Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Είναι η πορνογραφία τέχνη;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Art and Literature' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 4 Μαϊου 2006.

  1. john_slave96

    john_slave96 Contributor

    Πάντως η Τέχνη δεν αντανακλά σαν τον καθρέφτη, αλλά σαν τον φακό μεγεθύνει (όπως έλεγε και ο ποιητής), άρα ότι σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς κάτι παραπάνω είναι τέχνη. Για παράδειγμα, μια γυμνή γυναίκα που χαϊδεύει το πόδι της και εστιάζει στο χέρι είναι τέχνη, μια γυμνή γυναία που κανει το ίδιο, αλλά στη φωτό δεν έχουμε κάτι το απροσδιόριστο που θα μας κάνει να φύγουμε από αυτή την εικόνα, δεν είναι τέχνη. Άλλο παράδειγμα μια γραφομηχανή δεν είναι τέχνη, αλλά η ίδια γραφομηχανή με τη λεζάντα που λέει ότι χρησιμοποιήθηκε σε μια αντιστασιακή οργάνωση είναι τέχνη. Ένας άνθρωπος που περπατά δεν είναι τέχνη, άλλα ένας που περπατά σε μια παράσταση είναι τέχνη.

    Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα πιάσαμε και, το κυριότερο, ακόμα οι θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών δεν έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα: Τι είναι και τι δεν είναι τέχνη. Υπάρχουν πολλά αδιευκρίνηστα σημεία, λεπτά, λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν.
     
  2. Photographer

    Photographer Regular Member

    Απάντηση: Re: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Για μένα προσωπικά μεγαλύτερη καλ-αισθητική αλλά και καλλιτεχνική αξία έχει μια εικόνα που παρουσιάζει το σώμα αισθησιακά ημίγυμνο η και τελείως γυμνό και φυσικά με την έντεχνη χρηση του φωτός και της σκιάς, χωρίς να μπαίνει σε τόσο υπερβολικές λεπτομέρειες ακριβώς γιατί έτσι προκαλεί την δημιουργία φαντασιώσεων.

    Αν πάρουμε κατα γράμμα αυτή τη δήλωση τότε ο Αγγελόπουλος με το ιδιαίτερο στύλ του είναι ο μεγαλύτερος πορνογράφος.

    Απο την άλλη όμως στην ταινία "Μη αναστρέψιμος" παρουσιάζεται μια σκηνή παρα φύση βιασμού που κρατάει 5 λεπτά αλλά η ταινία δεν θεωρείτε πορνογραφική διότι:
    Α: Tο πλάνο ποτέ δεν πλησιάζει τόσο κοντά για να διεισδύσει σε λεπτομέρειες.
    Β: Ο φωτισμός δεν είναι άπλετος και κυριαρχούν οι τόνοι του κόκκινου πράγμα που αισθητικά παραπέμπει σε κάτι απαγορευτικό σοκαριστικό ή επικύνδυνο.
    Γ: Ο χρόνος και της σκηνής αλλά και στην ταινία είναι αυτό ακριβώς το θέμα της καθώς ο χρόνος είναι "Μη αναστρέψιμος" και σμυκρίνει ή επιμυκήνεται ανάλογα με τα καλά η άσχημα γεγονότα που βιώνουν οι πρωταγωνιστές του.

    Βέβαια όπως πολύ σωστά είπε και ο john slave96 τα πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά στο συγκεκριμένο θέμα πράγμα που ακόμα και οι τεχνοκριτικοί δυσκολεύονται να έχουν μια σύμφωνη μεταξύ τους και αντικοιμενική άποψη.
     
  3. john_slave96

    john_slave96 Contributor

    Δεν θεωρώ ότι ο Αγγελόπουλος είναι πορνογράφος (σύμφωνα με την άποψη του Έκο) διότι ο Έκο μιλά μόνο για τις ερωτικές ταινίες που πλησιάζουν τις πορνό. Σε ευχαριστώ πάντως photographer γιατί συμφωνία των απόψεων. Θα ήθελα την άποψή σου για την αλλαγή της πρόσληψης της ίδιας πόζας αν είναι όρθια ή πλάγια, όπως ανάφερα στο ποστ μου.
     
  4. G_E

    G_E Contributor

    O Αγγελόπουλος κάνει BDSM τέχνη - αρέσκεται στο να βασανίζει μεχρις εξουθενώσεως τους θεατές. To safeword είναι "πάμε να την κάνουμε;"
     
  5. john_slave96

    john_slave96 Contributor

    καλό ωραίο Kyrie G
     
  6. hugger

    hugger Regular Member

    Καποτε ειχα διαβασει καπου οτι το πορνο φροντιζει να μεγενθυνει την ζωωδη πλευρα του ηθοποιου, διευκολυνοντας τον θεατη να αποσυνδεει τη σαρκα απο την προσωπικοτητα του, ωστε να διεγειρει τα "κατωτερα" ενστικτά του.
    Παρότι αυτο φαινεται να διαφοροποιει τους σκοπους που υπηρετουν οι αλλες τεχνες με τους στοχους του πορνο, νομιζω οτι και γι' αυτο απαιτειται τεχνη.
    Πολλες φορες αναρωτιεμαι, αν ζουσαμε σε μια κοινωνια οπου κανεις δε θα φορουσε ρουχα, αλλα θα ειχαμε καλυμμενο μονο το στομα μας, και τρωγαμε μονο ιδιαιτερως, αν τοτε η πορνογραφια θα ηταν σκηνες δειπνου. Ολα ειναι σχετικα, και οσο ο ανθρωπος προσπαθει να βαλει σε ταξη το περιβαλλον του, τοσο περισσοτερο ερχεται σε αντιθεση με τη χαοτικη φυση του συμπαντος που σιγουρα εχει το τελευταιο λογο.
     
  7. Photographer

    Photographer Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Ο Αγγελόπουλος δυστυχώς με τους αργούς του ρυθμούς τα ατελείωτα πλάνα και τους ακατάληπτους απο το ευρύ κοινό συμβολισμούς έχει καταντήσει σαδιστικός ως προς την διήγηση της ιστορίας που προσπαθεί να μας πεί.
    Είναι τέχνη αλλά για τους ελάχιστους που την αντέχουν χωρίς λέξη ασφαλείας  

    Σχετικά με την αλλαγή του κάδρου στην ίδια εικόνα απο κάθετο σε οριζόντιο, θεωρητικά δεν αλλάζει τόσο το νόημα της, η την οπτική αντίληψη του θεατή ώστε να χαρακτηριστεί τέχνη ή πορνογραφία αντίστοιχα αλλά αυτό μόνο θεωρητικά.
    Για να απαντήσω συγκεκριμένα και με το προσωπικό μου οπτικό κριτήριο πρέπει πρώτα να εξετάσω ιδίοις όμασοι το εν λόγω έργο  
     
  8. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Πέραν του προφανούς συμπεράσματος πως οι όροι "ερωτικό" και "πορνογραφικό" είναι άκρως υποκειμενικοί και συνεπώς εναλάξιμοι μεταξύ τους κατά το δοκούν, μένω με την εντύπωση πως θεωρείς την καταγραφή και περιγραφή της καύλας ως χυδαία αγαπητέ Dragonal.

    Όσον αφορά τον φίλτατο Dolmance, ως πόρνος που γράφει λογοπαικτικά πορνογραφεί <χ>, την στιγμή που η ενγεννής πόρνευση του χαρακτήρα του αντικατοπτρίζεται στον γραπτό του λόγο. Φυσικά και αντελήφθην την φιλοφρόνηση, απλώς την πήγα λίγο παραπέρα <χ>.

    Σημ:
     
  9. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Όντας ορθολογιστής μάλλον τείνω (ή τεινω τα μάλα) προς την υλιστικήν προσέγγισην αγαπητέ, φύσικά και αντιλαμβάνομαι όμως την διαφορά των προσεγγίσεών μας βασει ιδεολογίας.

    Παρ' αυτα ένα ακόμη ερώτημα, ξεκινώντας από το
    αν και κατανόω πως το "επί τούτου" είναι αυτό που σε βρίσκει αντίθετο και για σέ κάνει την διαφορά, τί το μεμπτό υπάρχει σε αυτό το "χαστούκι" στις αισθήσεις που εκτελεί το "προϊόν" στο οποίο αναφερόμαστε;

    Τό ίδιο το S/m δεν αποτελεί "επί τούτου χαστούκι" των αισθήσεων;

    Παρένθεση (φαινομενικά άσχετη): Δοκίμασε ποτέ κανείς να ταπεινώσει μια υποτακτική, αναγκάζοντας την ταυτόχρονα να κοιτάζει το είδωλό της σε έναν καθρέφτη ή ακόμη περισσότερο να ταπεινώνει η ίδια τον εαυτό της κοιτώντας το είδωλό της στα μάτια;
     
    Last edited: 14 Ιουνίου 2006
  10. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Τον εν λόγω "τσόγλανο" όχι, αντίστοιχο ήχο όμως συνoδeυόμενο από αριστουργηματική δεξιότητα σε κάποια πίστα ή και στις σερπαντίνες της Σιθωνίας ναι, όπως και την επίδειξη οδηγητικής δεινότητος καθώς ο δικός μου ορισμός της τέχνης απαιτεί ταλέντο, τεχνική και αισθητικό αποτέλεσμα. Η δραστηριότης παραμένει η ίδια πιθανόν το ίδιο και η πρόθεση, αυτό που διαφέρει είναι μάλλον η εκούσια ή ακούσια συμμετοχή (το ανεπιθύμητον που αναφέρεις).
    Αυτό θα το κρατήσω <χ>, όσον αφορά στο υπόλοιπόν της συγκεκριμένης παραγράφου θα υπενθυμίσω απλώς πως πολλόι διαπρεπείς καλιτέχνες (βασει των κριτηρίων, που έθεσες σε προηγούμενο post, χρησιμοποίησαν την πορνογραφία (η αυτό που στην εποχή τους λογιζόταν ως τέτοια) για να επιτύχουν ακριβώς την εμπαίδωση της ελευθερίας, που ανέφερες.
    Με την άδειά σου λοιπόν, όταν (και αν) θα έχω την τιμή να την γνωρίσω.

    Σημ.
    Υ.Γ. Καθαρά ορθολογιστικά και υλιστικά, οτιδήποτε χαστουκίζει τις αισθήσεις μας έχει ως στόχον τα συναισθήματα και την διάνειαν, εκουσίως ή ακουσίως, καθώς το συναίσθημα δεν είναι τίποτε περισσότερον του αποτελέσματος της δια της διανείας επεξεργασίας του δια των αισθήσεων προσληφθέντος ερεθίσματος.
     
    Last edited: 14 Ιουνίου 2006
  11. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Η χρήση του προϊοντος τέχνης προς άλλους σκοπούς είναι κάτι συνηθισμένο, παράδειγμα η χρήση της ποίησης στην μουσική (αναιρεί την ποιητική αξία του Καβαδία η μελοποίησή του από τον Μικρούτσικο ή του Ελύτη η μελοποίηση του από τον Θεωδωράκη; ) ή ακόμη και σε ποιό "ευτελείς" τέχνες, όπως η χρήση της ζωγραφικής ή της μουσικής στην διαφήμιση (παρακαλώ να μην μιλήσουμε για την κατά παραγγελία τεχνουργία, εχει ήδη αναλυθει στο παρόν νήμα). Το τελικό προϊον αποτελεί προϊον τέχνης το ίδιο όμως και τα συστατικά του.
    Όπως υπάρχει καλή και κακή ποίηση / ζωγραφική ή ότι άλλο αγαπητε Dragonal, η μόνη ουσιαστική διαφορά στις προσεγγίσεις μας είναι πως εγώ συνεχίζω να αποκαλώ την καλή πορνογραφία πορνογραφία ενώ εσύ την μετονομάζεις σε ερωτική (τέχνη).

    Διόρθωση: Καθαρά ορθολογιστικά και υλιστικά, οτιδήποτε χαστουκίζει τις αισθήσεις μας έχει ως στόχον τα συναισθήματα και την διάνειαν, εκουσίως ή ακουσίως, καθώς το συναίσθημα δεν είναι τίποτε περισσότερον του αποτελέσματος της δια της διανείας επεξεργασίας του δια των αισθήσεων προσληφθέντος ερεθίσματος, που συνειδητοποιείται όταν αυτό υπερβεί δεδομένο όριο.

    Θα συνεχίσω να διαφωνώ αγαπητέ, αυτο το οποίο αναφέρεις είναι απλά η επέμβαση του "φίλτρου αυτοσυντήρησης" (θα έλεγα πως παρέβλεψες την φράση "δια της διανείας επεξεργασίας του"). Εμμένω πως τα συναισθήματα προκύπτουν / ενεργοποιούνται είτε από την παρουσία ερεθισμάτων προσλαμβανομένων δια των αισθήσεων είτε από την πλήρη απουσία αυτών διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος αρχίζει να αναπαραγάγει αυτοβούλως ήδη γνωστά του ερεθίσματα με απώτερο σκοπό και πάλι το ενστικτο που προανέφερα (στην ίδια περίπου αρχή βασίζονται, όσο γνωρίζω και τα υναισθήματα που προκύπτουν στην διάρκεια του ύπνου). Ακόμη και το συνειρμικό συναίσθημα στο οποίο αναφέρθηκες στην πρόσληψη του ακουστικού ερεθίσματος έχει την αρχή του.

    Φρονώ, όμως πως έχουμε ξεφύγει πλέον από το θέμα του νήματος

    ΥΓ.
    Το γαργάλημα, απετέλεσε ιδιαίτερο βασανιστήριο στην αρχαία Κίνα (περισσότερα περι βασανιστηρίων σύντομα σε δικό τους νήμα), υπό δεδομένες συνθήκες και μεθόδους μπορεί κάλιστα να τρελάνει τον αποδέκτη του.
     
    Last edited: 14 Ιουνίου 2006
  12. MasterJp

    MasterJp Advisor Staff Member In Loving Memory

    Θα χαρώ, ακόμη δεν περισσότερο αν είναι με προφορικό αντι γραπτού λόγου. Ευκαιρείας δοθείσης...
     
    Last edited: 8 Ιουνίου 2007