Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφιέρωμα στον Ashley Montagu

Συζήτηση στο φόρουμ 'Τέχνη' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 5 Φεβρουαρίου 2011.

  1. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    «Η φυσική ανωτερότητα της γυναίκας είναι ένα βιολογικό δεδομένο και μια κοινωνικά αποδεκτή πραγματικότητα» (Ashley Montagu)

    Ανακάλυψα τυχαία τον Ashley Montagu, κάνοντας μία μικρή διαδικτυακή έρευνα πάνω στο θέμα του γυναικείου οργασμού. Από τη στιγμή που άρχισα να ψάχνω το θέμα «γυναίκα», ήταν επόμενο να τον ανακαλύψω. Ο Montagu είναι ένας επιστήμονας ο οποίος είχε εκφραστεί πολύ πρωτοποριακά για την εποχή του (1952) σχετικά με το θέμα της ισότητας των φύλων. Εξεπλάγην όταν συνειδητοποίησα ότι μου ήταν ήδη γνωστός: είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Ο Άνθρωπος – ελέφαντας.

    Έψαξα λοιπόν και βρήκα τις ακόλουθες πληροφορίες για τον Montagu:

    O Ashley Montagu γεννήθηκε το 1905 στο Λονδίνο και πέθανε το 1999 στο Princeton του New Jersey. Ήταν ένας ανθρωπολόγος και ουμανιστής, Εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έκανε προσιτά στο ευρύ κοινό θέματα όπως η φυλή και το φύλο και η σχέση τους με την πολιτική και την εξέλιξη.

    Το 1922, όταν ήταν 17 ετών, γράφτηκε στο University College London, από όπου πήρε το πτυχίο Ψυχολογίας και όπου μαθήτευσε κοντά στον Karl Pearson και στον Charles Spearman και παρακολούθησε μαθήματα ανθρωπολογίας με τον Grafton Elliot Smith και τον Charles Gabriel Seligman. Επίσης φοίτησε στο London School of Economics, όπου υπήρξε ένας από τους πρώτους μαθητές του Bronisław Malinowski. Έκανε το διδακτορικό του στο Columbia University στη Νέα Υόρκη, όπου κατέθεσε τη διατριβή του το 1936 με θέμα Coming into being among the Australian Aborigines: A study of the procreative beliefs of the native tribes of Australia στην οποία εποπτεύων καθηγητής ήταν ο πολιτισμικός ανθρωπολόγος [εθνολόγος] Ruth Benedict. Δίδαξε ανατομία σε διάφορα σχολεία στην Αμερική πριν γίνει καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1949 – 1955). Το 1950 ήταν ο ερευνητής της UNESCO για το θέμα του Ρατσισμού.

    Τη δεκαετία του ’50 ο Montagu δημοσίευσε μία σειρά μελετών που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της φυλής ως βιολογική έννοια. Δημοσίευσε επίσης τη Δήλωση περί Φυλής της UNESCO και το πολύ γνωστό έργο του Man’s Most Dangerous Myth: The Fallacy of Race.

    Λόγω πολιτικών διαφωνιών σχετικά με την εμπλοκή του Montagu στη Δήλωση περί Φυλής της UNESCO, τον απέπεμψαν από τον Πανεπιστήμιο Rutgers και «βρήκε όλες τις άλλες ακαδημαϊκές πόρτες κλειστές». Το 1955 αποσύρθηκε από την ακαδημαϊκή του καριέρα και μετακόμισε στο Princeton του New Jersey όπου συνέχισε την συγγραφή βιβλίων για το ευρύ κοινό και τις δημόσιες εμφανίσεις. Έγινε ένας πολύ γνωστός επισκέπτης στο Tonight Show του Johnny Carson. Οι πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες του για την τεράστια σημασία της σχέσης ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος απευθύνονταν στο ευρύ κοινό. Η ανθρωπιστική επιρροή του αγγίγματος ήταν το θεωρητικό υπόβαθρο για τις μελέτες με μαϊμούδες που μεγαλώνουν στην απομόνωση και την παθολογική βία των ενηλίκων και είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του Time-Life "Rock A Bye Baby" (1970).

    Αργότερα, ο Montagu τάχθηκε ενεργά εναντίον του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σε παιδιά. Το 1994, ο James Prescott, Ph.D., έγραψε την αίτηση προς το Δικαστήριο της Χάγης, Ashley Montagu Resolution to End the Genital Mutilation of Children Worldwide: A Petition to the World Court, The Hague, την οποία ονόμασε προς τιμήν του Δρ. Montagu. Ο Montagu ήταν ένας από τους πρώτους που την υπέγραψε.

    Το 1995, η Ένωση Αμερικανών Ουμανιστών (American Humanist Association) τον ονόμασε Ουμανιστή της Χρονιάς.

    Ο Montagu, ο οποίος απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα τη δεκαετία του ’40, δίδαξε στο Harvard, Princeton University, Rutgers University, University of California και New York University. Έγραψε πάνω από 60 βιβλία.

    Πηγή: [ame=http://en.wikipedia.org/wiki/Ashley_Montagu]Ashley Montagu - Wikipedia, the free encyclopedia[/ame]
     
    Last edited: 6 Φεβρουαρίου 2011
  2. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Αφιέρωμα στον Ashley Montagu



    Τέτοια έλεγαν γι’ αυτό μετά η ιστορία ήταν αυτή που ήταν...
     
  3. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Ο κόσμος απαιτεί άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις (specialists). Αλλά για να ταιριάξουν οι αποσπασματικές οπτικές γωνίες σε ένα όλον που να έχει συνοχή, χρειαζόμαστε επειγόντως «γενικευτές», άτομα με γενικές γνώσεις (generalists). Ένας «γενικευτής» παγκοσμίου φήμης (ανθρωπολόγος), ο Ashley Montagu, μετατρέποντας τον εαυτό του στον πιο σημαντικό ενοποιητή και ερμηνευτή όλων των επιστημών, έγινε ταυτόχρονα ο πιο σημαντικός «γενικευτής» της τελευταίας χιλιετίας.

    Αυτός ο ίδιος άνθρωπος που ανέλυσε την εμβρυολογία της άνω σιαγόνας (που τώρα χρησιμοποιείται από χειρούργους παγκοσμίως για την επανόρθωση της υπερωιοσχιστίας [σχιστίας της υπερώας, δηλ. του ουρανίσκου, το λεγόμενο λυκόστομα]), έχει συνεισφέρει, με τα 50 δημοσιευμένα βιβλία του, με μνημειώδη τρόπο σχεδόν σε κάθε μεγάλο κοινωνικό κίνημα τα τελευταία 70 χρόνια.

    Σκεφτείτε το βιβλίο του Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (1971, 1979, 1996), πάνω στο οποίο βασίστηκε το θεατρικό και η ομώνυμη ταινία, που έδωσε ώθηση στα σύγχρονα παγκόσμια κινήματα για την χειραφέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ή το βιβλίο του Η Φυσική Υπεροχή των Γυναικών (1953, 1968, 1973, 1991), το οποίο πυροδότησε τα κινήματα χειραφέτησης των γυναικών.

    Ή το πρώτο του βιβλίο MAN'S MOST DANGEROUS MYTH: The Fallacy of Race (1942, έκτη έκδοση 1998), το οποίο τα τελευταία 56 χρόνια γκρέμισε για τους συναδέλφους του παντού την επιστημονική αξιοπιστία της ίδιας της έννοιας της φυλής, και έδωσε το έναυσμα για τα αυξανόμενα παγκόσμια κινήματα εθνικής απελευθέρωσης.

    Παρεμπιπτόντως, ο Δρ. Montagu μέχρι σήμερα επιμελήθηκε μόνος του όλες τις επικαιροποιημένες επανεκδόσεις των βιβλίων του και τώρα, στα 93, εργάζεται πάνω σε άλλα [το άρθρο γράφτηκε ένα χρόνο πριν το θάνατό του].

    Γεννήθηκε το 1905 στο Λονδίνο, σε δύσκολες εποχές και αποφάσισε νωρίς στην παιδική του ηλικία να μάθει ότι μπορούσε για να καταλάβει γιατί μερικά παιδιά ανατρέφονται έτσι ώστε να πληγώνουν τα άλλα παιδιά. Διάβαζε ότι μπορούσε να βρει σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, κυρίως για τις φυσικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, και νωρίς εξέπληξε τους δασκάλους του με την διανοητική του ευστροφία. Τα ενδιαφέροντά του σταδιακά επικεντρώθηκαν στην εκδήλωση της αγάπης και τη σημασία της για τον άνθρωπο, ιδέα που είναι και ο πυρήνας μεγάλου τμήματος των κατοπινών μελετών του.

    Στα 12, ο Ashley βρήκε το κουράγιο και έκανε μία ξαφνική επίσκεψη στον διάσημο Βρετανό ανατόμο Sir Arthur Keith, Έφορο του Μουσείου του Royal College of Surgeons, για να ζητήσει την ταυτοποίηση ενός ασυνήθιστου κρανίου που βρήκε σε μία ανασκαφή. Ο επιστήμονας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το αγόρι, που πέρασε αρκετές ώρες μαζί του και τον προσκάλεσε να επιστρέφει όποτε θέλει για να μελετά τις ανατομικές συλλογές στο μουσείο στο οποίο ήταν υπεύθυνος. Οι δυο τους παρέμειναν φίλοι έως το τέλος της ζωής του Keith.

    Το 1922, στο University of London (και αργότερα στο University of Florence) ο Montagu έγινε φοιτητής ψυχολογίας και ανθρωπολογίας. Ως παράδειγμα των ασύγκριτων ταλέντων του, προσκλήθηκε να παρουσιάσει στο Critical Society του University College ένα πρωτοποριακό μάθημα στην ψυχανάλυση. Το 1936 στο Columbia University απέκτησε το PhD στην ανθρωπολογία υπό την επίβλεψη των καθηγητών Franz Boas και Ruth Benedict.

    Για είκοσι χρόνια ο Ashley δίδαξε ανατομία σε Αμερικάνικες ιατρικές σχολές, μετά για έξι χρόνια έγινε Chairman στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Παραιτήθηκε το 1949 και μετακόμισε στο Princeton, όπου αφοσιώθηκε στην συγγραφή και στη διδασκαλία ως επισκέπτης ομιλητής σε πανεπιστήμια όπως το Princeton, UC Santa Barbara και το Harvard, όπου συνέχισε να κάνει σημαντικές επιστημονικές συνεισφορές ενώ ταυτόχρονα έγινε ένας εξέχων δημοφιλής συγγραφέας και ομιλητής επί όλων των ανθρωπιστικών επιστημών. Γι’ αυτά τα επιτεύγματα ο Ashley τιμήθηκε με το Distinguished Achievement Award του American Anthropological Association και με το Darwin Award του Society of American Physical Anthropologists [...]

    Εκτός από όλα αυτά, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, βοηθών και ατόμων που τον προσέγγισαν ως μέντορά τους – συμπεριλαμβανομένου του Roderic Gorney – αποδίδουν κυρίως στα χρόνια που τους καθοδήγησε πνευματικά με αφοσίωση τα δικά τους μεγάλα και ποικίλα επιτεύγματα.

    Πηγή: Ashley Montagu
    Μετάφραση: dora_salonica
     
  4. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Αφιέρωμα στον Ashley Montagu

    Ο Ashley Montagu, μελέτησε σχετικά πρόσφατα την άνω σιαγόνα των ανθρώπων.
    Κι αυτό γιατί την κάτω σιαγόνα των ανθρώπων της φυλής του (του Montagu), την είχε μελετήσει πολύ νωρίτερα ο Ιωσήφ στη διδακτορική διατριβή "Racial Morphological Research on the Lower Jaw Section of Four Racial Groups."

    Εκείνη την εποχή ο Ashley Montagu μάλλον είχε κρυφτεί κάπου.
     
    Last edited: 6 Φεβρουαρίου 2011
  5. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  6. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    O Dr. Ashley Montagu, ανθρωπολόγος και εκπαιδευτικός, επικεντρώθηκε στην ανθρώπινη βιο-κοινωνική εξέλιξη και ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια όλης της πολύχρονης καριέρας του ότι τα πολιτιστικά φαινόμενα δεν είναι γενετικά προκαθορισμένα. Τον ενδιέφερε να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τις ανακαλύψεις της μοντέρνας επιστήμης με την ελπίδα να βελτιώσει την κοινωνία και την ποιότητα ζωής.

    Στο πρωτοποριακό βιβλίο του, “Touching: The Human Significance of the Skin” («Άγγιγμα: Η σημασία του δέρματος για τον άνθρωπο»), κατέδειξε στους ανθρώπους που μετέχουν του Δυτικού πολιτισμού πώς το άγγιγμα είναι τόσο παραμελημένο και ταυτόχρονα πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του αγγίγματος για την ανθρώπινη εξέλιξη. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση που έχει το δέρμα και το άγγιγμα με την πνευματική και σωματική υγεία και στην ανακάλυψη της ανοσοποιητικής λειτουργίας του δέρματος.

    Ο Dr. Montagu δηλώνει, «Η γλώσσα των αισθήσεων, στην οποία όλοι μας μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε, μπορεί να διευρύνει την απόλαυσή μας και να βαθύνει την αντίληψη που έχουμε ο ένας για τον άλλον και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Η πιο βασική στην γλώσσα των αισθήσεων είναι το άγγιγμα. Η επικοινωνία που επιτυγχάνουμε μέσω του αγγίγματος αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο της δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων, την βάση του βιώματος».

    Σε πάνω από 50 βιβλία που εκδόθηκαν και για ένα ακαδημαϊκό και για ένα ευρύτερο κοινό, ο Montagu διεύρυνε την αντίληψή μας της ανθρώπινης κοινωνικής εξέλιξης. Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε κυμαίνονταν από την ανθρώπινη επιθετικότητα και την χρήση βωμολοχιών μέχρι την ανατροφή του βρέφους, την σημασία του αγγίγματος για το βρέφος που αναπτύσσεται, την σημασία της επαφής νωρίς στη ζωή μας, την σχέση ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος και την φύση της ανθρώπινης αγάπης.

    «Για να βιώσουν την τρυφερότητα, την αγάπη και την φροντίδα για τους άλλους, οι άνθρωποι πρέπει να περάσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με τρυφερή αγάπη και φροντίδα, από τη στιγμή που γεννιούνται. Να τους κρατήσει μια μητέρα στην αγκαλιά της, να τους χαϊδέψει με τα χέρια της, να τους αγκαλιάσει, να τους παρηγορήσει». (Dr. Ashley Montagu)

    Πηγή: Ashley Montagu
    Μετάφραση: dora_salonica
     
  7. kati

    kati Regular Member

    Απάντηση: Re: Αφιέρωμα στον Ashley Montagu

    Αν και όχι εντελώς μέσα στο θέμα, μιας και ανέφερες την αίσθηση της αφής.. Έβλεπα εχθές ένα ντοκυμαντέρ (9GgGXFdH9-M[/media]]YouTube - BBC Horizon (2011) - The Secret World of Pain (complete, uncut)) για τον πόνο και αναφέρθηκε σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες σχετίζουν την ανάπτυξη της αίσθησης της αφής σε πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας με την αντίληψη του πόνου σε μετέπειτα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Στην έρευνα συγκρίνουν νεογέννητα με πρόωρα βρέφη και την απόκριση τους σε απλά ερεθίσματα και αφήνει να ενοηθεί οτι όσο πιο εκτεθειμένα έχουν βρεθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα αφής, τόσο μεγαλύτερη απόκριση έχουν τα κέντρα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο.

    Ίσως αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σημασίας της αίσθησης της αφής.
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  8. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Αφιέρωμα στον Ashley Montagu

    Πολύ καλό το λινκ, σ' ευχαριστώ. Θα το δω όλο αύριο που θα έχω πιο πολύ χρόνο.

    Θα δώσω κι εγώ ένα λινκ που βρήκα, για το ντοκιμαντέρ του Montagu, Rock A Bye Baby, που παρουσιάζει τις έρευνες του Harry Harlow σε μαϊμουδάκια που τα χώρισαν από τις μητέρες τους. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδρυματοποιημένα βρέφη με την ανάπτυξή τους. Υπάρχει ακόμη μία αναφορά στο ντοκιμαντέρ, σε ένα μηχάνημα που παρέχει ερεθίσματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, έτσι ώστε να αναπτυχθούν πιο φυσιολογικά.

    Documentary: Rock A Bye Baby - Online Version plus Summary
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  9. kati

    kati Regular Member

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αφιέρωμα στον Ashley Montagu

    Για να είμαι ειλικρινής (και για να σε γλιτώσω και από τον κόπο) εκτός από μερικά σημεία, το ντοκυμαντέρ που παρέθεσα εγώ δε μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, οι ουσιαστικές πληροφορίες για τον πόνο είναι λίγο απλοικές και λιγοστές σε σχέση με τη διάρκειά του  . Απλώς θεώρησα χρήσιμο να καταγραφεί σαν πηγή.
     
  10. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Ο Ashley Montagu, ετών 94, Ανθρωπολόγος και Δημοφιλής Συγγραφέας
    του Anthony Ramirez

    Ο Ashley Montagu, ο ανθρωπολόγος και δημοφιλής συγγραφέας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο, η ενέργεια, η ευρυμάθεια και το μπρίο του οποίου έφεραν σε ένα ευρύ κοινό στην Αμερική την γενετική, την παλαιοντολογία και άλλα θέματα των φυσικών επιστημών, πέθανε την Παρασκευή στο Princeton, N.J. Ήταν 94 ετών.

    Συγγραφέας περισσοτέρων από 60 βιβλίων, ο κ. Montagu πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σημαντική αναθεώρηση, που εκδόθηκε φέτος, του βιβλίου του που είχε εκδοθεί το 1953 ασκώντας μεγάλη επιρροή, ''The Natural Superiority of Women'' («Η φυσική υπεροχή των γυναικών») και συνεργαζόταν με την βιογράφο του, την Susan Sperling, όταν νοσηλεύτηκε τον Μάρτιο. Πέθανε από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, είπε η κ. Sperling σε μία συνέντευξη.

    Η ευρεία καριέρα του κ. Montagu ως ελεύθερος σχολιαστής επί σχεδόν κάθε ανθρώπινου θέματος, τα λευκά μαλλιά του, τα γυαλιά του που θύμιζαν κουκουβάγια και η πίπα του, τον έκαναν να εκπροσωπεί τη δημόσια εικόνα του καθηγητή της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Αλλά παρά τα πολυπληθή επιστημονικά έργα που εξέδωσε, δεν μπόρεσε να μονιμοποιηθεί σε κανένα από τα πανεπιστήμια όπου δίδαξε, είπε η κ. Sperling. Αυτή η αποτυχία οφειλόταν, εν μέρει, στις ιδέες του για την ισότητα των φυλών και των φύλων, οι οποίες ήταν απρόσμενες για την εποχή εκείνη, όπως είπε.

    Ο κ. Montagu έγραψε βιβλία για την ανθρωπολογία, την ανθρώπινη ανατομία, την ευφυΐα, τον γάμο, γιατί κλαίνε οι άνθρωποι, την ιστορία της βωμολοχίας, καθώς και την ιστορία του John Merrick, του βαρύτατα παραμορφωμένου Βικτωριανού Άγγλου που έμεινε γνωστός ως ο Άνθρωπος Ελέφαντας. Ο σχολιασμός του επεκτάθηκε ακόμη και στην προϊστορία. Εκνευριζόταν με τις γελοιογραφίες που απεικόνιζαν τους Νεάντερταλ σαν κτηνώδη όντα που χτυπούσαν τις γυναίκες τους με ρόπαλα στο κεφάλι και έστελνε θυμωμένες επιστολές στους εκδότες όποτε έβλεπε κάποια τέτοια περιγραφή, η οποία όπως έλεγε αγνοούσε τα στοιχεία σχετικά με την ουσιαστική ηπιότητα των Νεάντερταλ.

    Η Henrika Kuklick, μία καθηγήτρια της κοινωνιολογίας της επιστήμης στο University of Pennsylvania, είπε ότι ο κ. Montagu ήταν «κάποιος που γεφύρωνε τον ακαδημαϊκό κόσμο με το ευρύ κοινό. Τα έργα του ήταν βατά και ταυτόχρονα ακαδημαϊκά αξιοσέβαστα». Η κ. Kuklick, συγγραφέας του βιβλίου ''The Savage Within: The Social History of British Anthropology, 1885-1945'' (Cambridge University Press, 1991), πρόσθεσε ότι «σαν ένας κοσμικός διανοούμενος βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Μargaret Mead, αλλά πολύ πιο πάνω από πολλούς άλλους που δεν θα κατονομάσω».

    Ο Jonathan Marks, ο οποίος διδάσκει βιολογική ανθρωπολογία στο University of California, επεσήμανε ότι τα ενδιαφέροντα του κ. Montagu συμπεριελάμβαναν την γενετική και την ανατομία, ένα εύρος ενδιαφερόντων το οποίο στον σημερινό ακαδημαϊκό κόσμο θα ήταν σχεδόν ανέφικτο.

    Πηγή: The New York Times, 29 Νοεμβρίου 1999
    Ashley Montagu, 94, Anthropologist and Popular Author - Obituary; Biography - NYTimes.com
    Μετάφραση: dora_salonica
     
  11. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    ASHLEY MONTAGU
    Ashley Montagu, Βραβείο Ανθρωπισμού 1995
    Μία αναμνηστική έκθεση, του James W. Prescott, Ph.D., Ινστιτούτο Ανθρωπιστικής Επιστήμης

    [...] Ο Ashley Montagu, Ph.D., D.Sc., D.Litt. γεννήθηκε το 1905 και έγινε ένας διεθνώς διακεκριμένος ανθρωπολόγος που επέλεξε να απευθύνει στο ευρύ κοινό τις πολλές δημοσιευμένες εργασίες του στην σημασία της σχέσης μητέρας – βρέφους για την ανθρώπινη κατάσταση. Ο Ashley Montagu δίδαξε και έδωσε διαλέξεις στο Harvard, Princeton (όπου ήταν Διευθυντής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας), University of California, New York University και πολλά άλλα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Έχει εκδώσει πάνω από εξήντα βιβλία, μερικά εκ των οποίων είναι: Life Before Birth; Touching: The Human Significance of The Skin; On Being Human; The Nature of Human Aggression; The Natural Superiority of Women; Growing Young; Living and Loving; The Peace of The World.; Man’s Most Dangerous Myth: The Fallacy of Race; Human Evolution; The Elephant Man; και Anthropology and Human Nature.[...] Είναι ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της ταινίας “One World or None,” το οποίο έχει τη φήμη ενός από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει ποτέ.

    Στο βιβλίο THE PEACE OF THE WORLD, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία το 1986, ο Ashley Montagu είπε τα εξής:

    Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και με τη λέξη ανθρωπότητα εννοώ κάθε ανθρώπινο ον σ’ αυτή τη γη. Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στον δρόμο που οδηγεί στην παγκόσμια ειρήνη και στην προσωπική ολοκλήρωση ή στον αφανισμό όλης της ζωής πάνω στον πλανήτη. Αυτή είναι μία μοναδική και τρομακτική επιλογή αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι, άτομα και πληθυσμοί, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τρομακτικές επιλογές και έχουν θριαμβεύσει.

    Πηγή: The Ashley Montagu Resolution
    Μετάφραση: dora_salonica
     
  12. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Στο κεφάλαιο «Τί πρέπει να κάνουμε;», ο Ashley Montagu δηλώνει:

    Πρέπει έως τώρα να έχουμε καταλάβει για τί υπάρχουν οι άνθρωποι. Έχουν εξελιχθεί ως όντα που συνεργάζονται και η περαιτέρω βιο-κοινωνική τους εξέλιξη είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται στην εξέλιξη των ικανοτήτων τους για συνεργασία. Αυτό είναι το για τί υπάρχουν οι άνθρωποι. Και είναι πάνω στα στέρεα θεμέλια της εξέλιξης των ικανοτήτων τους για συνεργασία εκεί όπου μπορούν να εξελιχθούν όλες οι άλλες ικανότητές τους. Είναι αναγκαίο λοιπόν να καταλάβουμε ότι η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για συνεργασία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τον όρο «ικανότητες για συνεργασία» εννοούμε την ικανότητα να αγαπούμε. (σελ. 30)

    Στο βιβλίο In LIVING AND LOVING, που επίσης δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία το 1986, ο Ashley Montagu κάνει τον ακόλουθο σχολιασμό σχετικά με την «Καταγωγή της Επιθετικότητας»:

    Τα στοιχεία που βρήκαμε για παιδιά κάθε πολιτισμού που έχουν στερηθεί την αγάπη, είτε αυτά είναι στο σπίτι είτε σε ένα ίδρυμα είτε σε οποιαδήποτε κατάσταση, είναι τα ίδια. Αυτά τα παιδιά, λόγω του ότι δεν έχουν αγαπηθεί, δεν μπορούν να μάθουν να αγαπούν άλλους. Η απόλαυση που λαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι έχει καταπνιγεί σε αυτούς. Έχει μείνει ανεκπλήρωτη και αν αυτό έχει γίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων ανάπτυξης, η αντίδραση είναι πάντα η ίδια. Η αντίδραση είναι ένας μηχανισμός που έχει σκοπό να προκαλέσει την αγάπη και την προσοχή η οποία δεν έχει δοθεί. Αυτή η αντίδραση είναι η επιθετικότητα ή η επιθετική συμπεριφορά (σελ. 17)

    και

    Παρά την σύγχρονη δημοφιλή ανθρωπολογία που σχετίστηκε με τα ονόματα των Robert Ardrey, Konrad Lorenz, Desmond Morris, και άλλων, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψη ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς ένα επιθετικό πλάσμα και ότι μεγάλο μέρος της σκληρότητάς του μπορεί να εξηγηθεί με ορμές ενός ισχυρού «ενστίκτου επιθετικότητας», τα στοιχεία, στην πραγματικότητα, δείχνουν μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Τα στοιχεία, τουλάχιστον μερικοί από μας το βλέπουν, δείχνουν ότι, ως αποτέλεσμα της μοναδικής εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου ως ένα πλάσμα με πολύ υψηλές ικανότητες συνεργασίας, οι ορμές του βρέφους και του παιδιού είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εξέλιξης με αγάπη και συνεργασία. Αυτή δεν είναι μία δημοφιλής άποψη και πράγματι, η διαβρωτική ενέργεια της αντίθετης άποψης είναι τόσο αρχαία και τόσο ενισχυμένη από τον χρόνο και την παράδοση – στην ουσία, ότι ο άνθρωπος είναι ένα αμαρτωλό, ποταπό πλάσμα, μοχθηρό μέσα στη σάρκα του, όπως δήλωσε ο Απόστολος Παύλος – που όποιος υποστηρίζει την άποψη ότι τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται με τις ανάγκες τους όλες στραμμένες στην κατεύθυνση της αγάπης, στην ανάγκη όχι μόνο να αγαπιούνται αλλά και να αγαπούν, είναι πιθανό ότι θα απορριφθεί ως «ρομαντικός». (σελ. 39 – 40)


    Πηγή: The Ashley Montagu Resolution
    Μετάφραση: dora_salonica