Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Οι Rope Studies στο VICE

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM / Fetish Parties' που ξεκίνησε από το μέλος Seirios_79, στις 16 Μαϊου 2014.

  1. Οι Rope Studies μας Μυούν στην Τέχνη του Ιαπωνικού Ερωτικού Δεσίματος
     

    Ο Rope Shadow και η Alice V. είναι ζευγάρι. Γνωρίστηκαν πριν τρία χρόνια, ερωτεύτηκαν και κάποια στιγμή αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την σχέση τους, κάνοντας φωτογραφικές εκθέσεις, performances, καθώς και σεμινάρια με θέμα την τέχνη του ιαπωνικού ερωτικού δεσίματος, το Shibari/Kinbaku. Shibari σημαίνει αυτολεξεί, «να δένεις», ενώ Kinbaku, «σφιχτό δέσιμο» ή δέσιμο με ερωτικό υπόβαθρο.

    Η «τέχνη» τους δεν είναι για όλο τον κόσμο. «…είναι ακατάλληλο για τους πουριτανούς ή για εκείνους που βλέπουν με σκωπτική ματιά τον ερωτικό συναινετικό σαδομαζοχισμό (BDSM)...» γράφουν στο blog τους.

    «Έχω νιώσει αρκετές φορές στο πετσί μου να με κοιτάνε περίεργα μετά από κάποια performance ή να με αποφεύγουν μόλις μαθαίνουν τι κάνω» εξομολογείται ο κατά κόσμον Χρήστος Τσάκαλος. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό που μπορεί να «φοβίσει» κάποιον;

     

    ο Shibari/Kinbaku έχει τις ρίζες του στο Hojojutsu, μια Ιαπωνική πολεμική τεχνική που σκοπό είχε, τη σύλληψη και το δέσιμο εγκληματιών και παρανόμων με σχοινί. Άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στα 1500 μΧ. και ήταν μια από τις 18 σημαντικές δεξιότητες που έπρεπε να καλλιεργήσει ένας άξιος Ιάπωνας Πολεμιστής της εποχής. Σήμερα όμως, με απλά λόγια, κάποιος που γουστάρει να παίζει με σκοινιά, δένει κάποιον που γουστάρει να «πονάει» και αυτό το κάνουν με πολλούς και επιδέξιους τρόπους. Φυσικά, στην πράξη δεν είναι τόσο απλό, αφού η πρακτική αυτή, πέραν του ότι απαιτεί γνώσεις μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη.

    Βασικές οδηγίες για αρχάριους:

    Να γνωρίζετε ότι ΚΑΘΕ είδος ερωτικού δεσίματος έχει ΠΑΝΤΑ ρίσκα.

    «Ακόμα και η πιο απλή μορφή δεσίματος ενέχει κίνδυνο. Από τραυματισμούς (πιέσεις νεύρων) μέχρι μόνιμη παράλυση και σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο. Εντάξει, δεν είναι και τόσο επικίνδυνο όσο το motocross αλλά είναι αρκετά» λέει ο Χρήστος. «Ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μια φορά έδεσα μια κοπέλα με λίγο πιο έντονο τρόπο από ό,τι συνήθως και αυτή ξέσπασε σε κλάματα. Αμέσως σταμάτησα, φυσικά. Μου είπε ότι ένιωσε μια αγωνία που ερχόταν από παλιά, σαν αναβίωση ψυχικού τραύματος».

    Να είστε βέβαιοι ότι τα σχοινιά σας είναι σε άριστη κατάσταση.

    «Χρησιμοποιούμε φυτικά σχοινιά από Γιούτα (Jute). Στην Ελλάδα δεν έχω βρει καλή ποιότητα, οπότε αναγκάζομαι και το παραγγέλνω. Η τιμή τους είναι λίγο τσιμπημένη», μου λέει ο Χρήστος.

    Σαν ζευγάρι, να έχετε μια λέξη ασφαλείας (safeword), καθώς και ένα νεύμα ασφαλείας που θα γνωρίζετε μεταξύ σας αν κάτι πάει στραβά.

    «Αυτό που φοβάμαι είναι να «πέσει» ο Χρήστος ή όποιος με δένει, σε ανεξέλεγκτο Domspace. Το Domspace είναι ένα είδος νιρβάνας, κατά το οποίο ο rigger (αυτός που δένει), χάνει τον έλεγχο των πράξεών του με κάποιο τρόπο» λέει η Αλίκη. «Ή μπορεί να νιώσω ότι τραυματίζομαι από κάτι και να είναι υποχρεωτικό να σταματήσουμε. Μια φορά δεν ένιωθα το χέρι μου για μια-δυο μέρες. Είχαμε χτυπήσει νεύρο».

    Μην παίζετε με σχοινιά όταν δεν είσαστε σε καλή κατάσταση (έλλειψη ύπνου, υπό την επήρεια φαρμάκων ή ναρκωτικών, αλκοόλ κλπ).

    «Ελάχιστες φορές έχω σπάσει αυτόν τον κανόνα, ευτυχώς χωρίς να συμβεί κάτι κακό. Βέβαια φρόντιζα να τηρώ τους υπόλοιπους κανόνες, πολύ αυστηρά. Ειδικά όμως, κάποιος άπειρος με την τεχνική, δεν πρέπει να το κάνει σε καμιά περίπτωση» λέει ο Χρήστος.

    Αφήστε τους εγωισμούς μακριά. Μην επιχειρήσετε κάτι που δεν ξέρετε και είναι για προχωρημένους (όπως αιώρηση με σχοινιά).

    Η Αλίκη μου λέει πως της έχει τύχει να δει κάποια στάση δεσίματος που να μην μπορεί να την κάνει και να πεισμώσει εκείνη την ώρα «και να πω, όχι, θα το καταφέρω. Ε, αυτό το πείσμα μπορεί να σε τραυματίσει. Θέλει προσοχή και χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να τα κάνουμε όλα».

     

    Φυσικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από το να δοκιμάσουμε, πιστεύει ο Χρήστος. Η απελευθέρωση και η ευχαρίστηση που νιώθει η Αλίκη όταν δένεται, ενισχύει την άποψή του.

    «Για μένα η διαδικασία είναι τόσο δυνατή, που το σεξ μου φαίνεται περιττό μερικές φορές. Νιώθω την ίδια εξάντληση και ευχαρίστηση. Θέλω και τσιγάρο μετά, κανονικά», λέει η Αλίκη.

    Ρωτάω την Αλίκη αν έρχεται σε οργασμό κατά τη διάρκεια και η απάντησή της είναι αφοπλιστική.

    «Ναι, αμέ. Ακόμα και σε performance μου έχει τύχει. Τόσο πολύ χάνομαι. Κάποιοι, όταν με βλέπουν, μπορεί ακόμα και να νομίζουν ότι κοιμάμαι αλλά καμία σχέση. Απλά έχω μια περίεργη ηρεμία».

    Η πρώτη επαφή του Χρήστου με το Shibari/Kinbaku έγινε στα 16-17 του χρόνια, με τα λευκώματα της Taschen και τον Ιάπωνα φωτογράφο Araki. Βέβαια, η τάση του να δένει έρχεται από πολύ πιο πίσω.

    «Έβλεπα πολύ τηλεόραση, σαν όλα τα παιδιά της δεκαετίας του 80. Το πρώτο μου ερέθισμα λοιπόν ήταν από μια σειρά που λεγόταν Mannix. Κάποιος κακός είχε απαγάγει μια τύπισσα, την είχε δέσει και την είχε βάλει σε μια αποθήκη. Μετά πήρε τον Mannix, τον ήρωα της σειράς, και του έλεγε διάφορα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδα αυτό που ονομάζουμε “η γυναικεία φιγούρα στα δεσμά”. Και από τότε μου έγινε μικρόβιο. Ήμουν 5 ή 6 χρονών».

    Η Alice επίσης από μικρή ηλικία έψαχνε κάτι διαφορετικό.

    «Κάπου εκεί στην εφηβεία ένιωθα ότι κάτι ήθελα εκτός από σεξ. Κάτι μέσα στο σεξ που να μην είναι ακριβώς σεξ. Ε, μετά την πρώτη μου φορά κατάλαβα καλύτερα… Και ξέρεις δεν είναι ο πόνος που έχει σημασία. Εντάξει το BDSM έχει πόνο, αλλά δεν είναι αυτό, το νόημα του μόνο. Σημασία έχει το “είμαι δικιά σου, χρησιμοποίησε με”. Και με αυτή την έννοια όλοι έχουν μια Dominant-submissive σχέση μεταξύ τους. Με λιγότερο ή περισσότερο πόνο».

     

    «Είναι προτιμότερο να βγάζει κάποιος τα άγρια ερωτικά του ένστικτά έτσι, (σε συναινετικό πλαίσιο πάντα) και να τα ξορκίζει, παρά να “βασανίζει” τον σύντροφό του με άλλο τρόπο» συμπληρώνει ο Χρήστος.

    Αναρωτιέμαι αν μια κοινωνία που φοβάται τόσο πολύ τη διαφορετικότητα μπορεί να το (συν)χωρέσει αυτό.

    Η οικογένεια του Χρήστου γνωρίζει με τι ασχολείται. Η μητέρα του μάλιστα, έχει δει και παράστασή τους. Δεν είχε κανένα πρόβλημα. Δεν το καταλαβαίνει ακριβώς, αλλά το αποδέχεται. Ο Χρήστος ένιωσε όμορφα που ήταν εκεί. Ο πατέρας της Αλίκης, από την άλλη, φοβάται μήπως η ενασχόληση της με όλο αυτό, την «κάνει» μονοδιάστατη. Προσπαθεί να της υπενθυμίζει ότι η ζωή έχει κι άλλα πράγματα, με τα οποία αξίζει να ασχοληθεί. Η Αλίκη, άλλωστε, σπουδάζει στη Νομική και αυτό την αναγκάζει να διαβάζει τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα.

    Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, ανάμεσα στις ανάσες και τις μικρές κραυγές της Αλίκης, νιώθω να καταλαβαίνω καλύτερα γιατί το Shibari/Kinbaku είναι τέχνη. Η συγκέντρωση του Χρήστου και η τελετουργικότητα στις κινήσεις και τους κόμπους με έχει απορροφήσει εντελώς. Η Αλίκη έχει κλειστά τα μάτια. Ταξιδεύει. Κανείς δεν ξέρει πού…

     

    O Chris Shadow απελευθερώνει την Alice V., την πιάνει από τους ώμους και τη ρωτά αν είναι καλά. Η Alice νεύει καταφατικά. Σηκώνει το βλέμμα και χαμογελά. Είναι ερωτευμένοι.

    Η ομάδα Rope Studies, αποτελούμενη από τον Rope Shadow και τη σύντροφό του, Αlice V., έχει καταφέρει να εντάξει το Shibari / Kinbaku στην καθημερινότητά της. Είναι από τα λίγα άτομα εντός Ελλάδας (εδρεύουν στην Αθήνα) που ασχολούνται ταυτόχρονα με την καταγραφή (καλλιτεχνικές φωτογραφήσεις), τη ζωντανή παρουσίαση (performances) και τη διάδοσή (σεμινάρια) της ιδιαίτερης Τέχνης του Ιαπωνικού Ερωτικού Δεσίματος.

    To 2012 καθιέρωσαν το θεσμό του Ropegasms: Athens Shibari Festival (Φεστιβάλ Ιαπωνικού Ερωτικού Δεσίματος).

    Το 21013 συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με την, Παγκοσμίου πλέον, Γαλλίδα performer Gorgone, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποίησαν την πρώτη τους performance στο εξωτερικό. (Γαλλία)

    Το 2014 τέλος συμμετείχαν ως διδάσκαλοι σεμιναρίων του EURIXE, ενός 6μηνου Πανευρωπαικού θεσμού ανταλλαγής γνώσεων πάνω στο Shibari. (Πρωτοβουλία του αναγνωρισμένου εικαστικού Felix Ruckert, ιδρυτή της πρωτότυπης σχολής Schwelle 7 στο Βερολίνο).

    Οι Rope Studies είναι πάντα ανοιχτοί σε επίδοξους μαθητές που θέλουν να διδαχθούν τεχνικές Shibari/Kinbaku. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα, μπορεί να βρει κανείς εδώ.


    http://www.vice.com/gr/read/rope-studies-kinbaku-shibari
     
    Last edited by a moderator: 16 Μαϊου 2014