Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Iwnas, στις 11 Φεβρουαρίου 2009.

  1. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Έχοντας ζήσει το BDSM και έχοντα μιλήσει γι' αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο καισ το εξωτερικό διαπίστωσα ορισμένα πράγματα τα οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστη εντύπωση μου προκαλούν. Οι παρατηρήσεις μου συνοψίζονται στα εξής συμπεράσματα και αφορούν τον τρόπο σκέψης ανθρώπων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο χώρο (προς Θεού δεν ισχύει για τους πάντες)

    Έλλειψη πολύπλευρης σκέψης, η ανάγκη του να έχει ο καθένας μια σειρά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που ίσως και να μη συνάδουν με την προσωπικότητά του ούτως ώστε να γίνει αποδεκτός, η πίστη πως υπάρχει ένας και μόνο ορθός δρόμος για το BDSM, η απολυτοποίηση του τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται για να είναι μια σχέση BDSM, η νουθεσίες από άτομα που ουσιαστικά έχουν ελάχιστη ή ακόμα και μηδενική γνώση του αντικειμένου, η νουθεσίες από άτομα που έχουν αναλώθεί σε διαδικτυακές και μόνο σχέσεις αλλά παρόλα αυτά φέρονται ως γνώστες των πραγμάτων και στην αληθινή ζωή, η πληθώρα όλων εκείνων που προσπαθούν να επιβάλλουν τον δικό τους βιωματικό τρόπο μιας τέτοιας σχέσης σαν το σωστό τρόπο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν.

    Φυσικά όλα τα παραπάνω με αφήνουν παγερά αδιάφορο αλλά νομίζω πως αποτελούν δείγματα μιας κάποιας "ακαμψίας" σκέψεις από ορισμένους που ασχολούνται με την συγκεκριμένη φιλοσοφία και το όλο lifestyle.

    Ίσως κάποτε θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτού του είδους οι σχέσεις δεν καθορίζονται από ένα αυστηρό πρωτόκολλο, ούτε πως οι συμμετέχοντες σε αυτές δίνουν αγώνα για να αποδείξουν πόσο true είναι. Ο καθένας μας βιώνει την Κυριαρχικότητα, την υποτακτικότητα, την εναλλαγή ρόλων, ακόμα και την διάθεση για πειραματισμό με τρόπο που ευχαριστεί αυτόν και τον/την εκάστοτε σύντροφο του (περιστασιακό ή μόνιμο).

    Μιλώντας για μένα θα έλεγα ότι ίσως δεν είμαι τόσο Κυριαρχικός όσο άλλοι ή πως βιώνω την διάθεση μου για σεξουαλικό πειραματισμό με τον δικό μου τρόπο που ξέρω πως θα με ικανοποιήσει. Όλα αυτά όμως δε με κάνουν λιγότερο γνώστη ή λιγότερο φίλο της φιλοσοφίας του BDSM και των όσων αυτό ευαγγελίζεται.

    Στο κάτω κάτω της γραφής μπορεί να βρεθούμε σε σχέσεις που το όλο που θα μπορέσουμε να βιώσουμε είναι απλά kinky sex ή ακόμα να σχετιζόμαστε με άτομα που είναι μέσα στο BDSM αλλά να θέλουμε ορισμένες φορές να ξεφεύγουμε από τα όρια που αυτό θέτει. Που είναι το κακό σε όλο αυτό και γιατί θα πρέπει να απολογούμαστε για τον τρόπο που εκφραζόμαστε;
     
  2. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Ίων, οι άνθρωποι που επιδιώκουν ή έστω μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά σε σχέσεις που απλά εμπεριέχουν kinky sex, ή να σχετίζονται με άτομα που είναι μέσα στο bdsm, αλλά θέλουν ενίοτε να ξεφεύγουν από τα όριά του, είναι διαφορετικοί άνθρωποι, από αυτούς που επιδιώκουν να συνάπτουν και μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εντός bdsmικών σχέσεων και δεν ξεφεύγουν από τα όριά του, γιατί αυτό δεν θα είχε ουσία γι' αυτούς.

    Ούτε οι μεν ούτε οι δε οφείλουν να απολογούνται προς εαυτούς και αλλήλους, δεν υπάρχει κάτι το γενικά καλό ή κακό, γενικά σωστό ή λάθος είτε στις kinky σχέσεις, είτε στις ορθόδοξα bdsmικές. Αλλά είναι διαφορετικές σχέσεις, και τις συνάπτουν διαφορετικοί άνθρωποι.

    Το πρόβλημα προκύπτει, εκεί που αρχίζουμε να μιλάμε γιά "φιλοσοφία του bdsm" και γιά lifestyle. Αυτά, θέλουμε δεν θέλουμε, και σχετικά συγκεκριμένα πράγματα είναι, και αρχή μέση και τέλος έχουν, και όρια εντός, και όρια εκτός. Περιλαμβάνουν και αρχές, και πρωτόκολλα, και συστηματοποίηση, και κώδικες. Όταν μιλάς γιά "φιλοσοφία" ή γιά lifestyle, μιλάς γιά ολόκληρα πακέτα, που καλώς ή κακώς, σ' αρέσει ή όχι, το περιεχόμενό τους είναι δεδομένο.

    Φυσικά, κανείς δεν εμποδίζει κανέναν, να επιλέξει μέσα από τα περιεχόμενα του πακέτου τα όσα σε 'κείνον ταιριάζουν, να τα προσαρμόσει ακόμη, έτσι που να του ταιριάζουν ακόμη καλύτερα, και να απολαύσει όσο μπορεί καλύτερα τη ζωή και τις σχέσεις του. Δεν είναι σκόπιμο όμως, να λέει πως είναι bdsm lifestyler, ή πως ασπάζεται και λειτουργεί στη βάση της "φιλοσοφίας" του bdsm. Αυτά μπορούνε να τα λένε, μόνον όσοι χρησιμοποιούν όλα όσα συμπεριέχονται στα πακέτα. Όχι λιγότερα.

    Πιστεύω πως αυτό που γεννά τις διαφωνίες και πολλές φορές τις οξύνσεις, δεν είναι η αμφισβήτηση του ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει τις επιλογές του, που βεβαίως, μπορεί κάλλιστα να έχουν κοινά σημεία με το bdsm, αλλά η προσπάθεια γιά μη αμφισβήτηση του ότι το περιεχόμενο του "πακέτου bdsm" είναι εν πολλοίς δεδομένο, και πρέπει έτσι να παραμείνει, διότι κάποιοι, γιά να λειτουργήσουν όπως θέλουν και μπορούν, χρειάζονται όλα τα περιεχόμενα. Όχι λιγότερα.

    Είθισται, να προσπαθούμε να κόψουμε και να ράψουμε το bdsm στα μέτρα μας. Και καλά κάνουμε, είναι το καλύτερο, γιά τον καθένα μας ατομικά. Και ναι, θα μπορούσαμε να πούμε, πως αυτό είναι το δικό μας bdsm. Δεν χρειάζεται όμως να προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν, ότι αυτό, είναι το πραγματικό bdsm και το άλλο, εκείνο το παλιό, είναι παρωχημένο. Κάποιοι το χρειάζονται έτσι ακριβώς όπως είναι, ας τους σεβαστούμε...
     
  3. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Αγαπητέ πολύ όμορφα και απόλυτα σεβαστά αυτά που γράφεις. Ξεχνάς όμως κάτι το βασικό και δυστυχώς πέφτεις σε σφάλμα. Η λέξη φιλοσοφία από μόνη της δεν εμπεριέχει κανενός είδους περιορισμούς και όρια, επομένως και το BDSM ως ευρύτερη φιλοσοφία δεν πρέπει να το κλείνουμε σε στεγανά
     
  4. Durcet

    Durcet In Loving Memory

    Αν το bdsm ήταν απλά μια στείρα εφαρμογή κανόνων και πρωτοκόλλων, δε νομίζω να υπήρχε λόγος να συζητάμε γι' αυτό. Άλλοι απλά θα τα εφάρμοζαν, κι άλλοι θα τα απέρριπταν, θέτοντας τους εαυτούς τους εκτός "χώρου". Ευτυχώς, όμως, ακόμα και το "πακέτο" που αναφέρει ο MindMaster διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βέβαια, δε μπορώ να απορρίψω πως υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, ωστόσο από εκεί και πέρα, ο καθένας λειτουργεί με βάση τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες. Ακόμα και η στείρα προσκόλληση σε κανόνες, πρωτόκολλα και συμπεριφορές προϋποθέτει, κατά τη γνώμη μου, αποδοχή έπειτα από σκέψη, εκ μέρους του ατόμου που τα υιοθετεί. Άλλοι, πάλι, θέλουν να λειτουργούν πιο "ανεξάρτητα", χωρίς να περιορίζονται από πρέπει που ορίζονται με βάση το ρόλο που επιλέγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τίθενται εκτός bdsm. Άλλωστε, μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, ή έστω συνευρέσεις μεταξύ ατόμων. Συνεπώς, είναι φύσει αδύνατο να συμπεριφέρονται όλοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
    Το ζήτημα, μήπως, είναι να μάθουμε επιτέλους να διαφωνούμε σαν άνθρωποι;
     
  5. jimboy

    jimboy Regular Member

    Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Αντίθετες "φαινομενικά" απόψεις σωστές και οι δύο!!! 

    Εδώ είναι η ουσία - θεμιτό να κρίνουμε ιδέες και απόψεις αλλά άδικο να κρίνονται οι άνθρωποι!
    Στο κάτω κάτω δεν μας χρησιμεύει σε κάτι ο χλευασμός και η ειρωνεία.
    Κάτι τελευταίο όλοι κάτι έχουμε να μάθουμε από όλους   αρκεί να κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας!!!
     
    Last edited: 11 Φεβρουαρίου 2009
  6. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Το bdsm δεν είναι φιλοσοφία. Το ελπίζω τουλάχιστον.... .

    Πάντως θα ήθελα, ορμώμενη από τον τίτλο του νήματος, να πώ, κάτι που έχω παρατηρήσει στο φόρουμ. ότι συχνά στο φόρουμ, οι "άκαμπτοι" στις απόψεις του είναι πολύ διαλλακτικοί, και ανοιχτοί στη συζήτηση, παρά το στέρεο των απόψεων τους και συνήθως δεν επικρίνουν τυχόν πιο εύκαμπτες απόψεις και συμπεριφορές ακόμη και όταν αυτές στρέφονται ενάντια στις δικές τους στέρεες. Αντιθέτως πολλές φορές έχω παρατηρήσει ότι πολλοί που ισχυρίζονται ότι είναι ανοιχτοί στις προτιμήσεις τους και στην εν γένει στάση ζωή τους, ότι δεν καλουπώνονται, ασκούν αυστηρότατη κριτική στις άτεγκτες απόψεις, υποτιμούν συχνά τους φέροντες στάτους, (όποιο και αν είναι αυτό), σαν εν τέλει να μην μπορούν να αποδεχθούν οι ίδιοι αυτό που αιτούνται από τους άλλους. Τη διαλλακτικότητα και την αποδοχή του άλλου.

    Αν η παρατήρηση αυτή είναι ορθή, πού μπορεί να αποδοθεί?
     
  7. Babylon

    Babylon Regular Member

    Re: Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Σωστη...

    Κομπλεξ;

    Τωρα σχετικα με το thread. Συμφωνω με MindMaster και Durcet, και απλα προσθετω τα εξης: Ποιος ζητησε σε ποιον να απολογηθει για το αν αυτο που κανει στην bdsm σχεση του, ειναι οντως bdsm η οχι, αν ακολουθει το πρωτοκολλο και ποιος την εχει μεγαλυτερη. Δεν εχω δει να γινεται στο φορουμ θεμα κατι τετοιο, αλλα ακομα και να γινοτανε, τι ενδιαφερει εσενα η τον οποιονδηποτε τι πιστευουν ολοι οι αλλοι, αν ειναι "ατεγκτοι" η οχι, αν εκεινος με την οποια σχεση του ειναι καλα. Η σχεση ειναι αυτο που ειναι, και αν ικανοποιει και τους δυο, εχει καλως.

    Το μονο θεμα που μπορει να προκυψει, ειναι αν αποφασησουν δυο ανθρωποι να συναψουν μια bdsm σχεση, και ο ενας εχει στο μυαλο του κανα βιαιο γαμησι και δυο τρια χαστουκια, ενω ο αλλος 24/7 M/s σχεση. Ε, εκει ναι, υπαρχει ενα θεμα, οποτε καλο ειναι ξεκαθαριζονται αυτα εξαρχης.
     
    Last edited: 12 Φεβρουαρίου 2009
  8. DreamMaster

    DreamMaster Regular Member

    Ιωνα (αρχικό ποστ) και elfcat,

    από πού προκύπτει η πεποίθηση (ελπίδα; ) ότι οι άνθρωποι που συναποτελούν τον ασαφή χώρο στον οποίο έκαστος προβάλλει την εικόνα που έχει για το BDSM ώστε να κοινο-ονοματίζουν, διαφέρουν από π.χ. τους ανθρώπους που στηρίζουν την καρέτα-καρέτα ή την οικονομία της Αγοράς; (πήρα μια μικρή και μια μεγάλη ομάδα).

    Μου θυμίζετe τα "μα, μέσα στο Πανεπιστήμιο τέτοιες μικρότητες;" ή τα "Μα, αρχιμανδρίτης και να κάνει τέτοια πράγματα;" κλπ. κλπ.

    Οποιος νομίζει ότι έχει κάποια ανωτερο-κατωτερότητα, και εν τέλει θεσμική διαφορετικότητα, επειδή ασχολείται με BDSM (βλέπει, κάνει κλπ.) να πάει να κοιταχτεί.

    Dream
     
  9. Iwnas

    Iwnas Regular Member

    Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για την απάντησή σου. είμαι βέβαιος πως θα προβληματίσει.
    Κατά δεύτερον καλώς ή κακώς είναι γνωστό πως τουλάχιστον εν Ελλάδι άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλική έκφραση φέρουν το "στίγμα" της διαφοράς έναντι των άλλων. Δε νομίζω πως μία σεξουαλική έκφραση μπορεί να μπει στο ίδιο καλούπι με μία οικολογική ευαισθησία ή με κάθε είδους άλλη έννοια.
    Επίσης όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της απάντησης σου προσωπικά τουλάχιστον εγώ δεν ανέφερα πουθενά τίποτ απερί ανωτερο-κατωτερότητας. Είναι όμως ευρέως παραδεκτό πως πάσχουμε από καταστάσεις ή "σύνδρομα" σχετικά με το πως αντιλαμβάνετε ο καθένας μας το πως θέλει αν προσαρμόσει στη ζωή του τη διάθεση του για μια πιο εναλλακτική έκφραση σεξουαλισμού.
    Παρατηρώντας στο profile σου συμπεραίνω ότι ίσως ζεις σε κάποια χώρα εκτός Ελλάδος. Ξέρεις πολύ καλά λοιπόν πως τα φαινόμενα που εδώ περιγράφω είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα (και αυτό έχει βάση στο πως είναι δομημένες οι περισσότερες κοινωνίες του εξωτερικού).
    Οπότε παίρνοντας ως βάση την Ελληνική κοινωνία τότε ΝΑΙ το BDSM είναι κάτι που κάνει αυτούς που ασχολούνται με αυτό διαφορετικούς,όχι προς το σύνολό τους,αλλά προς ένα κομμάτι της φιλοσοφίας και του τόπου ζωής τους.
     
  10. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Re: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Ωραία, δε μου έφτανε που δεν καταλαβαίνω τα κείμενά σας, λόγω έλλειψης στοιχειώδους γνώσης της ελληνικής και παντελούς έλλειψης ικανότητος συγκέντρωσης προσοχής, τώρα μου λέτε ότι έχω τη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που συναποτελούν κλπ κλπ, και εγώ διαβάζω αυτό που έγραψα και αδυνατώ να διακρίνω ότι έγραψα αυτό τον (έστω και εσφαλμένο) μεγαλειώδη ισχυρισμό.  άρα δεν ξέρω καν τι γράφω, άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μου.   (Απλά διατύπωσα μια εμπειρική παρατήρηση, που έκανα για τις συζητήσεις του φόρουμ, επιφυλασσόμενη ρητά μάλιστα για την ορθότητα αυτής).

    Μου καταστρέψατε παντελώς την ημέρα και μην αρχίσετε πάλι τα περί μη στεναχώριας γι αυτά που αλλάζουν και αυτά που δεν αλλάζουν. Δε με παρηγορούν καθόλου.
      
     
  11. DreamMaster

    DreamMaster Regular Member

    Ιωνα και elfcat,

    σε αντίθεση με την elfcat, εγώ δεν έχω δηλώσει ότι έχω έλλειψη στοιχειώδους γνώσης της ελληνικής. Αν ήθελα να πω "αν εσείς νομίζετε" δεν θα έγραφα "όποιος νομίζει". Συνεπώς, αφήστε να μυγιαστεί όποιος έχει τη μύγα.

    Εγιναν κι απ΄τους δυό σας παρατηρήσεις για συμπεριφορές σε σχέση με το BDSM ή/και το φόρουμ. Αντέτεινα ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι πάγκοινες στην υπόλοιπη κοινωνία μας και ρώτησα γιατί να φανταστεί κανείς ότι εδώ θα ήταν διαφορετικά. Εφερα δύο παραδείγματα που η κοινή αντίληψη θέλει να έχουν θεσμική διαφορετικότητα: κλήρος και ακαντέμια. Και υπονόμευσα ακόμη και αυτά, ως προς το συγκεκριμένο. Δεν υπάρχουν οάσεις, πέρα πιθανώς από το μικρόκοσμό μας και τις παρτούζες μας.

    Λιανά: μήπως στα μέλη του φόρουμ δεν έχει τρυπώσει αυτή η κορύφωση του γένους, αυτός που "θέλει να γίνει σαν Αμερικάνος, τ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος", κοινώς ο Νεοέλληνας; Δεν έχουμε εδώ μέσα μαλάκες που διπλοπαρκάρουν, που σκάβουν τη μύτη τους στα φανάρια, που οδηγούν ανάποδα σε μονόδρομο και σε λένε και μαλάκα, που τρέχουν στην αριστερή της Αττικής οδού με 82 χ.α.ω. γράφοντας sms; Πώς εξαιρέθηκαν κατά την εγγραφή;

    Αρα, είναι λογική, στατιστικά, η "ακαμψία", και παράλογη η απαίτηση / προσδοκία / ελπίδα να μην υπάρχει.

    Τούτο δεν σημαίνει παραίτηση. Σημαίνει: μη χάνετε χρόνο σε ορθές, πλην κοινότοπες διαπιστώσεις. Γεμάτη η χώρα (και το φόρουμ) διαπιστώσεις. Και γκρίνια. Αν θέλετε ντε και καλά να κάνετε κάτι μπορείτε π.χ. να αντιτάξτε στην ακαμψία τα οφέλη της ευκαμψίας. Κάντε το με ορμή καταιγίδας. Στην καταιγίδα η ιτιά επιβιώνει, η λεύκα σωριάζεται.

    Να επισημάνω ότι δεν είμαι εδώ για παρηγοριά σας. Γι αυτό το θέμα, την παρηγοριά, σύμφωνα με το λαό μας, δίνει ο θεός παιδιά ή έστω ο διάολος ανίψια.

    Ως προς την ημέρα, αλλού είχατε πει ότι απλώς σας την χάλασα και υπέθεσα ότι θα την φτιάχνατε. Τώρα λέτε ότι την κατέστρεψα (μπας κι ήτανε Κινεζικής προελεύσεως .
    Τί να κάνω; Αντε, να σας πάρω μια καινούργια. Ευτυχώς ήταν καθημερινή, αλλιώς αν ήταν Σ/Κ ή αργία θα μου 'ρχόταν ο κούκος αηδόνι.

    Dream

    ΥΓ. Σε άλλες δυτικές χώρες πράγματι δεν έχουν διπλοπαρκάρισμα. Εχουν άλλα προβλήματα. Αλλά, έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να εισάγουμε BDSM. To "εξωτερικό" δεν είναι super market να διαλέγεις ό,τι θες από τα ράφια.
     
  12. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Η "ακαμψία" σκέψης ορισμένων σχετικά με το BDSM

    Δε διαφωνώ ουσιαστικά με το παραπάνω post σας, σε αντίθεση με το αρχικό.

    Θα ήθελα απλώς, αν βεβαίως μου επιτρέπεται, να διατηρήσω το κοινότυπο της σκέψης μου. Τα όσα αναφέρατε είναι μια διαπίστωση. Εγώ αναζήτησα για μία στιγμή το "γιατί" αναφορικά με την δική μου παρατήρηση.

    Και όχι, σας διαβεβαιώ ότι δεν χαλάσατε, ούτε καταστρέψατε την ημέρα μου, οπότε δεν θα ζητήσω αποκατάσταση της ζημίας που (δεν) μου προκλήθηκε. Ομολογώ όμως ότι φεύ! ετρώθη ελαφρώς το χιούμορ μου