Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Seduction, στις 27 Απριλίου 2011.

  1. Seduction

    Seduction Regular Member

    Με αφορμή την συζήτηση που αναπτύχθηκε με τον vautrin στο Το ενδιαφέρον του Κ… Η βελτίωση του υ…, ανοίγω το παρόν νήμα.

    Seduction
    Με δεδομένο την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και το αναφαίρετο δικαίωμα του, να επιλέγει τα θέλω του και να κινείται στη ζωή του όπως αυτός αντιλαμβάνεται τα πράγματα, σέβομαι τις παραπάνω απόψεις, όμως πραγματικά μου κάνει εντύπωση η παρουσίαση τους με τρόπο τέτοιον, λες και οποιαδήποτε άλλη γνώμη ή θεώρηση είναι λανθασμένη. Λες και η άποψη της Βeatrix_ οδηγεί στο μη αληθές, στο μη ασφαλές, στο μη συναινετικό (!)

    Κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν εκπτώσεις στην ερωτική τους ζωή, κάποιοι άνθρωποι δεν μένουν στην επιφάνεια αλλά επιδιώκουν το βάθος, κάποιοι άνθρωποι δεν ακολουθούν ρόλους που τελικά λειτουργούν ως πλαίσια που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης τους, δίνοντας έμφαση στο “κάνε” αντί στο “βίωσε”. Θεωρώ πως το ουσιαστικό D/s (όπως κάθε τι που στοχεύει στην ουσία) μπορείς μόνο να το βιώσεις, όχι να το κάνεις.

    Αν θέλουμε να αναφερθούμε σε "ρόλους", για μένα υπάρχουν μόνο δύο, όπως τους έδωσε η φύση. ΑΡΣΕΝΙΚΟ/θηλυκό. Απλά


    Seduction
    Γιατί το "D" με κεφαλαία και το "s" με πεζά;

    Eχω γράψει πολλές φορές πως σέβομαι την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και θα ήμουν ο τελευταίος που θα μεμφόμουν τις επιλογές που ο καθένας κάνει στη ζωή του σχετικά με το πώς θα βιώσει τον ερωτισμό του.

    Προσωπικά όμως θεωρώ, ότι η πιο υγιής ερωτική σχέση είναι η ασύμμετρη, φυσικά έξω από οριοθετημένους γενικούς κανόνες, ενιαία πρωτόκολλα και στερεότυπα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την μοναδικότητα της καθεμιάς και την αλληλεπίδραση των μερών που την αποτελούν, οικοδομώντας την, κάθε φορά ξεχωριστά και ιδιαίτερα.

    Φαντάζομαι είναι εύκολο να αντιληφθείς αγαπητέ vautrin, λαμβάνοντας υπόψη σου τα παραπάνω, πως για μένα το KYΡΙΑΡΧΙΑ/υποταγή είναι το όλον. Ως ετεροσεξουαλικός, στην έννοια "ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ" τοποθετώ το "ΑΡΣΕΝΙΚΟ" και στην έννοια "υποταγή" εγκαθιστώ το "θηλυκό".

    Πιστεύω στην έννοια "Σεβασμός", αλλά όχι στην έννοια "Ισότητα" ανάμεσα στα δύο φύλλα. Θεωρώ τον Αντρα και την Γυναίκα συνοδοιπόρους, αλλά με ξεκάθαρους, αδιαμφισβήτητους και αδιαπραγμάτευτους ρόλους στο όποιο ταξίδι τους.
    Αυτόν του Αντρα ως οδηγού και της γυναίκας ως συνοδηγού.- Μακριά, έξω και πάνω από ηλίθιες αντιπαλότητες και στείρους ανταγωνισμούς για το ποιός, πότε και πόσο θα έχει το τιμόνι. Στο πόστο του ο καθένας. Εκαστος εφ' ω ετάχθη

    Εν κατακλείδι, φρονώ πως είναι υποχρέωση του Αντρα να διατηρήσει ζωντανά και χωρίς εκπτώσεις τα αρχέγονα γνωρίσματα του ηγέτη του προστάτη και του κυνηγού και παράλληλα την υποταγή της γυναίκας στο Αρσενικό ως αναπόσπαστο κομμάτι έκφρασης, δικαίωμα, αλλά και προνόμιο της θηλυκότητας της.


    Δεν κατάλαβες καλά, εν μέρει είναι προφανές το γιατί, δεν με γνωρίζεις για να μπορείς να κατανοήσεις τον συλλογισμό μου, εντούτοις φρονώ πως ξεκαθάρισα τη θέση μου.

    Από τη στιγμή που πιστεύω στην ασύμμετρη σχέση και είμαι ετεροσεξουαλικός, το ενδιαφέρον μου σε ότι με αφορά, εστιάζει μόνο στο ΑΡΣΕΝΙΚΟ/θηλυκό μέσα από D/s πλαίσιο.

    Η οπτική μου δεν είναι περιορισμένη, αντιθέτως παραμένει πάντα ανοιχτή και σφαιρική, αλλά είναι επικεντρωμένη και στοχευμένη στα θέλω μου και στο πως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Πιστεύω πως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει από το ότι περιορίζεται, όταν ο άνθρωπος επιζητά και βιώνει την ισορροπία. Και αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την αρμονία ως μια συνεπή σχέση των: θέλω, επιθυμώ, κάνω

    Ολα τα παραπάνω βασίζονται σε αυτά που εσύ έθεσες ως προυπόθεση γράφοντας "με βάση τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία και τα προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες του καθενός"

    Σχετικά με τον χώρο, φυσικά και υπάρχουν ομοφυλοφιλικές ασύμμετρες σχέσεις, αλλά γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να με αφορά αυτό;

    Oι κυριαρχικές γυναίκες επίσης είναι δεδομένο πως υπάρχουν στη ζωή και στον χώρο, μια χαρά μπορεί να είναι φίλες μου, συνάδελφοι μου κλπ, αλλά θα μου προκαλέσουν το ερωτικό ενδιαφέρον μόνο και εφόσον ενεργοποιηθεί/ενεργοποιήσω την υποτακτικότητα τους. (Το αν και κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχτεί, δεν είναι θέμα της συζήτησης μας)

    Για τους υποτακτικούς άνδρες, μου είναι εντελώς αδιάφορο να ασχοληθώ, πέρα από το να γράψω, και να το εννοώ, πως σέβομαι το δικαίωμα της επιλογής τους.

    .........

    Αποζητώ και εγώ τον αντικειμενισμό φίλε vautrin, αλλά έχω τοποθετηθεί κατ' επανάληψη πως επειδή το αντικείμενο του BDSM είναι τόσο αχανές και τόσο χαοτικά ανοιχτό, συναντάμε μια τόσο μεγάλη διαφορετικότητα απόψεων και ανομοιότητα αντιλήψεων.

    Ολες είναι καθαρά υποκειμενικές και με τέτοιο τρόπο τις δέχομαι και τις εισπράττω, μένω ή όχι σε αυτές. Βέβαια κάποιες είναι πιο στοιχειοθετημένες, συνοδεύονται από επιχειρηματολογία και λογική ανάπτυξη, αλλά τελικά η αξιολόγηση της κάθε άποψης, θέσης και τοποθέτησης είναι στην κρίση του καθενός εκ των αναγνωστών.

    Η ισότητα των δύο φύλων, όπως την παρουσιάζεις, είναι αναμφισβήτητο γεγονός για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι κατοχυρωμένη στα περισσότερα συντάγματα των χωρών του κόσμου, αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, με λίγα λόγια, πως
    Α. Η ανδρική κυριαρχία καλά κρατεί στον έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής, αλλά και σε αρκετούς τομείς ακόμα.
    Β. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε δεύτερη σκέψη στο κατά πόσο τελικά τους ωφελεί, αυτή η ισότητα, στις σχέσεις τους με τους άντρες. Είναι ένας σημαντικός, κατά την γνώμη μου, λόγος που δεν βλέπουμε την γέννηση μιας νέας φεμινιστικής μαζικής συνείδησης.

    Προσωπικά αποστρέφομαι έναν κόσμο unisex, αλλά επίσης το θέμα δεν είναι αυτό.

    Μια s μου είπε πως "σε ένα ταξίδι δεν έχει σημασία η απόσταση αλλά η απόσταση που έχει καλυφθεί (distance travelled)" και επί της γενικής αρχής της άποψης της, συμφωνώ μαζί της.

    Σε αυτή τη διαδρομή των γυναικών, έχουν κατοχυρωθεί “όλα” τα δικαιώματα τους, και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που η γυναίκα έπρεπε να είναι “υποτακτική” στον άντρα. Πλέον οι γυναίκες έχουν την ελευθερία, να βιώνουν την υποτακτικότητα τους, και να την απολαμβάνουν ως αναφαίρετο δικαίωμα τους και όχι ως υποχρέωση τους. Να τσαλαπατούν τα πρέπει μιας αναχρονιστικής κοινωνίας και να υποκλίνονται στα σύγχρονα θέλω τους. Το βήμα είναι τεράστιο.

    Γι' αυτόν κυρίως τον λόγο, δεν τίθεται θέμα ισότητας, όπως την ανέφερα και την εννοούσα, αλλά σεβασμού. ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

    Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησα και δεν αμφισβητώ την νομική ή άλλη ισχύ, της ισότητας των δύο φύλων (!) Είμαι απείρως μακριά από τέτοιες σκέψεις.

    Για μένα ο εναλλακτικός ερωτισμός δεν αποτελεί κανενός είδους πρόσχημα και θεωρώ πως το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το σύγχρονο BDSM, όπως το ονόμασες.

    Αυτή η θεώρηση πρέπει αρχικά να στηριχθεί στην κατανόηση πως το BDSM είναι ένας χώρος που συνεχώς αλλάζει, που διαρκώς ελευθερώνεται και που ανελλιπώς γεννά ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις, δημιουργεί ακόμα πιο μακρινές διαδρομές, αξιώνει ακόμα πιο εξειδικευμένες καταστάσεις αλλά και πιο σφαιρικές ματιές... Η γνώμη μου είναι πως μόνο με πλήρη αποδοχή του ανοιχτού και ακομπλεξάριστου τρόπου προσέγγισης του ερωτισμού εν πλήρη αυτογνωσία (δύσκολο αλλά αναγκαίο) μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί. .

    Το σύγχρονο BDSM οφείλει κυρίως να ξεκόψει αποφασιστικά από επιλογές που δεν είναι απολύτως ελεύθερες και ουσιαστικά συνειδητές. Επίσης δύσκολο, επίσης όμως απαραίτητο.

    Αν μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να μην στέκονται τόσο πολύ στο αποτέλεσμα, αλλά να απολαύσουν περισσότερο το ταξίδι, τότε θα γίνουν κοινωνοί της μαγείας που το διέπει. Και είναι μοναδική

    ………..

    Θεωρώ πως οι παρακάτω απόψεις, έχουν θέση πλέον στο παρόν νήμα.

    @sklavina πιστεύω, όπως κι αν ακουστεί αυτό, πως οι απόψεις της κάθε συνειδητοποιημένης female sub, παρ' όλη τη διαφορετικότητα που μπορεί να εκφραστεί, γέρνουν υπέρ της κεντρικής μου θέσης ή αν προτιμάς έχουν αρκετά κοινά σημεία με αυτή.

    @Sirbaid, νομίζω πως η σύγχρονη γυναίκα βιώνει την όποια καταπίεση απ' τον ρόλο που η ίδια θέλησε να δημιουργήσει για τον εαυτό της. Στην ουσία έχει εγκλωβιστεί στο δήθεν ιδανικό που θα πρόσφερε η ισότητα σε κάθε τομέα. Ετσι προσπαθεί (μάταια αν και κάποιες φορές αρκούντως ικανοποιητικά) να καλύψει, μερικές φορές να υπερκαλύψει το λεγόμενο σύγχρονο γυναικείο πρότυπο, που θέλει τη γυναίκα να πρέπει να τα κάνει ΟΛΑ και να τα κάνει όλα καλά (!)

    ............

    Δεν μπορεί (και δεν είναι ο ρόλος της να μπορεί) να καταφέρει και να ανταπεξέλθει επιτυχώς και ταυτόχρονα, και στην ανάπτυξη των πνευματικών της δυνατοτήτων, και στην επέκταση της μόρφωση της και της καλλιέργεια της, και στην κατάκτηση όλων των επαγγελμάτων, και στην ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική και στα κοινά, και να είναι αποτελεσματική μητέρα, και να παραμένει ικανή ερωτική σύντροφος, και να είναι καλή νοικοκυρά, και να εξελίσσει την σεξουαλικότητα της και να γεμίζει/πληρεί τον αισθησιασμό της, και να μην χάνει την γοητεία της, και να αρέσει-είναι επιθυμητή, και να έχει τον απαραίτητο χρόνο γι αυτήν, για τα χόμπυ της, για να γυμναστεί, για να κάνει αθλητισμό, για να χαλαρώσει, και να ολοκληρωθεί ως ανεξάρτητη προσωπικότητα, και να είναι άξια κόρη, και σωστή αδελφή, και καλή φίλη, και, και, και...

    Τώρα κλείστε τα μάτια και προσθέστε σε αυτή την εικόνα, "και να είναι επαρκής ως υποτακτική, πόσο μάλλον εξαιρετική σκλάβα (!)"
     
  2. cassie

    cassie Regular Member

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Χμμμμ... με βαλατε σε σκεψεις...

    Εδω χωραει πολλη κουβεντα. Ειναι αληθεια οτι εμεις οι γυναικες εχουμε πολλα "καθηκοντα", καποια τα κληρονομισαμε λογω φυλου και καποια μας "βρεθηκαν" λογω εξελιξεων στην (Δυτικη) κοινωνια.

    Μιλωντας παντα απο τη θεση της γυναικας που ηταν τυχερη και γεννηθηκε σε μια Δυτικη κοινωνια και, ναι, βρηκα καποια πραγματα ετοιμα, το παραδεχομαι, το θεωρω ΣΕΒΑΣΜΟ στην υποτακτικη μου φυση (και αρα στο προσωπο μου) οταν ο Αφεντης Κυριαρχει πανω μου. Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ φαινεται διοτι το κανει με συνεπεια, συνεχεια και συνοχη εικοσι χρονια τωρα.

    Ως Αφεντης και σκλαβα ομως, ΙΣΟΙ δε θα ειμαστε ποτε.

    cassie
     
  3. Mikra_Psemata

    Mikra_Psemata Contributor

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...


    Με μπερδεψες..
    Αυτη η παραγράφος μου αναιρει όλα όσα πριν ειπες.

    Εχασα το δε ποιντ..

    Επισης τοσες χαώδεις εννοιες, ισοτητα... συγχρονο βδσμ.. εδω ουτε στο παραδοσιακο δεν συμφωνουμε, ουτε στο αρχαιο..
    κ εσυ θελεις να τα χωρέσεις σε ένα νήμα? Όλο το φορουμ απο την γεννηση του μ αυτα πραγματευεται και ακόμη ακρη δεν βγηκε.. και ουτε θα βγει.. 

    Αισιοδοξος ξυπνησες σημερα.. τι πίνεις  
     
    Last edited: 28 Απριλίου 2011
  4. Sirbaid

    Sirbaid Regular Member

    Tωρα έχω την αίσθηση πως μπερδεύονται διαφορετικές έννοιες Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM και εξηγούμαι... Ο Σεβασμός υπάρχει απέναντι στον άθρωπο στην προσωπικότητα του, στην ύπαρξη του. Σεβασμός στη συμμετοχή του στην ανοιχτή κοινωνία. Η ισότητα αναφέρεται στα δικαιώματα ζωής, συνύπαρξης στην ανοιχτή κοινωνίας.
    Αν θυμηθούμε, ο Maslow, όπως όλοι σας ξερετε, είχε χωρίσει τις ανάγκες σε 5 κατηγορίες φυσιολογικές, ασφάλειας, κοινωνικές, αυτοεκτίμησης, αυτοεκπληρωσης, που είναι αποδεκτές μεχρι τώρα. Σε αυτό το σημείο ερχεται το BDSM... για να καλύψει κάποιες ανάγκες, διαφορετικές στον καθένα μας και σε διαφορετικό βαθμό, το οποίο έχει τους δικούς του όρους και τις δικές του αναλογίες στις έννοιες σεβασμό, ισοτητα.... Γιατί..??? Απλά γιατι στο ΒDSM πιστεύω ότι κυριαρχόυν ή αν θέλετε καλύτερα εκδηλώνονται και ικανοποιούνται τα εσωτερικά σεξουαλικά ένστικτα του καθενός. Η συμπεριφορά του καθένα ορίζεται, εξαρτάται από την ικανοποίηση αυτών των ενστίκτων. Διαφορετικά δρα κάποιος σε περιβάλλον ΒDSM και διαφορετικά έξω από αυτό... γιατί έχει και διαφορετικούς ρόλους. Πχ Αλλο η σκλάβα μεταζύ εσένα και εμένα δηλαδή η δική μας σχέση, και άλλη πχ. η επαγγελματική συμπεριφορά όπου η σκλάβα μπορεί να ναι μια πετυχημένη ζωγράφος... και αντιμετωπίζεται διαφορετικά.
    Πιστέυω λοιπόν έννοιες που προανέφερες Σεβασμός, Ισότητα υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη. με διαφορετική σημαντικότητα, σε διαφορετικούς χώρους ανάλογα με τους ρόλους που έχουμε και το σκοπό... που επιτελούμε.
    Το τι μας επιβάλει η δυτική κοινωνία, η ανάπτυξη, η κοινωνική εξέλιξη διαφέρει από εποχή σε εποχή... αλλά η προδιάθεση για την ανάληψη ανάλογων ρόλων υπάρχει από την πρωτόγονη υποχή και διατηρείται κληρονομικά.
    Η έννοια της κληρονομικότητας φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική ειδικά όταν συνδέεται με χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς. Για χρόνια πριν την επανάσταση της Βιολογίας και της Γενετικής οι ψυχολόγοι υποστήριζαν ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά βασίζεται εξ ολοκλήρου στις περιβαλλοντικές επιδράσεις και η συμβολή του γενετικού αποθέματος ενός οργανισμού στον καθορισμό της συμπεριφοράς του κρίνεται αμελητέα.
    Ωστόσο, στις μέρες μας πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι πολλά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς έχουν γενετική βάση ενώ Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Βιολόγοι και Νευρολόγοι πλέον συμφωνούν ότι η συμπεριφορά των ατόμων είναι “εν μέρει” γενετικά προκαθορισμένη.

    Ελπίζω να έγινα κατανοήτος.......
     
  5. Heretic_Angel

    Heretic_Angel Regular Member

    Απάντηση: Re: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Εξαιρετικές οι απόψεις σας. Να γράφετε συχνότερα.

    Πολλά rep++.
     
  6. Seduction

    Seduction Regular Member

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    @cassie,

    θεωρώ πως, αν και δεν έθεσα ποτέ θέμα ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε νομική ισχύ, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, το φεμινιστικό κίνημα που πολύ σωστά δημιουργήθηκε λόγω της καταπίεσης των γυναικών, ενώ πρόσφερε πάρα πολλά τόσο στις ίδιες, όσο και στην κοινωνία, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την δυτική αντίληψη του yin/yang και δεν έφερε μόνο καλά σε αυτές.

    Εξηγούμαι:

    Στις παλαιότερες εποχές, οι γυναίκες αδικήθηκαν πολύ μέσα στις κοινωνίες, που είχαν γι' αυτές μια στείρα αντιμετώπιση, εστιάζοντας στις αδυναμίες τους, παραβλέποντας την δύναμη τους.

    Στις σύγχρονες εποχές, συνεχίζουν να αδικούνται, αυτή τη φορά από την αντίστροφη πλευρά. Ο φεμινισμός ανέδειξε την δύναμη των γυναικών, παραλείποντας τις αδυναμίες τους.

    Η αρχή "τα φύλα είναι διαφορετικά αλλά ίσα", που δικαίως βασίστηκαν οι αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, κατέληξε σε ένα περίπου μαζικό σύνθημα των γυναικών στον σύγχρονο δυτικό κόσμο "είμαστε ίσες με τους άνδρες", ξεχνώντας την διαφορετικότητα. Ετσι πιστεύω χάθηκε η ισορροπία.

    Αυτή η εμμονή στην ισότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη τους, μη κατανοώντας και δίχως να αποδέχονται, την διαφορετικότητα μεταξύ τους και την μοναδικότητα του καθενός, έχουν οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων σε πλήρη αδιέξοδο.

    Το D/s - M/s, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι και σε ότι με αφορά, δηλαδή στον ετεροσεξουαλικό Κ και στην κυρίως ετεροφυλόφιλη υ, δεν γεννά κανέναν τέτοιο προβληματισμό και δεν οδηγεί σε κανένα παρόμοιο τέλμα.

    Τα πράγματα εδώ, είναι απολύτως ξεκάθαρα.

    Η γυναίκα υποτακτική, με πλήρη ελευθερία και συνείδηση, αποδέχεται την εξ ορισμού ασύμμετρη σχέση και δεν θέτει τον εαυτό της ποτέ ίσο με τον Κύριο της.

    Από την άλλη, πιστεύω πως δεν μπορεί να υπάρξει Κυρίαρχος, όπως εγώ τον έχω στο μυαλό μου, που να μην αγαπάει και να μην σέβεται τις γυναίκες και την υποτακτική τους φύση.

    ............

    @Mikra_Psemata,

    Με την παράγραφο που αναφέρεσαι, θέλησα, απαντώντας στον Sirbaid, να δώσω έμφαση στο αντίθετο άκρο που οδήγησε ο φεμινισμός τη γυναίκα και το ανούσιο κυνήγι της, να επιτύχει στο λεγόμενο σύγχρονο γυναικείο πρότυπο.

    Ούτε η γυναίκα να παραμένει αμόρφωτη και να σηκώνεται από τα άγρια χαράματα πηγαίνοντας στο χωράφι έως τη δύση του ηλίου και παράλληλα να γεννά, να μεγαλώνει τα παιδιά, να φροντίζει το σπίτι και να είναι και ερωμένη...

    ούτε βέβαια, να ξυπνάει το πρωί, να ετοιμάζει πρωινό για σύζυγο, παιδιά, σκυλιά, γατιά, να τους ετοιμάζει για σχολείο ενώ ετοιμάζεται και η ίδια για δουλειά, να εργάζεται 8 με 10 ώρες, να γυρίζει στο σπίτι ενώ περνάει από μανάβη, χασάπη, ράπτη, παντοπώλη, να μαγειρεύει, να πλένει πιάτα, να νοικοκυρεύει το σπίτι, να βάζει πλυντήριο, να σιδερώνει ενώ βλέπει την αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά, να θηλάζει, αλλάζει, διαβάζει, παίζει, ταίζει τα παιδιά, να πηγαίνει γυμναστήριο, να επιστρέφει και να περιποιείται τον εαυτό της, να ξαναπλένει πιάτα, να ξαναμαζεύει το σπίτι, να προλαβαίνει να μιλήσει σε φίλες, γονείς, αδέλφια, να διαβάζει κάτι, να είναι γοητευτική και σέξι όλη τη μέρα και το βράδυ να είναι η πουτάνα του άνδρα...

    Μια μέση λύση που θα την πληροί και θα της επιτρέπει να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα, χωρίς να της στερεί ή να υποβιβάζει τους ρόλους της ως άνθρωπο, γυναίκα, θηλυκό είναι ότι καλύτερο πιστεύω ως γενική θεώρηση.

    Αυτό ήταν το δε ποιντ, στην συγκεκριμένη παράγραφο που αναφέρθηκες.

    Μαρία, είναι όντως χαώδεις οι έννοιες της ισότητας και του σεβασμού, ωστόσο σε ένα φόρουμ βρισκόμαστε για να καταθέσουμε απόψεις και γνώμες και να συζητήσουμε γι αυτές, όχι κατ ανάγκη να συμφωνήσουμε, ούτε να βγάλουμε οπωσδήποτε μια άκρη.

    Ο όρος "σύγχρονο BDSM", μπήκε από τον vautrin και συμφωνώ με αυτόν, γιατί ο ερωτισμός, όπως και το κάθε τι, συνεχώς ρέει, κινείται και εξελίσσεται.

    Πάντα είμαι αισιόδοξος φιλενάδα, εσύ το ξέρεις αυτό.

    .............

    @Sirbaid,

    Είναι όντως όπως τα έγραψες. Οι έννοιες Σεβασμός, Ισότητα, όπως και όλα άλλωστε, ανάγονται και προσδιορίζονται πάντα με βάση την διαφορετικότητα στιγμών, χώρων, ρόλων, σκοπών, προσώπων κλπ

    ............

    Για όσους/ες θέλουν υπάρχει μια αρκετά καλή παρουσίαση ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Ελληνικά
    "Βιολογικό φύλο / κοινωνικό φύλο: Η αποδόμηση ενός διπόλου (Thomas Laqueur, "Κατασκευάζοντας το φύλο, σώμα και κοινωνικό φύλο από τους αρχαίους Έλληνες έως τον Φρόϊντ")

    ............

    Μιας και έγινε λόγος για το φεμινιστικό κίνημα, παρουσιάζω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την Ελληνική πραγματικότητα

    • Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, ακούστηκε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων η “επιστημονική” άποψη, ότι:

      “ παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός. Επειδή, εντούτοις, αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνη ημέραν να ορίζωνται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος, είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον”

    • Οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού.

      Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

    • Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.

    • Το γυναικείο κίνημα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, όταν στο Σύνταγμα του 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δυο φύλων.

    • Μέχρι την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, το 1983, οι γυναίκες ανήκαν στα αγαθά της οικογένειας, ιδιοκτήτης των οποίων ήταν ο άνδρας.
     
  7. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Για όλες τις υπόλοιπες απόψεις θεωρώ ότι είσαι politically correct.

    Τα παραπάνω σχόλια είναι προβληματικά διότι απευθύνεσαι σε ανοιχτό φόρουμ.
    Όλες οι προτεραιότητες που θέτεις δεν είναι καθολικές. Επίσης ισχύει το ίδιο για το αντρικό φύλο και γι αυτό εφευρέθηκαν θεωρίες που έλεγαν ότι οι άντρες δεν χρειάζεται να είναι όμορφοι, περιποιημένοι ή γοητευτικοί. Πράγματι στην κοινωνία του 1950 που ήταν εφικτό και υποχρεωτικό ένας άντρας να θρέφει όλη του την οικογένεια, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να σκεφτεί μετά απο 12+ ώρες δουλειάς και 400 άγχη άν θα έπρεπε να ξυρίζει τα πόδια του και να περιποιείται τα νύχια του.

    Αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό ένα μέλος να τρέφει όλη την οικογένεια, παρότι όπου είναι εφικτό το εφαρμόζουν γιατί δεν είμαστε τρελοί, ούτε θέλουμε να έχουμε μία εξαντλητική πραγματικότητα.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή που ο καθένας έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το να γράφεις Κ/υ σε ένα BDSM φόρουμ είναι προσυμφωνημένο. Το να γράφεις Αντρας/ γυναίκα δεν είναι προσυμφωνημένο και θίγει όλες τις γυναίκες του φόρουμ. Τώρα αν κάποιες αρέσκονται να πιστεύουν ότι η θεωρία σου ή η θεωρία της γιαγιάς τους που ήταν υποτακτική μας καλύπτει όλους είναι δικό τους πρόβλημα. Προσωπικά όχι μόνο δεν με καλύπτει, αλλά αν αναγκαζόμουν να είμαι όπως περιγράφεις, μόνο και μόνο για να έχω την κοινωνική αποδοχή, σίγουρα θα είχα πάρει πολύ κόσμο μαζί μου πριν αυτοκτονήσω. Φαντάζομαι κι εσένα δεν θα σου άρεσε να σε ευνουχίσουν για να γίνεις Farinelli παρότι η τεχνική εξυμνεί τους αρτιότερους και ίσως πιο φινετσάτους καλλιτέχνες της εποχής.

    Με τον ίδιο τρόπο αν ίσχυε καθολικά η σχέση Αντρας/γυναίκα απλά θα ευνουχιζόταν ο μισός πληθυσμός ψυχικά και σωματικά.

    Όσο αφορά το καρκίνωμα που δεν κατάλαβες:
    Αναφερόμαστε στο καρκίνωμα, γιατί δυστυχώς τέτοιες θεωρίες εξαπλώνονται με τον ίδιο τρόπο και είναι εξίσου καταστροφικές. Επί του παρόντος αναφέρθηκα σε αυτό διότι η θεωρία σου εκφρασμένη γενικευμένα και καθολικά (στην αρχή )είναι ρατσιστική. Δηλαδή είναι μια θεωρία που επιδιώκει να επισημοποιήσει ανωτερότητα σε ένα είδος, βασισμένη σε διαστρεβλωμένες θεωρίες της φύσης. ( όλες οι ρατσιστικές θεωρίες εκεί βασίζονται άλλωστε)

    Αυτό έγινε στην αρχή (ξανασημειώνω). Μετά εξήγησες την τοποθέτηση σου politically correct και εν τέλη κατέληξες πάλι να την γενικεύεις και να μιλάς για όλες τις γυναίκες αλλα ιδιαίτερα για τις σκλάβες... Άλλο πράγμα να μιλάς για σκλάβους/ες και άλλο να μιλάς για γυναίκες. Αυτό θα έπρεπε να το προσέχεις όταν μιλάς δημόσια. Στο κρεββάτι και στο σπίτι σου κάνε ότι θες.

    Όπως είναι άλλο πράγμα να λες τη σκλάβα σου σκύλα και άλλο πράγμα κάθε γυναίκα που συναντάς σκύλα, έτσι είναι άλλο πράγμα να λες στη σκλάβα σου ότι είναι από κάτω και άλλο πράγμα να το λες για όλες τις γυναίκες. Έτσι λοιπόν, πράγματα του τυπου Αντρας/γυναίκα και Γυναίκα/αντρας είναι αδόκιμα και προσβλητικά.

    BTW πιστεύω ότι όλα όσα έγραψα είναι εντελώς δεδομένα, ευκόλως ευνοούμενα και περιττό να αναφερθούν και αναρωτιέμαι για τον λόγο που προσκαλείς/προκαλείς να γραφτούν.
     
  8. Seduction

    Seduction Regular Member

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    @Uther,

    Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

    1. Ολοι μας, σε αυτό το ανοιχτό φόρουμ, τοποθετούμαστε με τις προσωπικές μας απόψεις, οι οποίες είναι υποκειμενικές. Ολες τίθενται στην κρίση των αναγνωστών.
    Κανένα σχόλιο δεν είναι προβληματικό, πλην των προσωπικών επιθέσεων.

    2. Μακριά από μένα, οτιδήποτε παρουσιάζεται ως καθολικός κανόνας, υποστηρίζω την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα της κάθε περίπτωσης, ωστόσο μπορώ να αναφερθώ σε μια γενική εικόνα της κοινωνίας, βάση της εμπειρίας μου και των προσωπικών μου βιωμάτων και αυτό ακριβώς κάνω.

    Ούτε εγώ, ούτε εσύ είμαστε εκφραστές των καθολικών προτεραιοτήτων του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Την γνώμη μας εκθέτουμε. Απλά.
    Σε ότι με αφορά, φροντίζω να το κάνω επιχειρηματολογώντας και αναπτύσσοντας τον συλλογισμό μου. O καθένας μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει εν μέρει ή απόλυτα.

    ........

    Σχετικά με την παράγραφο που αναφέρθηκες, φυσικά ισχύουν περίπου τα ίδια και για το αντρικό φύλο.

    Γι' αυτόν τον λόγο η θέση μου είναι, έκαστος στον ρόλο του. Αυτό το ξεκαθάρισμα όμως, πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο και από τα δύο μέρη. Και σε λιακάδα και σε βροχή.

    Στις οικονομικές δυσκολίες που αναφέρθηκες και που σαφώς είναι υπαρκτές στην κοινωνία μας, φρονώ πως το Αρσενικό πρέπει να διατηρεί ακέραια τα γνωρίσματα του ηγέτη, του προστάτη και του κυνηγού σε κάθε περίπτωση. Το να θρέψει όλη την οικογένεια, είναι στις υποχρεώσεις του και πρέπει να τις τιμά στο ακέραιο.

    Καταλαβαίνω βέβαια, πως κάτι τέτοιο στην εποχή μας, δεν είναι εφικτό για όλους τους ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την συντροφικότητα, θα καταμεριστούν διαφορετικά κάποια πράγματα, αλλά και πάλι θεωρώ πως το Αρσενικό οφείλει να διατηρήσει την ισορροπία, παίρνοντας πάνω του τα περισσότερα.

    Αν με διάβαζες προσεκτικότερα, θα διαπίστωνες πως (α) δεν γράφω άντρας/γυναίκα, αλλά ΑΡΣΕΝΙΚΟ/Θηλυκό -για μένα έχει μεγάλη διαφορά- και (β) έχω καταστήσει σαφές πως προσωπικά ως ετεροσεξουαλικός Κ, στην έννοια "ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ" τοποθετώ το "ΑΡΣΕΝΙΚΟ" και στην έννοια "υποταγή" εγκαθιστώ το "θηλυκό".

    Οπως για σένα, δεν ξέρω αν σε ερμηνεύω λάθος - το αναφέρω ως παράδειγμα, το D/s που σε αφορά προσωπικά, είναι το ΓΥΝΑΙΚΑ/γυναίκα. Γιατί να θίξει έμενα ή όλα τα Αρσενικά του φόρουμ, το προσωπικό σου γούστο και οι ερωτικές σου επιθυμίες; (!)
    Τι συλλογιστική είναι αυτή που παρουσιάζεις;

    Eπίσης δεν καταλαβαίνω την πρόταση σου "..αλλά αν αναγκαζόμουν να είμαι όπως περιγράφεις, μόνο και μόνο για να έχω την κοινωνική αποδοχή..."

    Κανένας δεν αναγκάζει κανέναν να είναι αυτό ή το άλλο, και δεν πιστεύω πως στην εποχή μας, γίνεται ή όχι κάποιος κοινωνικά αποδεκτός από τον ερωτικό του προσδιορισμό (!). Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη μου είναι πως ο καθένας πρέπει χωρίς ντροπή και με θάρρος, να ζει και να απολαμβάνει τον ερωτισμό του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του αναχρονιστικές κοινωνικές νόρμες, στερεότυπα κλπ.

    Η εμπειρία μου στη ζωή, δεν συμφωνεί με τα ποσοστά "μισός πληθυσμός" που παρουσιάζεις, αντίθετα μου έχει δείξει πως οι περισσότερες γυναίκες στον ερωτικό τομέα είναι υ ή κρύβουν μέσα τους την υποτακτικότητα και σε πολύ μικρότερα ποσοστά είναι οι vanilla, οι κυριαρχικές κλπ. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

    Επ΄ ουδενί, δεν θα μπω σε συζήτηση για ανωτερότητα είδους, για θεωρίες της φύσης , αν είναι διαστρεβλωμένες κλπ. Κανένας δεν χρειάζεται επισημοποιημένες θεωρίες όταν γνωρίζει ποιός είναι και τι αντιπροσωπεύει.

    Επίσης:

    Aπάντησα με απόλυτη σαφήνεια στην lara[E-p], σε άλλο νήμα, πως σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω μπαρούφες του στυλ "οι υποτακτικές γυναίκες είναι κάτω από τους άντρες" (!!!), γράφοντας:

    “Οσες ετεροφυλόφιλες γυναίκες θέλουν το D/s πλαίσιο στη ζωή τους, θα είναι από κάτω στο εκάστοτε αρσενικό που είναι ο Κύριος τους ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ! “

    Για τον καθένα, το politically correct είναι διαφορετικό.

    Καμία θεωρία για τον ερωτισμό, δεν μπορεί να είναι καταστροφική στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

    Μου "προσάπτεις" πως μιλάω καθολικά και κλείνεις το post σου γράφοντας

    !!!
     
  9. isnogood

    isnogood afterall, true love is the ultimate fantasy Contributor

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    θυμαμαι μια σχεση που ειχα πριν 20 χρονια οταν ημουν 20 ......
    4 μερες σερι ειμασταν στο κρεββατι γυμνοι .....
    ειχαμε φαει μεχρι και τα παγακια απο την παγοθηκη .... αφου κανεις δεν αποχωριζοτανε το κορμι του αλλου που τοσο ποθουσε για να παει να φερει φαγητο ....

    ανταλαζω ευχαριστως καθε πνευματικο μου οικοδομημα των τελευταιων 20 ετων με εκεινο το 4ημερο .....
     
  10. Angels Guardian

    Angels Guardian Regular Member

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Συμφωνώ απόλυτα. Η γυναίκα έχει χάσει κάπου το δρόμο της προς την φύση της τη σημερινή εποχή. Έχει μπει σε έναν κυκεώνα αναζητήσεων ισορροπιών εντελώς έξω από την φύση της και το φύλλο της. Και το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι ότι η ίδια παραδέχεται ότι της είναι αρκετά δύσκολο να βρει πια έναν πραγματικό Άνδρα. Αξίζει rep αυτό το post.
     
  11. Heretic_Angel

    Heretic_Angel Regular Member

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Γιατί το παιδεύετε τόση ώρα; Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.

    Μεταξύ ανδρών και γυναικών ΔΕΝ υπάρχει ισότητα.

    Οφείλει και πρέπει να υπάρχει ισοτιμία και ισονομία, όχι μόνο στους έγγραφους αλλά και στους άγραφους νόμους που διέπουν κάθε κοινωνία. Από αυτά πηγάζουν και όλα τα υπόλοιπα.
     
  12. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Σεβασμός, Ισότητα, Σύγχρονο BDSM...

    Αυτή είναι η πρώτη διαφωνία μας. Όλοι οφείλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς. Από εκεί και πέρα οι ρόλοι καθορίζονται ανάλογα με τα θέλω, την τύχη (συχνά),τις δυνατότητες και τις ικανότητες του ζεύγους. Όχι ανάλογα με το φύλο του καθενός.

    Οι ρόλοι φαντάζομαι εννοείς οι προσυμφωνημένοι και όχι οι προδιαγεγραμμένοι από τη φύση.
    Αυτό είναι μια πολύ ωραία "αρχή" για όλους. Αν όλοι προσπαθούσαμε να πάρουμε πάνω μας τα περισσότερα αντί να προσπαθούμε να φορτώσουμε τα περισσότερα σε κάποιον άλλο όλα θα ήταν παραδεισένια στον κόσμο των σχέσεων.
    Άρα αυτή τη στιγμή λες ότι εγώ δεν έχω θηλυκότητα. Είναι άλλο πράγμα να μην έχω θελκτικότητα προς εσένα και άλλο πράγμα να λες ότι οι Κυρίαρχες γυναίκες δεν έχουν θηλυκότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που διαφοροποιείς τις λέξεις αλλά σίγουρα και στη μία (άντρα/γυναίκα) και στην άλλη περίπτωση (θηλυκό/αρσενικό) αναφέρεσαι σε ιδιότητες όλων των αρσενικών/θηλυκών του φόρουμ και άρα όταν λες ότι τα θηλυκά πρέπει να είναι υποτακτικά συνεπάγεται ότι συμπεριλαμβάνεις και τα Κυρίαρχα θηλυκά. Η υποτακτικότητα (γενικευμένα) δεν συνδέεται με το φύλο ή την αρρενωπότητα ή τη θηλυκότητα.
    To D/s που με αφορά προσωπικά είναι αυτό της Κυρίαρχης/υποτακτικού/ης. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ στα αρσενικά συνολικά λέγοντας ότι ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν το "όμορφο φύλο" (αντιγραφή έκφρασης από διάφορες κιτσαρίες που έχω ακούσει).
    Συμφωνούμε καθώς και στα παρακάτω. Η ένστασή μου είναι συγκεκριμένη. Την οποία παρέθεσα σε προηγούμενο ποστ και δεν αλλάζει αλλάζοντας το ουδέτερο "αντρας" σε "αρσενικό". Ισχύουν τα ίδια μόνο που η "προσβολή" τίθεται σε άλλο τομέα. Στην θηλυκότητα των Κ γυναικών και στην αρρενωπότητα των υποτακτικών αντρών.

    Σε κάθε περίπτωση είναι προκλητικό να γράφεις κάποιες λέξεις με κεφαλαίο,και τις αντίστοιχες με μικρό όταν οι ιδιότητες των λέξεων μας αφορούν όλους και στην εκτός D/s ζωή μας.

    Για να σου δώσω ένα πιο χονδροειδές παράδειγμα: Ίσως είναι κοπλιμέντο να πω σε μία μπουτς ότι είναι πολύ αρρενωπή, δεν έχω όμως δικαίωμα να το κάνω, αν δεν την ρωτήσω πρώτα πως νιώθει η ίδια απέναντι στη θηλυκότητά της.Το ίδιο ισχύει και για έναν cross dresser. Και για να καταλάβεις πόσο υποκειμενικά είναι αυτά θα σου διευκρινίσω ότι εμένα οι άντρες μου φαίνονται αρρενωποί όταν φοράνε γυναικεία ρούχα διότι ο εγκέφαλός μου το μεταφράζει ως μία υπέρβαση του κοινωνικού φύλου τέτοια που τους αποδίδει ακόμα περισσότερα αρρενωπά στοιχεία. Ο άντρας που κρέμεται από την ενδυμασία του για εμένα χάνει στην αρρενωπότητα του και μοιάζει -στα δικά μου μάτια - με ανδρείκελο. Μπορώ όμως τώρα να βγω να πω ότι όλοι οι άντρες είστε σαν ανδρείκελα επειδή ντύνεστε αντρικά και ότι οφείλετε εκ φύσεως να ξεπερνάτε τα κόμπλεξ σας γιατί η φύση όρισε να φοράμε προβιές σαν φούστες για να προστατεύουμε τα γεννητικά μας όργανα και όχι παντελόνια που προκαλούν και όλα αυτά τα προβλήματα στο δέρμα και στους όρχεις;

    Χρησιμοποίησες λέξεις που οι ιδιότητές τους είναι καθολικές και αφορούν τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου.