Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σεξ και Σχέσεις' που ξεκίνησε από το μέλος subversion, στις 12 Δεκεμβρίου 2010.

  1. subversion

    subversion Regular Member

    Το φύλο δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλές βιολογικές διαφοροποιήσεις.Οι περισσότερες ανθρώπινες κοινωνίες,με την αγαπημένη τους συνήθεια να δίνουν σημασία κ αξία σε ανοησίες,εδώ κ αιώνες έχουν ανάγει αυτές τις διαφοροποιήσεις σε καθεστώς και θεσμό.Το φύλο αποτελεί την πιό θεμελιώδη αφορμή για την πρώτη διάκριση που υφίσταται κάθε ανθρώπινο πλάσμα,απ'την αρχική στιγμή της ύπαρξής του-κ ακόμα νωρίτερα ...`Ομως ο διαχωρισμός κ η κατηγοριοποίηση των έμβιων όντων αυτού του κόσμου,συνήθως καταλήγει μια πρακτική με απώτερο σκοπό τον έλεγχο.`Ετσι λοιπόν,με αφορμή το φύλο,οι κοινωνίες προβάλλουν απαιτήσεις στα μέλη τους κ επιβάλλουν κώδικες συμπεριφορών,τρόπους σκέψης κ ζωής.
    Εδώ ίσως σκεφτεί κάποιος ότι στη σύγχρονη εποχή η διάκριση με βάση το φύλο κ ο διαχωρισμός τείνει να εκλείψει ή τουλάχιστον έχει αμβλυνθεί σε σχέση με παραδείγματα απ'το παρελθόν.Θα διαφωνήσω τονίζοντας ότι με την έννοια του φύλου δεν εννοώ μόνο το αρσενικό κ θηλυκό γένος αλλά κάθε τύπο σεξουαλικότητας που έχει θεσμοποιηθεί κ κατηγοριοποιηθεί με οποιαδήποτε ταμπέλα(πχ gay,lesbian,transexual κλπ).Δεν διαφωνώ ότι η απενοχοποίηση κ απελευθέρωση περιθωριοποιημένων μέχρι πρότεινως,σεξουαλικών συμπεριφορών,αποτελεί κατάκτηση.Αλλά ο συναγελισμός τους υπό τη σκέπη μιας υπεράνω έννοιας,αρχής ή θεσμού λειτουργεί αλλοτριωτικά για το άτομο κ τελικά το χειραγωγεί εντάσσοντάς το σε ένα καθοδηγούμενο κοπάδι-υποσύνολο.
    `Ομως όλο αυτό το πατρονάρισμα προσκρούει κ καταρρέει μπροστά στην ισχυρή ατομικότητα.Πίσω από κάθε ιδιότητα(κοινωνική,σεξουαλική ή οποιαδήποτε άλλη) υπάρχει το "Εγώ",το άτομο.`Οσο πιο απεγκλωβισμένο είναι από προκαθορισμένους κώδικες,κατασκευασμένους πριν από αυτό-γι'αυτό,τόσο πιό ακατανίκητο γίνεται κ καθίσταται αυτόματα ο πιό επίφοβος εχθρός κάθε συστήματος ελέγχου.Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του ατόμου είναι η ίδια η ζωή κ η φύση,αφού αυτή εξασφαλίζει(κ είναι υπεύθυνη για) τη μοναδικότητά του.
    Τίποτα κ κανένας,λοιπόν,δεν μπορεί να ορίσει τη σεξουαλικότητά μου.Αυτή την ορίζω μόνο εγώ,όπως κ όποτε θέλω ή δεν την ορίζω καθόλου,αν θέλω.Τα ίδια αφορούν κ στο μοίρασμά της...Δεν εναντιόνομαι αναγκαστικά σε όποιον είναι ευτυχισμένος με τα έτοιμα που του προσφέρονται στο πιάτο.Εννοείται όμως ότι θα είμαι πάντα ενάντια σε όποιον κ ότι επιχειρεί άμεσα ή έμμεσα να με κάνει να φάω απ'το ίδιο βρώμικο πιάτο.
     
  2. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Αυτές οι απλές βιολογικές διαφοροποιήσεις είναι που διαχωρίζουν τα πάντα στο οικοσύστημα . Δεν είναι και τόσο απλές. 1% διαφορετική κατανομή στα μόρια του dna ουσιαστικά συνεπάγεται διαφορετικό είδος ζωής.
    Αν αναφέρεσαι στα χρωμοσώματα ή τις ορμόνες και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την πεποίθηση μας για το φύλο // σεξουαλικότητα, συγκρίνοντας τα με τις κοινωνικές μας επιρροές , είναι άλλο θέμα.

    Επί της ουσίας, οποιαδήποτε ιδέα έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να αυξήσει το αίσθημα της διαφορετικότητας και να προκαλέσει εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων. Δεν είναι μόνο το φύλο και η σεξουαλικότητα. Είναι και η ράτσα, και η θρησκεία και η ποδοσφαιρική ομάδα. Γενικώς τα πάντα χρησιμοποιούνται με σκοπό την επίτευξη του : "διαίρει και βασίλευε".

    Το να προσπαθεί κάποιος να σε πείσει για τις πεποιθήσεις του είναι κάτι που μάλλον, εφόσον δεν χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα ένα τσεκούρι ή κάτι αντίστοιχο, θα έπρεπε να σε αφήνει παντελώς αδιάφορο.

    Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τη σύνδεση του νήματος με το bdsm και την δομή του διαλόγου που θα ήθελες να αναπτύξεις σε αυτό το νήμα.
     
  3. subversion

    subversion Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Το ότι 1% διαφορετικής κατανομής στα μόρια του dna συνεπάγεται διαφορετικό απ'το ανθρώπινο είδος ζωής δεν λέει κ πολλά αφού πάλι για ζωή μιλάμε που για μένα είναι το ίδιο σημαντική,τόσο στο ζωικό όσο κ στο φυτικό βασίλειο.Γενικά συμφωνώ με την τοποθέτησή σου...`Οσον αφορά στους τρόπους πειθούς απ΄το σύστημα:χρησιμοποιούνται πολύ αποτελεσματικότεροι απ'την απειλή τσεκουριού,φαινομενικά καθόλου απειλητικοί.Η αδιαφορία είναι μια εύκολη-όσο κ πρόχειρη-λύση.
    Το νήμα-αν κ νομίζω ότι καλύπτει αρκετές εκφάνσεις του bdsm αλλά κ ευρύτερες της ζωής-δεν συνδέεται απαραίτητα με το bdsm,γι'αυτό κ είναι postαρισμένο στην κατηγορία "Σεξ κ Σχέσεις".Δεν το έθεσα με σκοπό να αναπτυχθεί οπωσδήποτε κάποιος διάλογος αλλά περισσότερο για να εκφράσω κάποιες δικές μου σκέψεις κ προβληματισμούς.
     
  4. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Νομίζω ότι η έννοια της χειραγώγησης δεν υφίσταται. Ο καθένας ανταποκρίνεται στην ιδέα που τον συμφέρει ... Άρα όσο δεν υπάρχει όπλο μπορώ να θεωρώ ότι ο καθένας έχει επιλέξει με βάση τη συνείδηση του και να σεβαστώ τις αποφάσεις του

    Ενώ το να καταναλώνω χρόνο στο βίτσιο του καθενός να μου επιβληθεί είναι αποτέλεσμα σχολαστικής σκέψης?
     
  5. subversion

    subversion Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    ..Εντάξει,μπορεί η χειραγώγηση να είναι μια δική μου ψευδαίσθηση.. ..
    Το να καταναλώνω χρόνο σε προσπάθειες επιβολλής είναι μια φυσική αντίδραση.
     
  6. jorge1970

    jorge1970 Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    @ subtony

    Ότι υπάρχει χειραγώγηση, και σε πολλαπλά επίπεδα, δεν υπάρχει αμφιβολία.

    Δεν κολλάνε όμως όλα εκεί. Μετά αρχίζει η συνωμοσιολογία και συνωμοσιολαγνεία.
    Όπως λες κι εσύ, "το φύλο είναι βιολογικές διαφοροποιήσεις".
    Λίγο νομίζεις είναι αυτό? Σου καθορίζει όχι μόνο οργανολογικά (και ορμονολογικά) θέματα αλλά και συμπεριφεριολογικά.

    Μπορεί να θέλεις π.χ. να εκφράσεις τη θηλυκή πλευρά που έχεις μέσα σου, αλλά το εάν τυχόν διαπιστώνεις και αρσενικές τάσεις σε σένα, δε στο επιβάλει καμιά "ελίτ παγκόσμιων κυβερνητών" που θα αποκαλύψει οσονούπω ο Λιακόπουλος. Είναι δικό σου!
     
  7. subversion

    subversion Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Ναι,όντως..Θα ήμουν όμως ευτυχισμένος χωρίς καθόλου φύλο ..Πιστεύω,αλήθεια,ότι στο μέλλον(αν επιβιώσει το είδος) οι μακρινοί μας απόγονοι δεν θα έχουν 
     
  8. XplorR

    XplorR Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Ε, δε θα το 'λεγα και λίγο αυτό...

    Ναι, όμως έτσι υπάρχει απεριόριστη μοναξιά... οι κώδικες μπορεί να μας δεσμεύουν και περιορίζουν, αλλά μάς βοηθούν να επικοινωνήσουμε...
     
  9. jorge1970

    jorge1970 Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Το αν θα ήσουν ευτυχισμένος χωρίς καθόλου φύλα, μπορεί να συμφωνήσω.
    Το εάν όμως είναι να επιβιώσουμε σαν είδος (που κι εγώ δεν το βλέπω για πολύ μακρυά...) θα σημαίνει και διαιώνιση των δύο φύλων.
    Συγνώμη αν σου χαλάω το όνειρο, αλλά δε γίνεται αλλιώς φίλε μου .. 
     
  10. subversion

    subversion Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    ..Τι να πω...Θα δείξει..

    ---------- Post added at 20:55 ---------- Previous post was at 20:44 ----------

    @ XplorR
    O.k..Λίγο δεν είναι αλλά όχι κ κρίσιμης σημασίας(γιατί ως τέτοιο έχει καθιερωθεί).
    ...Η μοναξιά ίσως να είναι ένα τίμημα γι'αυτό.
     
  11. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Με αυτό εννοείς ότι το είδους που δεν θα χρειάζεται 2 φύλα για την επιβίωση του μπορεί να είναι εξέλιξη του ανθρώπινου αλλά δεν θα ονομάζεται άνθρωπος? ή μήπως ότι δεν γίνεται στη φύση να υπάρξει μορφή ζωής (είδους) που δεν έχει τη συγκεκριμένη δομή (χχ - χψ)?

    ΑΝ εννοείς το πρώτο συμφωνώ/ Αν εννοείς το δεύτερο η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη και αρκετά μπερδεμένη.
     
  12. jorge1970

    jorge1970 Regular Member

    Απάντηση: Σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός κ διάκριση των φύλων

    Εννοώ κυρίως το 2ο (το 1ο εξυπακούεται), όχι επειδή δε γίνεται ΑΛΛΙΩΣ στη φύση (αφού γίνεται, ούτε διχασμένη ούτε μπερδεμένη είναι η επιστημονική κοινότητα σ' αυτό) αλλά γιατί δε γίνεται αλλοιώς στο συγκεκριμένο είδος (Homo sapiens) καθώς και στη συντρηπτική πλειοψηφία των πολυκύτταρων οργανισμών, σαφώς περιλαμβανομένων των θηλαστικών.
    Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν όπως π.χ. στη σαύρα Aspidoscelis tesselata όπου συναντάμε μόνο θηλυκά άτομα. Η "λεσβιακή" σεξουαλική επαφή χωρίς συνουσία προκαλεί ενεργοποίηση του ωαρίου χωρίς την παρουσία σπερματοζωαρίου.
    Στους μονοκύτταρους πια οργανισμούς η αφυλετική αναπαραγωγή είναι ο κανόνας (η αμοιβάδα που χωρίζεται στα δύο, στα τέσσερα, κλπ). Και πάλι όμως υπάρχουν φαινόμενα ανταλλαγής γενετικού υλικού (που είναι και το νόημα της ύπαρξης των δύο φύλων, οι απόγονοι δηλ. να μην είναι "copy-paste" αλλά να υπάρχει γενετική ποικιλότητα, υλικό για την εξέλιξη).
    Μην ξεχνάμε και τους φυτικούς οργανισμούς στους οποίους είναι ευρέως διαδεδομένα τα ερμαφρόδιτα είδη.

    Η ύπαρξη όμως των δύο φύλων έχει βαθειές εξελικτικές ρίζες και ιστορία του ενός περίπου δισεκατομμυρίου ετών. Αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν ούτε εύκολα, ούτε σύντομα, εάν αυτό είναι να συμβεί ποτέ. Εάν όμως αυτό συμβεί στο ανθρώπινο είδος, τότε θα συνοδεύεται και από σειρά άλλων αλλαγών και δε θα είναι πια το "δικό μας" ανθρώπινο είδος ..