Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Πώς ήταν το BDSM πριν από το BDSM;

Συζήτηση στο φόρουμ 'Master / slave' που ξεκίνησε από το μέλος Dr. Switters, στις 1 Απριλίου 2020.

  1. margarita_nikolayevna

    margarita_nikolayevna Δ Contributor

    Ευτυχώς διατηρώ τη νοημοσύνη μου ανέπαφη από άλλου είδους καψίματα...
     
  2. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Τι βλέπουμε λοιπόν σε αυτή την εικόνα...
    Α. Περιβάλλον
    Μια αίθουσα (δωμάτιο) στο οποίο υπάρχουν 2 ημιμόνιμες και 1 μόνιμη κατασκευή και κάποιο εξάρτημα (πιθανόν του αριστερού -όπως κοιτάμε την εικόνα- ικριώματος) που ίσως αποκλειστικά να προορίζεται για ό,τι υπαγορεύει/συνιστά η παρουσία των κατασκευών. Τάπητας εφαπτόμενος στον τοίχο (αρκετά σπάνιο την εποχή εκείνη σε ημιαστικές/αστικές κατοικίες). Ο φωτισμός είναι φυσικός.
    Β. Τα άτομα
    Ένας νεαρός ημίγυμνος άντρας και δυο νεαρές γυμνές γυναίκες
    Γ. Η απεικονιζόμενη δράση
    Αναπαράσταση κάποιου είδους μαστιγώματος, με εργαλείο με λαβή και βραχεία (προέκταση), πιθανότατα κατασκευασμένο ή από σχοινί ή από ανοιχτόχρωμες πλεχτές λουρίδες (ή λουρίδα) δέρματος.
    Οι πρωταγωνιστές είναι ακίνητοι ("κόκκαλο" που λέμε) για την ανάγκη της φωτογράφισης (τεχνολογικός ορίζοντας της εποχής σε συνδυασμό με τον φυσικό φωτισμό του χώρου).
    Δ. Ασφαλής υπόθεση
    Φωτογράφιση σαδομαζοχιστικού χαρακτήρα, χωρίς αφήγηση αιτίου/αποτελέσματος (κανένα ίχνος -ούτε καν με μακιγιάζ έστω) πιθανότατα λόγω αποφυγής πάρε-δώσε με δικαιοσύνη -στο πλαίσιο της επικρατούσας ηθικής στη χώρα παραγωγής (Γαλλία) ή της χώρας προορισμού (?) ή των απαιτήσεων του παραγγείλαντος διακινητή/εξαγωγέα πελάτη από τον φωτογράφο. Χώρος πιθανότατα κάποιος διαμορφωμένος σε στούντιο.
    Tα dom και sub ευλόγως δεν προκύπτουν από κάπου, προσωπικά δεν πιστεύω πως ως φωτογραφική δημιουργία αυτού του επιπέδου (αν και τεχνικώς άρτια) να διεκδικούσε την όποια τιτλοφόρηση, στην καλύτερη περίπτωση είναι ή αυθαίρετη ή εκ των υστέρων, μάλλον και τα δυο.
    Αυτά τα σύντομα (ω, ναι σύντομα), τίποτ' άλλο, δεν χρειάζεται άλλωστε...
    ....
    Γενικότερα...
    Όσο για διάφορα έωλα ερωτήματα θα απαντήσω με το ανάλογο -που τελευταία είναι και της μοδός- τύπου "είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε" (όπου καπιταλισμός, βάλτε φιλευθερισμός, ιμπεριαλισμός, σοσιαλισμός, χουατέβα...
    Είναι αυτό (που βαφτίστηκε ως σαδομαζοχισμός) ρε σεις... Εκ της εποχής των αβαθών πινακίων...
    Και γιατί υπήρχε/εκδηλωνόταν..? Δεν ξέμε με το νι και το σίγμα, ας πούμε γιατί ...έτσι..!
    Και τι προϋπέθετε ως άλλοθι/ιδεολογία/σκεπτικό..? Τίποτε όμως!
    Υπήρχε, ορισμένως και μη συναινετικώς...
    O tempora o mores...
     
    Last edited: 10 Απριλίου 2020
  3. tithon

    tithon Contributor

    η στερεοτυπία παράγει στερεοτυπία, και αντίστροφα.  


    αυτό ναι, επιτέλους σας καταλαβαίνω.
     
  4. Dr. Switters

    Dr. Switters New Member

    Αγαπητή @blonde mermaid ευχαριστώ για τις ερωτήσεις, ελπίζω να βοηθήσουν όντως στην εξέλιξη της συζήτησης.

    1)Τι εννοείτε το Bdsm πριν το Βdsm;
    Το έχω απαντήσει με διάφορους τρόπους από την αρχή του νήματος αλλά θα το πω ξανά με πιο απλά λόγια. Συμφωνούμε όλοι γενικά ότι α) η καταγωγή του σαδομαζοχισμού (ΣΜ) χάνεται στο βάθος της ιστορίας και β) ότι σχέσεις κυριαρχίας υποταγής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επίσης, υπήρχαν πάντα. Ωστόσο, τόσο το α) όσο και το β) ή και τα δύο μαζί, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνιστούσαν αυτό που ονομάζουμε σήμερα BDSM, καθώς 1) Οι σχέσεις ΣΜ ήταν στο περιθώριο, ταξινομούνταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 ως παραφιλίες και ψυχικές διαταραχές 2) οι σχέσεις κυριαρχίας υποταγής μπορεί να συνέβαιναν λόγω κοινωνικών συνθηκών και να μην ήταν συναινετικές ή συνειδητές 3) στις πρακτικές αυτές πολλές φορές εμπεριέχονταν κακοποίηση 4) δεν υπήρχε κάποιο οργανωμένο πρωτόκολλο που να τις όριζε ως τέτοιες 5) δεν υπήρχε οργανωμένη κοινότητα που τις υποστήριζε 6) δεν υπήρχαν κανόνες (πχ safeword) 7) δεν υπήρχε νομιμοποίηση ή θεσμική αναγνώριση κτλ κτλ κτλ. Από κάποιο σημείο και μετά υπήρξαν κινήματα, θεωρητικός λόγος, clubs, ομάδες, κοινότητα, νομιμοποίηση κτλ κλπ. Από το σημείο αυτό και μετά μπορούμε να μιλάμε για την εποχή που το BDSM υφίσταται. Για την BDSM εποχή! Η εποχή αυτή ιστορικά ξεκινάει δειλά δειλά αρχές του 50 αλλά πραγματικά «συμβαίνει» από τα 80ς και μετά και κυρίως μετά τον εξαγνισμό, την θεσμική αναγνώριση, ως σεξουαλική πρακτική από την διεθνή ψυχιατρική κοινότητα δηλαδή αρχές του 90.
    Άρα η πριν από αυτήν την περίοδο εποχή, είναι προ BDSM εποχή. Είναι βεβαίως και αυτή μια εποχή που συμβαίνουν ΣΜ και Ds και M/s δράσεις, εκτός όμως πλαισίου, εκτός του οργανωμένου πλαισίου, που ονομάζουμε σήμερα BDSM.
    Ρωτώντας πώς ήταν το BDSM πριν το BDSM (και διευκρινίζοντας ότι η ερώτηση αφορά συγκεκριμένα πώς ήταν οι Μ/σ σχέσεις) με ενδιαφέρει να αναζητήσω τα χαρακτηριστικά που σε εκείνη την εποχή (στην προ BDSM) χαρακτήριζαν τις συνειδητοποιημένες και αποδεκτές από τους συμμετέχοντες Ms σχέσεις, και αν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, για κάποιους λόγους, δεν τα κληρονόμησε το σημερινό BDSM όταν πια οργανώθηκε όπως το γνωρίζουμε.

    Ελπίζω αυτήν την φορά να είναι κατανοητό το ζητούμενο.

    2)Η εποχή της γιαγιάς σας θεωρείται επιτυχές παράδειγμα;
    Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν και καλύτερα παραδείγματα, πιθανόν υπάρχουν, αλλά τοποθετώντας την εποχή της σχέσης της γιαγιάς μου με τον παππού από τα τέλη του 30 μέχρι τα 80,ς στην Αθήνα και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στα 50ς –και με δεδομένο ότι έχουμε για την εποχή αυτή μαρτυρίες, ταινίες, πλούσιο λογοτεχνικό έργο, φωτογραφίες, αλλά και κατά κάποιο τρόπο προσωπική μνήμη και εμπειρία (από την ύστερη εποχή) λέω ναι, είναι επιτυχές παράδειγμα. Επιτυχή παραδείγματα αποτελούν και τα νοικοκυριά της Αμερικής των 40σ - 50σ αλλά με διαφορετική από την δική μας κουλτούρα, όπως και πολλές ανατολίτικου τύπου οικογένειες.

    3)Η σχέση των παππούδων σας ήταν D/s M/s;
    Έχω ξεκαθαρίσει στο νήμα ότι θεωρώ πώς ήταν υποδειγματικό M/s χωρίς ΣΜ απ’ όσο μπορώ να ξέρω. Επίσης χωρίς ίχνος βίας στην καθημερινότητα.

    4) Λέτε ότι δεν μας αφορά αν ήταν ....μόνο στην περίπτωση που θα ήταν θα μας αφορούσε να μπορούμε να την εξετάσουμε η να την αναλύσουμε.
    Λέω ότι δεν μας αφορά αν ήταν Σαδομαζοχιστική. Θεωρώ ότι ήταν M/s χωρίς σωματικό ΣΜ

    5) Επισημάνετε την "υποταγή+υπακοή" της γιαγιάς σας σε μια συζυγική σχέση δεκαετίας του 60... Θα σας βοηθήσει αν σκεφτείτε ποια ήταν τα κριτήρια/επιλογές/ανάγκες της γιαγιάς σας.
    Το είπα και πιο πάνω. Θεωρώ δεδομένο ότι η σχέση δεν ήταν αυτή που ήταν γιατί ήταν επιβεβλημένη από κοινωνικές επιταγές

    6)Ας μη "βαφτίζουμε" D/s M/s σχέση την οποιαδήποτε σχέση αν δεν ξέρουμε γεγονότα η λεπτομέρειες.
    Ξέρουμε

    ___________________________________

    Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους συνομιλητές που δεν προλαβαίνω να σχολιάσω τις απαντήσεις τους. Θα επανέλθω.
     
  5. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    @Dr. Switters
    Ειλικρινά, όσο περισσότερες εξηγήσεις δίνεις, τόσο περισσότερο μπερδεύομαι σχετικά με ποιο είναι τελικά το ζητούμενό σου.

    Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις ότι οι εν συζήτηση πρακτικές υπάρχουν από τότε που υπάρχουμε, τι σημασία έχει πως ονομάζονταν πριν καθιερωθεί ο όρος BDSM?

    Η σχέση του παππού σου με τη γιαγιά σου μπορεί να ήταν M/s αλλά όχι με την έννοια του σύγχρονου BDSM consensus, το οποίο μπορεί να είναι πολύ ευρύ αλλά όλες του οι πρακτικές έχουν μία κοινή συνιστώσα: Ασκούνται *ελεύθερα* από ανθρώπους, που κατανοούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές τις οποίες *επιλέγουν* να αγνοήσουν.

    Μπορεί η γιαγιά σου να ήταν ευτυχισμένη αλλά αλήθεια, πόσες εναλλακτικές είχε και πόση ευκολία να επιλέξει;

    Οι σκλάβοι/σκλάβες των M/s σχέσεων *επιλέγουν* να μπουν σε αυτό το κλουβί.

    Τούτων λεχθέντων θα επανέλθω στην αρχική μου παρατήρηση: μετά από 10 σελίδες απαντήσεων σε αυτή τη θεματική ενότητα, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς ζητάς.
     
  6. jasmin sg

    jasmin sg My Way Contributor

    Νομίζω ότι θέλει αυτό


    Αλλά δεν μας λέει ποια χαρακτηριστικά εννοεί .
     
  7. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί λέγοντας M/s, γιατί από τη μία αναφέρει την "τυποποιηση" του σύγχρονου BDSM και από την άλλη αναφέρει παραδείγματα σχέσεων που για τους λόγους που ανέφερα ΔΕΝ είναι M/s με την σημερινή BDSMική έννοια.
     
  8. NewKatrin

    NewKatrin Very irregular member

    Μας λεει με λεπτομερεια ποια ηταν τα χαρακτηριστικα :


     
  9. jasmin sg

    jasmin sg My Way Contributor


    Οπότε το θέμα είναι αν υπάρχει φροντίδα, σεβασμός , αυστηρότητα ,απόσταση και δεν ξερω πως να ονομάσω αυτό το '' ήξερε από μόνη της '' , στις Μ/ς σχέσεις ?
    Ευχαριστώ για την επισήμανση  
     
  10. Arioch

    Arioch Μαϊμουτζαχεντίν Premium Member Contributor

    Μια χαρά όλα αυτά αλλά γιατί αναφέρονται σε σχέση με το BDSM?

    Φροντίδα, σεβασμός και αφοσίωση υπάρχουν και εκτός αυτού.
     
  11. blonde mermaid

    blonde mermaid Contributor

    Εκτιμώ την προσπάθεια επεξήγησης...οπότε και θα μείνω σε αυτό:

    Σε αντίθεση με την δική σας γιαγιά που ήταν ευτυχής στην σχέση της...η δική μου ήταν από αυτές τις γυναίκες που δεν τολμούσαν να μιλήσουν ...να σηκώσουν κεφάλι ...και αυτό δεν λέγεται D/s M/s αλλά ενδοοικογενειακή βία.
    Αποδεχτή μεν μη συναινετική δε.
    Επιλογές διαφυγής καμία...φτώχια ανέχεια... κοινωνικός αποκλεισμός ... άτιμη κοινωνία κτλ.

    Στην σημερινή Bdsmική έννοια η αποδοχή σημάνει συναίνεση και όχι ανοχή.
    Επιλέγω να ειμαι υπό/σκλάβος από επιλογή όχι γιατί δεν έχω άλλη επιλογή από την ανοχή.
     
  12. Dr. Switters

    Dr. Switters New Member

    Αγαπητή @blonde mermaid όλα αυτό το δράμα που περιγράφετε το καταλαβαίνω αλλά όπως αναφέρω στο post 101 εξαιρείται από την αναζήτησή μας. Δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες και ενδοοικογενειακή βία υπάρχει και σήμερα. Παρ΄ όλα αυτά δεν μας εμποδίζει κάτι να κάνουμε ουσιαστικές συναινετικές M/s σχέσεις.

    Αγαπητέ @Arioch συμφωνώ ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που εντόπισε η @NewKatrin και η @jasmin sg, υπάρχουν, όπως λέτε, εκτός BDSM.
    Η θεμελιώδης μας διαφορά είναι, ότι αμφισβητώ αν πράγματι υπάρχουν εντός αυτού. Αν δηλαδή οι παραδοσιακές εκείνες αξίες που χαρακτήριζαν τις M/s σχέσεις της εποχής στην οποία αναφέρομαι, όντως αποτελούν χαρακτηριστικό των σημερινών M/s σχέσεων ή αν ψευδεπίγραφα, επιδερμικά και για χάρη της καύλας, συνιστούν απλώς μια ενυπόγραφη δήλωση. Που ορισμένους τους καλύπτει.