Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Βασικό ένστικτο;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος sorriso solare, στις 16 Νοεμβρίου 2008.

 1. SensualTorturer

  SensualTorturer Regular Member

  Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  ομολογουμένως! δεν σε έχω καταλάβει καθόλου ... θα ζήσω με αυτή την αναπηρία ή θα το θεραπεύσεις;
   
 2. MindMaster

  MindMaster Contributor

  Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Sorry, I 'm no healer...

  Άν δεν έχεις Χρυσό Οδηγό, πάρε πληροφορίες εδώ:

  [nomedia=""]YouTube - Broadcast Yourself.[/nomedia]
   
  Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
 3. Jomaru

  Jomaru Guest

  διαβαζοντας ενα μεγαλο μερος της συζητησης ομολογουμενως μπερδευτηκα. θα ηθελα να ρωτησω μερικα πραγματακια πριν εκφερω την αποψη μου. κατ'αρχην τι ειναι το ενστικτο? και ειδικοτερα γιατι το σεξ το μεταφραζουμε ως ζωοδη ενστικτο?
   
 4. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Με τον όρο ένστικτο εννοείται η εγγενής τάση ή ορμή προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων συμπεριφορών, κάτω από ορισμένες συνθήκες. Τούτη η τάση είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία της μάθησης και παραμένει αναλλοίωτο χαρακτηριστικό ενός βιολογικού είδους.

  Βάσει του συγκεκριμένου ορισμού διαμορφώνεται η θεωρία των ενστίκτων, που τονίζει το βιολογικά καθορισμένο θεμέλιο της συμπεριφοράς ενός οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένα στοιχεία του περιβάλλοντός του. Η θεωρία των ενστίκτων στην ψυχανάλυση ασχολείται με την κατάργηση ή τροποποίηση ερεθισμάτων που διεγείρουν συγκεκριμένες παρορμήσεις, ενώ στην ηθολογία αναφέρεται σε άκαμπτα στερεότυπα συμπεριφορικά σχήματα και τις συνεπακόλουθες ενέργειες, χαρακτηριστικές πολλών βιολογικών ειδών.

  Όσον αφορά τα ένστικτα, αρχικά επικρατούσε η άποψη της κυριαρχίας των ενστίκτων στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Πιό συγκεκριμένα, ο Άγγλος φιλόσοφος Thomas Hobbes χαρακτήρισε τον άνθρωπο σαν "homini lupus", πιστεύονας δηλαδή ότι είναι άπό τη φύση του ένα σκληρό και κακό ζώο χωρίς συμπόνοια για τον συνάνθρωπό του. Αντιθέτως, ο Γάλλος φιλόσοφος Rousseau θεώρησε ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του αγνός και καλός. Η θεωρία του Δαρβίνου, με βάση την οποία εξήγαγε αργότερα ο Φρόιντ τη θεωρία των ενστίκτων, βασίζεται στην αρχή της φυσικής υπεροχής. Δηλαδή οι αλλαγές του περιβάλλοντος προκαλούν στο ζώο την ανάγκη καινούριων τρόπων προσαρμογής σε αυτό,ώστε να επιβιώσει. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ικανότεροι κυριαρχούν. Τελικά ό Δαρβίνος θεώρησε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων. Ο άνθρωπος τυχαίνει να εξελιχθεί στο ανώτατο όριο της ζωικής κυριαρχίας , χρησιμοποιεί όμως τις ίδιες μορφές προσαρμογής στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος όπως και τα ζώα. Έτσι λοιπόν και ο Φρόιντ, επηρεασμένος από το έργο του Δαρβίνου, υιοθέτησε μεταξύ άλλων και την ιδέα της συνέχειας μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων. Ο άνθρωπος, όπως και τα ζώα, δρα με βάση τα ένστικτα. Στο άνθρωπο τα ένστικτα περιέχονται στο "εκείνο" ("id"),το μέρος της προσωπικότητας το οποίο αφορά στις ασυνείδητες λειτουργίες του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, η κινητήρια δύναμη στον άνθρωπο είναι οι ορμές, που τον ωθούν να ικανοποιήσει τις βιολογικές ανάγκες του. Οι ορμές δηλαδή, α ένστικτα του ανθρώπου δρουν ασυνείητα . Ακόμη, ο Φρόιντ εισήγαγε την έννοια της "ψυχικής ενέργειας", μιάς μόνιμης πηγής ενέργειας που υπάρχει στον άνθρωπο και στην οποία βασίζεται η θεωρια τον ενστίκτων. Ο Φρόιντ υποθέτει την ύπαρξη δύο ενστίκτων στον άνθρωπο, του "έρωτα" και του "θανάτου". Τα ένστικτα αυτά, εφορμόμενα από την ψυχική ενέργεια που αποτελεί μία μόνιμη πηγή δύναμης, είναι αναγκαίο να εκτονωθούν. Τη διαδικασία της εκτόνωσης ονόμασε "κάθαρση". Αφορά στο φαινόμενο της ψυχικής και σωματικής εξαντλήσεως που παρουσιάζεται όταν το άτομο εκφράζει τις απαγορευμένες και καταπιεσμένες ορμές του. Μία αρχή της ψυχαναλυτικής θεραπείας είναι ότι η κάθαρση φέρνει μόνο προσωρινή ανακούφιση (επειδή οι ορμές δεν έχουν βρει ικανοποιητικό μηχανισμό άμυνας).Επομένως, ένας στόχος της ψυχαναλυτικής θεραπείας να βοηθήσει το άτομο να βρει πιό ρεαλιστικούς στόχους για να εκφράσει τα ένστικτά του.

  Καλύτερα τώρα;
   
 5. Dolmance

  Dolmance Contributor In Loving Memory

  Απάντηση: Βασικό ένστικτο;

  Ακόμα χειρότερα!
  Ο Freud ουδέποτε ασχολείται ειδικώς με τα ένστικτα, που στην ψυχανάλυση εισέρχονται μόνον πλαγίως και κατά θεωρητικά αδιάφορο τρόπο, ωε "κληρονομικά φυλογενετικά σχήματα", τα οποία ελάχιστα τροποποιούνται ή επηρεάζονται από την Αρχή [ή οποιαδήποτε θεμελιώδη Ενόρμηση (Trieb, pulsion)] της Ηδονής ή της Πραγματικότητας.
  Δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή, φρονώ, ανθρωπολογική ή ψυχολογική προσέγγιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς που να ασχολείται, έστω, με τα ένστικτα ως κληρονομούμενα ζωικά μοντέλα ένσκοπης (ασυνείδητα) δράσης.
  Εξ ού και "ο 'ορος ένστικτο έχει συνέπειες σαφώς καθορισμένες, οι οποίες είναι πολύ μακριά από τη φροϋδική θεωρία της ενόρμησης", Laplanche - Pontalis, Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης, Αθήνα 1986, σ. 222.
  Ο συντάκτης τού άρθρου της ηλεκτρονικής κωλοφυλλάδας είναι αγράμματος σε βαθμό κακουργηματικό - το ίδιο και οι περισσότεροι συντελεστές αυτού του πληροφοριακού οχετού.
   
 6. Μπορείτε να δώσετε έναν καλύτερο ορισμό;
   
 7. Jomaru

  Jomaru Guest

  θα συμφωνησω εμμεσως με τον Δολμανς η την Δολμανς καθως βλεπω οτι ειναι ζευγαρι.

  αυτο ηθελα κι εγω να εκφρασω με την ερωτηση μου, ή να υπαινιχθω καλυτερα καθως πως ο ανθρωπος μπορει να εχει ζωοδη ενστικτα καθως ειναι αντιθετο στη φυση του. οι σπουδες μου και οι γνωσεις μου ειναι εντελως διαφορετικες ειτε αντιρροπες με την ψυχολογια. ομως απο την αλλη πιστευω οτι το σεξ δεν ειναι ενστικτο, αλλα επιθυμια την οποια μπορεις να εκπληρωνεις ή οχι. λιτη απαντηση καθ' οτι περιορισμενος ο χρονος μου.