Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Πώς ήταν το BDSM πριν από το BDSM;

Συζήτηση στο φόρουμ 'Master / slave' που ξεκίνησε από το μέλος Dr. Switters, στις 1 Απριλίου 2020.

  1. Dr. Switters

    Dr. Switters New Member

    Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Στις περισσότερες προσπάθειες ιχνηλάτησης της καταγωγής του είδους στο οποίο ανήκουμε και της δραστηριότητας την οποία ασκούμε, γίνεται ευρεία καταγραφή της παραμέτρου πρόκλησης πόνου με σκοπό την σεξουαλική ικανοποίηση. Πλήθος αρχαιολογικών, ιστορικών και λογοτεχνικών καταγραφών ορίζουν μια γενεαλογία με ρίζες σε μυθικές θεότητες της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας σε τοιχογραφίες της Πομπηίας, στη ρωμαϊκή ποίηση κ.α. Τον κορμό αυτής της γενεαλογίας αποτελούν τα σαδικού και λιμπερτινικού τύπου λογοτεχνικά έργα και παρακλάδια τα ποζεράδικα κινήματα της gay κουλτούρας, οι νομιμοποιημένες παραφιλίες κτλ. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι οι συναινετικές σαδομαζοχιστικές και φετιχιστικές σεξουαλικές πρακτικές, ο πόνος και η ηδονή.

    Το γενικό μου ερώτημα μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Συνιστούν τα ως άνω πράγματι την ουσιαστική θεμελίωση αυτού που σήμερα καλούμε BDSM ή υπάρχει κάτι πιο σημαντικό το οποίο μας διαφεύγει ή «απαγορεύεται» να λέμε; Ποια είναι η ουσία δηλαδή του BDSM κυρίως σε ότι αφορά τον πυρήνα του, δηλαδή τις σχέσεις M/s; Μήπως τελικά η «συσκευασία» του BDSM ως μια σεξουαλικού προσανατολισμού πρακτική, αποτελεί απλώς πολίτικαλ κορέκτ πρόφαση για να απενοχοποιήσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί βαθύτερες και αενάως παρούσες πτυχές μιας συγκεκριμένης κοινωνικής συμπεριφοράς; Μήπως η πραγματική γενεαλογία του BDSM βρίσκεται στην εγγενή μας τάση για δημιουργία εξουσιαστικών σχέσεων, στη ροπή μας για θρησκευτικού τύπου λατρεία, στην ανάγκη μας για κατασκευή ιεραρχικών δομών, στον εξωραϊσμό της βίαιης φύσης μας κτλ;

    Όχι δεν ψυχολογικοποιώ την καταγωγή του BDSM, απλώς διερωτώμαι αν η σχέση του παππού μου με την γιαγιά μου ήταν μια αμιγώς M/s σχέση (ακόμα και αν ήταν βανίλα στο κρεβάτι) ή αν η χριστιανική θρησκεία, ο αγγλικός και αμερικανικός πουριτανισμός, οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ συζύγων σε πολιτισμούς της ανατολής περιγράφουν και εξηγούν καλύτερα την καταγωγή του BDSM. Αν δηλαδή ο περιορισμός της καταγωγής του στη νομιμοποιημένη ηδονοθηρική παραφιλία συγκαλύπτει την πραγματική του ουσία. Αν στον βωμό των κατακτήσεων της πολιτικής ορθότητας, των φεμινιστικών ιδεολογημάτων και της ρητορικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θυσιάζουμε όλα εκείνα για τα οποία δεν μπορούμε πια να μιλάμε αλλά μπορούμε μονάχα να φαντασιωνόμαστε.
     
  2. tithon

    tithon Contributor

    τι σας έχουν μεταφέρει, σχετικά;
     
  3. espimain

    espimain Contributor

    Η δουλεία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων.
     
  4. Dr. Switters

    Dr. Switters New Member

    @tithon , η καθημερινότητά τους, όπως την βλέπω εκ των υστέρων, ήταν μια καθαρά 24/7 σχέση. Για τις πιο ιδιαίτερές στιγμές τους δεν γνωρίζω. Αλλά λέω, ακόμα κι αν δεν έκαναν κάτι ΣΜ στην κρεβατοκάμαρα, το όλο πλαίσιο ήταν ξεκάθαρο και τόσο φυσικό για την εποχή.

    @espimain , η εθελοδουλ(ε)ία όμως;
     
  5. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Συνιστούν τα ως άνω πράγματι την ουσιαστική θεμελίωση αυτού που σήμερα καλούμε BDSM ή υπάρχει κάτι πιο σημαντικό το οποίο μας διαφεύγει ή «απαγορεύεται» να λέμε;

    Κρατάω το παραπάνω ερώτημα ως πιο γενικό (αν και το κείμενο περιπλέκει διάφορα).
    Καταρχήν δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα καθ' οιονδήποτε τρόπο στην "ουσιαστική θεμελίωση". Το BDSM είναι ένα ακρωνύμιο, περιγραφικό διαφόρων πρακτικών που θα μπορούσαν ίσως να περιγραφούν με τον πολύ γενικό όρο power exchange. Που ο δεύτερος όρος πλέον ποικίλλει ως προς την μονόδρομη ή αμφίδρομη πορεία, τη χρονική διάρκεια (μόνον "κρεβάτι" ή όχι) και πολλά άλλα.

    Δεν έχει κανένα νόημα - για μένα- η ουσιαστική θεμελίωση (sic) αφού πρώτα υπήρξε η κατάσταση/ανάγκη/έκφραση και κατόπιν το ακρωνύμιο.

    Προσωπικά αδιαφορώ για την ερωτική αλληλεπίδραση του παππού και της γιαγιάς μου, όσο και για αυτή του σουλτάνου Σουλεϊμάν με το χαρέμι του ή της Ελισάβετ και της Μεγάλης Αικατερίνης με τους αυλικούς τους.

    Κι αυτό γιατί από τότε που βγήκαν τα ρηχά πιάτα (quote τον υπεραγαπημένο @cadpmpc on that), οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους ήταν ισορροπίες ισχύος. Και οι ερωτικές/σεξουαλικές βέβαια πάνω από όλα.

    Το εκάστοτε "νομιμοποιημένο" (νομικά και ηθικά), είχε κι έχει σημασία μόνον στο βαθμό που φοβίζει τον καθένα ο εξοστρακισμός από ό,τι ο ίδιος θεωρεί ομάδα (του).

    Αν πάλι κάποιος έχει την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιες απόκρυφες ιερές γραφές ή συμπαντικά μυστικά ή X-Files που βρίσκονται στο κλειδωμένο σεντούκι, τότε θα έπρεπε να (συνο)μιλήσει με τους γονείς του για αρχή και το λέω πολύ σοβαρά και χωρίς την παραμικρή δόση αστεϊσμού αυτό.
     
  6. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Από ακόμη παλαιότερα.
     
  7. Dr. Switters

    Dr. Switters New Member

    Αγαπητή @margarita_nikolayevna ευχαριστώ για την προσπάθειά σας να αποκρυπτογραφήσετε το ερώτημα αλλά δυστυχώς σας έχει διαφύγει εντελώς το νόημα. Για να γίνω πιο ακριβής ερωτώ (στην τελευταία παράγραφο όπου συνήθως καταλήγουν οι σκέψεις): Μήπως τελικά η σημερινή «καθώς πρέπει» περί ορθότητος αντίληψη, των κοινωνικών κατακτήσεων, του ιδιότυπου καταγγελτικού προστατευτισμού (βλέπε κίνημα me too), του εξισωτισμού όλων των φύλων (και των τέταρτων, πέμπτων κλπ) και των λοιπών διεκδικήσεων του φεμινιστικού «τρίτου κύματος», της ρητορικής κατά των αυστηρών εξουσιαστικών δομών κτλ, ΔΕΝ αντέχει μια ουσιαστική (ή πραγματική αν θέλετε) M/s σχέση ως κυρίαρχο οικογενειακό ή συντροφικό μοντέλο (όπως ήταν στην προ BDSM εποχή- δηλαδή στην εποχή της γιαγιάς- και εξακολουθεί να είναι σε κάποιες κοινωνίες που τυγχάνουν της αποδοκιμασίας του δυτικού κόσμου) αλλά την δικαιολογεί ΜΟΝΟ σαν το ιδιότυπο φετίχ μιας ομάδας περίεργων που την βρίσκουν με αυτόν τον τρόπο; Δηλαδή την δικαιολογεί (και την ανέχεται) ΜΟΝΟ στην κρεβατοκάμαρα;
     
  8. espimain

    espimain Contributor

    Ε και;
     
  9. tithon

    tithon Contributor

    νομίζω πως κανένας δεν έχει ισχυριστεί ότι το βδσμ εφηύρε την ασυμμετρία ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά συμπεριλαμβάνει.

    υγ: δεν θα είχε σοβαρότητα ένας τέτοιος ισχυρισμός
     
  10. Keeper_

    Keeper_ Dominant: One who guides and protects another Premium Member

    Ίσως να βγαίνω εκτός θέματος και ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αλλά θα ήθελα διευκρινήσεις επί της ανωτέρω πρότασης.
    Ποιό ακριβώς είναι το είδος μας και ποιά η δραστηριότητα;

    Και ένα δεύτερο ερώτημα: Γιατί η εποχή της γιαγιά σας θεωρείτε προ BDSM εποχή;
     
  11. Stilvi

    Stilvi Nobody expects the Spanish inquisition! Contributor

    @Dr. Switters

    Bdsm: bondange, discipline, dominance, submission, sadism, masochism.

    Το 50s household που υπάγεται στα παραπάνω; Επειδή η γιαγιά έτρωγε καμία μπούφλα από τον παππού επειδή έκαψε τις πατάτες; Αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, bdsm. Υπάγεται σε αυτές τις ισορροπίες τρόμου που δημιουργούνται μεταξύ των ζευγαριών.

    Μάλλον για τον επηρεασμό των ανθρώπων λόγω καταβολών θες να μιλήσεις, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος...
     
  12. whisperer

    whisperer Regular Member

    oπως εγραψε ο @tithon την ασυμμετρια δε την ανακαλυψε το bdsm
    Πχ η στρατιωτικη οργανωση ειναι ανεκαθεν μια δομη που βασιζεται στην ασυμμετρια
    Το bdsm καθιερωσε την ασυμμετρια στη διαχειριση της καυλας.