Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Body modification and/in BDSM

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος margarita_nikolayevna, στις 11 Μαϊου 2015.

 1. margarita_nikolayevna

  margarita_nikolayevna owned Contributor

  Ελπίζω να μην ανοίγω ένα θέμα που έχει ήδη ανοίξει στο παρελθόν (έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι).

  Ως body modification ορίζω μια μεγάλη γκάμα επεμβάσεων στο σώμα μας: από δίαιτα και αλλαγή κόμμωσης, μέχρι piercing, branding κ.ά.

  Εμπειρίες (κατά προτίμηση), γνώμες, συμβουλές... όλα καλοδεχούμενα.

  Ευχαριστώ  
   
 2. Για δυό λόγους θα μπορούσε κάποιος να παρέμβει στην αισθητική του σώματός του
  1) Υγεία
  2) Εκφραση

  Φαντάζομαι θα αναφέρεσαι στο δεύτερο. Προσωπικά γυμνάζομαι και φροντίζω τη διατροφή μου. Εχω αλλάξει αρκετές φορές στυλ επεμβαίνοντας σε μαλλιά, γένια, μουστάκι. Δεν θα έκανα καμμιά επέμβαση στο σώμα μου που δε θα ήταν αναστρέψιμη. Κι επειδή λατρεύω τη φυσική ομορφιά και την καθαρότητα του δέρματος δε θα έκανα ποτέ τατουάζ ή οτιδήποτε προκαλεί ενόχληση και πόνο.
   
 3. margarita_nikolayevna

  margarita_nikolayevna owned Contributor

  @peleas
  Ευχαριστώ για την απάντηση σας.  
  Αναφέρομαι σε όλα, για αυτό δεν έγραψα περισσότερα, για να γράψει καθένας ό,τι τον εκφράζει.

  Θα μπορούσα να συμπεριλάβω όμως και λόγους υγείας. Π.χ. ένας Κυρίαρχος (ή Κυρίαρχη) που θα έβαζε τον υποτακτικό του να χάσει βάρος ή να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διατροφή γιατί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο αμελεί.

  Αλλά ναι και το δεύτερο περί έκφρασης είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον.

  Χωρίζω το modification σε δυο κατηγορίες:
  α. Αυτή που παίρνουμε την πρωτοβουλία εμείς να κάνουμε τις αλλαγές.
  β. Αυτή που μας προτείνει/ επιβάλλει ο άλλος να τις κάνουμε.

  Και τα δυο έχουν σημασία και ας φαντάζει το δεύτερο πιο γοητευτικό νομίζω.  
   
 4. íɑʍ_Monkeץ

  íɑʍ_Monkeץ Contributor

  Beauty in fleshworks: Pleasure, pain & spirituality

  Extreme
  Body Modification

  Μια μόδα, αν και αμφιλεγόμενη ειναι το ακραίο body modification, όπως ο εθελοντικός ακρωτηριασμός, το scarification και το human branding, τα οποία γίνονται όλο και πιο κοινοί τρόποι έκφρασης. Η πιο συνηθισμένη εξήγηση που δίνεται για αυτές τις συμπεριφορές ειναι η αισθητική, το σώμα ειναι άλλο ένα μέσο έκφρασης της τέχνης. Επίσης μέσω αυτών των πρακτικών παρατηρείται μια αίσθηση πνευματικής σύνδεσης. Πολλοί, νιώθουν πως έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους και με τον κόσμο κατά την διάρκεια της τροποποίησης και μετά. Άλλωστε πολλοί μυστικιστές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η πνευματικότητα ευδαιμονία ειναι η μια από της μεγαλύτερες απολαύσεις στην ζωή, και οι επιστήμονες αναφέρουν οτι η απόλαυση και ο πόνος αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

   

   

   

   
  Τα κίνητρα της τροποποίησης σώματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι λόγοι για τους οποίους θα επιλέξει κανείς να προχωρήσει στην διαδικασία τροποποίησης του σώματος του μπορεί να είναι προσωπικοί, να σχετίζονται με κάποια πολιτιστική ή θρησκευτική παράδοση, να αποτελούν τρόπο αντίδρασης ή να είναι απλώς αισθητικοί.

  Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες κίνητρων του body modification είναι οι παρακάτω:

  Ατομικότητα

  Οι άνθρωποι αναζητούν συχνά τρόπους έκφρασης, οι οποίοι θα τονίσουν την ατομικότητα τους και θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο έλεγχος της εξωτερικής εμφάνισης συμβάλει στην δημιουργία ταυτότητας και για τον λόγο αυτό, η έκφραση της ατομικότητας αποτελεί ένα από τα βασικότερα κίνητρα ενός ατόμου που επιλεγεί να τροποποίησει μόνιμα το σώμα του.


  Πολιτιστικές παραδόσεις & Πνευματικότητα

  Το body modification ειναι συνδυασμένο με συγκεκριμένες πολιτιστικές παραδόσεις καθώς και με την πνευματικότητα που τις συνοδεύει. Κατά συνέπεια, τόσο η πνευματικότητα όσο και οι πολιτιστικές επιρροές αποτελούν συχνά σημαντικό κίνητρο ενός ατόμου που επιλέγει να τροποποιήσει το σώμα του. Τα μέλη ενός κινήματος σχετικού με το “body modification, οι body modifiers, τους οποίους συχνά αποκαλούν και “νέους πρωτόγονους”, επιλεγούν να χρησιμοποιούν τις διαδικασίες τροποποίησης του σώματος ώστε να τονίσουν και να κάνουν γνωστή την ιστορική τους σημασία.

  Αντίσταση

  Ένα τατουάζ ή ενα piercing αποτελούν συχνά ενα δείγμα αντίστασης, ιδιαίτερα για τα έφηβα άτομα, ενάντια στους γονείς ή στην ίδια την κοινωνία. Οι πρακτικές του body modification συχνά ειναι προκλητικές όχι λόγο της ίδιας τους της εμφάνισης άλλα επειδή ειναι ταυτισμένες με υποκουλτούρες και άτομα του “περιθωρίου”, συχνά με παραβατικές τάσεις. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ειδικά οι έφηβοι επιλεγούν να διαμαρτυρηθούν στους γονείς τους, τροποποιώντας τα σώματα τους.

  Τέχνη, μόδα & ομορφιά

  Η μόδα και η τέχνη αποτελούν επίσης σημαντικά κίνητρα για την απόκτηση μιας μόνιμης σωματικής τροποποίησης. Συχνά το body piercing αποτελεί κόσμημα και επηρεάζεται από την μοδα, ενώ το τατουάζ θεωρείται από ένα μεγάλο μέρος των θαυμαστών του, “εργο τέχνης”. Οι περισσότεροι αναλυτές που έχουν απασχοληθεί με το θέμα υποστηρίζουν οτι ο καλλωπισμός ειναι το βασικότερο κίνητρο του ατόμου, ο οποίος συνδυάζεται με την ομορφιά, την τέχνη και την μόδα.


  Προσωπικές αφηγήσεις

  Η έκφραση προσωπικών εμπειριών και αξιών, η προσωπική κάθαρση και οι ιεροτελεστίες μετάβασης αποτελούν επίσης σημαντικά κίνητρα ενός ατόμου που τροποποιεί εθελοντικά το σώμα του. Έρευνες δείχνουν οτι ένα ποσοστό κακοποιημένων γυναικών, συχνά προσπαθεί να “κατανοήσει” το τραυματισμένο μέρος του σώματος του μεσώ εθελοντικών μονίμων και επώδυνων διαδικασιών τροποποίησης σώματος. Συχνά το τατουάζ και το body piercing αντιμετωπίζονται από τους κατόχους τους ως μέσα “αυτό-ίασης”.

  Σωματική Αντοχή

  Συχνά τα άτομα προχωρούν στις διαδικασίες του Body modification, προκείμενου να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια, όσον άφορα την αντοχή του πόνου. Ένα άτομο που επιλεγεί να τροποποιήσει το σώμα του, πρέπει να ειναι εφοδιασμένο με θάρρος και σκληρότητα, ενώ συχνά συναντώνται και αυτό-επιθετικές τάσεις. Ο πόνος έχει μεγάλη αξία κατά τις διαδικασίες τροποποίησης του σώματος, ενώ σχετίζεται με την απελευθέρωση των ενδορφινών στο σώμα. Οι ενδορφινες ειναι υπεύθυνες για την δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων και πιθανόν να ειναι υπεύθυνες για τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αναζητούν έντονα τον πόνο.
  Δεσμεύσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων

  Τα άτομα που νιώθουν την ανάγκη να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, καθώς και τα μέλη υποκουλτουρων, συχνά προχωρούν προς τις πρακτικές τροποποίησης του σώματος. Ένα μόνιμο σημάδι στο σώμα μπορεί να αποτελεί για κάποια άτομα ένδειξη αγάπης, αφοσίωσης και φιλίας.

  Εθισμός

  Το body piercing και το τατουάζ έχουν εθιστικό χαρακτήρα, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό του ατόμου και στα θετικά συναισθήματα που αυτές δημιουργούν, σε συνδυασμό με την αναισθητοποίηση. Σύμφωνα με τον Vail (1999), τα άτομα που “συλλέγουν” τατουάζ στα σώματα τους προσπαθούν να διατηρήσουν εμπειρίες, αξίες, μνήμες καθώς και την πνευματικότητα τους, κάτι που δίνει στον εθισμό αυτό, ψυχολογικές διαστάσεις.

  Body modificaton & Σεξουαλικότητα

  Το body piercing στις θηλές και στα γεννητικάόργανα, συχνάχρησιμοποιείται για διακοσμητικούςλόγουςαλλά και με σκοπό την άμεσησεξουαλικήδιέγερση. Οι άνθρωποι με εκκεντρικόχαρακτήραεπιλεγούναυτή την πρακτικήπροκείμενου να τονίσουν την σεξουαλικότητα τους.

  Body modification χωρίς συγκεκριμένολόγο

  Τέλος, το body modificaton στις σύγχρονεςκοινωνίες, δεν ειναι πάντασυμβολικό και αιτιολογημένοκαθώς, υπάρχουνάτομα που προχωρούν σε πρακτικέςτροποποίησηςσώματοςχωρίς να έχουνκανέναουσιαστικόκίνητρο. Τα άτομααυτάσυχνά ειναι επιρρεπή σε παρορμητικέςαποφάσεις καιενδέχεται να επιλέξουν να διακοσμήσουνμόνιμα το σώμα τους χωρίς να έχουνπροσωπικούςλόγους και άξιες που να συνοδεύουναυτή την πραξη. Επίσης, σε ακραίες μάλλονπεριπτώσεις,άτομαεπιλεγούν να τροποποιήσουν το σώμα τους υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.


   

   

  Το body modification χρησιμοποιήθηκε από τις εκάστοτε κουλτούρες για να εκφράσει θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, η παράδοση του tattooονομάζεται Irezumi και εξασκούνται κυρίως από την Yakza (Ιαπωνική μαφία). Το Irezumi εχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή κουλτούρα. Προκειται για τατουάζ που καλύπτουν ολο το σώμα και αναπαριστούν ζώα, φυτά και κείμενα με σκοπό να αποκτήσει το άτομο τα χαρακτηριστικά τα οποία απεικονίζονται πάνω του.
  Στην σημερινή εποχή το body modification θεωρείται ένας πιο ακραίος τρόπος έκφρασης της πνευματικότητας, παραμένει όμως εξίσου δημοφιλής, κυρίως στις νεότερες γενιές. Μια μορφή body modification που έχει συνδεθεί με την πνευματικότητα ειναι το εναιώρημα (suspension). Πρόκειταιγια την διαδικασία κατά την οποία το σώμα τρυπιέται από γάντζους, οι οποίοι κρέμονται από σχοινένια και έτσι αιωρείται το σώμα. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το εναιώρημα αναφέρουν ότι νιώθουν ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας, και ότι πρόκειται για μια σημαντική πληθυσμιακή εμπειρία.


   

   

  Ιστορικά στοιχεία

  Είναι γνωστό οτι η πρακτική της τροποποίησης σώματος υφίσταται περίπου απο το 3000 π.Χ . Αποτελούσε σημαντικό στοιχείο σε πολλές κουλτούρες καθ'ολη την διάρκεια της ιστορίας. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη μορφή body modification ειναι το tattoo υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη ποικιλία όπως: piercing, εμφυτεύματα, εθελούσιος ακρωτηριασμός με λίγα λόγια “ο,τι μπορεί να έχει σκεφτεί κάποιος το έχει κάνει κάποιος άλλος, στο σώμα του.” Το body modification περιτριγυρίζεται απο μια ισχυρή κουλτούρα που διατρέχει κάθε φυλή και εθνικότητα, χωρίς όμως να αγνοεί τις φυλετικές διάφορες άλλα να τις ενσωματώνει. Ακόμα και όταν το body modification έγινε taboo στις δυτικές κοινωνίες, συνέχισε να υφίσταται, κυρίως, στους άνδρες, με την μορφή της περιτομής. Γιατί λοιπόν, ενώ το body modification έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στις περισσότερες κουλτούρες, θεωρήθηκε από κάποια περίοδο και έπειτα taboo στις δυτικές κυρίως κοινωνίας; Ο σημαντικότερος παράγοντας σ'αυτην την αλλαγή θεωρείται η διάδοση του Χριστιανισμού, καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλωνόταν στην δύση οτιδήποτε σχετίζονταν με παλιές παραδόσεις και θρησκείες, είτε υιοθετήθηκε από την Χριστιανική κουλτούρα είτε θεωρήθηκε κακό και αιρετικό.Ο λόγος που το body modification δεν ενσωματώθηκε στον χριστιανισμό άλλα κρίθηκε ως λάθος και κακό είναι ίσως ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, και η φύση των ανθρώπων που τείνουν να κατακρίνουν και να φοβούνται οτιδήποτε άγνωστο που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν.

  ( http://beautyinfleshworks.blogspot....d-max=2014-01-01T00:00:00-08:00&max-results=8 )
   
 5. AliceInChains08

  AliceInChains08 100yrs of Solitude

  Πριν πολλά χρόνια, ο πρώτος μου έρωτας εμμέσως πλην σαφώς μου είπε ότι δεν του αρέσουν οι ξανθιές. Εγώ, φυσική ξανθιά, όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω του νεαρού της ηλικίας, τα μαλλιά μου τα έκανα πιο μαύρα από το μαύρο την αμέσως επόμενη μέρα, ελπίζοντας να του αρέσω περισσότερο. Δεν ήταν επιβολή, ούτε την εξέλαβα έτσι, αντιθέτως μάλιστα, που μέχρι και σήμερα διατηρώ τα μαύρα μου μαλλιά, εκτιμώ πως ήταν από τους καλύτερους "έμμεσους εκβιασμούς" που μου έχουν κάνει.

  Πιστεύω ότι πρέπει πάνω από όλα να την επιθυμείς και εσύ την αλλαγή (όταν αφορά την εμφάνιση) για να μπορείς να την ενσωματώσεις και να την κάνεις κτήμα σου, ώστε να την υποστηρίξεις. Φαντάζομαι ότι αν ο σύντροφός μου σήμερα μου έλεγε να ξυρίσω τα μισά μαλλιά και τα άλλα μισά να τα βάψω κόκκινα επειδή του αρέσουν περισσότερο, η απάντησή μου θα ήταν αρνητική χωρίς δεύτερη σκέψη, πόσο μάλλον για άλλες ακραίες αλλαγές που θα μπορούσε να μου προτείνει ή ακόμα και επιβάλλει, όπως οι παραπάνω.

  Όσον αφορά τις άλλες αλλαγές/βελτιώσεις, σε συνήθειες ή στο χαρακτήρα, νομίζω ότι εκεί, ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να προϋπάρχει η ανάγκη και η βούληση του ίδιου του ατόμου για αλλαγή και βελτίωση, ώστε η όποια πρόταση/επιβολή, να αποτελέσει έναυσμα και κίνητρο και όχι εντολή προς εκτέλεση προς ένα άβουλο ον.
   
 6. margarita_nikolayevna

  margarita_nikolayevna owned Contributor

  @Madeleine Rk πολύ ενδιαφέρον το κείμενο που βάλατε. Εκτενές και κοντά στην ουσία των ερωτημάτων μου.
  Θα θέλατε να πείτε και μια προσωπική σας εμπειρία όμως αν δεν σας φαίνεται αδιάκριτη η προτροπή μου; Αν έχετε κάτι ποτέ, αν θα θέλατε;
  Θα είχε ενδιαφέρον γιατί φαίνεστε πολύ άνετος άνθρωπος απαλλαγμένος από πολλά - πολλά πρέπει  
   
 7. íɑʍ_Monkeץ

  íɑʍ_Monkeץ Contributor

  @margarita_nikolayevna

  Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

  Εχω μερικές εμπειρίες και μάλιστα πολύ πρόσφατα. Για να τον ευχαριστήσω, έχω αλλάξει τρόπο ντυσίματος, στυλ κουρέματος και χρώμα, plus κάνω και διατροφή. Από κοκκινομάλλα έκανα πράξη την επιθυμία του και πλέον σε λίγο καιρό θα είμαι και πάλι ξανθιά, ενώ παράλληλα κουρεύομαι και χτενίζομαι με τον τρόπο που του αρέσει. Πιο παλιά δεν άλλαζα εύκολα, αλλά πλέον θέλω και εγώ η ίδια να τον έχω ευχαριστημένο και χαρούμενο.
   
  Last edited by a moderator: 11 Μαϊου 2015
 8. Ως κυρίαρχος θα έβρισκα συναρπαστικό να επιβάλλω στην υποτακτική μου μιά διαδικασία για τη βελτίωση της υγείας της. Θεωρώ όμως απαράδεκτο να της επιβάλλω οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα μόνο για την ικανοποίηση της ματαιόδοξης αίσθησης παντοδυναμίας μου. Θα ζητούσα τη συναίνεσή της.
   
 9. elfcat

  elfcat . Contributor

  Η δική μου συνεισφορά εμπειρίας σε αυτό το νήμα θα είναι από τις πιο φτωχές και ανιαρές.
  Ξεκαθαρίζω όμως ότι θαυμάζω την σωματική ομορφιά όσο και κάθε τι άλλο όμορφο και όταν το modification ενός σώματος διαπνέεται από υψηλή αισθητική, τότε είναι άξιο του θαυμασμού μου.
  Η εμπειρία,όπως προείπα είναι φτωχότατη,πέραν του γεγονότος ότι ήμουν επί χρόνια αθλήτρια και ασχολιόμουν και με τον χορό, με όσες επιδράσεις έχει αυτό πάνω στο σώμα. Σήμερα πλέον μόνο περπατάω και κολυμπώ τακτικά. Δεν έχω κάνει Piercing,tatoo, μόνο λόγω της αίσθησης μονιμότητας που αναδίδουν. Δίαιτα χρειάστηκε να κάνω μια φορά, όταν πήρα απότομα δέκα κιλά λόγω διακοπής του καπνίσματος,αν και δεν θα το έλεγα δίαιτα ακριβώς,απλώς περιόρισα το φαγητό για ένα διάστημα, ο μεταβολιμσός μου έκανε τα υπόλοιπα, Και το μόνο που κάνω από τις αρχές των πρώτων -αντα μου είναι να βάφω τα μαλλιά μου λόγω πρόωρων γκρίζων.
  Τώρα προς τα τέλη των δεύτερων -άντα και στα πλαίσια του βδσμ, μου έχει προταθεί πρώτον να πάρω πέντε κιλά ως ολιγοβαρής άνθρωπος, για λόγους καλής φυσικής κατάστασης και αποφυγής αδυναμίας και όταν θα είμαι έτοιμη προς τούτο, να πάψω να βάφω τα μαλλιά μου.
   
 10. seduced mind

  seduced mind Guest

  Λοιπόν εγώ όταν γύρισα στην Ελλάδα ασχολήθηκα με την εργασία μου και εγκατέλειψα τον εαυτό μου τελείως. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Ένα πρωί αποφάσισα με διατροφή να χάσω το λίπος που είχα αποκτήσει η οποία όμως μου στερούσε από τον εαυτό μου το 60% των θερμίδων που είχαν οριστεί ως θερμίδες συντήρησης. Δηλαδή τρεφόμουν με 800 θερμίδες την ημέρα. Ο οργανισμός δεν άργησε να με τιμωρήσει για αυτό που του επέβαλα και χτύπησα σχετικά γρήγορα πλατώ-δεν αντιδρούσε στη διατροφή- χωρίς να έχω επιτύχει το στόχο μου. Ε κάπου εκεί ξεκίνησα τη χρήση δύο σκευασμάτων που τα γνωρίζω άριστα αφού ζύγισα τα υπέρ και τα κατά. Γνώριζα τις παρενέργειες αλλά είναι διαφορετικό το να γνωρίζεις σε θεωρητικό επίπεδο τις παρενέργειες από το να τις νιώσεις ως οργανισμός. Το πέτυχα αυτό που αναζητούσα, αλλά πλέον μετά βεβαιότητας λέω πως δεν θα έβαζα τον εαυτό μου να το ζήσει για κανένα λόγο και για καμία γυναίκα. Και δεν χρησιμοποιούσα ανδρογόνα-αναβολικά στεροειδή.
   
 11. Εάν δε σου προτεινόταν, αλλά σου επιβαλλόταν, πώς θα αντιδρούσες?
   
 12. D. Alessandro

  D. Alessandro morior invictus

  Πιστεύω εγώ προσωπικά πως όλα έχουν να κάνουν με την αυταπάτη που μας κυριεύει όταν θα ερωτευθούμε κάποιον και νομίζουμε πως μπορούμε να τον κατακτήσουμε τόσο πολύ που θα τον κάνουμε ένα με την εικόνα που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας (ιδανικό-ουτοπία). Όταν κοίταξα για πρώτη φορά την σύντροφό μου, ερωτεύτηκα και αγάπησα την εικόνα της. Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα σε αυτήν. Προφανώς μέχρι τότε θα είχα κάποια εικόνα γενικότερη στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω σε καμία περίπτωση
  να αφομοιωθεί με την εικόνα αυτή. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρόδιδε την καταγωγή της, θα γινόταν μια γυναίκα άλλη, πολύμορφη. Γενικότερα όμως έχουμε την πεποίθηση ότι ζούμε και πράττουμε ελεύθεροι. Μεγάλη αυταπάτη. Επιλέγουμε υπογείως, ασυναίσθητα αυτά που επιθυμεί ο σύντροφός μας .