Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

ΟΙ 3 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος ανορθωγραφος_πιητης, στις 22 Ιουλίου 2006.

  1. Για οσους εδειξαν ενδιαφερον στο ποστ της lara,εγραψα ενα μικρο κειμενο για τις 3 κυριαρχες δυναμεις της ψυχης μας,για να τα παρουμε τα πραγματα απο την αρχη και οσο το δυνατον πιο απλα.


    Εκείνο (ID) (ασυνειδητο) - τα ένστικτα οι βιολογικές ανάγκες του ατόμου,είναι έμφυτο, υπάρχει δηλαδή κατά τη γέννηση και δεν επηρεάζεται από την εμπειρία του ατόμου.

    Εγώ (συνειδηση) - αποτελεί το λογικό μέρος που αν και δεν είναι έμφυτο, αναπτύσσεται και καλλιεργείται με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας.

    Υπερεγώ - αντιπροσωπεύει όλες τις θετικές ηθικές και κοινωνικές αξίες του ατόμου, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την ηθική συνείδηση.


    Παμε να τα δουμε ενα-ενα ?


    Εκείνο (ID) (ασυνειδητο) - Δεν γινεται ποτε συνειδητο,παραμενει κρυμενο οταν ειμαστε ξυπνιοι,ειναι αναρχο με την εννοια οτι δεν διεπεται απο τις αρχες και τους νομους της πραγματικοτητας,περιεχει τρομερα μεγαλη ποσοτητα πληροφοριων (μνημες,εντυπωσεις,συναισθηματα,επιθυμιες,ενστικτα,φοβιες) και πολλα αλλα,

    κατεχει το μεγαλυτερο ποσοστο της ψυχης μας,αχανες και καταδικασμενο να βασιλευει στο σκοταδι,τρομερα δυνατο και με απιστευτα πολυπλοκους μηχανισμους λειτουργειας.

    Βασικος του σκοπος να βομβαρδιζει ακαταπαυστα το Εγω με επιθυμιες και θελω.



    Εγώ (συνειδηση) - Λειτουργει οταν ειμαστε ξυπνιοι,φανταστειτε το σκληρο δισκο του υπολογιστη σας που γραφεται με τον καιρο,ειναι ο συνδετικος κρικος μας με τον εξω κοσμο,τη πραγματικοτητα οπως αυτη οριζεται μεσα απο στις αρχες της εκαστοτε κοινωνιας,τη λογικη οπως αυτη οριζεται μεσα απο τις γνωσεις μας και την αντιληψη του κοσμου γυρω μας,

    Βασικος του σκοπος να επεξεργαζεται τις επιθυμιες και τα θελω που δεχεται απο το ασυνειδητο και να αποφασιζει τι θα γινει πραξη ποιες επιθυμιες δηλαδη,και ποιες θα απωθηθουν παλι στο ασυνειδητο.



    Υπερεγώ - Ο αγρυπνος κριτης του εγω,διαφερει πολυ η δυναμη του απο ατομο σε ατομο,μπορει να ειναι τρομερα αυστηρο εως πολυ χαλαρο,

    Βασικος του σκοπος να κρινει το εγω για το πως χειριζεται τη σχεση του με το ασυνειδητο,καθως και για οτι αφορα τις καθημερινες μας πραξεις και δραστηριοτητες.



    Παμε να δουμε ενα μικρο και πολυ απλο παραδειγμα για το πως αυτα τα 3 λειτουργουν,
    πρωτα ομως θα πρεπει να θυμαστε το εξης,τα 2 ενστικτα του ανθρωπου ειναι το ενστικτο της επιβιωσης (να τρωμε,να παραμενουμε ζωντανοι) και το ενστικτο της αναπαραγωγης (το σεξ),αυτα τα 2 βασικα ενστικτα ειναι πολυ δυνατα οπλα στα χερια του ασυνειδητου,και με τις επιθυμιες που εκφραζονται μεσω αυτων μας βομβαρδιζει συνεχεια με "θελω",


    ας δουμε ενα παραδειγμα που αφορα στο ενστικτο της αναπαραγωγης,

    Εκείνο (ID) (ασυνειδητο) > πω πω τι ωραια γκομενα,εχω τρομερες καυλες,βαλτη κατω και σκιστη ρε!


    Εγώ (συνειδηση) > ναι ρε μεγαλε και μενα μου αρεσει,μου αρεσει πολυ και θα την ηθελα,αλλα πως ετσι στο ξεκαρφωτο να τη πιασω και να τη βιασω ?


    Εκείνο (ID) (ασυνειδητο) > ναι ρε καραγκιοζη βιασε τη,βαλτη κατω και πετα της τα ματια εξω,δε με νοιαζει πως θα το κανεις αρκει να το κανεις γιατι ετσι γουσταρω!


    Εγώ (συνειδηση) > οχι θα περιμενω να τη γνωρισω,θα της πιασω τη κουβεντα και θα προσπαθησω να βγω μαζι της,αν της αρεσω και τα βρουμε τοτε θα κανουμε και σεξ,μεχρι τοτε ομως θα τραβηξω μια μαλακια για να ξεθυμανεις εσυ γιατι δεν θα με αφησεις ησυχο!


    Εκείνο (ID) (ασυνειδητο) > να ξερεις οτι θα επιστρεψω και θα σε βομβαρδισω ακομα πιο πολυ,οσο δεν κανεις την επιθυμια μου πραγματικοτητα δεν θα σε αφησω σε χλωρο κλαρι!


    Εγώ (συνειδηση) > κανει τις απαραιτητες ενεργειες ωστε να γινει η επιθυμια πραξη,τα φτιαχνει με τη κοπελα και απολαμβανουν μαζι ωραιο σεξ.


    Υπερεγώ > μπραβο ρε μεγαλε καλα τα καταφερες,ωραια κοπελιτσα βρηκες και με σωστο τροπο,ακου εκει να τη βιασεις οπως σου λεγε ο αλλος,μπραβο και παλι. (αρκετα δυνατο και λογικο Υπερεγώ)


    Αυτο ηταν ενα πολυ απλο παραδειγμα μια ισσοροπημενης σχεσης μεταξυ των τριων δυναμεων.

    Φυσικα η ιστορια αυτη μπορει να ειχε πολυ διαφορετικο τελος,αλλα θα το δουμε αν θελετε πιο μετα.
     
  2. G_E

    G_E Contributor

    Ευχαριστώ για την εισήγηση.

    Θεωρητική ερώτηση για το ID.

    Ασφαλώς η κυρίως ουσία του ID δεν μπορεί γίνει συνειδητή. Υπάρχουν όμως εμπειρίες του ατόμου που παραμένουν ασυνείδητες (ID?) αλλά μπορεί μετά από κάποια δουλειά να γίνουν συνειδητές (Εγώ?). Υπάρχει δυναμική συσχέτιση ID και εγώ ή όχι?

    Και μια ακόμη ερώτηση.

    Όταν μιλάμε για διαταραχή αυτή σε ποια σχέση (ID – Εγώ/ Εγώ – υπερεγώ ) κυρίως εντοπίζεται?

    ΥΓ. Έχω μεσάνυχτα από θεωρητική ψυχολογία και ρωτώ από πραγματικό ενδιαφέρον- Αν μπορείς να δώσεις μια περιεκτική βιβλιογραφία θα ήμουν ευγνώμων
     
  3. KyriosG,

    πολυ ωραιες ερωτησεις,

    οι περισσοτερες εμπειριες μας απωθουνται για διαφορους λογους με το καιρο και παραμενουν ασυνειδητες για ολη μας τη ζωη,εχει να κανει και με το κεντρο μνημης,φανταστειτε να θυμομαστε τα παντα ανα πασα στιγμη,

    ναι και παλι σωστα υπαρχουν μερικες εμπειριες που μπορει να ανακαλεστουν τυχαια η μεσω ειδικων μεθοδων οπως η ψυχαναλυση,θελει πολυ μεγαλη προσοχη και ειναι αρκετα δυσκολο και οδυνηρο σε πολλες περιπτωσεις,

    υπαρχουν ομως και εμπειριες οι οποιες δεν μπορει να ανακαλεστουν ποτε,δεν καταφερνουν να παρουν το οκ απο το εγω και παραμενουν οπως ειπα για παντα στα βαθη του ασυνειδητου,αυτο ομως δεν σημαινει οτι ειναι και ανενεργες,

    το ασυνειδητο ειναι πολυ πολυπλοκο και ενας απο τους μηχανισμους του εχει να κανει με το πως χειριζεται το θυμικο φορτιο ολων αυτων τον απωθημενων εμπειριων,σε μερικες περιπτωσεις συγκεντρωνει την ενεργεια τους για να επιτεθει στο εγω με πλαγιους τροπους,

    η αβυσσος η ιδια αγαπητε.
     
  4. Ξεχασα να απαντησω στη τελευταια ερωτηση σου,

    σε μια διαταραχη καθε μια απο τις 3 δυναμεις παιζει το ρολο της αλλα η μεγαλη διαμαχη επικεντρωνεται αναμεσα στο ασυνειδητο και στο εγω,αν το ασυνειδητο υπερισχυσει του εγω πολυ πιθανον να επιτεθει και να υπερισχυσει και του υπερεγω,τοτε μπορει να φτασουμε σε ακομα πιο πολυπλοκες διαταραχες οπως για παραδειγμα η παιδοφιλια.
     
  5. Για βιβλια θα σου προτινω για αρχη το "Εισαγωγη στην Ψυχαναλυση" του Φροιντ,δεν εχει σχεση ο τιτλος του με το περιεχομενο του,ειναι ενα παρα πολυ κατανοητο βιβλιο γραμμενο με πολυ εξυπνο τροπο και εχει να κανει με τις βασικες αρχες της ψυχης μας,

    αν θες κατι πιο εξειδικευμενο θα σου προτινα το "Δοκιμια Μεταψυχολογιας" του Φροιντ παλι,εδω τα πραγμτα γινονται πολυ πιο σοβαρα η καλυτερα πολυπλοκα θα ελεγα,αναλυεται με μοναδικο τροπο το ασυνειδητο σε ολο του το μεγαλειο καθως και οι πολυπλοκοι μηχανισμοι του,τρομερα δυνατο βιβλιο,

    αλλο ενα διαμαντι απο το Φροιντ,ισως το πιο σημαντικο του εργο "Η Ερμηνεια των Ονειρων" απαραιτητο εργαλειο για να κατανοησει καποιος την μεθοδο της ψυχαναλυσης,

    αν θες να παρεις μια πιο γενικη αποψη της ανθρωπινης συμπεριφορας μεσα στην κοινωνια "Ψυχολογια των μαζων και αναλυση του Εγω" παλι Φροιντ,

    αν θες μια πιο συμπληρωματικη αποψη πανω στο θεμα "προσωπικοτητα" τσεκαρε "Το Νοημα της Ζωης" του Αντλερ,

    και για να μην ξεχνιομαστε "Ναρκισσισμος,Μαζοχισμος,Φετιχισμος" παλι Φροιντ,

    αυτα για αρχη,αργοτερα αν θες μπορεις να παρεις και αλλες αποψεις ειδικα σε οτι αφορα τις σεξουαλικες μελετες που ακολουθησαν απο αλλους,μετα το Φροιντ θα σου ελεγα να ασχοληθεις με τον Βιλχελμ Ραιχ,πηρε τις βασικες αρχες του Φροιντ και τις εμπλουτισε πηγαινοντας το ολο θεμα της σεξουαλικης μας συμπεριφορας ακομα πιο περα.
     
  6. Maley

    Maley Contributor

    Καλημερα πιητη μου. Πολυ ωραια και κατατοπιστική η παρουσια σου.
    Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι. To ID περιεχει τα αρχεγονα ένστικτα και τις βιολογικες αναγκες μας...σωστα? αν ειναι ετσι αυτό δηλ. το ID ειναι κοινο για όλους τους ανθρώπους ή διαφερει για καποια απο αυτα τα ενστικτα και τις αναγκες? και πως εξηγειται αυτη η διαφορα?
     
  7. G_E

    G_E Contributor

    Νομίζω Maley (από τις εγκυκλοπαιδικές μου γνώσεις και εμπειρίες) ότι πράγματι το «ID» είναι κοινό στους ανθρώπους σε μεγάλο βαθμό. Δε μιλάω μόνο για τα βασικά ένστικτα (αναπαραγωγή – αυτοσυντήρηση κλπ) που είναι κοινά αλλά για ένα μεγάλο μέρος του υπόβαθρου και των ψυχολογικών μηχανισμών.

    Αυτό δε μας κάνει ίδιους. Γονιδιακά υπάρχουν ίσως διαφορές αλλά κυρίως ο καθένας έχει συσσωρεύσει στην ψυχή του τις δικιές του εμπειρίες, πράγμα που τον κάνει μοναδικό. Επίσης διαφέρει ως προς την ανάπτυξη του εγώ, και του υπερεγώ και στον τρόπο που διαχειρίζεται τις σχέσεις τους.

    Όμως οι μηχανισμοί με τους οποίους εκδηλώνονται οι "διαφορετικότητες" και γίνεται αυτή η διαχείριση είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι.

    Ήταν για μένα «αποκάλυψη» σε κάποια φάση της ζωής μου, και μεγάλο πλήγμα για τον ελιτισμό μου, όταν κατάλαβα πως οι ψυχολογικοί μηχανισμοί μου (εμού του ελιτιστή) ήταν παρόμοιοι με τους μηχανισμούς ανθρώπων που μέχρι τότε θεωρούσα κατώτερους και ανάξιους να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Με αλλά λόγια όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, έχουμε την ίδια πάνω-κάτω ανάγκη για αναγνώριση, έχουμε παρόμοιους φόβους κλπ. Μπορεί να έχουμε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, ωριμότητας, αυτοσυνείδησης, ικανότητας να διαχειριζόμαστε καταστάσεις αλλά ανήκουμε στη ίδια φυλή παγκοσμίως.

    Δεν είναι τυχαίο πως η λογοτεχνία διαφορετικών εποχών και διαφορετικών λαών μιλάει για τα ίδια πάνω κάτω πράγματα.

    ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ ανορθωγραφε πιητή και για τις απαντήσεις και για τη βιβλιογραφία. Αναποδος όπως είμαι έχω ασχοληθεί με Ραϊχ, Γιουγκ και Αντλερ αλλά όχι με Φρόιντ.

    ΥΤ2 Ελα... πες τα...
     
    Last edited: 22 Ιουλίου 2006
  8. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Κάτι απλό ή μάλλον εξαιρετικά απλουστευμένο, πιθανώς όμως χρήσιμο για όσους δεν είναι μύστες ή ειδικοί:

    Η Δεύτερη Τοπική του Freud από τον Herge (γάλλο γελοιογράφο).
    (Βλ. attached thumbnail)

    Moi (Εγώ): ο συνειδητός εαυτός, όπως, εν πολλοίς, διαμορφώνεται από τη σύγκρουση Υπερεγώ και Αυτού, αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Μείγμα λογικής αυτοπειθάρχησης και ανορθολογικών ροπών.

    Ca (το Αυτό ή Id): Ο "διάολος μέσα μας", δηλαδή οι ενορμήσεις, το ενστικτικό υπόστρωμα, η λίμπιντο (αρχή της Ηδονής) και η επιθετικότητα (αρχή του Θανάτου) - καταστροφικότητα και αυτοκαταστροφικότητα, με τις οποίες συνδέεται, σε γενικές γραμμές, και η σαδομαζοχιστική "διαστροφή". Εν μέρει κληρονομικό, εκφεύγει του Ορθού Λόγου, ωθεί άλογα προς το διονυσιακό ή το εγκληματικό - με ποικιλοτροπία.

    Surmoi (Υπερεγώ): Ο "άγγελος" που μας καταπιέζει, η Ηθική προσταγή, η εσωτερικευμένη μορφή των θεσμικών και οικογενειακών απαγορεύσεων, η πηγή των ενοχών, των φοβιών, των νευρώσεων, το "τσιμενοκονίαμα" και η συγκολλητική ουσία της κοινωνίας.

    Principe de Realite (Αρχή της Πραγματικότητας): Το εξωτερικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να επιβιώσουμε, η αναγκαιότητα της προσαρμογής στο επικίνδυνο περιβάλλον, εκφρασμένη με ψυχολογικούς όρους -ως τιθάσευση του Αυτού, πειθαναγκασμός του Εγώ δια του Υπερεγώ.

    Τα σκίτσα είναι, νομίζω, διαφωτιστικά.

    Αλλά για όποιον θέλει κάτι αναλυτικότερο και εισαγωγικό, πέραν βέβαια των κειμένων του Freud και των λοιπών σημαντικών θεωρητικών ψυχαναλυτών - που έχουν, όμως, τεράστιες διαφορές αναμεταξύ τους ανάλογα με τις ποικίλες σχολές, δόκιμο και έγκυρο είναι, ακόμα σήμερα, το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των Laplanche - Pontalis, Κέδρος, Αθήνα 1986.
     
    Last edited: 22 Ιουλίου 2006
  9. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Χμμμ μια ιδέα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό μου Δάσκαλε . Θα την επεξεργαστώ και θα επάνέρθω ίσως με την πρόταση ενός πειράματος .
     
  10. Σου εδωσε μια πολυ καλη απαντηση ο KyriosG,οπως τα ειπε ειναι,τα βασικα ενστικτα ειναι ιδια καθως και οι μηχανισμοι της ψυχης μας,οι εμπειριες που καταγραφονται ομως διαφερουν καθως και το πως αντιλαμβανωμαστε τις εμπειριες αυτες που βιωνουμε με συνεπεια μεσα μας να κουβαλαμε και μια μοναδικοτητα κατι σαν τα δακτυλικα αποτυπωματα μας,

    κατα τα αλλα λιγο εως πολυ ειμαστε ολοι προβλεψιμοι,μοιαζουμε με μικρα παιδια,τους δειχνεις αγαπη χαιρονται και σε αγαπουν τα μαλωνεις κλαινε και σε φοβουνται,κτλ κτλ.

    μη ξεχνας λοιπον πως το ασυνειδητο δεν περιεχει μονο τα βασικα μας ενστικτα αλλα επισης καταγραφει και αποθηκευει ολα τα ερεθισματα που δεχομαστε απο το κοσμο γυρω μας.
     
  11. Να επανερθεις Ηλια,ριξε την ιδεα να τη χουφτωσουμε και να τη τσακισουμε σαν κοτοπουλο με ξεροψημενη πετσα  
     
  12. TheWildOne

    TheWildOne Regular Member

    Δε θα συμφωνήσω στο το ID δεν επιδέχεται επεμβάσεων. Π.Χ. το οδήγημα, μαθαίνεις μαθαίνεις μαθαίνεις σε κάποια φάση τα χέρια/πόδια πάνε μόνα τους χωρίς να σκέφτεσαι "τώρα αλλάζω ταχύτητα". Άλλο ίσως καλύτερο παράδειγμα το περπάτημα.

    Επίσης λες ότι το ID περιέχει συναισθήματα. Τότε πως δεν επηρεάζετε από τις εμπειρίες τις ζωής μας;

    Τον freud τον θεωρώ ξεπερασμένο και υπεραναλυτικό ως θανάτου σε ορισμένα θέματα (λες και το κάνει επίτηδες). Λαμπρή απόδειξη ότι οι θεραπείες του μπορεί να διαρκούσαν χρόνια...

    Επίσης στην αρχή της καρίερας του έκανε κάποια τραγικά λάθη (αν θέτε τα συζητάμε).

    Δεκτές όποιες ενστάσεις.