Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σαδομαζοχισμός' που ξεκίνησε από το μέλος SM_Art_Lady, στις 21 Μαρτίου 2006.

  1. El_Gato

    El_Gato Regular Member

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Όχι δεν φταίνε αναγκαστικά οι ορισμοί, αλλά η ιδεοληψία και το να μεταβάλουμε την ελεύθερη φιλοσοφική περιπλάνηση σε ιδεολογία. Αυτό που είναι λάθος δεν είναι κατ' ανάγκη το φιλοσοφικό περιεχόμενο των ιδεολογιών αλλά η ιδεολογία αυτή καθ' αυτή ως τρόπος αντίληψης.

    Για παράδειγμα, κάποιος/α αντί να αφήσει ελεύθερο τον νου του και την σκέψη του, τον προσαρμόζει στα προλεγόμενα κάποιου τον οποίο αντιλαμβάνεται ως φωστήρα. Ο Σαντ ήταν επιτυχημένος επειδή απέρριψε όλα τα στερεότυπα, τις ιδεολογίες και τους ηθικισμούς της εποχής του και κινήθηκε σύμφωνα με την προσωπική του παρόρμηση. Πολλοί ακολουθητές του αντί να κάνουνε το ίδιο, κολλάνε με τον Σαντ ως πρότυπο, ως σημαία, ως φιλοσοφική - θρησκευτική αυθεντία και ξεχνούνε να κοιτάξουνε μέσα στον ίδιο τους τον εαυτό. Ο "σαδομαζοχισμός" τους προέρχεται από την ανάγνωση της φιλοσοφικής αυθεντίας τους και όχι από τα τρίσβαθα της ψυχή τους και τον λιμπιντικών ορμών τους.

    Έτσι παρατηρώ στο κείμενο του Oscarwile ότι φθάνει στο σημείο να εξιδανικεύει έναν άνθρωπο ο οποίος κάθε άλλο παρά εξιδανίκευση ζητούσε. Αυτή η εξιδανίκευση τον κάνει να φτάσει στο σημείο να αρνείται την καθολικότητα του σ/μ-ισμού και να τον αποκαλεί σπορ μόνο για άνδρες η οποίοι είναι αργόσχολοι αριστοκράτες ή μποέμηδες και σε κάποιες περιπτώσεις για λεσβίζουσες γυναίκες. Δηλαδή μόνο για τον Σαντ και τους φανταστικούς ήρωες και ηρωίδες των λογοτεχνικών έργων του. Μοιάζει με έναν θρήσκο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο σύμφωνα με το ευαγγέλιο / κοράνι που έγραψε ο προφήτης του.

    Αν και η κριτική που κάνουνε, οι αυτό-αποκαλούμενοι λιμπερτινιστές, στο bdsm lifestyle είναι πετυχημένη σε πολλά σημεία, πέφτουνε και οι ίδιοι σε μία ιδεοληπτική λούμπα, σε έναν σκόπελο, σε έναν -ισμό, σε μία νέα ιδεοληψία, σε μία νέα ιδεολογία.

    Ο άνθρωπος που θέλει να λέγεται ελεύθερος, άκρατος υλιστής, μηδενιστής ή λιμπερτινιστής με την ουσιαστική έννοια του όρου, το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει είναι να σκοτώσει τον θεό του. Να απομυθοποιήσει τον μύθο του να ρίξει τον Σαντ από τον θρόνο που έχει μέσα στο μυαλό του. Έπειτα να δει μέσα στα έγκατα του κολασμένου ψυχισμού του και από εκεί να ανασύρει τον δικό του προσωπικό Σαντ αντί να προσπαθεί να νεκραναστήσει των αποθανών μεσσία του.

    Ο Σαντ ήταν μια μοναδική περίπτωση ανθρώπου, όπως μπορεί να είναι και ο καθένας μας, αν κάνει αυτό που έκανε και αυτός. Να κοιτάξει μέσα του και να γίνει αληθινά επικίνδυνος - επικίνδυνα αληθινός!!!

    Αντί να εξιδανικεύουμε ανθρώπους και –ισμούς ας εξιδανικεύσουμε τα βίτσια μας!!!
     
  2. whipmarks

    whipmarks Regular Member

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    πολεμιος μιας ηθικης δεν συμαινη αυτοματα και φιλοσοφος.δεν εχω παρατηριση τιποτα κοινωνικο στα εργα του ντε σαντ.μονο εναν ακρατο πρωσοπικο υδονισμο.σαν πρωσοπικοτιτα για μενα ειναι υπερτιμιμενος,κατι σαν φουσκα στο χριματιστιριο.
     
  3. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Κάνε μια προσπάθεια ακόμα. Κάτι μπορεί να παρατηρήσεις. Σε ποιά γλώσσα τον διαβάζεις;
     
  4. SensualTorturer

    SensualTorturer Regular Member

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    χμμ .. ωρες .ωρες σκέφτομαι μήπως ο εν λόγω μαρκήσιος ήξερε τίποτα παραπάνω και απαγόρευε την εκπαίδευση - ή πιο εμφανώς εγκωμίαζε την έλλειψη καλλιέργειας - των υποκειμένων;
     
  5. tinkerbelle

    tinkerbelle Regular Member

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Σατανικό μυαλό αυτός που σκέφτηκε την απαγόρευση των greeklish (είδατε τί κάνατε; )

    Με συγχωρείτε, συνεχίστε παρακαλώ.
     
  6. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Παει να πει να φτιαξουμε ο καθενας την δικη του ιδεολογια: εσυ Ζιζελιστης ,εγω underherfeetιστης και παει λεγοντας.
    Ετσι ομως δεν περιχαρακωνομαστε (για να μην πω αποβλακωνομαστε) και μεις; Και μαλιστα σε πολυ πιο στενα,σε προσωπικα πλαισια;

    Υ.Γ Ντορα καταλαβες γιατι μπερδευομαι;
     
  7. soutzoukakia

    soutzoukakia His precious

    Απάντηση: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που λες επαναλαμβάνω το quote αφαιρώντας τα "περιττά" (=τη τιμή στη μεταβλητή παράμετρο):
    Στις παρενθέσεις παραπάνω βάζετε ότι θέλετε και ιδού μια νέα ιδεολογία.
    (Τα bold είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Μην τα παραλείψετε!  )

     
     
  8. El_Gato

    El_Gato Regular Member

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στην κατασκευή μίας νέας ιδεολογίας, έστω και προσωπικής, η οποία θα επανα-περιχαρακώσει. Αλλά στην προσωπική ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

    Η εννοιολογική διαφορά μεταξύ φιλοσοφίας και ιδεολογίας συνίσταται στο ότι η φιλοσοφία είναι ένας τρόπος για να ζήσει κάποιος ενώ ιδεολογία είναι ο "ιδανικός" τρόπος για να ζήσει η κοινωνία και κατά συνέπεια κάποιος. Η βασική διαφορά βρίσκετε στην ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΣΗ και στην επιβολή στο κοινωνικό σύνολο. Η ιδεολογία εξιδανικεύει και επιβάλει και συνεπώς περιχαρακώνει. Η φιλοσοφία δεν εξιδανικεύει, πάντα είναι ανοικτή στην κριτική και στην εξέλιξη.
     
  9. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Δεν ξέρω σε τί αναφέρεσαι. Ο Zizel_X απάντησε ικανοποιητικά.
     
  10. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Ο καθενας μπορει να εξιδανικευσει τα βιτσια του και να τα αναγαγει σε προσωπικη του ιδεολογια η φιλοσοφια.Μπορει να νομιζει οτι ειναι και απελευθερωμενος κιολας αν το κανει επικεντρο της ζωης του,αυτο ομως δεν σημαινει οτι ειναι κιολας.
    Παρεπιπτοντως, η ιδεολογια δεν επιβαλλει τιποτα.Οι μηχανισμοι εξουσιας ειναι που (προσπαθουν να ) επιβαλλουν και να αναπαραγουν την κυριαρχη ιδεολογια σε καποιον κοινωνικο σχηματισμο μια συγκεκριμενη ιστορικη στιγμη .
    Η φιλοσοφια εγω ξερω οτι ειναι η αναζητηση της γνωσης και μεσω αυτης της αληθειας.Δημιουργει και αυτη ρευματα και -ισμους.
    Οσο για την περιχαρακωση,αυτη δεν αφορα ουτε τη φιλοσοφια ουτε την ιδεολογια.Περιχαρακωνεται οποιος εντασσεται,οπαδοποιειται μεσω ενος-ισμου που ακολουθει τυφλα.Το μυαλο του φταιει,ειτε ειναι κομμουνιστης,ειτε ντετερμινιστης,ειτε σοδομιστης.
     
  11. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Re: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Αρκεί να μην κλείσει τον κατάλογο.

    Θα πρόσθετα ότι καλό είναι κάποιος να ξέρει - μετά από κάποια ηλικία - πώς προτιμά να πίνει το τσάι του. Καλό είναι επίσης να διεκδικεί την ικανοποίηση των προτιμήσεών του.

    Συμφωνώ.
     
  12. Απάντηση: Μαρκήσιος Ντε Σάντ: Από το "χθες" στο...σήμερα

    Αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο νήμα.