Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Τρίτη ηλικία και σεξ

Συζήτηση στο φόρουμ 'Σεξ και Σχέσεις' που ξεκίνησε από το μέλος camera_obscura, στις 18 Δεκεμβρίου 2008.

  1. camera_obscura

    camera_obscura Regular Member

    Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του pin up girl της δεκαέτίας του '50 Bettie Page, η Felicia έγραψε: "Τι όμορφη γυναίκα... Δεν την ήξερα αλλά βλέποντας αυτά τα βιντεάκια μου φαίνεται τελείως αλλόκοτη η ιδέα ότι γέρασε και πέθανε."

    Η παρατήρηση αυτή έχει ενδιαφέρον, καθώς επισημαίνει την βίαιη παρέμβαση των οπτικοακουστικών μέσων (φωτογραφία, κινηματογράφος, κλπ) στην λειτουργία της μνήμης και στην αίσθηση του χρόνου. Καθίσταται πολύ πιο δύσκολο στις μέρες μας να αποδεχτείς την φθορά και τον τελικό αφανισμό, όταν βλέπεις τον άλλον μπροστά σου σε εποχές πλήρους άνθησης, alive 'n' kickin'.

    Με αφορμή αυτό το σχόλιο, στο παρόν νήμα θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη φθορά. Η βιομηχανία του σεξ, του BDSM μη εξαιρουμένου, αποθεώνει το νεανικό, υγιές και σφριγηλό σώμα. Κι όμως, ζούμε σε μια ήπειρο και σε μια χώρα γέρων. Ερωτήματα:

    1. Τι πιστεύετε για το σεξ στην τρίτη ηλικία; Γίνεται, από ποιούς γίνεται, πώς γίνεται, πόσο γίνεται; Ποιες είναι οι κοινωνικές αναπαραστάσεις σχετικά με αυτό (λιανά: πώς το εννοεί και πώς το αντιμετωπίζει η "κοινή γνώμη");

    2. Αν είστε νεαρής ηλικίας, πώς προβάλλετε τον εαυτό σας στο απώτερο μέλλον σε σχέση με το σεξ; Αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, τι διαπιστώσεις έχετε κάνει σχετικά με τη σεξουαλικότητά σας με το πέρασμα του χρόνου;

    3. Γέροι και BDSM: φαιδρό, (διε)φθαρμένο, ανέφικτο, όμορφο, ευκταίο; Κάτι άλλο;

    Φυσικά, μπορείτε να θέσετε και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα σχετικά με το θέμα.

    Παρακαλώ προσπαθήστε να αποφύγετε την περιπτωσιολογία. Παραδείγματα από την προσωπική σας ζωή ή τον περίγυρό σας είναι χρήσιμα αν πρόκειται να φωτίσουν κάποιο επιχείρημά σας, αλλά αδιάφορα αν λέγονται για να ειπωθούν υπό μορφήν εξομολόγησης.

    Επίσης, μη νομίσουν μερικοί-μερικοί ότι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να μας την πουν που είμαστε υποψήφιοι για εγγραφή στα ΚΑΠΗ. Το έχουμε ήδη υπόψιν, μη μας πληγώνετε κι άλλο! Αντιστρόφως, οι δημογέροντες ας μην αρχίσουν τους πατερναλισμούς στα νεαρά βλαστάρια. Όπως αποδεικνύει η ιστορία, αυτά ξέρουν καλύτερα. - Πέρα από την πλάκα πάντως, έχετε υπόψη ότι αναφέρομαι σε ηλικίες 60+ καθώς τα ηλικιακά όρια των φάσεων της ανάπτυξης ολοένα και σπρώχνονται προς τα πάνω - εκτός αν ζεις στη Ζιμπάμπουε βέβαια.
     
    Last edited: 18 Δεκεμβρίου 2008
  2. cider

    cider Kitchen master

    1. Στην ηλικία των +70, όπου ανήκουν πλέον οι γονείς μου, δύσκολα μπορώ να φανταστώ να γίνεται σεξ. Και μέχρι στιγμής δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν την τέλεσή του. Από την ηλικία όμως τον +60 <70 έχω αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν (έντονη μερικές φορές) σεξουαλική δραστηριότητα. Κυρίως όμως αφορούν άντρες, και αυτό με προβληματίζει. Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι η "κοινή γνώμη" είναι πολύ πιο δεκτική στη σεξουαλικότητα των +60 αντρών, ενώ αντιμετωπίζει μάλλον απαξιωτικά τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

    2. Είμαι 42. Η σεξουαλικότητά μου παραμένει ισχυρή με το πέρασμα του χρόνου, αν και έχουν αλλάξει πολλά ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Προβάλλοντας στο μέλλον πιστεύω ότι, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική επιδείνωση της σωματικής κατάστασης, θα παραμείνει ισχυρή. Επίσης, φαντάζομαι ότι θα συνεχίσω να έλκομαι από γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας με εμένα. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνω ανοίγει, μεν, το ηλικιακό φάσμα που με προσελκύει. Έτσι, από το -2, +1 που ίσχυε όταν ήμουν 19 χρονών, έχω περάσει στο σημερινό -10 +5 και φαντάζομαι ότι στα εξήντα μου θα ισχύει κάτι παρόμοιο.

    3. Εφικτό, όμορφο, ευκταίο, επιθυμητό. Διεφθαρμένο αν είναι μονόμπαντο και βασίζεται στην εκμετάλλευση. Φαιδρό αν αποτελεί την απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να νεάσουν.

    Μια ξεχωριστή παρατήρηση: είμαι από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν την πορνογραφία, γνωρίζοντας πολύ καλά ποιες είναι οι διαφορές της από την πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά την πορνογραφία θέλω να βλέπω νεανικά και σφριγηλά σώματα. Ποτέ σώματα γέρικα ή/και με έντονες ατέλειες. Στην πράξη όμως αγαπώ πολλές ατέλειες των ανθρώπων. Ιδίως αυτές που δείχνουν ότι κάποιος έχει "καλογεράσει".
     
  3. zinnia

    zinnia Contributor

    Mόνο μέσα από τα παραδείγματα των άλλων (ακόμα) μπορώ να μιλήσω. Οταν φτάσω κι εγώ εκεί, θα σας πω.



    Τηλεφώνημα την πρωτοχρονιά πέρυσι.

    - Χρόνια σας Πολλά. Πώς περάσατε χτες;
    - Α!! πολύ ωραία. Φάγαμε, ήπιαμε σαμπάνια και μετά χορέψαμε.
    - Οι δυό σας ή είχατε και παρέα;
    - Οι δυό μας. Δεν χρειαζόμαστε άλλους για να περάσουμε καλά.
    - Και μετά και μετά ; Τι έγινε μετά; (διάθεση πειράγματος εκ μέρους μου)

    Αμήχανο γελάκι από την άλλη άκρη του σύρματος.

    - Μη μου πεις!!!!!! Το.. «κάνατε»;

    Ξανά γελάκι. Πιο πολύ 15χρονη θύμιζε παρά..

    -Ε, ναι το κάναμε που λέτε κι εσείς τα παιδιά.. (ξανά γελάκι, ευχαριστημένο).



    Αυτή: Ετών 82
    Αυτός: Ετών 76

    Είναι μαζί 60 χρόνια , τα 50 από αυτά παντρεμένοι.
    Είναι το μοναδικό ζευγάρι που έχω στην οικογένειά μου και στον περίγυρό μου, που ζουν μαζί όχι από συνήθεια κι από ανάγκη, αλλά από ευχαρίστηση.

    Μετά από τέτοιο παράδειγμα μπορείς να ψάχνεις κάτι λιγότερο;
     
  4. Felicia

    Felicia Regular Member

    Camera βγες απ' το μυαλό μου please.
    Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν χθες. Και θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση σε όσους ζουν σε μια D/s σχέση 24/7. Όταν κάποια στιγμή εκλείψει η ερωτική επιθυμία πιστεύετε ότι θα θέλετε να συνεχίσετε τη σχέση σας σε αυτή τη μορφή?

    Η ερωτική διάθεση είναι λογικό να μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Δεν την έχει πια ανάγκη η φύση για την αναπαραγωγή...
    Αν μπορούν κάποιοι ηλικιωμένοι (γυναίκες ιδίως) να απολαμβάνουν το σεξ είναι τυχεροί. Οι περισσότεροι δεν πιστεύω ότι το έχουν ανάγκη - και μιλάω για ηλικίες 70 +

    Ελπίζω να εξακολουθώ να το χαίρομαι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πιστεύω όμως ότι μετά από κάποια ηλικία θα μου προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον η σαπουνόπερα στην τηλεόραση (αν υπάρχουν ακόμα σαπουνόπερες και τηλεοράσεις). Δυστυχώς...
     
  5. female

    female Contributor




    Εκπληκτικό θέμα, ταμπού. Συγχαρητήρια, camera_obscura !



    Το πρωτο-συνειδητοποίησα όταν διάβασα πριν χρόνια ένα υπέροχο κόμικ του Reiser, κι από τότε το ψάχνω πάλι αλλά δεν το 'χω βρει:

    3 γενιές μένουν μαζί, παππούδες, γονείς, εγγόνια. Οι γονείς βγαίνουν ένα βράδυ και γυρνώντας αργά πετυχαίνουν γιαγιά-παππού να γαμιούνται έξαλλα ενώ τα εγγόνια κοιμούνται βαθιά. Παρακολουθούν κρυφά και αηδιασμένοι τον παππού να κάνει γλυφομούνι στη γιαγιά, τη γιαγιά να παίρνει τσιμπούκι στον παππού, να τον παίρνει στον κώλο, κλπ. κλπ. Οι γονείς σοκαρισμένοι σχολιάζουν μεταξύ τους αυτά τα σιχαμένα πράγματα που κάνει το καυλωμένο παππουδο-ζεύγος με τα κρεμασμένα, γερασμένα κορμιά. Το άλλο πρωί παρακολουθούν μετά βδελυγμίας στο πρόγευμα τη γιαγιά να φιλάει τρυφερά τα εγγόνια όπως κάθε μέρα ("Με το σιχαμένο στόμα που του έπαιρνε χτες τσιμπούκι του γέρου, δεν ντρέπεται") και άλλα παρόμοια, βλέποντας πια τους περιχαρείς γέρους υπό το πρίσμα πως είναι ...έκφυλοι και όχι άξιοι των εγγονιών τους πια. Όλα είναι στο κεφάλι της μεσαίας, στενοκέφαλης γενιάς.



     

    Οι γέροι "πρέπει", λοιπόν, να ξαναγίνουν αγνοί και παρθένοι. Άγιοι και αμόλυντοι από τις απολαύσεις της σάρκας, μιας και η σάρκα δεν είναι φρέσκια και ποθητή, αλλά κρεμασμένη και ρυτιδιασμένη. Αναπαραγωγή επιτελέσθη ή όχι, σεξ και απολαύσεις κομμένες -- το επόμενο στάδιο είναι να περιμένεις να τα τινάξεις.





    Από τη μια, οφείλεται στο οτι η αύξηση του μέσου όρου ζωής έχει αυξηθεί σχετικά ιστορικά πρόσφατα, και το σεξ στα γεράματα δεν πολυ-ήταν στις προτεραιότητες του ανθρώπινου είδους. Όμως όπως έγραψε και ο George Gershwin, ("It Ain't Necessarily So") για τα βάσανα του 900ντούτη Μαθουσάλα...

    Methus'lah lived nine hundred years,
    Methus'lah lived nine hundred years,
    But who calls dat livin'
    When no gal will give in
    To no man what's nine hundred years ?

    ...ποιος τη χέζει τέτοια ζωή αν δεν βρίσκεις τόόόόόόσα χρόνια σύντροφο για σεξ;

     



    Κατά δεύτερον, μιας και το σεξ υποσυνείδητα είναι άρρηκτα δεμένο με την αναπαραγωγή, τα κορμιά που δεν δείχνουν ικανά για κάτι τέτοιο δεν είναι και σεξουαλικά ποθητά.


    Από την άλλη ... Ο πολιτισμός μας είναι συντηρητικός και βασισμένος στη απόρριψη του κορμιού, της σάρκας. Πνεύμα και πάλι πνεύμα, ιδεαλισμός και εξιδανίκευση: παντού γύρω ως στερεότυπα και ιδανικά, τα σώματα είναι πλαστικά: καλύτερα να 'χεις στητά και σφιχτά βυζιά από σιλικόνη, παρά πιο πεσμένα αλλά φυσικά. Έχουμε σώμα, όχι κορμί, έχουμε εξωτερική εμφάνιση, όχι λειτουργίες: το πεσμένο αλλά φυσικό βυζί μπορεί να θρέψει, δυνάμει, παιδιά με γάλα, το σιλικονάτο όχι, αλλά ποιος το χέζει τώρα το γάλα από το βυζί, όταν η εταιρία βγάζει έτοιμο σε σκόνη; λολ... "Πλαστικό", τεχνητό γάλα, αγοραστό υπάρχει, έχει και η αγορά κέρδη από τις πωλήσεις.


    Έτσι λοιπόν όλα είναι θέμα πως φαίνεσαι -- αν ΦΑΙΝΕΣΑΙ νέος, δικαιούσαι σεξ. Κάνε πλαστικές, μπότοξ κλπ., και κανείς δεν θα σε κράξει που κάνεις σεξ. Οι νέοι και ωραίοι το δικαιούνται, (όπως στις τσόντες) οι άλλοι γιόκ. Ας πρόσεχες... Ας μη γερνούσες... Σεξ πλαστικό χωρίς κορμί, χωρίς σάρκα, χωρίς απόλαυση, σεξ ανταλλαγής, χωρίς πάθος, σεξ χωρίς συναισθήματα, σεξ ως επίφαση και αφορμή κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών. (Μαστίγια και βινίλ ρούχα ινκλούντεντ, λολ...)


    Κοινωνικά, οι άντρες, αν και με κάποιο σχετικό χλευασμό ("Βρε το γερο-μπισμπίκη...."), "δικαιούνται" το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ένας 55ρης καλοστεκούμενος έχει άπειρες περισσότερες πιθανότητες στη σεξουαλική αγορά να βρει σύντροφο από μια ανάλογη 55ρα. Κι όμως, γενετικά οι γυναίκες διατηρούν την επιθυμία και την ικανότητα για σεξ σε μεγαλύτερες ηλικίες απ' τον άντρα -- είχα διαβάσει τις σχετικές στατιστικές παλιότερα.



     



    Όσον αφορά δε τη δική μου σεξουαλικότητα, αντί να μειώνεται με την ηλικία, όπως περίμενα, αντίθετα αυξάνεται και αλλάζει μερικώς, εξελίσσεται, ταυτόχρονα και με τον υπόλοιπο χαρακτήρα μου. Αναμφίβολα έχω σαφή επίγνωση του κοινωνικού αποκλεισμού μου ως θήλυ που δύναται να πραγματώνει την ερωτική και φυλική ταυτότητα με την πάροδο του χρόνου, μιας και στα 50-60-70 θα μου "επιτρέπεται" κοινωνικά να είμαι θήλυ μόνο κατ' όνομα. Η επίγνωση του γεγονότος από σχετικά νωρίς, ωθεί τις γυναίκες να επιδιώκουν μια καλή, λειτουργική, μόνιμη σχέση, διαφορετικά, το σεξουαλικό μέλλον, τουλάχιστον για τις γυναίκες που επιδιώκουν μια πλήρη ζωή, είναι από ζοφερό έως απολύτως ανύπαρκτο. Οι γέροι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, ως γερασμένα κορμιά. ( Παραμένω αμετανόητα αντιδραστική... )



    Όσον αφορά δε το βδσμ, υποθέτω πως στο βαθμό που μια τέτοια σχέση αποσκοπεί σε μια εις βάθος επικοινωνία, και πως, αν και δεν διαφεύγει ολοκληρωτικά του κοινωνικού στιγμιότυπου, δύναται, παρ' ολ' αυτά να αποτελέσει τρόπο μερικής διαφυγής του no-sex-at-an-old-age κανόνα, μιας και, αν καταλαβαίνω καλά, μπορεί να εστιάσει σε ευρύτερο φάσμα σεξουαλικών και περι-σεξουαλικών δυνατοτήτων.

     


    (Οι φωτογραφίες είναι του Andres Serrano και τις έχει ξαναποστάρει ο Ηλίας)



     
  6. Felicia

    Felicia Regular Member

    To έχω αυτό το κόμικ female. Θα σου στείλω τον τίτλο αν καταφέρω να το βρω. (Ψάξε στα fnac αν είσαι Αθήνα   )
     
  7. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Εξαιρετικό το νήμα.

    Δεν μπορώ όμως να απαντήσω. Γιατί θεωρώ ότι η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο στο θέμα αυτό. Ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω.

    Δεν με ενδιαφέρει και πολύ πώς το βλέπει η κοινωνία και δεν έχω σχετικές γνώσεις για να μπορώ να το απαντήσω.

    Μου αρέσει να μεγαλώνω.

    Επίσης μου αρέσουν οι μεγάλοι, τόσο όσο μου αρέσουν και οι μικροί.

    Το ποστ της female πολύ καλό. Όπως και της zinnia, και του cider.

    Πείτε τα εσείς, και θα τα κάνω εγώ. 
     
  8. zinnia

    zinnia Contributor

    Και τι σε κάνει Δώρα να πιστεύεις πως οι άλλοι δεν τα κάνουν; Επειδή δεν τα λένε; Αμα το διαλαλείς , το κάνεις και πιο αληθινό;
     
  9. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Πλάκα κάνω παιδί μου. Ξέρω ότι κι εσύ πηδιέσαι με γέρους. 
     
  10. Worrion

    Worrion Regular Member

    δίκιο εχεισ Δώρα. ο καθένας εχει τα θέλω του. κ μπορεί να κανει ότι θέλει αρκή να μπορεί να το κανεί. να μην είναι πχ το μεν πνεύμα πρόθημω η δε σάρκα αδήναμη.
     
  11. dora_salonica

    dora_salonica Contributor

    Φυσικά μπορεί να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Έτσι διάβασα σε πρόσφατο νήμα. 

    Κανένας δεν αναλογίζεται τί γίνεται όταν και το πνεύμα είναι πρόθυμο και η σάρκα δυνατή. Γιατί άραγε; Πού κολλάει η δουλειά;

    Δεν ξέρω. Και βαριέμαι και να το ψάξω... 
     
  12. Worrion

    Worrion Regular Member

    το θέμα για μένα ειναι το τι ζητάς απο την ζωή! κ αναλογα κανεις τισ επιλογεσ σου. κ όπως πολλη σωστά επεσήμανες Δώρα αν θέλεις κάτι πολλή κ το πνευμα είναι πρόθημο αλλά κ η σάρκα! όπως αποδήχθηκε κ με σχετηκό παραδηγμα πιο πάνω.