Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Βασικό ένστικτο;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος sorriso solare, στις 16 Νοεμβρίου 2008.

 1. MindMaster

  MindMaster Contributor

  Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Εμφανέστατα, η σχέση σεξ - πολιτισμού, απασχόλησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό το νήμα...

  Οφείλω ακόμη τη δική μου ερμηνεία του όρου "πολιτισμός στο σεξ", αλλά θα άξιζε πέραν αυτού να επανέλθουμε, σε άλλες πτυχές του αρχικού ποστ, που έμειναν αδιευκρίνιστες.

  Είχα ξεκινήσει λοιπόν να συντάσω έναν μακρύ κατάλογο, περί του πού επηρρεάζει (θετικά κατ' εμέ) ο πολιτισμός το σεξ, αλλά επιμηκυνόταν πολύ, κι έτσι έψαξα να βρω το ένα πράγμα, που θα μπορούσε να τα συμπυκνώνει όλα. Νομίζω ότι είναι αυτό (κι ας αφήσουμε εδώ στην άκρη, τα bdsmικά τερτίπια): "Πολιτισμός στο σεξ" γιά μένα σημαίνει, να μην ενδιαφέρεσαι μόνον γιά το δικό σου οργασμό, αλλά και του συντρόφου σου (και δεν εννοώ βεβαίως, να ενδιαφέρεσαι, γιά να σε ξαναπροτιμήσει. Αλλά επειδή, απλά, ενδιαφέρεσαι).
   
 2. female

  female Contributor  Περπατάς στο δρόμο παρέα με το ωραίο κωλαράκι σου να ακολουθεί. Θέλεις να μπορεί ο κάθε μάγκας που περνάει δίπλα σου να καθυποτάσσει τις σεξουαλικές του ενορμήσεις ή να το χουφτώνει κατά πως βούλεται;
  Να το τραβήξουμε το επιχείρημα και να σκεφτούμε μήπως να σε φυστικώνει όποτε και όποιος και όπως βούλεται στη μέση του δρόμου χωρίς κανόνες και όρια; Υπ' αυτό το πρίσμα, δημιουργήθηκαν και υπάρχουν κι εδώ κάποιοι κοινωνικοί κανόνες και μάλιστα, βασικοί για την κοινωνική οργάνωση. Διαφορετικοί κανόνες για διαφορετικές κοινωνίες και ιστορικά στιγμιότυπα.


  Κατά το Φρόυντ, αν δεν κάνω λάθος, η ενέργεια που καθυποτάσσεται, μπορεί και να διοχετευτεί και σε άλλες δημιουργικές κατευθύνσεις, να "εξιδανικευτεί". (sublimation)  Άμα το καταπιέσεις άσκημα το πράγμα, λέει ο Φρόυντ και οι κολλητοί του, άμα το πνίξεις άγαρμπα το ενεργειακό (και σεξουαλικό) σου δυναμικό, άμα δεν εξελιχθεί και ωριμάσει με μια σχετική ισορροπία από τόσο δα μωρό, τότε αποκτάς μικρά και μεγάλα "κολλήματα", τις θωρακίσεις σώματος και χαρακτήρα, που πνίγουν την ενέργεια και σε στραμπουλάνε άσκημα, ή τη στέλνουν να κάνει άλλα αντ' άλλων. Σαν τις διαρροές του νερού -- άγνωστο πού θα στη βαρέσει.


  Στο ζουμί και στο δια ταύτα - Μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον έχει λογική το να υπάρχουν όρια χαλιναγώγησης των σεξουαλικών ενορμήσεων. Σ΄αυτό το πλαίσιο, το ιδανικό είναι να μην σου τα "κόψει" η κοινωνία από μικρό και σ' αφήσει μισό και στραβωμένο, αλλά να μεγαλώσεις χωρίς ευνουχιστικές απαγορεύσεις και να μάθεις ώριμα να αυτοπειθαρχείσαι και να κάνεις τις επιλογές σου.


   
 3. underherfeet

  underherfeet πέρα βρέχει Contributor

  Ειτε βασικο ενστικτο το ονομασουμε ,ειτε ενορμηση, εχει αξιολογηθει ηθικα απο την θρησκεια και εχει μετατραπει σε ενα βασικο παραγοντα ελεγχου των ανθρωπων και των κοινωνιων που οργανωνουν μεσω της θεσπισης γραπτων η αγραφων κανονων που οριοθετουν , καθοριζουν και καθυποτασσουν επομενως την σεξουαλικη τους συμπεριφορα (η τουλαχιστον το επιχειρουν).
  Ειναι λοιπον η θρησκεια διαστροφη;
   
 4. elfcat

  elfcat . Contributor

  Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Ως ενόρμηση ή ως βασικό ένστικτο, η σεξουαλική ορμή είναι χρήσιμη στα είδη για αναπραγωγή. Αυτός είναι ο αρχικός και βασικότατος λόγος. Η υπηρέτηση της διαιώνισης του είδους και μόνο. Από τη στιγμή, που το ανθρώπινο είδος χρησιμοποίησε το σεξουαλικότητά του για κάτι άλλο πέραν της αναπαραγωγής άρχισε ο χειρισμός και η υπόταξη της σεξουλικότητάς του. Πως την υπέταξε, χειρίστηκε, διαστράφηκε ή καταπιέστηκε μέσα από τη θρησκεία ή άλλες δομές, ή οδήγησε τον άνθρωπο στην ηδονή, νομίζω έπεται ως ζήτημα. Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τη female...
   
 5. Dolmance

  Dolmance Contributor In Loving Memory

  Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Τί ευχάριστο κάλυμμα! Κεντίδι!
  Για τα λοιπά: Δεν εξέφρασα καμιά βεβαιότητα - δεν έχω - και μη σε παραπλανά η διατύπωση.
  Επίσης, η αυτοκτονία αποτελεί, μάλλον, τυπικό παράδειγμα κατανίκησης των υποτιθέμενων αρχέγονων ορμών από τον πολιτισμό - γι' αυτό και η αυτοχειρία απαντάται σχεδόν αποκλειστικώς παρά τοις ανθρώποις.
  Η συχνότητα των αυτοκτονιών είναι εντελώς αμελητέα, ποσοτικώς, αν επιστρατευθεί ως επιχείρημα εναντίον της ισχύος της αυτοσυντήρησης (και της ανθρωπολογικής καθολικότητας της).
  Η έννοια του πολιτισμού είναι από τις πιό περίπλοκες, σύνθετες, αμφιλεγόμενες και, εν κατακλείδι, αδιευκρίνιστες των κοινωνικών επιστημών. Σήμερα, οι πολιτισμικοί σχετικιστές αναφέρονται, επί το πλείστον, σε 'κουλτούρες', αφαιρώντας από τον 'πολιτισμό' την αξιολογική χροιά του.
  Εγώ, εν προκειμένω, μιλούσα για μηχανισμούς κοινωνικής συγκρότησης και ισορροπίας, δηλαδή για κοινωνιογενετικές διαδικασίες (ιστορική παραγωγή πολιτισμικών μορφωμάτων, όπως οι ηθικοκανονιστικές δεσμεύσεις ή οι συλλογικές νοοτροπίες ή οι δικαιικές κωδικοποιήσεις κλπ).
  Φυσικά, διαφωνώ με όσα νοηματικώς υποκρύπτονται από επικλήσεις στον πολιτισμό, προκειμένου να στιγματισθεί η 'βαραβαρότητα' - άρα και με την ακροτελεύτια παρατήρηση του Αγίου Αθανασίου του Μυαλομάστορα.
   
 6. underherfeet

  underherfeet πέρα βρέχει Contributor

  Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  ....οι οποιες (διαδικασιες) ,βασικο τους πυλωνα εχουν τις θρησκευτικες ιδεολογιες η δοξασιες και επιμενω σ'αυτο γιατι δεν καθυποτασσουν μονο το σεξουαλικο ενστικτο του ανθρωπου αλλα καθοριζουν (η αποτελουν το προκαλυμμα) για τον ελεγχο της ιδιας του της ζωης και της ιστορικης του πορειας.
   
 7. atasai

  atasai Regular Member

  Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Προφανώς μου λείπουν αρκετές γνώσεις επιστημολογίας, αλλά νόμιζα ότι οι μεγάλες αφηγήσεις του ορθού λόγου έχουν μια εξήγηση για όλους και δεν υπάρχουν "αμελητέες ποσότητες". Α, όχι. Πάντα κάποιοι δεν χωράνε στο μοντέλο και απομονώνονται ως προβληματικοί -με επιστημονική βούλα τους βάζουν στα ψυχιατρεία- για να μην μας το χαλάσουν.
   
 8. Dolmance

  Dolmance Contributor In Loving Memory

  Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Δεν διαφωνώ καθόλου. Οι θρησκείες αποτέλεσαν ισχυρά τσιμεντοκονιάματα των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών σχηματισμών - αλλά και αίτια σφαγών και αποδιαρθρώσεων.

  Σε πιάσαν οι κακίες;
  Οι πανπεριεκτικές εξηγήσεις δεν είναι οι υπέρτερες ως προς το γνωστικό περιεχόμενο.
  Οι καταμαρτυρίες, πάλι, είναι διαψεύδουσες ενστάσεις, για τις νομολογικές θεωρίες, αλλά εξελικτικά και σε βάθος χρόνου. Αφορούν 'σειρές αναπροσαρμοζόμενων θεωριών' κι όχι μια θεωρητική γενίκευση μονήρη.
  Στο τέλος το στρίβεις προς την αξιολογική εκτίμηση και αντί επιστημολογικού αντεπιχειρήματος προσφέρεις μια ηθική θεώρηση - κι εκτός των άλλων, αγνοείς την αντίθεση μου στον ψυχιατρικό εγκλεισμό, θα έλεγα την ψυχιατρική εν γένει, ως κοινωνική πρακτική αστυνομικής φύσεως.
   
  Last edited: 17 Νοεμβρίου 2008
 9. female

  female Contributor

  Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;  Οι θρησκείες πάντα αναλάμβαναν να θέσουν κοινωνικά όρια και κανόνες. Ακόμα και κανόνες υγιεινής και διατροφής. Το βασικό τους πρόβλημα είναι πως κηρύσσουν την αιώνια και αδιαμφισβήτητη αλήθεια αυτών των κανόνων, ενώ τα κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα αλλάζουν. Έτσι οι "αιώνια αληθινοί" κανόνες γίνονται τροχοπέδη, παράγοντας ευνουχισμού και δυστυχίας.


  Η παρθενιά, για παράδειγμα, είχε λόγο ύπαρξης σε φτωχές αγροτικές κοινωνίες, όπου το κορίτσι μόνο να παντρευτεί και να κάνει παιδιά είχε περιθώριο, και μάλιστα μικρή-μικρή. Στα 14, 15, 16 της, όντας παρθένα, εξασφαλιζόταν το γεγονός οτι δεν ήταν ήδη γκαστρωμένη και άρα δεν θα έφερνε στο φτωχό νέο οικογενειακό περιβάλλον σπόρους άλλων αντρών που θα είχαν και κληρονομικά δικαιώματα στη μικρή αγροτική περιουσία. Τότε, μετά τα 18 - 19 ήταν γεροντοκόρη μια και η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής ήταν πολύ μικρότερη από σήμερα. Ο χριστιανισμός όμως ακόμα την θεωρεί απαραίτητη αρετή και τη μη παρθενία εκτός γάμου, αμαρτία. Αν και οι συνθήκες όχι μόνο δεν απαιτούν αλλά απορρίπτουν την ύπαρξη παρθενιάς (πχ. στην ακόμα ανύπαντρη, οικονομικά ανεξάρτητη τριαντάρα), η θρησκεία ακόμα επιμένει στην αιώνια αλήθεια της, φορτώνοντας μόνο με ευνουχιστικές ενοχές τους αμαρτωλούς παραβάτες.   
 10. Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Νομίζω ότι «το ένστικτο της αναπαραγωγής» έχει σχέση με το «ένστικτο του θανάτου»
  Ποια είναι η σχέση του πολιτισμού με την γνώση του θανάτου?
   
 11. Incomplete_

  Incomplete_ Contributor

  Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Απάντηση δεύτερη:Η καθοδήγηση ή η αυτοδρομολόγηση μπορεί να γίνει διαστροφή θα έλεγα..Αν και οι δύο αυτές έννοιες θα μπορούσαν άριστα να συνδεθούν με τον όρο "καθυπόταξη" που χρησιμοποιείς.Απλά στηρίζονται σε ατομικές περιπτώσεις και τα όρια τους (θα) είναι πολύ στενά ή απροσδιόριστα.
  Το σίγουρο είναι πως η καθυπόταξη του ενστίκτου αυτού ,θα υπάρξει βάσει της καθυπόταξης των ενστίκτων γενικότερα σε μεγάλο βαθμό..Ερώτηση όμως:η καθυπόταξη επέρχεται από το ίδιο το άτομο ως επιλογή ή την επιβάλλουν οι κοινωνικές συνθήκες και κατα συνέπεια διαμορφώνεται από το άτομο;
   
 12. camera_obscura

  camera_obscura Regular Member

  Συνοψίζω αυτά με τα οποία συμφωνώ:

  Ο πολιτισμός ΕΙΝΑΙ διαστροφή της φύσης (του θηλαστικού).
  Συνεπώς, το σεξ όπως το κάνουμε σήμερα, είναι συλλήβδην διεστραμμένο.