Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σημαδεμένοι άνθρωποι και συναισθήματα

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος savra, στις 24 Απριλίου 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. savra

    savra Guest

    (5 μηνών άρθρο - πατήστε "σημαδεμένοι άνθρωποι" στο google και το βγάζει  )


    Σημαδεμένοι άνθρωποι και συναισθήματα


    Πήγε στο Βερολίνο το 1990, με δύο συμφοιτητές του, για να παρακολουθήσουν συναυλία των «Pink Floyd». Μόλις είχαν πάρει το πτυχίο τους από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι συμφοιτητές του έφυγαν, ο ίδιος όχι. Η επιλογή του έφερε τον Δημήτρη Τζαμουράνη να δουλεύει με τον Γιάννη Κουνέλλη κι έτσι το Βερολίνο έγινε η μόνιμη διαμονή του. Από χθες και ώς την 1η Φεβρουαρίου ο Δ. Τζαμουράνης παρουσιάζει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) στη Θεσσαλονίκη, την έκθεση ζωγραφικής «Scarscapes/Σημαδεμένα τοπία».




    Το έργο του 41χρονου εικαστικού επικεντρώνεται σε μια κριτική διαδικασία που ερευνά το χάσμα ανάμεσα στην καθημερινή και στη φαντασιακή πραγματικότητα. Η ζωγραφική μένει εκκρεμής ανάμεσα στην εικόνα και την προβολή, την ιστορία και το βίωμα. Το έργο του έχει μια βαθιά πολιτική χροιά, ιδιαίτερα γιατί δεν εικονογραφεί καμία πολιτική θέση αλλά αναπτύσσει τη διαδικασία που προκαλεί τον θεατή να συνειδητοποιήσει τους κώδικες που μετατρέπουν ακόμα και τις πιο προσωπικές στιγμές σε εικόνες μιας βιομηχανίας προκατασκευασμένων συναισθημάτων και προεπιλεγμένων αντιδράσεων.

      Εργο του Δημήτρη Τζαμουράνη

    Αν και ο ίδιος ζει στο εξωτερικό παραδέχεται τη δυσκολία των Ελλήνων καλλιτεχνών να προβληθούν εκτός συνόρων. «Είναι θέμα θεσμικού πλαισίου μιας κοινωνίας. Ολοι μιλάνε για ελληνική τέχνη, αλλά αυτή η συζήτηση παραμένει ακόμη σε τοπικό επίπεδο. Οι Μπιενάλε που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, βοηθούν μεν τον διάλογο και την επαφή, αλλά δεν αρκούν. Κάθε χρονιά βγαίνουν 300 νέοι καλλιτέχνες από τις ελληνικές σχολές Καλών Τεχνών, αλλά δίνονται μόνο τέσσερις κρατικές υποτροφίες. Χρειάζεται κεντρικός προγραμματισμός», υπογραμμίζει.

    Απλό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μερικά από τα έργα της έκθεσης είχαν εκτεθεί πριν από λίγο διάστημα στο ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» του Βερολίνου. Το ίδρυμα κάλεσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού να συμμετάσχει στη διοργάνωση και στον κατάλογο. Αλλά συνάντησε την άρνηση από πλευράς του ΥΠΠΟ με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να ενισχύσουμε μόνο έναν από τους Ελληνες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο, γιατί αυτό θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των υπολοίπων».

    Το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» κάλυψε και τα έξοδα του διευθυντή του ΜΜΣΤ, Ντένη Ζαχαρόπουλου, τον οποίο κάλεσε στα εγκαίνια. «Μόνο έτσι μπορούμε ως ελληνικό μουσείο να συνεργαστούμε με τα μουσεία του εξωτερικού, επειδή η χρηματοδότηση του ΜΜΣΤ αρκεί μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου», λέει ο ίδιος. Ενώ, η πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Χόιπελ-Σκαρπιά, υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι του ΜΜΣΤ έχουν αγγίξει τα όρια της αντοχής τους. «Προσφέρουμε πλούσιο εικαστικό και εκπαιδευτικό έργο, πολλές εκθέσεις μέσα στον χρόνο και εκπαιδευτικά προγράμματα, και θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό να αναγνωριστεί έμπρακτα από την πολιτεία».

    Απόδειξη είναι ότι αμέσως μετά την έκθεση Γ. Γαϊτη, που προσέλκυσε 7.500 παιδιά, πλην των επισκεπτών, και την έκθεση του Κ. Γιάνναρη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ΜΜΣΤ παρουσιάζει τα έργα του Τζαμουράνη, ενώ έχει στηθεί και η έκθεση με έργα των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, η οποία θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 15 Ιανουαρίου.


    Reference: Ελευθεροτυπία - Σημαδεμένοι άνθρωποι και συναισθήματα
     
Thread Status:
Not open for further replies.