Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Would a BDSM Sex Robot Violate Asimov's First Law of Robotics?

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Art and Literature' που ξεκίνησε από το μέλος MrEntropy, στις 8 Οκτωβρίου 2018.

  1. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Δεν διαφωνώ, γι' αυτό είπα μερικές σελίδες πριν, πως η φύση δεν διαθέτει ΑΙ, στο τέλος όμως επιβιώνει ο επιτυχέστερος άρα και ανθεκτικότερος συνδυασμός. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για το παράδειγμά σας διαμέσου των χιλιετιών που να λαμβάνουν υπ' όψη παράγοντες όπως την επίδραση συνθηκών εκτός νόρμας.
    Το κριτήριο για την επιτυχία είναι η διαιώνιση και μόνον, κάτι που δεν ενδιαφέρει μεν το σύμπαν καθιστώντας το (@MasterK77) παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, έχουμε όμως λόγους να πιστεύουμε πως "απασχολεί" την οργανική του συνιστώσα χωρίς, φρονώ, κρίση βάσει δικής μας κουλτούρας.
     
  2. periandros_

    periandros_ Regular Member

    Μήπως σπουδαιολογούμε και μάλιστα υπέρ το δέον , την τυχαία εμφάνιση του ανθρώπου , στο αέναο ρεύμα του γίγνεσθαι και του παρέρχεσθαι ;

    Κατά την μακραίωνη και αργόσυρτη εξέλιξη , εκατοντάδες χιλιάδες είδη εξαφανίστηκαν . Το ίδιο θα συμβεί και με το ανθρώπινο ! Τουλάχιστον , όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα .

    Το ναρκισσιστικό και υπαρκτικό πλήγμα , θα ακολουθήσει εν πολλοίς τις αρχέτυπες ( και ουχί εξελιγμένες ) ατραπούς . Άρνηση , θυμός , θλίψη , αποδοχή του αναπότρεπου γεγονότος .
     
  3. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Επειδή δεν πολυπιστεύω ότι θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική ΤΝ, όχι τουλάχιστον όσο βασιζόμαστε στο πυρίτιο, ο φόβος μου δεν είναι η ισχύς των υπολογιστών αλλά η εξάρτησή μας από αυτούς.

    Μια γερή ηλιακή καταιγίδα το 1700 θα περνούσε απαρατήρητη. Το 1800 είχε κάποιες μικροεπιπτώσεις αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Τον 21 αιώνα αυτό μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό σε ανεξέλεγκτο βαθμό. Όσο πιο ψηλά έχεις ανέβει τόσο βιαιότερη θα είναι η επαφή με το έδαφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
     
  4. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Θα θέλατε να γίνετε λίγο αναλυτικότερος όσον αφορά τον συσχετισμό με το πυρίτιο;
     
  5. tithon

    tithon Contributor

    επιβιώνουν περισσότεροι του ενός επαρκείς συνδυασμοί.

    ακριβέστατο. και κρίνεται εκ των υστέρων πάντα.
    ακριβέστατο.
     
  6. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Καθαρά λογιστικό το θέμα. Η σμίκρυνση μπορεί να φτάσει ως ένα βαθμό, από εκεί και πέρα αρχίζουν και παίζουν ρόλο τα κβαντικά φαινόμενα και ο ημιαγωγός πάει περίπατο. Ένας ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει 10^11 νευρώνες και 10^12 νευρογλοιακά κύτταρα τα οποία φτιάχνουν ένα ασύλληπτης πολυπλοκότητας νευρωνικό δίκτυο (10^14 συνάψεις) που ανταλλάσει 10^17 ηλεκτρικά σήματα ανά δευτερόλεπτο, εξαιρετικά αποτελεσματικά και με μικρές σχετικές ενεργειακές ανάγκες και όλα αυτά πακεταρισμένα σε ένα χώρο μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου.

    Το ότι ένας υπολογιστής μπορεί να με κάνει κιμά στο σκάκι ή στο οθέλο ή στο σκορ 4 ή οπουδήποτε δεν σημαίνει ότι είναι και έξυπνος. Η ευφυΐα δε νομίζω ότι μπορεί να προγραμματιστεί, γνώμη μου είναι ότι μπορεί να προκύψει μόνο ως αναδυόμενη συμπεριφορά ενός αρκούντως πολύπλοκου νευρωνικού δικτύου. Πού θα χωρέσει αυτό το πράγμα και πόση ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσει;

    Τα παρακάτω νούμερα είναι του ταχύτερου αυτή τη στιγμή supercomputer:

    The $200 million supercomputer is an IBM AC922 system utilizing 4,608 compute servers containing two 22-core IBM Power9 processors and six Nvidia Tesla V100 graphics processing unit accelerators each. Summit is also (relatively) energy-efficient, drawing just 13 megawatts of power​

    Αμφιβάλλω αν το παραπάνω μπορούσε να προσομοιώσει το νευρικό σύστημα ενός γεωσκώληκα που έχει όλους και όλους 302 νευρώνες και 5000 συνάψεις πόσο μάλλον του homo sapiens με τους 10^11 νευρώνες και τις 10^14 συνάψεις.

    Μπορεί να μη χρειάζεται να προσομοιώσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά αμφιβάλλω αν χρειάζεται κάτι συνταρακτικά λιγότερο ώστε μια μηχανή μας να αποκτήσει πραγματική νοημοσύνη και δε νομίζω ότι ο δρόμος του πυριτίου και της σμίκρυνσης των κυκλωμάτων μπορεί να οδηγήσει εκεί.

    Ας το θέσω αλλιώς: Ένας επεξεργαστής δεν είναι κάτι "μαγικό", μπορεί να κατασκευαστεί και με γρανάζια, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ένας z80 (α ρε amstradάρα) θα έπιανε περίπου τον όγκο της Σελήνης και θα του έπαιρνε ένα ...αιώνα ανά κύκλο.

    Ο εγκέφαλος δεν είναι υπολογιστής και ισχυρίζομαι ότι χρειαζόμαστε μια ριζικά διαφορετική τεχνολογία, τόσο όσο η ηλεκτρονική από τη μηχανική για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μηχανές με τις ίδιες δυνατότητες σε οικονομικά μεγέθη.

    Βέβαια αυτό τον ισχυρισμό δεν μπορώ να τον αποδείξω και δεν το θεωρώ κατηγορηματικά αδύνατο σε μερικά χρόνια να βλέπω το ποστ μου και να γελάω δυνατά σαν το Gates και τα 640Kb RAM...
     
    Last edited: 1 Νοεμβρίου 2018
  7. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    @Arioch : Το πρόβλημα δεν είναι τα κβαντικά φαινόμενα αν και κβαντικά φαινόμενα είναι ένας αρκετά γενικός όρος αλλά η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση μεταξύ των γειτονικών αγωγών (χρυσός / χαλκός) πάνω στο υπόστρωμα παρά η συμπεριφορά των ηλεκτρονίων στον ημιαγωγό (δλδ το πυρίτιο) και η απόσταση αυτή δεν εξαρτάται από το υλικό, αφ' ενός και η απαγωγή της θερμότητας αφ' ετέρου όσον αφορά το κατασκευασμένο chip το δε μήκος κύματος του (υπεριώδους) φωτός που χρησιμοποιείται στο φωτολιθογραφία όσον αφορά την κατασκευαστική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στα 10nm (10^-8) αρκετά μακριά από τα 10^-22m την ακτίνα του ηλεκτρονίου αν θεωρηθεί σφαίρα και αν ληφθούν υπ' όψιν οι κβαντομηχανικές επιδράσεις, ώστε ν' ανησυχούμε για κβαντικά φαινόμενα στον ίδιο τον ημιαγωγό.

    Όλα τα παραπάνω όμως, όπως και ο αριθμός των συνάψεων (ή των τρανζίστορς, κάπου 5*10^9) δεν βλέπω τι σχέση έχουν με την "πραγματικότητα" ή μη της ΤΝ. Στόχος της ΤΝ δεν είναι να μιμηθεί την αρχιτεκτονική και τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου (ή άλλου) εγκεφάλου ή να πλησιάσει τις διαστάσεις του αλλά τη λειτουργία του σε "functional" επίπεδο και αυτό είναι θέμα λογισμικού και όχι υλικού. Ακόμη και από την οπτική της ταχύτητας αντίδρασης (respnonce time) είναι περισσότερο ζήτημα αρχιτεκτονικής του συνόλου παρά σμίκρυνσης του ενός.

    Ο εγκέφαλος είναι υπολογιστής αν τον δει κάποιος σε μοριακό επίπεδο αλλά και πάλι ΤΝ δεν είναι η μίμηση της λειτουργίας του σε μοριακό επίπεδο, όπως ανέφερα παραπάνω. Από το τέλος της πρότασής σας συνάδω πως εννοείτε πραγματική ΤΝ = ΤΝ με τις ίδιες δυνατότητες σε οικονομικά μεγέθη, σκεφτείτε όμως το δεύτερο σκέλος της ισότητας (πέρα από το ότι δεν έχει σχέση με την "πραγματικότητα" της ΤΝ αλλά με την "προσιτότητα" της), μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους από τον "all in one" το clustering είναι ένα παράδειγμα.

    Τα αυτόνομα οχήματα πχ είναι πραγματικότητα και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους είναι ξεκάθαρα ΤΝ, πραγματική.

    ΥΓ. Ξανασκεφτείτε το παράδειγμα με τον γεωσκώληκα, για τις λειτουργίες του, πλην της αναπαραγωγής, ένα arduino είναι υπέρ αρκετό και θα τραγουδάει κιόλας.
     
  8. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Τα προβλήματα αρχίζουν στα 5nm με διαρροή ηλεκτρονίων λόγω του φαινομένου της κβαντικής σήραγγας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά όσο μικραίνει η κλίμακα τόσο η διαρροή γίνεται εντονότερη και αντιμετώπιση δυσκολότερη και ακριβότερη ώσπου στο τέλος μπορεί να καταλήξει πρακτικά αδύνατη.

    Ο εγκέφαλος είναι ένα φυσικό νευρωνικό δίκτυο για το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ακόμα ελάχιστα πράγματα. Μεταξύ αυτών που δε γνωρίζουμε είναι πώς και με ποιο τρόπο παρουσιάζονται οι αναδυόμενες συμπεριφορές του, μία μόνο εκ των οποίων είναι η νοημοσύνη. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως το ότι μοιάζει η λειτουργία του με αυτή ενός υπολογιστή δε σημαίνει ότι είναι.

    Έχουμε διαφορετική φιλοσοφική θεώρηση, για εμένα το functional simulation είναι απλά simulation, it's not the real thing.
     
  9. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Αυτό θα μπορούσε ίσως να αποκληθεί AB (Artificial Brain) όχι όμως ΑΙ.
    Ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπως και το τεχνικό κομμάτι παραπάνω, όχι όμως για το παρόν φόρουμ.
     
  10. Alpha Wolf

    Alpha Wolf Ενας, αλλα Λυκος.

    Σοβαρευτειτε.

    Στο Ελλαντα υπαρχουν "μηχανικοι", που βγαζουν "εκτος" το λαμπακι που χτυπαει, οταν ξεκινησεις τη "μερσεντα" 'η τη "μπεμπα", οταν δεν φοραει ΚΑΝΕΙΣ ζωνη ασφαλειας.

    Πιο "εξυπνο" αυτοκινητο, απ το γαδαρο που το'χει (και τ οδηγαει) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Ολα τα υπολοιπα ειναι ντοκυμαντερια στο ΣΚΑΙ ή για μελετη για κανα ΕΣΠΑ. Στα χαρτια εχουμε παει -μεις οι Ελληνες -και μονον- μεχρι την καρδια του Μ33 και της Ανδρομεδας.

     
  11. MasterK77

    MasterK77 Regular Member

    Μπορεί να 'φτιάξαμε' τεχνητή νοημοσύνη / υπερευφυία πριν κάτι αιώνες και να ήταν τόσο εξελιγμένη που να αποφάσισε η ίδια να αυτοκαταστραφεί ('υπακούωντας' έτσι όλους τους Ασιμόφικους νόμους - ακόμη και τον μηδενικό), για το καλό της ανθρωπότητας.
    (παραλλαγή του σεναρίου του 'Σφαίρα' του Μάικλ Κράιτον, με plot twist την σφαίρα φτιαγμένη απο τους ανθρώπους αλλά την επιλογή για 'αμνησία' απο αυτήν)

    Αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι πιθανόν να υπήρχε στο παρελθόν εξελιγμένη / διαφορετική τεχνολογία ίσως ανώτερη απο την υφιστάμενη (τοσο απο αναφορές σε αρχαία κείμενα όσο και απο ανακαλύψεις που βγήκαν στην επιφάνεια τα τελευταία 50-100 χρόνια).
    (παραλλαγή του σεναρίου του 'Επιστροφή στο μέλλον' των Ζεμέκις - Γκέιλ, με plot twist ο Μάρτυ Μακφλάι να επιστρέφει στο μακρινο παρελθόν και αντί να βρεί καουμπόηδες στο φαρ ουέστ, βρίσκει μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι έχουν κλονοποιημένους νανοδεινόσαυρους - με hoverboard - για κατοικίδια).
     
    Last edited: 4 Νοεμβρίου 2018
  12. MasterK77

    MasterK77 Regular Member

    Οργανωμένη όχι. Διαδικασία προσαρμογής παρελθοντικά και περιβαλλοντικά επηρεαζόμενη (genetics / epigenetics - σαν πλαίσια αναφοράς, οχι μονο για την περίπτωση του ανθρώπου) ναι.

    Περι σκοπού, μου αρέσει η απλότητα που το προσεγγίζουν κάποια 'ανατολίτικα' μυαλά του πλανήτη (Yagi Vasudev, Alan Watts), όπως επίσης και η λεπτομέρεια / τα επιχειρήματα που δίνουν κάποια πιο 'δυτικά' (Richard Dawkins - YT: the purpose of purpose, Daniel Dennet - YT: the evolution of purposes). Στην υπεραπλουστευμένη προσέγγιση που έκανα κάποτε για αυτό το θέμα παρατηρώντας την φύση, κατέληξα στο ότι απώτερος σκοπός (ή στόχος, και εδώ μπορεί να υπάρξει μικροδιαφορά ετυμολογική) της ζωής, τουλάχιστον κατ' εμένα, είναι η ζωή η ίδια (life IS the purpose).

    Ετυμολογικά καταλαβαίνω πώς το εννοείς και πώς χρησιμοποίησε την λέξη ο @Libertine SD . Οταν διάβασα την ενδιαφέρουσα άποψη του κάπως δεν μου 'έκατσε' καλά η χρήση της λέξης 'πείραμα' γιαυτό και ρώτησα για ένα παράδειγμα όπου η φύση πειραματίζεται, οχι για διαφωνία με ότι αναφέρθηκε αλλά για καλύτερη κατανόηση. Το καλύτερο παράδειγμα για να το εξηγήσω αυτό που εννοώ είναι: λες και προσπαθώ να βρώ την διαφορά του χρήματος με το νόμισμα και παίρνω τον ορισμό και την προέλευση των λέξεων αγνοώντας το γεγονός ότι το υφιστάμενο χρηματοοικονομικό σύστημα δέν είναι πλέον το ίδιο απο αυτό που υπήρχε όταν οι ορισμοί δημιουργήθηκαν, καθιστώντας τους οχι απαραίτητα παρωχημένους αλλά... χμμμ μεταλλαγμένους ίσως?
     
    Last edited: 4 Νοεμβρίου 2018