Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Εξαρτώμενη διαταραχή προσωπικότητας

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κοινωνία' που ξεκίνησε από το μέλος MrEntropy, στις 31 Αυγούστου 2016.

  1. gaby

    gaby Guest

    Να τα φέρω τα πορτοκάλια, μόλις γίνει το BDSM ΚΑΠΗ  

    Επειδή δεν είμαστε βρεφονηπιακό φόρουμ, αλλά βουδουσουμου, και πού να αρχίσουμε να λέμε για το "πολύμορφα διεστραμμένο", για το "tabula rasa" και για άλλα διάφορα, ευχαρίστως να συζητήσουμε το θέμα της ελευθερίας του ανθρώπου αν το επιθυμείς, σε άλλο νήμα. Όσον αφορά το θέμα της διαταραγμένης λόγω εξάρτησης προσωπικότητας και της φαρμακευτικής αγωγής Κ υπό συνθήκες άτυπης απείθειας Αυτού, συγνώμη πραγματικά μπερδεύτηκα   σε αυτό δεν έχω να πω τίποτα, μόνο ίσως να επισπευστεί το θέμα του BDSM ΚΑΠΗ, να έρθουν και τα πορτοκάλια γιατί πορτοκάλια είχα υποσχεθεί (όχι λεμόνια;!), κουνουπίδι είχα εξηγηθεί τελικά   και μετά από πολλούς μήνες μάλιστα!
     
  2. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Δεν βλέπω να έχω αναφερθεί πουθενά στο άρθρο και δεν έκανα τον κόπο να μπω να διαβάσω.
    Αλλά δέχομαι πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σχέση με βδσμ.
    Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το σύνδρομο εγκατάλειψης και σ αυτό αναφερόμουν. Συγνώμη αν μπέρδεψε αυτό κάποιους.  

    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με την δική σου βεβαιότητα, για το τι ισχύει για όλους και τι όχι.
    Δέχομαι όμως πως για να το εκφράζεις εσύ έτσι, σημαίνει πως ισχύει για σένα και συνεπώς για αρκετούς άλλους, μια και κανείς δεν είναι μοναδικός.

    Είπα την άποψη μου, χωρίς να την τεκμηριώσω, γιατί ειλικρινά οι αντιδράσεις που είδα με εξέπληξαν. Ξεχνώ πως πιθανόν άλλοι να μην είχαν την δική μου ανάγκη να δουλέψουν και να εμβαθύνουν στο συγκεκριμένο σύνδρομο, μέχρι και να ξαναξεκινήσουν σπουδές για να μαζέψουν εργαλεία και γνώσεις, σε μια προσπάθεια να το διαχειριστούν, μια και δεν πάσχουν όλοι απ αυτό, όπως έπασχα εγώ.

    Προσωπικά είμαι βέβαιη πως είμαστε αυτοί που είμαστε ως σύνολο όχι μόνο των συνειδητών αλλά και των ασυνείδητων μας "επιλογών". Είτε το κατανοούμε είτε όχι, είτε το αποδεχόμαστε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι.

    Αν δεν έπασχα στο παρελθόν από σύνδρομο εγκατάλειψης, δεν θα είχα κανέναν λόγο να ψάξω για εξαρτητικές σχέσεις. Κι αν δεν είχα το εξαρτητικό σύνδρομο, το πιθανότερο να την έκανα αν όχι με τα πρώτα, με τα 100α ζόρια. Οπότε βλέπω πως κατάφερε μία αδυναμία μου να μου προσφέρει και κάποια θετικά πράματα και με "ανάγκασε" να μείνω και να δουλέψω τα ζόρια.  
    Το γιατί έμεινα και τι συμβαίνει με τις ρητές και λοιπές υποσχέσεις κι η κάλυψη των επιθυμιών μου δεν ήταν ποτέ για μένα η πεμπτουσία του Ms όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι. Η πεμπτουσία του για μένα βρίσκεται στην ανακάλυψη και κάλυψη των βαθύτερων μου αναγκών, οι οποίες επί μέρους είναι αυτές που είναι, ακριβώς επειδή έχω συγκεκριμένα βιώματα που μου άφησαν συγκεκριμένα κατάλοιπα, τα οποία με κάλυψη των επιθυμιών μου, δεν θα άλλαζαν ποτέ.

    Δεν νιώθω καμία ντροπή και καμία ενοχικότητα και δεν νιώθω πως είμαι χειρότερος άνθρωπος συνολικά, επειδή είχα βιώματα τα οποία σε συνδυασμό με την έμφυτη ψυχοσύνθεσή μου, οδήγησαν να έχω εξαρτητική προσωπικότητα και είναι κάτι το οποίο με επίγνωση διαχειρίζομαι. Και στο βαθμό που Έκρινε πως έπρεπε να ξεπεραστεί, ξεπεράστηκε. Από κει και πέρα συνεχίζω το μονοπάτι προς την αυτοπραγμάτωση, αποδεχόμενη πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ, βρίσκοντας το κουράγιο ν αλλάξω αυτά που μπορούν ν αλλάξουν και ελπίζοντας πως θα έχω αρκετή σοφία να διαχωρίσω τι ανήκει σε ποια κατηγορία.
     
    Last edited: 3 Σεπτεμβρίου 2016
  3. gaby

    gaby Guest

    Η ιστορία με την οποία ξεκινούσε το άρθρο ήταν χρήσιμη για να καταλάβω την κλίμακα μέτρησης του φαινομένου της εξάρτησης.

    Το άρθρο, πιθανότατα εν αγνοία του, κάνει πλάγιες αναφορές σε βασικές παραδοχές για την υποταγή στο BDSM, με τρόπο που εμένα με προκαλεί. Δηλαδή, για να πω ότι "δεν έχει σχέση με BDSM" πρέπει κάπως να μπορώ να το αποδείξω. Λέει, πχ

    Για μένα, το να βάζω τα θέλω του Κ πάνω από τα δικά μου δεν είναι χαρακτηριστικό εξαρτητικής προσωπικότητας, ιδίως όταν δεν πηγαίνω να το διαπραγματευτώ αυτό, καθότι δεν πιστεύω στο "δώρο της υποταγής". Είναι χαρακτηριστικό, πολύ χαρακτηριστικό, της έκφρασης υποταγής. Η υποταγή δεν έχει να κάνει με την εξάρτηση. Όχι περισσότερο από την Κυριαρχία.

    Ο σκλάβος, που πλέον βάζει τις ανάγκες του Αφέντη του πάνω από τις δικές του, δεν αποφασίζει για τον ίδιο και δεν αποπειράται να επιβάλει την θέλησή του, τα κάνει όλα αυτά
    είτε επειδή έτσι γίνεται ο ίδιος ευτυχισμένος
    είτε επειδή σε αυτό συναίνεσε και σε αυτό βασίζεται η σχέση του όλη, η οποία είναι τόσο σημαντική γι αυτόν όσο είναι για κάθε άνθρωπο σημαντική η βασική προσωπική σχέση της ζωής του.
    Που είναι τελείως άλλο από το να μην μπορεί να είναι ανεξάρτητος.
    Για τον λόγο ότι μόνον τελείως ανεξάρτητα μπορεί να αποφασίσει κάποιος να ζει, εφεξής ως σκλάβος, μόνον μόνος του και όχι υποβοηθούμενα και με πλήρη ευθύνη. Κατά συνέπεια, το πρόσωπο με εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας, που αυτό, όπως λέει το άρθρο, συμβαίνει από τα τελευταία εφηβικά χρόνια, δεν μπορεί καν να μπει στη διαδικασία να γίνει σκλάβος.

    Είναι ένα από τα οκτώ που αναφέρει το άρθρο για χαρακτηριστικά εξαρτημένου και σύμφωνα με το άρθρο πρέπει να ισχύουν πέντε για να θεωρηθεί κάποιος εξαρτημένος  

    Με ένα στα πέντε επί συνόλου οκτώ δεν βγαίνεις εξαρτητική προσωπικότητα. Ασφαλώς έχεις κάνει τη διαδρομή σου, ασφαλώς σέβομαι την πορεία σου και τις υπερβάσεις σου. Σε ξέρω όμως τόσα χρόνια, έχω ζήσει με εξαρτημένους ανθρώπους και ξέρω πως είναι και για τον λόγο αυτό βάλε μια υποσημείωση κάπου πλάγια στο ημερολόγιο της ζωής σου που να λέει "η gaby πάντως ισχυρίζεται ότι δεν είμαι εξαρτητική προσωπικότητα"  

    Το "ισχύει για όλους" που έγραψα, πήγαινε στο καρτελάκι των tiger lillies, το "we are all addicted to something that takes the pain away". Αυτό ήταν κάτι διαφορετικό από το υπό συζήτηση θέμα γιατί μιλάει για εξαρτήσεις και όχι για εξαρτητικές προσωπικότητες. Εξαρτήσεις μπορεί να έχουν υ και Κ και ο οποιοσδήποτε και το βλέπουμε επίσης να συμβαίνει στο χώρο, για μένα χτύπησε νεύρο όταν το βρήκα και το κράτησα. Ναι, μπορώ να δεχτώ ότι ούτε οι tiger lillies ούτε εγώ μιλάμε εξ ονόματος της ανθρωπότητας, μια ιδέα έριξα μόνο και το "ισχύει για όλους" ήταν βιαστική διατύπωση του "για όλα τα στάτα"  

    Εγώ δεν είμαι εξαρτητική, έχω όμως ζήσει χρόνια της ενήλικης ζωής μου με εξαρτητικούς ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο. Ένας ερωτικά ώριμος άνθρωπος πρώτα, πιστεύω, νοιάζεται για την ποιότητα της επικοινωνίας με τον άλλο άνθρωπο, ανεξαρτήτως status κλπ. Τουλάχιστον μερικοί εξαρτητικοί μπορεί να είναι χειριστικοί και εγωκεντρικοί. Αν η εξαρτητική τους διαταραχή είναι η μόνη που έχουν, γιατί μπορεί να συνοδεύεται από ναρκισιστική διαταραχή, δηλαδή δράματα, θυματοποιήσεις, μη ανοχή στην κριτική στη βάση του φόβου εγκατάλειψης και πολλά άλλα. Δεν είναι εύκολο να στεριώσουν σχέση και παραμορφώνουν τα πάντα γύρω τους. Αυτός είναι ο λόγος που έχω θέμα με την εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας και όχι η θεωρία Κυριαρχίας - υποταγής. Παρόλα αυτά, τώρα που, όλως τυχαίως χα χα, το θυμήθηκα, για μένα παραμένει αξεπέραστο το άρθρο της yalda tovah για την troubled submissive, όσον αφορά διαταραχές που μπορεί να ταλανίζουν ένα υποτακτικό πρόσωπο και πώς αυτές είναι δυνατό να μετριαστούν, να γίνουν υποφερτές ή και να θεραπευτούν χωρίς να πειράξουν την υποτακτικότητα.
     
  4. Mind'n'Flesh

    Mind'n'Flesh Ναι, εγώ είμαι.

    Το πραγματικά κριτήρια για την Εξαρτητική Διαταραχή προσωπικότητας είναι τα εξής - και το άτομο για να έχεις διάγνωση χρειάζεται τουλάχιστον 5 από αυτά:
    Διαγνωστικά κριτήρια
    (1) το άτομο έχει δυσκολία να παίρνει καθημερινές αποφάσεις χωρίς συμβουλές και διαβεβαίωση από τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό
    (2) έχει ανάγκη να αναλαμβάνουν οι άλλοι την ευθύνη για τους περισσότερους από τους μείζονες τομείς της ζωής του
    (3) έχει δυσκολία να εκφράζει διαφωνία με τους άλλους, επειδή φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη ή την αποδοχή τους. Σημείωση: Μη συμπεριλαμβάνετε ρεαλιστικούς φόβους ανταπόδοσης.
    (4) έχει δυσκολία να ξεκινά σχέδια και προγράμματα ή να κάνει πράγματα μόνο του (εξαιτίας έλλειψης αυτοπεποίθησης για την κρίση ή τις ικανότητες του, παρά από έλλειψη κινητοποίησης ή ενεργητικότητας)
    (5) κάνει υπέρμετρες προσπάθειες για να πάρει φροντίδα και υποστήριξη από τους άλλους, μέχρι το σημείο να προσφέρεται να κάνει εθελοντικά πράγματα που του είναι δυσάρεστα
    (6) δεν νιώθει άνετα ή νιώθει ανημπόρια όταν είναι μόνο του, εξαιτίας υπερβολικών φόβων ότι είναι ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του
    (7) όταν μία στενή σχέση τελειώνει, αναζητά επειγόντως μιαν άλλη σχέση σαν πηγή φροντίδας και υποστήριξης
    (8) ασχολείται έντονα και εξωπραγματικά με φόβους ότι θα το εγκαταλείψουν και οτι θα χρειαστεί να φροντίζει (μόνο του) τον εαυτό του.

    Απλα βρε παιδί μου...
    Το ματωσατε πάλι.
     
  5. MrEntropy

    MrEntropy Regular Member

    Έχω την αίσθηση ότι έχει γίνει παρανόηση με το συγκεκριμένο άρθρο.
    Και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να κάνω μερικές παρεμβάσεις,
    μερικές τις έχω πει βέβαια, αλλά τις συνοψίζω όλες μαζί.

    Α) Ως γνωστών για να πας σε ένα σημείο, μια πόλη, υπάρχουν πολλοί δρόμοι και διαδρομές για να φτάσεις.
    Έτσι, για το πως διαμορφώνεται μια υποτακτική ψυχολογία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις
    και μερικές φορές αντιδιαμετρικές που οδηγούν εκεί.
    Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι απλά ένας δρόμος, όχι ο μόνος δρόμος.

    Β) Εννοείται πως όποιος πάσχει από αυτό δεν χρίζει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής.
    Κάθε άνθρωπος, λίγο πολύ κατά την ψυχολογία χαρακτηρίζεται από κάτι αντίστοιχο.
    Το κατά πόσο του δημιουργεί θέμα στην καθημερινότητα του, στην λειτουργία του, είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.
    Όπως, π.χ., ένας νάρκισσος χαρακτηρίζεται μεν από μια διαταραχή,
    αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων λειτουργεί άψογα στην καθημερινότητα του.

    Γ) Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε την ρίζα μιας συμπεριφοράς από την αφορμή της και το βίωμά της από κάποιον.
    Για παράδειγμα, προσωπικά απολαμβάνω απίστευτα το φαγητό και το κρασί με την παρέα γιατί μαζί τους αλληλοεπιδρώ.
    Άλλος, απλά τρώει γιατί πεινάει, άλλος γιατί του αρέσει να μαγειρεύει.
    Η ρίζα όλων αυτών όμως παραμένει το γεγονός ότι πρέπει να τρεφόμαστε και είναι από τα βασικά ένστικτά μας.
    Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε το βαθύτερο,
    ασυνείδητο και ουσιαστικό αίτιο με τον συνειδητό τρόπο και την έκφραση που του δίνουμε.

    Δ) Εννοείται, δε, πως μερικά σποραδικά άρθρα από το διαδίκτυο δεν μας κάνουν ψυχολόγους και ειδικούς επί του θέματος.
     
  6. Καλημέρα!   Ψυχολόγος/ψυχαναλυτής;
     
  7. MrEntropy

    MrEntropy Regular Member

    Καμία απολύτως σχέση,
    ένας φτωχός πλην τίμιος μηχανικός είμαι  
     
  8. Μια χαρά! 
     
    Last edited: 6 Σεπτεμβρίου 2016
  9. Iagos

    Iagos Contributor

    Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς τα πάντα...

    Και να τα συνδυάσει με τα πάντα....

    Και να βγάλει πάντα αυθαίρετα συμπεράσματα....

    Είναι απόλυτα κατανοητό όταν κανείς καταπιάνεται με όρους όπως Κυριαρχία, υποταγή, σκλαβιά, Ιδιοκτησία και τα παράγωγα τους να προσπαθεί να βρει και τις αιτίες...

    Τι οδηγεί έναν άνθρωπο έτσι ώστε να αποφασίσει να θέσει εαυτόν στην Κυριαρχία ενός άλλου ανθρώπου;

    Τι τον οδηγεί να εκτραπεί του "κανονικού" και "φυσικού" και να περάσει στο πεδίο της "διαταραχής";

    Γιατί κάποιος αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο;

    Γιατί αποφασίζει να παραδώσει τον έλεγχο σε κάποιον άλλον;

    Αυτά και τόσα άλλα ταλανίζουν το μυαλό των απανταχού σαδομαζοχιστών και Κυριαρχικό/υποτακτικών τύπων και χαρακτήρων...

    Διαταραχές στην προσωπικότητα κραυγάζουν κάποιοι, διαταραχές στο σχετίζεσθαι φωνάζουν κάποιοι άλλοι, είναι σκλάβος γιατί είχε αυστηρή μητέρα και εξ αιτίας τούτου είναι διαταραγμένος και αρέσκεται στο να είναι υπό σε γυναίκες απαντούν κάποιοι άλλοι, δεν έχει πετάξει από πάνω της την πατριαρχία και υπηρετεί τα φαλλοκρατικά γουρούνια ουρλιάζουν την ώρα που χειραφετούνται οι απανταχού φεμινίστριες, ανώμαλοι, άρρωστοι διαπιστώνουν και φτύνουν τον κόρφο τους οι θρησκειολάγνοι και ηθικολόγοι όλων των καιρών...

    Ήδη η εντύπωση για όλους εμάς έχει διαμορφωθεί από άλλους έξω από εμάς και εμείς που τώρα κάνουμε δειλά τα πρώτα βήματα λογικό να ανατρέξουμε σε οτιδήποτε μπορεί να μας "διαφωτίσει".

    Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κανείς στην υποταγή αποφανθήκατε αγαπητέ @MrEntropy και ένας εξ αυτών είναι η αποδοχή κάποιων υποτακτικών "ψυχών" πως είναι διαταραγμένες. Και μάλιστα χάριν αστείου σε ερώτηση μέλους για το αν οι υποτακτικές χρήζουν θεραπείας απαντάτε πως δεν θα το συνιστούσατε γιατί αν θεραπεύονταν οι διαταραγμένες υποτακτικές τι θα κάναμε εμείς οι Μαστεράδες...

    Ας μείνουν λοιπόν άρρωστες μήπως και ρίχνουμε και κανέναν πούτσο εμείς οι υγιείς Κυρίαρχοι..

    Είναι όμως η υποταγή το "πάρτα μωρή άρρωστη;"

    Κάνετε πολύ καλά και ψάχνετε.

    Η προσπάθεια να κατανοηθεί η υποταγή αλλά και η Κυριαρχία είναι χρέος του καθενός που ασχολείται σοβαρά με αυτήν...

    Ίσως όμως είναι αναγκαίο να ξεκινά κανείς μέσα από το εδώ φόρουμ και να εμπιστεύεται ανθρώπους που κόπιασαν πριν από εμάς για εμάς πριν αρχίσει να κοινοποιεί το ό,τι νάναι από το διαδίκτυο...

    Γιατί αντί να διαφωτίσει μπερδεύει...

    Αγαπητέ @MrEntropy επειδή ψάχνεστε και πολύ καλά κάνετε και θα σας πρότεινα αν δεν έχει πέσει στην αντίληψη σας να ξεκινήσετε από εδώ:

    https://www.greekbdsmcommunity.com/threads/Ο-μαζοχισμός-οι-αιτίες-του-και-οι-εκφράσεις-του.8713/

    https://www.greekbdsmcommunity.com/...ια-αλλά-και-όπως-τον-βλεπει-η-ψυχολογία.8712/

    Θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα....
     
  10. MrEntropy

    MrEntropy Regular Member

    "πίστευε και μη, ερεύνα"
    (με το κόμμα στην σωστή θέση βέβαια!!!)
     
  11. Iagos

    Iagos Contributor

    Αχ, αυτά τα κόμματα μας οδήγησαν στην κατσστροφή αγαπητέ....

    Αχ αυτά τα κόμματα
     
  12. Δεν θα ηταν καλυτερο να κοιτας τις δικες σου ριζες και οχι των αλλων;   Και εν παση περιπτωση εδω εχουμε να κανουμε με Ανθρωπους. Σε οποιονδηποτε χωρο. Μην κανεις διαχωρισμο οι μεν και οι δε. Υπαρχει διαφθορα εντος Bdsm; Υπαρχει και εκτος. Υπαρχει κομπλεξ; Υπαρχει και εκτος. Υπαρχει εξαρτηση; Υπαρχει και εκτος. Υπαρχουν νοημονα οντα; Υπαρχουν και εκτος. Υπαρχουν υγιεις ανθρωποι; Υπαρχουν εξυπνοι, χαζοι, πνευματωδεις, τουβλα, φανατικοι, φασιστες, με ψυχολογικα προβληματα, ευφυεις, ενορατικοι, καλλιτεχνες, κακοποιημενοι, μισαλλοδοξοι και...οτι αλλο μπορεις να φανταστεις; Υπαρχουν και εξω απο το χωρο. Με καταλαβαινεις; Ειναι ασκοπο ολο αυτο.