Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Είναι η πορνογραφία τέχνη;

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Art and Literature' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 4 Μαϊου 2006.

  1. XSU

    XSU Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Φυσικά και δεν είναι. Για αυτό τη λένε πορνογραφία. Αν έλεγες ερωτική φωτογραφία η ζωγραφική ναι φυσικα και είναι...
     
  2. XSU

    XSU Regular Member

    Απάντηση: RE: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Η πορνογραφία φυσικά και δεν είναι τέχνη. Για αυτο και λέγεται έτσι. Η ερωτική φωτογραφια (βλ. newton) ή η ζωγραφική ναι. Φυσικά και είναι τέχνη.
     
  3. vautrin

    vautrin Contributor

    Αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ερωτική και την πορνογραφική τέχνη; Μα το θέμα δεν είναι αν εγώ αποδέχομαι τον διαχωρισμό: είναι γεγονός, και οι άνθρωποι το αποδέχονται πράττοντας αναλόγως. Πολύ απλά, οι συγγραφείς ή οι σκηνοθέτες, για παράδειγμα, επιλέγουν κάθε φορά να προωθούν τη δουλειά τους με την ταμπέλα του «ερωτισμού» ή της «πορνογραφίας», ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αρα, το ερώτημα είναι τι προκύπτει από τον διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο είδη. Οταν κάποιος ισχυρίζεται πως δημιουργεί ένα «ερωτικό» -σε αντιδιαστολή με ένα «πορνογραφικό»- εννοεί πως χειρίζεται τη σεξουαλικότητα με φαντασία, ευφυΐα, λεπτότητα, καλαισθησία κ.λπ. Αυτό που επιχειρώ να καταδείξω είναι πως δεν είναι το πεδίο του «ερωτισμού», αλλά αυτό της «πορνογραφίας» (το πεδίο στο οποίο κινήθηκε ο Σαντ, για παράδειγμα) που έδωσε χώρο για να αμφισβητηθούν όχι μόνον οι αποδεκτές απόψεις περί ηθικής, αλλά και τα όρια της αναπαράστασης - ή, τουλάχιστον, η ιδέα πως υπάρχουν όρια στην αναπαράσταση. Το αν αυτή η αμφισβήτηση μας αρέσει, αν θεωρούμε πως είναι θεμιτή ή αθέμιτη, αυτό είναι άλλο ερώτημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Για την ώρα, ας πω μόνον πως αν υποστηρίζεις την απαγόρευση αυτού του είδους της αμφισβήτησης, τότε αυτομάτως τάσσεσαι υπέρ της προστασίας, μεταξύ άλλων, και των συμβάσεων που αφορούν τα όρια της αναπαράστασης. Με αυτήν την έννοια, η αντίθεση στην πορνογραφία και είναι και πρέπει να θεωρείται συντηρητική στάση.

    John Coetzee

    («World Literature Today», χειμώνας 1996, Νο 1, τόμος 70, μετάφρ.: Κ. Οικονομάκου)
     
  4. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Ενίοτε η πορνογραφία είναι τέχνη.
     
  5. Kristen

    Kristen Regular Member

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    συμφωνω απολυτα  

    ...................................................................................
     
  6. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Πάλι θα ξεφύγουμε απο το θέμα αλλά ΑΝ δεν είναι τέχνη τι είναι τότε? Δηλαδή ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει πιγκουίνους να πηγαίνουν μίλια μέσα στην παγωμένη Ανταρκτική προκειμένου να μεγαλώσουν τα νεογνά τους γιατί είναι τέχνη και δεν είναι τέχνη η πορνογραφία? Δηλαδή τέχνη είναι μόνο ο Μπετόβεν? Τα σκυλάδικα δεν είναι τέχνη? Τέχνη είναι μόνο ο Πικάσο και δεν είναι οι μουντζαλιές ενός δεκάχρονου? Τέχνη είναι μόνο το "όσα παίρνει ο άνεμος" και όχι η "Ιστορία της Ο"?

    Τελικά μήπως ο καθένας μας έχει τον δικό του ορισμό για το τι είναι τέχνη επειδή εν κατακλείδι η τέχνη είναι μια γλώσσα που ευθύνεται στα συναισθήματά μας και όχι στην λογική μας? Μήπως το τι είναι τέχνη εξαρτάται από τις εμπειρίες του καθενός και όχι από τις γνώσεις του?

    M KOstas
     
  7. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Μια φορά κι έναν καιρό, είχαμε σε τούτο το φόρουμ μια συζήτηση για το πώς καταλαβαίνει κανείς ότι μια γυναίκα είναι Αφέντρα. Ένας υποτακτικός είχε δώσει απάντηση που για μένα ήταν τέλεια: "συνήθως το λέει", είχε πει.

    Όταν κάποιος πηγαίνει στο Λούβρο ή στην Tate Modern γνωρίζει ότι αυτά που θα δει κάποιοι τα έχουν ταξινομήσει γι' αυτόν ως τέχνη, τουλάχιστον, ή και Τέχνη. Όταν πηγαίνει στη γκαλερί Ζουμπουλάκη να δει το "Errata" του Λαζόγκα θεωρεί ότι πηγαίνει κάπου όπου θα δει τέχνη. Άλλοι περνούν απέξω και βλέπουν τον κόσμο μαζεμένο και νομίζουν πως περιμένει για το νέο iPhone, και βρίζουν κιόλας! Όταν κάποιος μπαίνει στα εγκαίνια της έκθεσης του παλιού του συμφοιτητή στην ΑΣΚΤ και βλέπει ζωγραφισμένο ένα γυμνό, μια πλάτη, που λέει την ιστορία μιας ζωής με τους μυς όπως είναι τεντωμένοι, με τις σκιάσεις, με τα χρώματα και δίπλα μια άλλη γυμνή πλάτη, που όμως λέει μια τελείως άλλη ιστορία, τότε το νιώθει και μόνος του ότι βλέπει τέχνη.

    Αλλά, ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβάνονται ως τέχνη κάτι επειδή εκ των προτέρων γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

    Αν δεν είναι τέχνη, είναι τεχνική. Η ζωγραφική είναι τέχνη, οι γραφικές τέχνες ως επί το πλείστον είναι τεχνική. Το ντοκυμανταίρ δεν είναι τέχνη, είναι δημοσιογραφία ή ακαδημαϊκή προσέγγιση και τεχνική. Ο Μπετόβεν είναι τέχνη ανυπέρβλητη. Τέχνη είναι και ο Γκαϊφύλιας, ας μην του βαράει προσοχή όλη η οικουμένη. Οι μουντζαλιές του δεκάχρονου πιθανά να είναι τέχνη, στα μάτια της μάνας του. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο στη ζωγραφική, αλλά και πάλι ο Πικάσο όταν ήταν δέκα χρονών πάλευε όλη μέρα να ζωγραφίσει το τέλειο πόδι κότας. Η "Ιστορία της Ο" τέχνη είναι. Το βιβλίο τουλάχιστον σίγουρα. Άντε και το έργο, αν και βασίζεται υπερβολικά πολύ στην αισθητική λογική του ακριβού διαφημιστικού. Το ίδιο και το "Όσα παίρνει ο άνεμος", τέχνη είναι. Ανεξάρτητα απ το αν ο Κιούκορ δεν είναι Όρσον Γουέλς.

    Το πορνογράφημα, που κανείς δεν το αποκαλεί τέχνη, συνήθως δεν είναι τέχνη. Μερικές φορές, όταν έχει κάτι γνήσιο και μη προσδοκώμενο να δώσει μπορεί να γίνεται. Όταν έχει γνήσιο συναίσθημα, δηλαδή. Όταν είναι κάτι που δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί ή που δεν είναι τελείως ασήμαντο, δηλαδή να αντικαθίσταται πλήρως από ένα άλλο πορνογράφημα.

    Η τέχνη που περιέχει και πορνογραφικό στοιχείο παραμένει τέχνη. Το έργο "Καζανόβας" του Φελίνι ήταν συγκλονιστικό έργο τέχνης.



    ή αυτό από τον Μπερτολούτσι

     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  8. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Δεν θα συμφωνήσω. Βασικά διαφωνώ με τον ορισμό που δίδεται (και όχι δίδετε) στο τι είναι τέχνη. Διαφωνώ δηλαδή όταν στον ορισμό του τι είναι τέχνη υπεισέρχεται η λογική. Η τέχνη δεν έχει κανόνες και όρια. Οπως δεν υπάρχει καλή και κακή τέχνη. Η τέχνη ειναι κάτι το τελείως υποκειμενικό. Απλώς είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων στον οποίο κύριο ρόλο παίζουν τα συναισθήματα και οι εμπειρίες του καθενός και όπου η λογική δεν έχει καμμία θέση.

    Στην γραφιστική η τέχνη δεν συνίσταται στο πως θα βάλεις σκιές στα γράμματα. Η τέχνη είναι στο να αποφασίσεις αν θα μπει σκιά ή όχι.

    Σημασία λοιπόν δεν έχει το πως το κάνει ο κάθε καλλιτέχνης. Σημασία έχει ΤΙ μεταφέρει με αυτό που κάνει. Τι θα έλεγε στον κόσμο η Γκουέρνικα αν δεν είχε υπάρξει πριν ο Ισπανικός εμφύλιος? Τίποτε! Ενας ασυνάρτητος πίνακας θα ήταν που θα είχε ως κύριο θέμα μια μοσχαροκεφαλή (υπερβάλω εσκεμμένα).

    Τέχνη θεωρώ κάθε μορφής προσπάθεια επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο του αποδέκτη. Δεν έχει σημασία τι τεχνοτροπία θα χρησιμοποιηθεί ή τι κανόνες θα ακολουθηθούν. Σημασία έχει τι συναισθήματα δημιουργεί το όποιο έργο στον παρατηρητή.

    Αν ήταν αλλιώς, τότε, δεν θα ήταν τέχνη ούτε οι τοιχογραφίες στα σπήλαια, ούτε τα κυκλαδίτικα ειδώλια, ούτε καν θα είχαμε ξεφύγει από την μουσική που είχε επιβάλει η καθολική εκκλησία κατά τον μεσαίωνα.

    Γιατί είναι τέχνη αυτό που κάνει ο Αγγελόπουλος και ο Felini και όχι αυτό που κάνει ο George Lukas. Ποιος αποφασίζει τι αποτελεί τέρψη για την ψυχή του καθενός? Και γιατί αυτό πρέπει να μπαίνει σε καλούπια και όρια? ;-)

    M KOstas
     
    Last edited: 21 Οκτωβρίου 2012
  9. vautrin

    vautrin Contributor

     

     


    Δύο εικόνες. Απεικονίζουν το ίδιο πράγμα, στην ίδια ακριβώς στάση.

    Γιατί η πρώτη θεωρείται τέχνη κι η δεύτερη πορνογραφία; Τι τις διαφοροποιεί;
     
  10. gaby

    gaby Guest

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    @ NobodyKP,

    δεν θα λογομαχήσουμε για το θέμα, είναι στ'αλήθεια αμφιλεγόμενο το αν μπορεί να οριστεί η τέχνη καθ' εαυτή. Αν εγώ έχω την ενδεχομένως συντηρητική αντίληψη ότι κάθε δημιουργία ή δράση που αποκαλείται τέχνη απαιτεί να υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο έχει ορισμένες αρχικές ιδιότητες πλέον αυτών που ορίζει γι αυτό ο δημιουργός του και μια έξωθεν θέσπιση του τι μπορεί να θεωρηθεί τέχνη, συνήθως με την επίκληση των ηθικών εννοιών του υψηλού και του ωραίου, αναγνωρίζω ότι δεν είναι υποχρεωτικό να το ενστερνίζονται και άλλοι.

    Όμως, μήπως στην "τέχνη" βάζετε μέσα και το ωραίο, αδιακρίτως του πού το συναντάμε; Χθες το απόγευμα, μερικοί ιβίσκοι με φόντο έναν τραχύ, παλιό τοίχο και το φως που έπεφτε πάνω τους, με έκαναν να δακρύσω, στάθηκα λίγα λεπτά και τους κοίταξα. Αν και ήταν πραγματικά ωραίο θέαμα, δεν ήταν τέχνη.

    @ Vautrin,

    αν αναφερθώ στην πρόθεση του καλλιτέχνη σε πείθω διόλου; Ο πρώτος εκφράζεται συμβολικά και αισθητικά. Είναι αδύνατο να μην είναι διόλου αφηρημένο ένα έργο τέχνης, να μην αφίσταται δηλαδή του αρχικού μοντέλου προς απεικόνιση. Ο δεύτερος, απλά ήταν εκεί. Δεν ξέρω... εμένα το πρώτο μου φαίνεται τέχνη, το δεύτερο όχι, αν και όσο τα περιεργάζομαι τα κοινά είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορές.
     
  11. NobodyKP

    NobodyKP Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Κατ' αρχάς το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα λογομαχήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κάνουμε. Απ' οτι δε φαίνεται, συμφωνούμε πως το τι θεωρεί ο κόσμος τέχνη είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους κανόνες αναφοράς του καθενός. Οπως και το όμορφο είναι επίσης κάτι σχετικό και υποκειμενικό άμεσα συνδεδεμένο με τους κανόνες αναφοράς του καθενός. Παρόλα αυτά όμως γιατί θεωρούμε τέχνη μόνο τα ανθρώπινα κατασκευάσματα? Αυτό που είδες και σε συγκίνησε γιατί δεν είναι τέχνη? Πρέπει να αποτυπωθεί πρώτα σε ένα καμβά για να γίνει τέχνη? Η τέχνη έγκειται στην αποτύπωση του?

    Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Το μυαλό σου ενεργώντας αφαιρετικά θεωρεί πως δείχνουν τα ίδια. Το ένα όμως είναι ζωγραφική ενώ το άλλο φωτογραφία και δεν δείχνουν τα ίδια έτσι και αλλιώς. Παρ όλα αυτά, επειδή κάποιον το δεύτερο δεν τον συγκινεί δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιοι που μόλις το δουν θα ενθουσιαστούν. Προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά τα θεωρώ και τα δύο τέχνη. Άλλου επιπέδου και άλλης προοπτικής αλλά τέχνη. Με το σκεπτικό πως και τα δύο προσπαθούν να δημιουργήσουν συναισθήματα.

    Και για να γίνω ακόμη προκλητικότερος γνώμη μου είναι πως Πανταζής δεν είναι καλλίτερος από τον Παβαρότι. Ούτε και χειρότερος. Σαν φωνή αναμφισβήτητα δεν έχει τις δυνατότητες του Παβαρότι αλλά και ο καλλίτερος βιολιστής δεν έχει τις ικανότητες ενός υπολογιστή συνδεδεμένου σε ένα sampler. Γιατί αυτό που παίζει ο υπολογιστής δεν είναι τέχνη ενώ αυτό που τραγουδάει ο Παβαρότι είναι?

    Αυτό που πιστεύω για την τέχνη (και αυτές τις ατελείωτες συζητήσεις για το τι είναι τελικώς τέχνη και τι οχι) είναι πως επειδή η κάθε μορφή τέχνης απευθύνεται στα συναισθήματα και στις εμπειρίες το καθενός και επειδή αυτά ποτέ δεν συμπίπτουν ποτέ δεν θα συμφωνήσουν όλοι σε ένα κοινό κώδικα του τι είναι τέχνη. Και ευτυχώς...  

    M KOstas
     
  12. Alexkat

    Alexkat Contributor

    Απάντηση: Είναι η πορνογραφία τέχνη;

    Η τέχνη αποσκοπεί στην δημιουργία συναισθημάτων.
    Το άσεμνο και το χυδαίο αποτελούν βασικά συστατικά της πορνογραφίας.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργούν συναισθήματα.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι και η πορνογραφία στο σύνολό της δεν δημιουργεί συναισθήματα.
    Ας έχουμε την γενναιότητα να παραδεχθούμε ότι το είδος της τέρψης ή της απόλαυσης που λαμβάνουμε από την τέχνη ή την πορνογραφία, δεν πρέπει κατ' ανάγκη, να εδράζεται μόνο επάνω σε ότι θεωρείται ηθικό.
    Τουτέστιν, ....ναι ....η πορνογραφία είναι ...τέχνη._