Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κατίσχυση - Ορισμός της λέξης

Συζήτηση στο φόρουμ 'Κυριαρχία - υποταγή D/s' που ξεκίνησε από το μέλος D Q Juls, στις 1 Ιουνίου 2019.

  1. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Ένας σοφός άνθρωπας, κολλητός ενός άλλου σοφού άνθρωπα, είπε:
    "Σχέση είναι το τίμημα που πληρώνεις για την προσδοκία της" (δηλ: αυτής της ίδιας της σχέσης ως επακόλουθο)...

    Εν προκειμένω και μόνον..:
    Ο διττός χαρακτήρας της κατίσχυσης (ως μέσον και ως εργαλείο) αποτελεί το μέτρο της προσδοκίας ως μέσου και την διαρκή επαλήθευσή του ως εργαλείου.

    Η επικράτηση έρχεται, μπορεί και όχι, συνειδητά ή μη, μετά.
    Δεν είναι ούτε υποχρεωτικό ούτε αναγκαίο να είναι αντιληπτή ως σχέση, δεδομένου πως το τίμημα έχει ήδη καταβληθεί.
    Απλώς είναι και λειτουργεί.
    __________________________________________________________
    Μη όντας καλός καγαθός άνθρωπας επεξηγήσεις κλπ, δεν δίδονται...
     
  2. rea..

    rea.. Contributor

    Δες το σαν κατηχυση. Το αποτέλεσμα ή η διαδικασία του καταχυνω.
     
  3. lizard_

    lizard_ his only purpose is A's pleasure

    οι λογοι για τους οποιους ενα κατισχυμενο υ δεν μπορει να φυγει μας ενδιαφερουν?
     
  4. D Q Juls

    D Q Juls Αρχή...Διαδρομή...Ηδονή...

    @lizard_ Σε δεύτερο χρόνο ναι.

    Εγώ ακόμα δεν έχω κατανοήσει τι είναι η κατίσχυση.
     
  5. lizard_

    lizard_ his only purpose is A's pleasure

    Οκ ας μη βγαζω το νημα εκτος τοτε... Τι δεν καταλαβαινς? Ειναι η πληρης επικρατηση. Εννοια η οποια για μας αγγιζει τα ορια του abstraction. γι αυτους που ειναι χρονια στο κουρμπετι, προχωροντας οχι στασιμοι, προφανως σημαινει κατι. ετσι πανε αυτα. οσοι εχουν το βιωμα σ αυτο το βαθμο καταλαβαινουν τι ειναι. Οι υπολοιποι το σκεφτονται και κανουν διακυριξεις.
     
  6. charlotte

    charlotte «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα»

    Κι εκεί που θεωρούσα ότι κατιτίς αντιλαμβανόμουν έστω κι ετυμολογικά, βλέπε κατισχύω (άτιμο πράμα η ισχύς ) βλέπω το αγγλικό και κατα μπερδεύτικα!
     
  7. cider

    cider Kitchen master

    Μήπως, λέω μήπως, να μην τα αγνοήσουμε αυτά τα ρημάδια τα λεξικά; Και ας πούμε να δούμε, π.χ. τι λέει το ΛΚΝ, που είναι και εύκαιρο στο διαδίκτυο;

    Όπερ: κατίσχυση η [katísxisi] : (λόγ.) η πλήρης επικράτηση.

    Και, με δεδομένο αυτό, να αρχίσουμε τα "τι σημαίνει για σας", "τι νομίζετε ότι σημαίνει στα πλαίσια του BDSM";

    Πάμε λοιπόν...
     
  8. Stalker

    Stalker Not a very nice guy Contributor

    @charlotte ,
    Aυτό που υποδηλώνει το σκίτσο είναι πως δεν γονατίζεις μπροστά σε κάποιον επειδή δηλώνει Κυρίαρχος ή επειδή αυτόν τον ρόλο συμφωνήσατε να έχει ή επειδή πολύ θα ήθελες να είναι αυτός ο αναμενόμενος-κατάλληλος.
    Γονατίζεις διότι σου κόβονται τα πόδια με την εντολή, συχνά χωρίς καν να γνωρίζεις γιατί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της (εν bdsm)κατίσχυσης η οποία είναι και ο μοναδικός δρόμος προς την κυριαρχία εντός και εκτός bdsm.
    Η χρησιμοποιούμενη ισχύς προκύπτει από τη διαφορά δυναμικού-υπεροχή έναντι του υ μέλος υπό την προϋπόθεση πρώτον να αναγνωρίζεται ως τέτοια από το υ μέλος και δεύτερον να αποτελεί αν όχι μοναδικό, τουλάχιστον βασικό κριτήριο για τη σύναψη σχέσης, συνειδητά ή-να σημειωθεί-και ασυνείδητα.
    Σε αυτή τη συζήτηση δεν ενδιαφέρει το είδος της υπεροχής, δεν ενδιαφέρει το πεδίο στο οποίο υπάρχει, κρίνεται και εισπράττεται ως τέτοια. Μπορεί να προέρχεται από το οτιδήποτε αρκεί να έχει ως αποτέλεσμα το να σου κόβονται τα γόνατα με την εντολή.
    Εννοείται πως αυτό το «κάνε με να γονατίσω» δεν θα πρέπει να ξεστομίζεται από το υ. Είναι τουλάχιστον άκομψο και κυρίως περιττό. Αν είναι να γίνει θα γίνει είτε το πει είτε δεν το πει.

    Ελπίζω να βοήθησα έστω λίγο στο ξεμπέρδεμα.
     
  9. espimain

    espimain Contributor

    Η κατίσχυση είναι μια λέξη που επανάφερε μετά μανίας ένα μέλος, στην προσπάθεια του να εξηγήσει πώς ο "Σαδικός ελευθέριος" μπορεί να κυριαρχεί χωρίς την προϋπόθεση συναίνεσης και χωρίς ανταλλαγή ισχύος.
    Υιοθετήθηκε και μετά την τραβάμε από εδώ κι από εκεί, να προσαρμοστεί στου καθενός τα γούστα. (Διαφαίνεται ότι έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τον όρο, από νέες υποτακτικές και έχει αρχίσει ένα σίριαλ αιτιολόγησης των πριβέ απαντήσεων)
    Για τους φετιχιστές της υποταγής δεν έχει καμία σημασία η κατίσχυση. (Αφού όταν τελειώσει το σέσσιον βάζουν το καπελάκι τους και πάνε στη δουλειά τους)
    Για αυτούς που ανταλλάσσουν ισχύ μέσα σε σχέση συναινετικής Κυριαρχίας υποταγής, δεν έχει καμία σημασία η κατίσχυση.
    Γι' αυτούς που βιώνουν μια σχέση Μ/ς η κατίσχυση έχει τόση σημασία όση στην σχέση που έχουν τα ψαράκια που ζούνε μέσα σε θαλάσσιες ανεμώνες, με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Ή του ανθρώπου με την βδέλλα.
    Για τους Σουίτς και την σχέση τους με την κατίσχυση έχω κάποια άποψη, αλλά δεν την λέω γιατί είναι παρεξηγιάριδες και δεν θέλω να μαλώνω. (Άσε που δεν ξέρω πραγματικά τι είναι οι σουίτς, μπορώ να αντιληφθώ μόνο, το τι δεν είναι).
    Για τους σαδιστές που αλληλοεπιδρούν με μαζοχιστές μπορεί να έχει κάποια σημασία αλλά μονόπλευρη μια και οι μαζοχιστές έχουν την κατίσχυση γραμμένη στα (όπου θέλετε).
    Αυτά είναι απλά διατύπωση μερικών σκέψεων μου σχετικά με το τι μπορεί να είναι η «κατίσχυση» στο BDSM. Πολύ πιθανόν να έχω στρεβλή εικόνα, «αλλά έτσι είναι, αφού έτσι πιστεύω».
    Μια χαρά κυριαρχούσα και κυριαρχώ χωρίς να χρησιμοποιώ και χωρίς καν να σκέφτομαι τον όρο «κατίσχυση».
     
    Last edited: 3 Ιουνίου 2019
  10. lexy

    lexy .ti.va.

    Δεν το αντιλαμβάνομαι ως κατίσχυση το παραπάνω. Δεν χρειάζεται η εντολή.

    @D Q Juls
    δε σε ξέχασα, θα σου απαντήσω αναλυτικά τι νομίζω όταν θα έχω λίγο περισσότερο χρόνο.
     
  11. Stalker

    Stalker Not a very nice guy Contributor

    Προφανώς.Η εντολή υπήρχε στο σκίτσο επί του οποίου ζητήθηκαν εξηγήσεις και ως γνωστό και σύνηθες μοτίβο χρησιμοποιήθηκε από μένα προκειμένου να τονιστεί παραδειγματικά η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας(κατίσχυση) και φαντασιώσεων.
     
  12. gaby_m

    gaby_m open for S/m discussion Premium Member Contributor

    Έχει εξηγηθεί καλότατα και πρόσφατα μάλιστα πώς η κατίσχυση δένει με το πλαίσιο αναφοράς τουλάχιστον του M/s, αλλά φαίνεται ότι οι έχοντες ανάγκη εντυπωσιασμού για να ασχοληθούν με μια έννοια δεν παρακολουθούν και πολύ τα επιχειρήματα και καταλήγουν να ασχολούνται με αμένσιοτα ad hominem αντί για το θέμα.

    Με καλύπτει η "πλήρης επικράτηση" ως περιγραφή του τι είναι η κατίσχυση, δεν με καλύπτει ως ανάλυση, ούτε λέει κάτι για τον λόγο που συμβαίνει ή για τον τρόπο που φτάνει κανείς εκεί, αλλά δεν με πειράζει αυτό