Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Απόσπασμα: The picture of Dorian Gray - Oscar Wilde

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Syrah, στις 17 Ιουνίου 2008.

 1. Syrah

  Syrah Contributor

  "Ο σκοπός της ζωής είναι η εξέλιξη του εαυτού μας. [...] Οι άνθρωποι [...] έχουν ξεχάσει το ύψιστο καθήκον, το χρέος που έχουμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Φυσικά είναι γεμάτοι ευσπλαχνία. Ταϊζουν τους πεινασμένους και ντύνουν τους ζητιάνους. Αλλά οι ίδιες τους οι ψυχές πεινούν και είναι γυμνές.
  [...]
  Ο αυτοακρωτηριασμός των αγρίων επιβιώνει τραγικά στην αυταπάρνηση που φθείρει τις ζωές μας. Τιμωρούμαστε για τις αρνήσεις μας. Κάθε παρόρμηση που πολεμάμε να καταπνίξουμε, μένει κρυμμένη και δουλεύει μέσα στο μυαλό και μας δηλήτηριάζει. Το σώμα αμαρτάνει μια φορά και ξεμπερδεύει, γιατί η πράξη είναι ένας τρόπος εξαγνισμού. Δε μένει τίποτ΄άλλο παρά η ανάμνηση μιας απόλαυσης ή η πολυτέλεια της μεταμέλειας. Ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθείς έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις σ' αυτόν. Αν του αντισταθείς η ψυχή σου θ' αρρωστήσει απ'τη λαχτάρα για τα πράγματα που η ίδια απαγόρεψε στον εαυτό της, απ' την επιθυμία για όσα οι τερατώδεις νόμοι της έχουν κυρήξει τερατώδη και παράνομα."

  Συμφωνείτε ή όχι, και γιατί;
   
 2. echo

  echo ***

  Ποιος στοιχειωδώς νοήμων θα μπορούσε να διαφωνήσει με τον καταραμένο βρετανό?

  Το να τρως είναι ανάγκη,το να γεύεσαι είναι προνόμιο.Η γεύση του προνομίου άπτεται του άνομου,του τερατώδους,του μη ηθικοκανονιστικού.Η μεταμέλεια σαν είδος εσωτερικής μεταμόρφωσης που συνήθως δεν έρχεται σε αντίθεση με την συνέχιση της αμαρτίας,είναι τελματώδης όταν μεταμελεί για αυτό που δεν έπραξε.  I know that she is made of smoke
  but I've lost my wayy
  she knows that I am broke
  so that I must play
  temptation, temptation, temptation
  oh, whoa, temptation, temptation, I can't resist

  Tom Waits
   
  Last edited: 17 Ιουνίου 2008
 3. female

  female Contributor

  Ο πολύ συμπαθής Oscar Wilde, εξαιρετικά πνευματώδης και πολύ ευχάριστος στην ανάγνωση, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να θεωρείται, παρ΄όλ' αυτά, αμπελοφιλόσοφος. Το συγκεκριμένο έργο το βρήκα μάλλον ύμνο στην ηθική παρά τις αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει στην εποχή του. (Προτιμώ το γεμάτο χιούμορ The Importance of Being Earnest, παραγνωρίζοντας εντελώς το ηθικό δίδαγμα.)


  Το απόσπασμα που παραθέτεις αναφέρει δύο διαφορετικά θέματα. Ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι πολύ πλατύτερο θέμα απ' ότι το θέτει εδώ ο συγγραφέας. Ο αγαπημένος μου Kurt Vonnegut, για παράδειγμα, θεωρεί πως είμαστε στη γη για να κλάνουμε δεξιά κι αριστερά - με λίγα λόγια σνομπάρει κάθε ηθικολογική θεώρηση του σκοπού της ύπαρξης. Τελικά, η εύρεση λόγου ύπαρξης είναι τόσο προσωπική υπόθεση όσο και το τι μας κάνει ευτυχισμένους.  Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το "χρέος" απέναντι στους άλλους από το χρέος προς τον εαυτό μας; Παρεκτός κι αν μιλάμε για καμια κυράτσα του φιλόπτωχου ταμείου, κανέναν 'εθνικό ευεργέτη' που προσποιείται πως βοηθά μεγαλόψυχα, γεμάτοι ανθρωπισμό τους πτωχούς και κακόμοιρους που ουσιαστικά περιφρονούν. Σε άλλες περιπτώσεις, η φροντίδα του εαυτού και του άλλου, των άλλων, δεν βρίσκω λόγο να διαχωρίζεται. Ίσως γιατί θεωρώ τον εαυτό μου μέρος του ανθρώπινου είδους, και, όπως έγραφε και ο Μπρεχτ σε κάποια παρομοίωση, τα αυτοκίνητα σ' έναν δρόμο προχωρούν όλα μαζί, πάνω-κάτω. Σε σχέση. Ως σχέση. Επιπλέον, αρνούμαι να ξεχωρίζω την ύπαρξή μου σε "κουτάκια" και στις θετικιστικές "κατηγορίες" ως μέθοδο ύπαρξης. Πολλές αποχρώσεις μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο στιγμιότυπο σε διαφορετικούς και πολύπλοκους συνδιασμούς, αποστάσεις, ταυτίσεις -- εγώ και οι άλλοι ως όλον σε διαρκή σχέση.  Στο δεύτερο μέρος περί παρορμήσεων και πειρασμών -- η ενηλικίωση σημαίνει όχι μόνο έλεγχο και εκλογίκευση των παρορμήσεων αλλά και ιεράρχιση. Η άμεση πραγμάτωση των παρορμήσεων θυμίζει μάλλον παιδάκι που απαιτεί το γλυφιτζούρι που λιγουρεύτηκε άμεσα. Η ωριμότητα χαρακτήρα και σκέψης απαιτεί πολύ πιο φιλόδοξους και μακροπρόθεσμους ορίζοντες, όπως για παράδειγμα το να μάθω να φτιάχνω γλυφιτζούρια για να έχω όχι μόνο την άμεση ικανοποίηση της λιγούρας μου ανά πάσα στιγμή, αλλά και τη χαρά του να ξέρω πως φτιάχνονται και τη χαρά της ικανότητας να τα φτιάχνω μερακλίδικα.


  Από την άλλη, οι υπερβολικές και πνιγηρές ηθικές απαγορεύσεις ενός παραφουσκωμένου υπερεγώ, θα συμφωνήσω πως μπορούν να αποτελούν πηγή δυστυχίας, όσο και η άμεσα απόλυτη έλειψη νόμων και ποινών θα οδηγούσε σε σφαγή. Το θέμα είναι αρκετά πολυσύνθετο για να αναλυθεί "στο γόνατο".
   
 4. Syrah

  Syrah Contributor

  Ο ίδιος, στο ίδιο μυθιστόρημα, μέσα από το ρόλο του συνομιλητή του ήρωα, του οποίου τις ατάκες παρέθεσα.

  Ασφαλώς! Ο Wilde είναι γεννημένος πουριτανός - για τούτο και βαθιά ενοχικός. (Γι αυτό μου αρέσει τόσο, τόσο πολύ.) Ο ίδιος για το εν λόγω έργο έλεγε πως "κάποτε θα αναγνωριστεί ως ένα πραγματικό έργο τέχνης, οπου υπάρχει εγγενές, ένα γερό μάθημα ηθικής".

  Το υπογραμμισμένο κείμενο εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι σαδιστές γίνονται κυρίαρχοι.
   
  Last edited: 17 Ιουνίου 2008
 5. female

  female Contributor
  Μεγάλα, καλομαθημένα, απαιτητικά παιδάκια; (!)


   
 6. echo

  echo ***


  Ακριβώς για αυτό χρίστηκε καταραμένος.

  Ο άνθρωπος είναι αυτό που πράττει,τίποτα δεν είναι πίσω από αυτό έλεγε ο Nietsche αιωρούμενος και αυτός στα αμπέλια της φιλοσοφίας.Το τι λαμβάνει καθείς ως σκοπό της ζωής του εντάσσεται στο βαθμό που δύναται να απεμπολήσει την αηδία που του προκαλεί ο πολιτισμός για αυτό που ο ίδιος είναι.

  Η βασικότερη διαφοροποίηση μεταξύ παιδιού και ενήλικα έγκειται στην αντίληψη του ενήλικα ότι πλέον η επιθυμία του ανάγεται σε ανάγκη,μια ανάγκη που καλείται να πραγματώσει σε ένα περιβάλλον που επικαλείται την πύκνωση της εχθρότητας ως επιταγή ασφάλειας και ειρήνευσης για το ίδιο του το είναι.

  Εξού και η ασφάλεια ταυτοποιείται με τον μηρυκασμό και την απώθηση των ορμεμφύτων, το παραχάιδεμα τους με την "λογική" της ιδεοποίησης της σκέψης,οπού οι ιδέες αποτελούν ένα μάννα του αγώνα για πολιτισμική επιβίωση, ήτοι τον εμπλουτισμό των ψυχογενών ενορμήσεων με το πέπλο μιας ηθικοκανονιστικής ιδεολογίας που νομιμοποιεί η τουλάχιστον απαλύνει την "αμαρτία",της παρατεταμένης ενήλικης αιτιολόγησης και ακυρωτικής φυσικά νομοτελειακής δράσης.
   
  Last edited: 18 Ιουνίου 2008
 7. Syrah

  Syrah Contributor

  Αναγκασμένα να καλλιεργούν γλυφιτζουρόδενδρα. Σκέπτομαι να το αναπτύξω σε άλλο νήμα, οπότε το αφήνω για λίγο στην άκρη.
   
 8. Mirella_trans_Domme

  Mirella_trans_Domme Contributor

  Ισως να θεωρηθει ασχετο με το νημα ομως αρκετο καιρο πριν βρεθηκα στο νησακι Burano της Βενετιας (πολυ κοντα στο νησακι Murano, οπου φτιαχνονται τα περιφημα γυαλικα) , σε ενα παλιο αρχοντικο, οπου εζησε (απ, ο,τι μου ειπαν εκει για λιγο) ο Oscar Wilde, και πως σε ενα απο τα δωματια του παλιου αυτου αρχοντικου, σε μια κρεββατοκαμαρα συγκεκριμενα, εμφανιζοταν το φαντασμα του, σε εναν καθρεπτη εαν δεν με απατα η μνημη μου.
  Ομολογω πως δεν το πολυπιστεψα!
   
 9. blindfold

  blindfold Contributor

  ίσως πέρασες και από εκεί ...

   
   
 10. Tropical_Storm

  Tropical_Storm Regular Member

  Its very hot, I'm upset, so forgive me in advance, but I have to say it:

  Its The Portrait of Dorian Gray for f**k's sake!
   
 11. Mavrobasilis

  Mavrobasilis Regular Member

 12. Tropical_Storm

  Tropical_Storm Regular Member

  Ναι, εχετε δικιο γμτ!! Τι μερα κι αυτη