρό πριν τον γνωρίσω.

    Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση μη βλέπετε το D/s σαν κάτι στατικό, η δυναμική του αλλάζει σύμφωνα με τις αλλαγές, αν υπάρξουν, των ανθρώπων που το ζουν. Πιστεύω πως αν έχετε κατά νου πως:

    1/ η παράδοση του ελέγχου όχι μόνο σε θέματα που διαδραματίζονται σε μια σκηνή είναι αυτή που καθορίζει αν είναι D/s και πόσο και τίποτε άλλο,
    2/ καθένας παραδίδει όσο έλεγχο αισθάνεται άνετα για όσο αισθάνεται άνετα (το ίδιο ισχύει και γι' αυτόν που παραλαμβάνει τον έλεγχο) και
    3/ κανένα στάτους δεν είναι ανώτερο ή υποδεέστερο από κάποιο άλλο

    όλα θα μπουν σιγά σιγά στη θέση τους.


    Σημ: ΕΕ = Επίπεδο Ελέγχου
     
  2. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Έτσι στο πιο γενικό...
    Στην οπτική μου η σχηματοποιημένη αντίληψη στο διαμορφωμένο πλαίσιο [ανάγκη - αφιέρωση - πρωτόκολλο - τελετουργικό] έχει πάντα ένα θέμα, και δυο καμιά φορά.
    Είναι και καριόλες οι παλιολέξεις, δράμα!
    Α πα πα πα... Τζιζ!
     
  3. gaby

    gaby Guest

    Δεν είμαι βέβαιη ότι είναι θέμα του νήματος αυτού, θα ήθελα να ρωτήσω, πάνω σε αυτή την κατάταξη

    στην περίπτωση που μια εντολή ή και μια επιθυμία από την πλευρά Κ καταγράφεται φαινομενικά χωρίς κάποιο διάλογο ή τουλάχιστον με μια αίσθηση αδιαμεσολάβητου από την πλευρά υ και μετά το υ αποδέχεται αυτό που πια είναι σα να το θέλει το ίδιο και το εκτελεί, τότε τι έχουμε;

    Ακόμα και όταν ο έλεγχος είναι μόνο σε θέματα που άπτονται της σεξουαλικότητας είναι δυνατό να μην επεκταθεί και έξω από αυτήν; Θέλω να πω ότι αν κάποιος ελέγχει το ότι ένα υ θα πάει στον χώρο αυτό, την ώρα εκείνη και θα είναι έτσι κι έτσι ώστε - πιθανά - να γίνουν αυτά και αυτά και αυτά, δεν ελέγχει με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο, τις προτεραιότητες και την ψυχική διάθεση του υ;
     
  4. Το επιπεδο 5 αποτελει την πεμπτουσια του bdsm κατα την γνωμη μου.
     
  5. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
     
  6. Από το πλήρες βιωματικών χρωματισμών και διόλου ακαδημαϊκό -παρά τις παραπομπές σε αγγλικούς όρους- κείμενο του @MasterJp , επιλέγω το εξης προσωπικό "δια ταύτα":

    Το πλαίσιο εντός του οποίου φιλοξενούνται οι ασύμμετρες σχέσεις λειτουργεί όχι ως μπαμπούλας, άλλοθι, κρυμμένη ατζέντα ή ψυχοθεραπεία, αλλά ως σχεσιακός φάρος. Είναι η υπενθύμιση ενός βασικού κανόνα: η σχέση απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, εγρήγορση και ετοιμότητα. Να αφουγκράζομαι ανάγκες και επιθυμίες, δικές μου μου και του έτερου. Το πλαίσιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η χάραξη των διαγραμμίσεων στον αυτοκινητόδρομο της σχέσης. Αυτό απαιτεί γνώση του εδάφους, κοινή πορεία, σταθερό χέρι, ξεκάθαρες οδηγίες και συνεργασία. Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, απολαμβάνουμε την οδήγηση και το τοπίο.

    Καλό μας ταξίδι...
     
  7. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Ευχαριστούμε για το κείμενο  
    Θα ήθελα, μιας και θίξατε αυτό το ζήτημα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Δεν έχω καταφέρει να βρω απάντηση σε αυτό το θέμα και κανέναν - μέχρι τώρα- να μου το εξηγήσει επαρκώς.
    Αν το υ που σουιτσάρει, έχει στην κυριαρχική του εκδοχή έναν/μια υποτακτικό/ή (μιλάω για σχέσεις), τότε με κάποιο τρόπο αυτό το δεύτερο υ πόσο "υπάγεται" τελικά στο υ που σουιτσάρει και όχι στον Κ (του πρώτου ζεύγους);
    Πολύ με μπερδεύει αυτό...  
     
  8. Λύσανδρος

    Λύσανδρος Hide' n' seek... Contributor

    Αυτό ακριβώς είναι η βάση. Τα υπόλοιπα όλα χτίζονται πάνω εκεί.
     
  9. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @margarita_nikolayevna : με ποια έννοια χρησιμοποιείτε τον όρο "υπάγεται";
     
  10. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Αν κατανόησα σωστά την ερώτηση και τις προεκτάσεις της, έχουμε ένα υ με ισχυρές τάσεις υποταγής που μη αναγνωρίζοντάς τες τις ονομάζει συγκατάθεση.

    Για ποιο λόγο το υ "θα πάει στον χώρο αυτό, την ώρα εκείνη και θα είναι έτσι κι έτσι ώστε - πιθανά - να γίνουν αυτά και αυτά" και ποια είναι "αυτά και αυτά"; Υποθέτω πως η απορία σας προκύπτει από τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε τον όρο "συνεδρία" αλλά και από το γεγονός πως η σεξουαλικότητα στα άτομα του χώρου εμπλέκεται και επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής τους.
     
  11. Marqui

    Marqui sitting on a park bench

    Μία από τις κατηγορίες ανθρώπων που μου είναι αδύνατον να ανεχθώ, είναι εκείνη αυτών που μιλάνε (ή γράφουν) απλά και μόνο γιατί είναι ερωτευμένοι με τη φωνή τους.
    Ως εκ τούτου, επί του νήματος :ουδέν πλην respect! ειδικά επί της τελευταίας παραγράφου της εισαγωγικής αναρτήσεως.
    Ένα ερώτημα μόνο, με μάλλον προβοκατόρικη διάθεση.
    Η εισαγωγική ανάρτηση είναι σαφώς ειδομένη από την πλευρά της "παράδοσης" του ελέγχου, με σαφείς μεν, έμμεσες δε αναφορές στην "αποδοχή" της "παράδοσης".
    Οι όροι αυτοί, παραπέμπουν σε ανθρώπους που, λίγο έως πολύ, επιθυμούν να "παραδώσουν" τον έλεγχο ή και έχουν ανάγκη να το πράξουν.
    Υπάρχει όμως και μια άλλη (υπο)κατηγορία, σας διαβεβαιώ όχι μόνο θεωρητική.
    Εκείνη στην οποία ο έλεγχος του υ. από τον Κ. δεν παραδίδεται, αλλά κατακτάται ή επιβάλλεται. Και για να προλάβω, κατά το μέτρο του δυνατού, παρεξηγήσεις, δεν εννοώ ακραίες ψυχοπαθολογικές ή κοινά εγκληματικές καταστάσεις. Αναφέρομαι σε καταστάσεις/συνυπάρξεις ανθρώπων που το ένα μέρος μετατρέπεται σε υ. απλά (μόνο "απλά" δεν είναι) από την υπέρτερη Ισχύ του ετέρου, όχι γιατί υπάρχει έστω εν σπέρματι στη λογική ή τη ψυχοσύνθεση του ενός η "παράδοση" του ελέγχου, αλλά γιατί η συνύπαρξή τους δεν μπορεί να έχει άλλη εξέλιξη.
    Έχει πιθανότητες επιβίωσης με τέτοια σχέση ή είναι εκ προοιμίου θνησιγενής?
     
  12. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @Marqui : Έχω αρκετές φορές διατυπώσει την θέση, γνωρίζοντας πως αντιβαίνει στην πολιτική ορθότητα που διέπει τον χώρο, πως στην πράξη ο έλεγχος πάντα επιβάλλεται παρ' ότι φαινομενικά παραδίδεται, ακόμη και όταν το ένα μέλος δεν "μετατρέπεται" σε υ αλλά γνωρίζει και έχει αποδεχθεί το status του ως τέτοιο. Αυτό που κατ' ουσίαν δηλώνει το υ είναι η πρόθεση παράδοσης ελέγχου τουλάχιστον αναφορικά με ότι δεν έχει ξανασυναντήσει, η ίδια η παράδοση προκύπτει από την αλληλεπίδρασή του με το Κ, κάτι που περιγράφεται επακριβώς σχεδόν στο:
    Κατά πόσον μια τέτοια σχέση είναι θνησιγενής ή όχι εξαρτάται από το πόσο έτοιμο είναι το υ να του αφαιρεθεί ο έλεγχος. Ακόμη και με ιδιαίτερα δοτικά υ η κυριαρχία, όσον αφορά κάθε νέο βήμα αλλά και η ίδια η διατήρησή της, στην πράξη επιβάλλεται.

    Φρονώ πως αυτό ακριβώς είναι η υποταγή.