Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Astrovroxi, στις 7 Σεπτεμβρίου 2011.

  1. Astrovroxi

    Astrovroxi Το κοπρογατο Contributor

    Ο συντροφος μου - δεν θελει να τον αποκαλω Κυριο....διαστροφη τι να πω - ειναι ενας ανθρωπος απολυτος στα θελω του,στις επιθυμιες του και στις απαιτησεις του.Οχι μονο σε οσα με αφορουν,αλλα σε οτι τον αφορα σε ολους τους τομεις.

    Ειναι συγκεκριμενος και σαφης.Λεει οτι απλως δεν μπορει να λειτουργησει αλλιως και οποιος επιθυμει να ειναι κοντα του,ειτε θα δεχθει αυτα που λεει ή απλα θα αποχωρησει.

    Γι αυτον η υποταγη ειναι ο μονος τροπος συμβιωσης μαζι του και ο μονος δρομος που οδηγει στην ευτυχια αναμεσα σε δυο ανθρωπους και στην απολυτη ελευθερια.

    Εκεινο που μου διδασκει ολο αυτο τον καιρο - εκτος απο ολα τ αλλα - ειναι οτι η απολυτη υποταγη,χωρις σκεψεις,γκριματσες,αντιδραση,δηλαδη οταν ειναι πια τοσο φυσικο να υπακους χωρις να σκεφτεσαι και να πραττεις αυτοματα με φυσικες κινησεις σαν το ανοιγοκλεισιμο των βλεφαρων,σε οδηγει στην απολυτη ελευθερια.

    Εισαι ελευθερος απο το αγχος του τι να κανω στην καθε περιπτωση, γιατι απλως αυτος αποφασιζει για σενα.Και αυτη η ελευθερια σε οδηγει στην απολυτη ευτυχια.Γιατι τελικα, αυτο επιθυμεις.Να μην εισαι εσυ αυτος που σκεφτεσαι,αποφασιζεις και πραττεις,αλλα καποιος αλλος.Που ταυτοχρονα σε φροντιζει και σε προστατευει.

    Μου πηρε πολυ καιρο να το καταλαβω.....αυτος ο αναθεματισμενο εγωισμος και η εμμονη του να μην μου παρει κανεις τον ελεγχο!
    Τωρα ομως και μετα απο ενα διαστημα εντονου πονου απο την ελλειψη του το καταλαβα.
    Δεν υπαρχει μεγαλυτερη ελευθερια απο την υποταγη στα θελω του, που στην πραγματικοτητα ειναι διακαεις ποθοι και βαθιες αναγκες.

    Ελευθερια τελικα δεν ειναι το εγωιστικο αισθημα του "κανω οτι θελω και δεν δινω λογαριασμο"....ειναι το κανω αυτο που θες και ειμαι ελευθερη απο ολα εκεινα που με τραβανε πισω και με βουλιαζουν, γιατι εχω εσενα να με φροντιζεις και να σκεφτεσαι για ολα.

    Συμφωνειτε?
     
  2. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Με τον τρόπο που το θέτεις,
    κατάλληλη θα ήταν μία ματιά στο νήμα "η υποτακτική, παιδί". Κάπως έτσι ήταν ο τίτλος. Δεν τον θυμάμαι ακριβώς και δεν βρίσκω τα παρεμφερή του.

    (Η αναζήτηση όπως πάντα βγάζει όλα τα άκυρα νήματα. Μήπως πρέπει να αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό της αναζήτησης 
     
  3. Astrovroxi

    Astrovroxi Το κοπρογατο Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Δεν βλεπω τον λογο που συνδεεις αυτο που εκφραζω με το συγκεκριμενο νημα.....
     
  4. Elysium

    Elysium Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Σε κάποιο σχετικό νήμα περί ελευθερίας και bdsm είχα γράψει πως το συναίσθημα που απολαμβάνει κάποιος υποτακτικός ο οποίος είναι απαλλαγμένος από αποφάσεις, δεν ονομάζεται ελευθερία αλλά προσωπική ευτυχία.
    Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς η ελευθερία είναι εξ ορισμού συνυφασμένη με την απουσία κάθε είδους περιορισμών και δεσμεύσεων. Και οι περιορισμοί που επιβάλλει το κυριαρχικό μέλος στο υποτακτικό στο bdsm προφανώς περισσεύουν.
    Μπορεί λοιπόν κάποιος να νοιώθει απαλλαγμένος από τα βάρη των ευθυνών και να είναι ευτυχισμένος μέσα στα δεσμά του (η ευτυχία είναι εξάλλου αυτοαναφορικό συναίσθημα), δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει πως είναι και ελεύθερος.

    Ίσως το συναίσθημα που νοιώθει ο υποτακτικός όταν «είναι ο εαυτός του» με έναν άλλο άνθρωπο να δίνει αυτήν την ψευδαίσθηση της ελευθερίας την οποία στερείται όλον τον υπόλοιπο χρόνο στην κοινωνία έξω.
     
  5. Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Μπορεί το υ που έχει υποταχθεί πλήρως να είναι ελεύθερο, υπό την έννοια της ανυπαρξίας παθών, επιλογών, σκέψεων, προσμονής για κάτι κ.λπ. Κάτι παρόμοιο με την ελευθερία του Καζαντζάκη ή με την έννοια της ελευθερίας του χάους.
    Αυτή μπορεί να είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση της ελευθερίας αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το BDSM δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την ελευθερία ούτε για το υ, ούτε για τον Κ. Υπάρχουν κανόνες, με πρώτο από όλους την ανάγκη συναίνεσης αλλά και άλλους, εξίσου σημαντικούς, όπως η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας κ.λπ.
    Το να έχεις καλυμμένα τα θέλω σου, δε σημαίνει επ' ουδενί ότι είσαι ελεύθερος. Για δοκίμασε ως "ελεύθερη" υ να επιθυμήσεις κάτι αντίθετο με τις βουλές του Κυρίου σου και θα δεις που τελειώνει η ελευθερία σου. Ίσως βέβαια να τελειώνει και η ελευθερία του Κ στο ίδιο σημείο (το δεύτερο ενικό είναι ρητορικό και δεν αναφέρεται στην αγαπητή νηματοθέτρια).
    Πολύ καλά τα είπε ο Elysium.

    Μια ακόμη παρατήρηση. Δε συμφωνώ ότι η ελευθερία είναι ένα εγωιστικό αίσθημα. Η ελευθερία είναι ένα κοινωνικό αλλά και προσωπικό κεκτημένο, που όμως περιορίζεται από την ελευθερία των άλλων. Στο BDSM, το υ παραδίδει συναινετικά την ελευθερία του με σκοπό την κάλυψη κάποιων ισχυρότερων αναγκών του.
     
  6. Uther

    Uther Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Αν ο λόγος που υποτάσσεται κάποιος και αυτό που αναζητά, είναι να έχει κάποιον άλλο που θα παίρνει αυτός όλες τις αποφάσεις και ταυτόχρονα θα τον φροντιζει και θα τον προστατευει, εμένα αυτό μου θυμίζει την κατάσταση που ήμασταν παιδιά, που αποφάσιζαν οι γονείς μας και επίσης μας προστάτευαν.. Αυτό δεν είναι κατακριτέο ούτε κακό. Απλά αυτή η τάση υπάρχει σε πολλά υ και καμιά φορά είναι αυτή η έλλειψη που προκαλεί την υποτακτικότητα. Επίσης αν το κυρίως θέμα αφορά αυτού του είδους την κατάσταση, δεν αναφερόμαστε (κατά την κρίση μου) ούτε σε ευτυχία, ούτε σε ελευθερία. Αναφερόμαστε σε ψυχική ηρεμία απο την κάλυψη ορισμένων αναγκών.
     
  7. Astrovroxi

    Astrovroxi Το κοπρογατο Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Σας ευχαριστω για την συμμετοχη και να ευχηθω καλο χειμωνα να εχουμε.
    Μονο που ισως απο δικο μου λαθος εκφρασης δεν σας εξηγησα οτι αυτη ειναι η αντιληψη του Συντροφου μου.
    Απολυτη υποταγη και υπακοη=ελευθερια και ευτυχια .
    Εγω απλα την αποδεχομαι γιατι κατα ενα μεγαλο μερος με κανει ευτυχισμενη.
    Δεν ειμαι ο ανθρωπος που μπορω να "δωσω" τις ευθυνες μου αλλου,αλλα αν μου επιβληθει..
    ....
     
  8. Elvira

    Elvira Regular Member

    Διαφωνώ με την ιδέα πως η υποταγή είναι ελευθερία λόγω της απουσίας λήψης αποφάσεων από το υ κομμάτι για τα πάντα, ούτε θεωρώ πως αυτό ισχύει έτσι όπως έχει γραφτεί. Συμφωνώ πως η υποταγή είναι ελευθερία, για άλλους όμως λόγους.

    Υποτίθεται πως κάποιος επιλέγει να είναι υποτακτικός επειδή αυτή είναι μία ανάγκη που χρειάζεται να καλύπτει, που όταν αυτή η ανάγκη μένει ακάλυπτη ή καταπιεσμένη λόγω κοινωνικών ή άλλων ανασφαλειών, προκαλεί σε κάποιον καταπίεση και ψυχαναγκασμό.
    Όταν λοιπόν μπορέσει να εκφράσει και να πραγματοποιήσει αυτή του την ανάγκη είναι λογικό να νιώθει ελεύθερος από κάθε είδους ψυχαναγκασμό και καταπίεση που είχε πριν και να νιώσει ζωντανός κάνοντας αυτό που αποζητούσε.

    Αν η ελευθερία είναι να κάνει κάποιος ακριβώς αυτό που θέλει , γιατί δεν είναι ελευθερία να είναι υποτακτικός, αν αυτό είναι αυτό που θέλει;

    Από εκεί και πέρα τα επιμέρους κομμάτια αποφάσεων κλπ. ή πρακτικά της σχέσης δε νομίζω πως έχουν να κάνουν με την αρχική έννοια της ελευθερίας, ούτε πως σε όλες τις σχέσεις είναι ίδια. Φιλοσοφικά ιδωμένη και η αρχική συναίνεση της σκλάβας πράξη απόλυτης ελευθερίας είναι.
     
  9. Seduction

    Seduction Regular Member

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Oύτε εγώ βλέπω ελευθερία, πόσο μάλλον απόλυτη (!), στο νήμα και φυσικά δεν συνδέω την υποταγή με την ελευθερία της υ.

    Με βάση την ανάπτυξη της νηματοθέτριας, διακρίνω μια ηρεμία που προέρχεται Α. από την συμβατότητα που έχει με τον Κ της, Β. από την υπερνίκηση κάποιων συναισθημάτων της, όπως το εγωιστικό, και Γ. την απώλεια ορισμένων μηχανισμών της, όπως η αντίσταση/αντίδραση κλπ.

    Σχετικά με τον τίτλο του thread, θεωρώ πως και οι 3 έννοιες -υποταγή, ελευθερία, ευτυχία- είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Το μόνο δε, ζεύγμα που βλέπω για τις υ, είναι το υποταγή=ευτυχία, αν και ο δρόμος για την επίτευξή τους (και των δυο), είναι μακρύς και κάθε άλλο παρά ανθόστρωτος.

    Μπορούμε όμως να συζητούμε για το νόημα αυτών των λέξεων, παραμερίζοντας την διαφορετικότητα στην επεξήγηση της κάθε μιας, που δίδει ο κάθε άνθρωπος στο βίωμά τους; H απάντηση μου είναι οχι.
     
  10. elfcat

    elfcat . Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Αν κάποιος επιθυμεί να επιβάλει σε άλλον να του δώσει την ευθύνη, μας λέει ότι πιθανόν είναι ένας κυριαρχικός άνθρωπος. Αυτό όμως δεν καθιστά τον άλλον υποτακτικό. Το να προσπαθεί κάποιος να πιέζει τον εαυτό του ντε και καλά να μπει σε ένα κουτάκι που λέγεται 'υποτακτικός/η" και να πρέπει να του 'επιβληθεί' αυτό που είναι "φυσική" ροπή σε έναν υποτακτικό/η αμφιβάλω πολύ αν οδηγεί στην ευτυχία και στην πλήρωση.
     
  11. Astrovroxi

    Astrovroxi Το κοπρογατο Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Οσον αφορα τα παραπανω που αναφερεις ειναι ετσι ακριβως.
    Δεν ειναι ομως αυτα η αρχη? Δεν ειναι ενα σημαντικο βημα προς την υποταγη?
     
  12. thaleia

    thaleia Contributor

    Απάντηση: Υποταγη = απολυτη ελευθερια-ευτυχια?

    Απο μικρο παιδι χαιρομουν να προσφερω πραγματα υλικα και μη ,
    τα ματια που αστραφταν απο χαρα ακουμπουσαν την ψυχη μου
    και ενιωθα απεριγραπτη χαρα και ικανοποιηση.
    Στην πορεια του βιου μου εχω δωσει πολλα απ αυτα σε ανθρωπους,
    παλι αντλωντας την ιδια χαρα ...
    Η υπερτατη χαρα αγγιζοντας τα ορια της ηδονης
    ηλθε οταν για πρωτη φορα προσεφερα τον ιδιο μου το εαυτο.
    Ομως η πραγματικη ηδονη ηλθε οταν γονατισα στα ποδια Του
    και του προσεφερα την ελευθερια μου
    υποτασσοντας τον εαυτο μου σ Εκεινον
    δεσμευοντας για παντα τον εαυτο μου στις επιθυμιες Του
    μια δεσμευση που δεν γινεται ουτε με βερες ουτε με κολλαρα
    μια δεσμευση ψυχης ...