Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η Βασίλισσα του Σκακιού

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος dora_salonica, στις 31 Οκτωβρίου 2008.

  1. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    [nomedia=""]YouTube - Broadcast Yourself.[/nomedia]

    Πρόσφατα κάποιος συνομιλητής μου μου επεσήμανε κάτι που αγνοούσα. Ότι οι ερωτικές σχέσεις – είτε βανίλλα είτε όχι – καλύπτονται από τη θεωρία παιγνίων.

    Αν και οι γνώσεις μου σχετικά με τη θεωρία παιγνίων είναι πολύ περιορισμένες, παραδέχτηκα ότι ίσως ασυναίσθητα να παίζω. Εξάλλου, ότι έμφυτα ταλέντα επιδείξαμε στα παιδικά μας παιχνίδια και ότι ικανότητες εξελίξαμε σε αυτά, μάλλον παραμένουν μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η σημασία του παιχνιδιού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας είναι, από ότι ξέρω, καλά τεκμηριωμένη.

    Άρχισα να σκέφτομαι λοιπόν κατά πόσον θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε μια ερωτική σχέση εναλλακτικού τύπου – D/s συγκεκριμένα – με το σκάκι. Έτυχε αυτό τον καιρό να διαβάζω ένα βιβλίο, «Η Γέννηση της Βασίλισσας του Σκακιού», της Marilyn Yalom, συζύγου του Irwin Yalom.

    Μου προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ακόλουθο απόσπασμα, το οποίο και παραθέτω:

    «Μια συλλογή λατινικών και γερμανικών τραγουδιών ανώνυμων δημιουργών των αρχών του δέκατου τρίτου αιώνα περιελάμβανε περιγραφές για το τάβλι και το σκάκι συνοδευόμενες από απολαυστικές εικόνες. Κάποιοι από τους στίχους αυτής της ποικιλόμορφης συλλογής ήταν ολοφάνερα φοιτητικά τραγούδια του ποτού, ορισμένα ήταν ερωτικά τραγούδια, ενώ άλλα ήταν διδακτικά κείμενα με έντονο ηθικολογικό χαρακτήρα. Πολλά συνοδεύονταν από νότες μουσικής. Αυτά τα τραγούδια είναι τα περίφημα Carmina Burana, περισσότερο γνωστά στη σύγχρονη εποχή από τη μουσική τους απόδοση που συνέθεσε ο Carl Orff.

    Ο σκακιστικός οδηγός των Κάρμινα Μπουράνα, γραμμένος στη λατινική σε δίστιχα με ρίμα, μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα:

    ….Ο πύργος κινείται σε όλο το μήκος της σκακιέρας…Το άλογο τρέχει γρήγορα…Ο επίσκοπος, με το κερασφόρο κεφάλι του, προκαλεί φόβο επειδή παραπλανά τον εχθρό. Τα πιόνια πιάνουν πεσσούς και οι πεσσοί πιόνια, και τα δύο αφανίζονται στη συμπλοκή. Αλλά ο βασιλιάς δεν έχει πιαστεί ακόμη. Όταν χάσει τη γυναίκα του (conjunx) δεν έχει απομείνει στη σκακιέρα τίποτα που να έχει αξία. Συχνά βρίσκεται σε θέση ματ και όλοι φωνάζουν: Ματ! Ματ! Ματ!

    …Και το άλογο και ο επίσκοπος αναφέρονται ως «παραπλανητές» και στη βασίλισσα παραχωρείται ασυνήθιστη δύναμη. Μολονότι οι κινήσεις της δεν περιγράφονται, είναι ξεκάθαρα το πλέον ισχυρό κομμάτι, διότι όταν αποχωρεί από το παιχνίδι, «δεν έχει απομείνει στη σκακιέρα τίποτα που να έχει αξία».

    Πηγή: Marilyn Yalom, «Η Γέννηση της Βασίλισσας του Σκακιού», μετάφραση Εύης Κλαδούχου. Αθήνα: Εκδόσεις Άγρα, 2008 (σελ. 119 – 121)

    Θα επιχειρήσω έναν παραλληλισμό. Συγκρίνω μια ερωτική σχέση D/s με την σχέση βασιλιά και βασίλισσας στο σκάκι, όσον αφορά την ισχύ τους.

    Το background της σχέσης είναι το εξής: το D/s βασίζεται στην ασυμμετρία της επιθυμίας (πιθανόν στην ασυμμετρία της αυτοκυριαρχίας επί της επιθυμίας). Η σκλάβα επιθυμεί – φαινομενικά – περισσότερο τον Κυρίαρχο, από ότι ο Κυρίαρχος την σκλάβα. Πρόσφατα διάβασα ένα ποστ που αναγάγει την σχέση αδιαφορίας στην υπέρτατη σχέση. Σχήμα οξύμωρον, ασφαλώς, για ανθρώπους στοιχειώδους λογικής αντίληψης. Αν αδιαφορώ, δεν κάνω σχέση. Εδώ όμως, ο Κ πράγματι φαίνεται να αδιαφορεί. Και το υ εκλαμβάνει την αδιαφορία ως τμήμα της σχέσης. Πρόκειται για έναν στρεβλωμένο κώδικα επικοινωνίας.

    Ποιος δεν θέλει να τον επιδοκιμάζουν; Ποιος δεν θέλει να είναι επιθυμητός, ποθητός; Ποιος δεν θα μετατρέψει τα ψήγματα ενδιαφέροντος ενός αδιάφορου Κ σε πολύτιμα διαμάντια; Women love assholes...

    Και αυτό είναι όλο. Σε D/s σχήματα, υπάρχει η τάση ετεροπροσδιορισμού του υ, οπότε υπεισέρχεται η απλούστατη αυτή μέθοδος του Κ και ο Κ κυριαρχεί. Μπορεί πλέον να νέμεται «αυτό» που δεν θα φύγει ποτέ. Διότι, τελικά, δεν χρειάζεται κανένας προγραμματισμός. Απλά κάνεις μια πρόταση την οποία το υ – αν είναι υ – δεν μπορεί να απορρίψει. Αν είναι υ, ζει για να είναι επιθυμητό και για να το επιδοκιμάζουν και να το τιμωρούν. Ζει για να δίνει απόλαυση. Ζει για να είναι το κρεατάκι κάποιου.

    Πόνεσέ το, δώστου χαρά, δώστου ξεφτίλες, πλήγωσέ το, απόρριψέ το. Εκεί αυτό. Δεν φεύγει. Εάν περάσεις τα όρια βέβαια και σπάσει το δόλιο, θα σε σιχτιρίσει και θα φύγει. Σπασμένο και μάλιστα σε χίλια κομμάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο Κ έχει κάνει καλή διάγνωση σχετικά με τα όρια, το υ παραμένει στη θεσπέσια αυτή σχέση, όπου καυλώνει επειδή ετεροπροσδιορίζεται. Η αγάπη και ο έρωτας είναι απόρροια αυτής της συνθήκης, ασφαλώς.

    Ποιος όμως έχει την ισχύ στο παιχνίδι αυτό; Σαφώς ο βασιλιάς είναι και θέσει βασιλιάς και φύσει βασιλιάς. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να είναι asshole.

    Στο σκάκι, η βασίλισσα είναι το πιόνι που προστατεύει την ΘΕΣΗ του βασιλιά. Αν χαθεί η βασίλισσα, finito la musica, passato la fiesta. Τίποτε άλλο δεν έχει αξία πλέον, στη σκακιέρα. Έχει τελειώσει το παιχνίδι.

    Έτσι και στην D/s σχέση, αν το υ πει «άει γαμίσου ρε μαλάκα», ο Κ βγαίνει Ματ. Η ισχύς του υ εγγυάται την συνέχιση της βασιλείας του Κ. Υπομονή, επιμονή, στοργή, φροντίδα, αγάπη, έρωτας, επιλογές, αντοχές, απόλαυση, δοτικότητα, εμπιστοσύνη. Αυτά είναι η ισχύς του υ. Επιπλέον, η γκρίνια και το κλαψομούνιασμα πρέπει να παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα, διότι και ο βασιλιάς μπορεί να πει, «άει σιχτίρ βρωμόμουνο, ουρές κάνουνε τα υ». Έτσι δεν είναι; Ή μήπως κάνουνε πουλάκια τα μάτια μου;

    Το ερωτικό παίγνιο του D/s επομένως έχει ως βάση την βασίλισσα – σκλάβα. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Ειδάλλως το παιχνίδι σταματάει εκεί. Και ο βασιλιάς μένει ένας βασιλιάς χωρίς βασίλειο. Μένει ένας εν δυνάμει βασιλιάς. Θα ξαναγίνει βασιλιάς μόνο όταν βρει την βασίλισσά του.

    Αποποιούμαι πάραυτα της έως τώρα Καποκεντρικές απόψεις μου και κλείνω επιμένοντας σε κάτι που δανείζομαι από το βιβλίο της Yalom. Ο βασιλιάς δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, δεν είναι ένας ρόλος, αλλά η ουσιαστική πηγή δύναμης στη σχέση. Έχω δηλαδή την δύναμη, και η δική μου δύναμη είναι αυτή που στηρίζει τη σχέση. Αλλά ο Κ μου είναι η πηγή της.

    «Όταν μια γυναίκα έχει έναν φωτισμένο βασιλιά στο πλευρό της, είναι εύκολο να είναι βασίλισσα».
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  2. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    ΄
    Συγνώμη αλλά το παραπάνω σκακιστικά είναι απολύτως ε σ φ α λ μ έ ν ο! Μη το πεις σε κανέναν που ξέρει στοιχειωδώς σκάκι...
    Η γυναίκα του Yalom καλά θα έκανε να ξεστραβωθεί πρώτα πριν αρχίσει τις αναλογίες κλπ

    Για να το πω σκακιστικά Και να χαθεί η βασίλισσα, το παιχνίδι δε χάνεται στο ελάχιστο. Πέραν της δυνατότητας ένα πιόνι να γίνει η επόμενη βασίλισσα. Ήτοι μια βασίλισσα και άλλες οκτώ εν δυνάμει...

    Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω...
    Το θέμα ως θέμα έχει ενδιαφέρον
     
  3. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Δεν το λέει η Yalom, αλλά είναι κάτι που αναφέρεται στα Κάρμινα Μπουράνα. Ο σχολιασμός της συγγραφέως αφορά μόνο την άνοδο της ισχύος της βασίλισσας στο σκάκι (έγινε σταδιακά, στην αρχή είχε περιορισμένες κινήσεις) με την παράλληλη άνοδο της ισχύος των συζύγων των βασιλέων κατά την διάρκεια της ιστορίας. Οι βασίλισσες σε κάποια φάση απέκτησαν ουσιαστική δύναμη, και όχι ελέω των συζύγων τους. Πολλές ήταν ιδιαίτερα άξιες, κυβέρνησαν σοφά, συνωμότησαν σατανικά, κατετρόπωσαν τους εχθρούς τους κλπ.

    Όσον αφορά το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι, είναι πράγματι η βασίλισσα, πλέον.
     
  4. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Το πιο ισχυρό κομμάτι είναι ο βασιλιάς. Χωρίς αυτόν δεν νοείται παρτίδα. Χωρίς βασίλισσα νοείται...

    Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα. Διότι αν πιάσουμε το σκάκι θα ξημερωθούμε (είναι αγαπημένο παιχνίδι μου) αλλά θα έχουμε ξεφύγει από το θέμα... οπότε...

    Κ + υ αποτελούν ένα σύστημα, ο ένας απαραίτητος και αναγκαίος για τον άλλον... συχνά όμως ο/η υ δεν το γνωρίζει...
     
  5. Maley

    Maley Contributor

    Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    τελος παντων απο οσα γραφεις εγω ενα κραταω..το ψαχνεις Ντορι μου συνεχεια..παντα..τωρα βρηκες το σκακι, αυριο κατι άλλο...καλη συνεχεια..
     
  6. MastersHammer

    MastersHammer Regular Member

    Σχετικα με το παιχνιδι εχω να πω το εξης:

    [nomedia=""]YouTube - Broadcast Yourself.[/nomedia]

    Και οσοι δεν ξερουν τους κυριους ας τoυς αφησουμε να συστηθουν μονοι τους





    We shoot power to your heart, a mighty thunderbolt
    We charge all batteries, we save your soul
    We don't know when we're licked,
    But we turn lead into gold
    We know alchemy, we bring you rock and roll
    We are the ones you love, or we're the ones you hate
    We are the first and we just still might be the last
    We are Motorhead - born to kick your ass

    We bring the firestorm to brighten up your life
    We mend all broken hearts, we cure all pain
    We bring you attitude and razor teeth to bite
    We bring machine gun law and we're the ones to blame
    We are the ones you need, the ones that you despise
    We are the ones who wanna poke you in the eye
    We are the future, baby, used to be the past
    We are Mot"rhead and we don't have no class...

    We bring you UFOs, saucers in the sky
    We shoot you full of noise, we aim to kill
    We burn like motherfuckers, spit right in your eye
    We fight authority, we glorify free will
    We are the ones you heard of, but you never heard
    We are electric prophets, here to twist the world
    We are the flame at night, the fire in the trash
    We are Motorhead, we are Motorhead
    We are Motorhead, we are Motorhead
    We are Motorhead, we are Motorhead
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  7. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού


    Και μετά με κατηγορούν εμένα για μυθοπλασίες... 

    Πάντως έχεις δίκιο. Το παραδέχτηκα εξ άλλου ευθέως.
     
    Last edited: 31 Οκτωβρίου 2008
  8. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Όχι καλή μου, ο μέσος σκακιστής χάνει τη βασίλισσα του σε ανταλλαγή. Ο πολύ πολύ αρχάριος και μόνο τη χάνει έτσι όπως το λες και τον λούζει κρύος ιδρώτας. Ο maitre στο σκάκι και να την χάσει χωρίς ανταλλαγή, δεν το νιάζει. Έχει ήδη π ρ ο β λ ε ψ ε ι όλη την παρτίδα...

    Η βασίλισσα έχει όλη την γκάμα των κινήσεων όλων των κομματιών της σκακιέρας εκτός του ίππου. Ως προς αυτό υπερισχύει από τα άλλα κομμάτια. Υπερ πάντων όμως ο Βασιλιάς. Σκάκι δε νοείται χωρίς βασιλιά. Χωρίς βασίλισσα έχουν παιχτεί παρτίδες απίστευτης ομορφιάς, απλότητας και πάνω από όλα ολοκληρωτικής κατίσχυσης (κατά Dolmance) επί του αντιπάλου βασιλιά, ακόμη και εαν αυτός είχε βασίλισσα.
     
  9. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Συμφωνώ. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η βασίλισσα είναι το πιόνι με την μεγαλύτερη ισχύ. Αν το ανταλλάξεις, θα πρέπει να αξίζει τον κόπο. Όσο για τους maitre, κι αυτοί χάνουν κάποτε, έτσι δεν είναι;

    Νομίζω ότι χάνεις την ουσία και αναλώνεσαι σε σκέψεις περί στρατηγικής. Κάτι που αποφεύγω να κάνω, ακόμη και στις ερωτικές σχέσεις. Γι αυτό δήλωσα ότι δεν παίζω, τουλάχιστον όχι συνειδητά.
     
  10. MastersHammer

    MastersHammer Regular Member





    The Shortest Straw....secretly...silently.....certainly has been pulled for you???
     
    Last edited by a moderator: 17 Απριλίου 2014
  11. s/m

    s/m Regular Member

    και γω που νομιζα οτι θα πειτε για σκακι ...
    και εχω να παιξω ενα χρονο... 
     
  12. Incomplete_

    Incomplete_ Contributor

    Απάντηση: Η Βασίλισσα του Σκακιού

    Bιώνεις κάποια αλλαγή μικρή μας τελευταία και το απολαμβάνεις;