Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Νέοι Κυρίαρχοι - Συστάσεις.

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος lara, στις 9 Οκτωβρίου 2008.

  1. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Από το Associated Content

    BDSM - Πώς να εξουσιάσετε έναν υποτακτικό, ακόμα και όσο είστε νέοι σαν Κυρίαρχοι.

    Έχω δει πολλούς καινούριους Κυριαρχικούς να παλεύουν με το γεγονός ότι κανένας δεν τους παίρνει σοβαρά στα πρώτα τους βήματα. Ναι, δεν έχουν ακόμα καμία ιδέα τι παίζεται, αλλά η κυριαρχία είναι μερικές φορές ένα φυσικό φαινόμενο. Έχω βρεθεί παρουσία αντρών που δεν έχουν καν δηλώσει Κυριαρχικοί αλλά αισθανόμενη την φυσική δύναμή τους ένιωσα να ανατριχιάζω ολόκληρη.

    Ναι, σίγουρα υπάρχουν διάφορα πράγματα, όπως η εκμάθηση διαφόρων τεχνικών,γνωριμία με τα διάφορα σύνεργα και παιγνίδια και κάποιος σύμβουλος που θα βοηθήσει στο ακόνισμα των δεξιοτήτων αυτών, αλλά η κυριαρχία είναι κυριαρχία και μπορεί να αξιοποιηθεί από την πρώτη κιόλας μέρα εάν το κάνετε σωστά.

    Εδώ είναι μερικές συστάσεις για κάποιο καινούριο Κυρίαρχο που θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει ένα δεσμό αγάπης ή μια επιτυχή σχέση για συνεδρίες.

    Θυμηθείτε ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα και ότι η σχέση σας με έναν νέο υποτακτικό δεν θα ωριμάσει ολονυκτίς, ακόμα κι αν μοιάζει να ωριμάζει πολύ πιό γρήγορα από οποιαδήποτε σχέση βανίλιας είχατε. Η υπομονή είναι μια αρετή και πρέπει πάρετε τα πράγματα αργά για να δημιουργήσετε εκείνη την τέλεια σκηνή ή την τέλεια σχέση. Εάν το κάνετε αυτό στο σωστό ρυθμό, ο υποτακτικός δεν θα πάει πουθενά.

    Η γνώση πως όλοι από κάπου άρχισαν και αναγνωρίζοντας πως χρειάζεστε κάποια βοήθεια με τις βασικές τεχνικές και τα παιχνίδια, θα σας καταστήσει προσφιλή στους άλλους.
    Παρά να βλαφθεί κάποιος, καλύτερα να πάτε μαζί να δείτε ένα Σύμβουλο ή να ζητήσετε από τον ίδιο τον υποτακτικό να σας διδάξει.
    Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να διδαχθείτε από κάποιο υποτακτικό. Στην πραγματικότητα, ο υποτακτικός θα σας δώσει πιθανώς σημεία σημαντικά αναφορικά με την ψυχολογία γενικότερα των υποτακτικών. Πρέπει επίσης να δοκιμάσετε μερικά πράγματα ο ίδιος στον εαυτό σας, για να καταλάβετε και να γνωρίζετε πως αισθάνεται ο άλλος.

    Να είστε ταπεινός. Μην παίζετε τον παντογνώστη και μην πετάγεστε σαν ανόητος. Οι άνθρωποι τότε θα σας δουν ακριβώς για αυτό που είστε, ένας δήθεν.

    Δεν είστε δώρο Θεού για κάθε υποτακτικό και δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να σας συμπεριφέρονται με το σεβασμό που θεωρείτε πως αξίζετε.

    Να είστε προσεκτικός και να μην επιτρέψετε τον εγωισμό σας να καταστρέψει οποιεσδήποτε πιθανότητες μπορεί να έχετε στην δημιουργία ενός δεσμού ή μιας σχέσης για συνεδρίες.

    Όταν επικοινωνείτε ειλικρινά με τους ενδεχόμενους υποτακτικούς, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί θα θελήσουν να περπατήσουν την πορεία D/s ή M/s ή ακόμα και SM με σας.
    Πρέπει να γνωρίσετε πολύ καλά και βαθιά έναν υποτακτικό, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τον τρόπο που σκέφτεται για να Κυριαρχήσετε αποτελεσματικότερα.
    Για κάτι τέτοιο χρειάζονται πάντα δύο μια και κανείς δεν θα ανοιχτεί σε κάποιον που δεν γνωρίζει πώς να είναι ανοικτός και ειλιρκινής ο ίδιος.

    Να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες και στις επιθυμίες του νέου σας συντρόφου.
    Να γνωρίζετε επίσης και τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, έτσι ώστε να ξέρετε που βρίσκεται η ισορροπία.
    Εάν π.χ. απολαμβάνετε το μαστίγωμα, ενώ ο υποτακτικός όχι, θα μπορούσατε να αρχίσετε αργά, κτυπώντας με ένα απαλό αισθησιακό τρόπο.
    Με αυτό τον τρόπο, εκπληρώνετε μέρος της επιθυμίας σας λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα δικά του θέλω.
    Θα είναι πιθανότερο να ξαναπαίξει μαζί σας εάν δείξετε ότι δεν γίνονται όλα από σας για σας.

    Πρέπει να το παίξετε επίσης έξυπνα. Φροντίστε στις αρχές, να τελειώνει πάντα η σκηνή πριν ξεπεράσει ο υποτακτικός τα όρια του.
    Θέλετε το πρόσωπο για να έρθετε πίσω σε σας και να ικετεύσει για να παίξετε πάλι.

    Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι ποσότητα πόνου που δεν είναι αρκετή κάποιες μέρες, να είναι υπερβολική κάποιες άλλες και το σώμα του υποτακτικού να αντισταθεί σε κάτι που χτές ήταν απλά φανταστικά υπέροχο. Να θυμάστε πως τα όρια διαφοροποιούνται και ότι μερικές φορές ένας υποτακτικός να θέλει περισσότερο ακόμα και όταν εσείς κρίνετε πως φτάνει.

    Παρακολουθείτε την συνεδρία και μάθετε να διαβάζετε τον υποτακτικό μέσω της μυρωδιάς, της γεύσης και της στάσης. Η μυρωδιά ενός υποτακτικού σε subspace ή κοντά σ’ αυτό είναι μερικές φορές ελαφρώς μεταλλική. Γι’ αυτό δεν θέλετε ποτέ έναν υποτακτικό για να φοράει άρωμα ή αρωματισμένα έλαια όταν παίζετε.

    Να θυμάστε πως είστε εδώ για να κυριαρχήσετε τον υποτακτικό. Να είστε σταθερός και να έχετε αυτοπεποίθηση. Να γνωρίζετε τι θέλετε και να μην απολογείστε για τις επιθυμίες σας.
    Δηλώστε τις επιθυμίες σας ξεκάθαρα και διευκρινίστε αν κάτι δεν έχει κατανοήσει ο υποτακτικός.
    Διατηρήστε την πειθαρχεία με συνέπεια και σιγουρευτείτε ότι κάνετε αυτό που είχατε δηλώσει πως θα κάνετε εξαρχής σε κάποια περίπτωση.
    Χρησιμοποιήστε τις χειρονομίες σας, τη φωνή σας και σιγουρευτείτε πως οι κανόνες όχι απλά θεσπίζονται αλλά ακολουθούνται κιόλας.

    Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είστε σε ικανή φυσική κατάσταση για να παίξετε. Για αυτό χρειάζεστε κάποια σωματική δύναμη, ικανότητα και ίσως ευκινησία. Σιγουρευτείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ναρκωτικά ή αλκοόλ όταν παίζετε, δεδομένου ότι πρέπει να γνωρίζετε απολύτως το περιβάλλον και τον υποτακτικό, πολύ περισσότερο από όσο ο ίδιος ο υποτακτικός.

    Καλή σας διασκέδαση και απολαύστε το ταξίδι.

    Είμαι βέβαιη ότι αυτές οι συστάσεις θα βοηθήσουν.
    Αυτές οι συστάσεις είναι γενικές και υπάρχουν σε πολλά σημεία στο νετ. Να θυμάστε πως η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.



    Ελεύθερη μετάφραση lara[E-p]
     
  2. Incomplete_

    Incomplete_ Contributor

    Απάντηση: Νέοι Κυρίαρχοι - Συστάσεις.

    Πολύ καλό lara[E-p]..Ευχαριστούμε

    +10 reps
     
  3. lara

    lara Αυτοδεσποζόμενη Contributor

    Αν και δεν με βρισκει καν προς ολα συμφωνη το πιο πανω ποστ, ο λογος που το ανεβασα ήταν μερικές συζητήσεις που είχα με άτομα καθαρά Κυριαρχικά - κατά την "μύτη" μου πάντα- τα οποία είχαν και ευφυία και ικανότητες και προδιάθεση αλλά δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το χώρο συνειδητά.

    Όπως λέει και μέσα στο άρθρο, όλοι από κάπου ξεκίνησαν, ακόμη και οι πλέον καλύτεροι και συζητούσαν μεταξύ τους και έπαιρναν ο ένας από τον άλλο συμβουλές και κάποιοι είχαν και την τύχη να εκπαιδευτούν από Συμβούλους.

    Το άρθρο δίνει απλά πρώτες οδηγίες, προέρχεται από σημαντικό μανιφέστο του χώρου το Janus Society και οι αρχές που προβάλει είναι πανθομολογούμενες και ολόκληρες πραγματικές κοινότητες κάνανε κόπο για να καταλήξουν σε αυτές.

    Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάσει και να κρατήσει κάτι ή απλά να το προσπεράσει σαν κάτι που δεν τον αφορά.

    Εγώ απλά το μετάφρασα και το παραθέτω εδώ αν και υπάρχει στα αρχικά κείμενα του φόρουμ στην αγγλική, επειδή γνωρίζω πολλούς που δεν διαβάζουν ή διαβάζουν όχι ιδιαίτερα καλά στα αγγλικά.
     
    Last edited: 10 Οκτωβρίου 2008
  4. female

    female Contributor





    Τα άρθρα τα διαβάζουν όλοι. Και οι, κατά τη μύτη σου, έχοντες ευφυΐα και πνευματική ανωτερότητα και οι έχοντες διάθεση να κάνουν του κεφαλιού τους στου κασίδη το κεφάλι αντιγράφοντας μια τεχνική.

    Η μεταφραστική σου συμβολή είναι αξιοσημείωτη όντως. Πιστεύεις πως κάποιος διαβάζοντας αυτές τις οδηγίες μπορεί να γίνει ένας καλός Μάστερ; Μήπως αποτελούν ένα καλό έναυσμα για μια συζήτηση περί του αν το υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο επαρκεί για να να " βοηθήσει στην δημιουργία δεσμού αγάπης η στην επιτυχία οποιασδήποτε σχέσης, πόσο μάλλον να κάνει κάποιον κυρίαρχο ή έστω επιτυχημένο κυρίαρχο", όπως γράφει η she_Dragon; Κι αν όντως αυτό το υλικό δεν επαρκεί, τι επαρκεί; Μπορεί, πχ., να γίνει κάποιος μάστορας στη μαραγκουδική διαβάζοντας τα άρθρα στο νετ μόνο; Μπορεί να γίνει κανείς καλός οτιδήποτε μόνο από άρθρα στο διαδίκτυο; Μήπως τα άρθρα έχουν νόημα για κάποιον που έχει ήδη καλές γνώσεις και αναζητά κάτι ειδικό;




     
    Last edited by a moderator: 10 Οκτωβρίου 2008
  5. MindMaster

    MindMaster Contributor

    Απάντηση: Νέοι Κυρίαρχοι - Συστάσεις.

    Κανένα εγχειρίδιο, δεν μπορεί από μόνο του να μετατρέψει κάποιον αδαή ατάλαντο σε εμπνευσμένο εξπέρ. Πολλώ δε μάλλον, να δημιουργήσει μιά κλίση ή προδιάθεση, εκεί που αυτή δεν υπάρχει.

    Η γνώση, η διάνοια, η πνευματική ανωτερότητα και η ευφυία, σίγουρα δεν επιτυγχάνονται μέσω της υιοθέτησης ιδεών και λύσεων προτεινόμενων σε άρθρα, βιβλία, μελέτες κλπ, αδιαμφισβήτητα όμως διευρύνονται και οξύνονται μέσα από τη μελέτη. Το θέμα είναι εάν κάποιος μελετά με τη λογική του να πάρει κριτικά και επιλεκτικά από την κάθε πηγή το ότι αξιόλογο, ή διαβάζει επιφανειακά, έχοντας ήδη προκρίνει ότι η δική του γνώση, διάνοια, πνευματική ανωτερότητα και ευφυία ξεπερνά κάθε άλλη, οπότε μόνο τσελεμεντέδες πλέον έχει νόημα να μελετά, γιά να φροντίζει και το ζην, αφού το ευ ζην το έχει ήδη - κατά την καθόλου ταπεινή του άποψη τουλάχιστον - εξασφαλίσει...

    Αγαπητή μου female, το καλό μ' αυτό το άρθρο τουλάχιστον, είναι ότι όποιος βρει σε αυτό κάποιες συμβουλές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες, και αποφασίσει να τις ακολουθήσει, έστω και εάν από το αποτέλεσμα προκύψει ότι δεν ήταν και σπουδαίες συμβουλές, και τίποτε ουσιαστικά δεν κέρδισε, δεν μπορεί πάντως να κάνει και κακό, ούτε στον εαυτό του, ούτε σε κάποιον άλλο. Ξαναλέω, ότι σαφώς και δεν αρκούν αυτές οι "οδηγίες" γιά να κάνουν κάποιον κυρίαρχο και δη επιτυχημένο, όμως, ακόμη κι αν αφήσουμε το bdsm στην άκρη, ως οδηγίες (γιά κάποιον που πιθανώς, δεν θα τα είχε όλα λυμένα στις διαπροσωπικές του σχέσεις) κακές, σε καμμιά περίπτωση δεν είναι... Πού το κακό, στο να έχει κάποιος υπομονή, και να μην "βιάζει" τις σχέσεις του να ωριμάζουν άκαιρα; Είναι κακό το να ακούει κάποιος τον ερωτικό του σύντροφο, το να είναι ευαίσθητος στις ανάγκες και τις επιθυμίες του; Υπάρχει λάθος, στο ότι οφείλει κάποιος να είναι μετριόφρων και όχι ξιπασμένος, να ξέρει ότι ο σεβασμός κερδίζεται και δεν είναι εκ προοιμίου οφειλόμενος προς κάποιον, από κανέναν άλλο; Είναι αρνητικό, το να βάζει κανείς στα ερωτικά του και μυαλό, και όχι σκέτο πάθος και ζωική ενέργεια; Και τα λοιπά...

    Έναυσμα γιά συζήτηση βεβαίως, και αυτό το άρθρο μπορεί να αποτελεί, όπως και κάθε άλλο. Και το υλικό το οποίο θα ήταν αρκετό γιά να καταστήσει κάποιον η μελέτη του τέλειο, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει, καθόσον δεν υπάρχει τελειότητα, παρά μόνον η αναζήτησή της. Πώς θα συνεχίσουμε την αναζήτηση όμως, αν όχι μελετώντας, συζητώντας, διδασκόμενοι και αλληλοδιδασκόμενοι;

    Ίσως, μάλλον, κανείς δεν μπορεί να γίνει σε κάτι καλός, αρκούμενος στη μελέτη υλικού που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο. Εδώ όμως, στο διαδίκτυο βρισκόμαστε. Έστω λοιπόν κι αν δεν μπορεί κανείς να βγει απ' εδώ διπλωματούχος, δεν μπορεί να συλλέξει τουλάχιστον κάποια σοβαρά στοιχεία; (ρητορικό, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί).
     
    Last edited by a moderator: 10 Οκτωβρίου 2008
  6. zinnia

    zinnia Contributor

    +100 (κρίμα που εκλεισες τα ρεπ σου)

    Σε καμιά περίπτωση δεν κάνουν κακό τα άρθρα και γενικώς το διάβασμα. Ομως, δεν μπορούν ν αντικαταστήσουν την πείρα και την ωριμότητα που έρχεται μόνο με την τριβή μέσα σε μία σχέση. Αλλιώς, όλοι μας θα γινόμασταν παν-σοφοι και τέλειοι και επαρκέστατοι, απλά καταβροχθίζοντας άρθρα και μελέτες και βιβλία. Ο συνδυασμός διαβάσματος και πραγματικής εμπειρίας, οδηγούν στο φτιάξιμο της προσωπικότητάς μας. Χονδρικά. Υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης να τα πούμε. Γιατί, δεν ξεκινούμε όλοι από την ίδια βάση , ούτε όλοι μπορούμε να εξελιχτούμε με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο ακολουθώντας συμβουλές και οδηγίες προς ναυτιλομένους ή μη..
     
    Last edited by a moderator: 10 Οκτωβρίου 2008
  7. she_Dragon

    she_Dragon Regular Member

    lara[E-p] επι της ουσιας συμφωνουμε, αν απαξιωσα κατι ειναι τετοιου ειδους εγχειριδια, μολις διαβασα τον τιτλο κ εριξα μια ματια στο περιεχομενο τετοιου ειδους αναγνωσματα ηρθαν στο μυαλο μου κ εδω που τα λεμε δεν διαφερουν σε τπτ.
    Ποτε μου δεν αντιταχθηκα σε θεματα που αφορουν την γνωση, την μορφωση οταν ομως αυτες εχουν νου κ λογο κ οχι οταν παπαγαλιζουν συνταγες αμφιβολου ποιοτητας κ προελευσης.
    Απο ποτε μια διαφωνια προς ενα δημοσιευμενο κειμενο ( κ ξαναλεω κειμενο κ οχι προσωπο) ειναι ατοπη κ προσβλητικη;
    Κατα τη γνωμη μου καλως κανεις κ μεταφραζεις κειμενα για οσους δεν κατεχουν την Αγγλικη, πραγματικα πιστευω οτι το κανεις καθαρα απο προσωπικη επιλογη κ ευχαριστηση κ οχι για να λαβεις ευσημα.
    Ποθεν λοιπον η υβρη;

    (τα ερωτηματα ειναι «ρητορικα» δεν επιθυμω καμια απαντηση κ το κλεινω εδώ).​
     
  8. SM_Art_Lady

    SM_Art_Lady Contributor

    Εγώ τα +100 rep τα δίνω στην lara, έστω και αν εν μέρη συμφωνώ μαζί σου...Απλα είναι θέμα οπτικής.

    Γυρνώντας αρκετά χρόνια πίσω ... τότε που θυμάμαι να τρώω τις σάρκες μου επειδή δεν ήξερα πως να εκφράσω τις κλίσεις μου και αυτά που νοιώθω, αυτό που με βοήθησε θυμάμαι, ήταν το ψάξιμο, το διάβασμα αλλά και η γνώση που προήρθε μέσα από τις εμπειρίες των άλλων. Διάβασα πολύ αλλά και "τρίφτηκα" ταυτόχρονα...

    Αν είχα μόνο την επιλογή του διαβάσματος, σαφώς και δεν θα είχα ολοκληρωμένες γνώσεις και μάλιστα δεν θα ήταν προσαρμοσμένες σε δικές Μου πρακτικές ή στα δικά μου θέλω και επιθυμίες. Θα ήταν ημιτελείς γνώσεις.
    Έχω την αίσθηση ότι τα θεωρητικά άτομα του forum, που δεν ζουν καταστάσεις αλλά που είναι καλά διαβασμένα πάνω στο lifestyle, κάνουν ΜΠΑΜ!!

    Πολλοί από Ε/εμάς ξέρουμε να μαγειρεύουμε...
    Όμως οι περισσότεροι έχουμε ανοίξει και κάποιες φορές ένα τσελεμεντέ... για καινούριες ιδέες, πάνω σε αυτά που ξέρουμε ή για να πάρουμε ιδέες πάνω σε καινούργιες γεύσεις.

    Σαφώς και το BDSM δεν μπορεί να το μάθει κανείς με ένα manual στο χέρι...
    ΒDSM δεν είναι μόνο, ούτε τα πρωτόκολλα του… Δεν παύουν όμως ολ΄αυτά να συμβάλουν βοηθώντας άτομα να μάθουν και να κατανοήσουν, ακόμα και να διευρύνουν τους προσωπικούς ορίζοντες, της BDSM ζωής.

    Προσωπικά ποτέ δεν είπα ... ΞΕΡΩ και δεν θα το πω ποτέ...
    Πάντα έχω να μάθω κάτι! Πάντα θέλω να μάθω κάτι καινούριο και το αναζητώ, είτε διαβάζοντας κάτι νέο σε μένα, είτε επειδή θα δω κάτι που δεν είχω κάνει, ίσως επειδή αγνοούσα την ύπαρξη του.

    Αυτό είναι που με κάνει καλύτερη σε αυτά που αγαπώ.
    Το "ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ" είναι σαν να λέω "ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ" και είναι αυτά που με κρατούν δραστήρια και ακμαία σε αυτή την ζωή.
    Είμαι άπληστη και Μου αρέσει!!

    Με την ευκαιρία, θα ευχαριστήσω επίσης όσους βοηθούν με τον τρόπο τους, την εξέλιξη Μου... Πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν Mistress.

     
     
  9. underherfeet

    underherfeet πέρα βρέχει Contributor

    Δεν εχω καταλαβει που διαφωνειτε ρε παιδια....

    Η Λαρα ηταν σαφης:
    " Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαβάσει και να κρατήσει κάτι ή απλά να το προσπεράσει σαν κάτι που δεν τον αφορά.

    Εγώ απλά το μετάφρασα και το παραθέτω εδώ αν και υπάρχει στα αρχικά κείμενα του φόρουμ στην αγγλική, επειδή γνωρίζω πολλούς που δεν διαβάζουν ή διαβάζουν όχι ιδιαίτερα καλά στα αγγλικά.'"

    Της οφειλεται τουλαχιστον ενα ευχαριστω για τον κοπο που εκανε να κατσει να το μεταφρασει.
    Γιατι πρεπει παντα να ψαχνουμε αιτιες αντιπαραθεσης;
     
  10. elfcat

    elfcat . Contributor

    Συμφωνώ
     
  11. Lady_in_Black

    Lady_in_Black MindGames

    +10

    thanks lara πολύ καλή η ενημέρωση σου. 
     
  12. female

    female Contributor

    Re: Απάντηση: Νέοι Κυρίαρχοι - Συστάσεις.





    Αγαπητέ MindMaster,

    Λαμβάνοντας υπ' όψιν κατ' αρχάς την μομφή (και πολύ σωστή) από τον G_E περί μανίας μου για υπερανάλυση, και κατά δεύτερον την ασχετοσύνη μου, θα αποπειραθώ να εξηγήσω πού έγκειται η δυσκολία αποδοχής από μέρους μου παρόμοιων κειμένων που η lara[E-p] έκανε τον (αξιοθαύμαστο, για μένα που το βαριέμαι απίστευτα) κόπο να μεταφράσει ως προσφορά και έναυσμα για μάθηση και, αναμφίβολα, για συζήτηση.


    Ασφαλώς δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε το λόγο να διαφωνήσω με το κείμενο φράση προς φράση, για παράδειγμα, "Πρέπει να γνωρίσετε πολύ καλά και βαθιά έναν υποτακτικό, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τον τρόπο που σκέφτεται για να Κυριαρχήσετε αποτελεσματικότερα." Είναι ασφαλώς μια τεχνική συμβουλή που δεν θα αμφισβητήσω, για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. (Θα μπορούσα να κάνω όμως διευκρινιστικές ερωτήσεις για όρους που ακούγονται γενικοί, όπως το τι είναι "αποτελεσματική κυριαρχία", αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη.) Η ουσιαστική μου διαφωνία, επαναλαμβάνω, σε τέτοια κείμενα γενικότερα και όχι αποκλειστικά σε αυτό εδώ μόνο, έγκειται στη μορφή -- και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση του περιεχομένου. Πρόκειται ακριβώς για συστάσεις. Ουσιαστικά, στη μορφή "εντολών", καθώς είναι στην προστακτική. Η διαφωνία μου εδράζεται στην εν συντομία "συνταγογραφική" απαρίθμηση, σημαντικών, ασφαλώς, θεμάτων. Με λίγα λόγια, στην μπηχεβιοριστική μεθοδολογία ελέγχου (ή καθοδήγησης) συμπεριφοράς (του επίδοξου κυρίαρχου, σ' αυτήν την περίπτωση) χωρίς απολύτως καμία ανάλυση της λογικής πάνω στην οποία στηρίζεται η κάθε σύσταση. Δεν επιδιώκεται η συνολική δημιουργία λογικής, δεν συνδέεται η μία σύσταση λογικά με την άλλη, δεν αναπτύσσεται λόγος με επιχειρήματα. Είναι ασφαλώς προτάσεις, (το περιεχόμενο των οποίων δεν θα αμφισβητήσω) αλλά όχι δομημένο κείμενο και κατά συνέπεια δεν αποσκοπεί στη δημιουργία συνολικού πλαισίου μυαλού, ούτε γενικής εικόνας. Άρα, δεν μπορεί παρά να δώσει αποσπασματικές και άρα, κατά τη γνώμη μου, απλές οδηγίες και τεχνικές της στιγμής.



    Πιστεύω πως ακριβώς επειδή παίρνετε πολύ σοβαρότερα το θέμα σ' αυτό το φόρουμ, έχουν υπάρξει νήματα πάνω σ' αυτά τα θέματα με πολλές διαφωνίες αλλά, σε τελική ανάλυση πολύ ουσιαστικά, με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα υπό μορφήν συζήτησης, που μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα γόνιμο πλαίσιο προβληματισμού και λογικής σε κάποιον που ψάχνει να μάθει ή να βελτιωθεί.



    Μπορεί το κείμενο αυτό να θίγει, ίσως, θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ή δεν έχουν συζητηθεί με τη μορφή που τα θίγει, ή επαρκώς. Θα χαιρόμουν να διαβάσω τις απόψεις και τη λογική των μελών πάνω σε αυτά.