Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Transgender: Οδηγός για αρχαρίους

Συζήτηση στο φόρουμ 'BDSM Resources and Tutorials' που ξεκίνησε από το μέλος christina, στις 14 Απριλίου 2008.

  1. christina

    christina New Member

    με φόβο ψυχής, και με τις καλύτερες προθέσεις, καταθέτω τα παρακάτω.

    Τρανς: οδηγός για αρχάριους

    Αν ρωτήσει κανείς τί είναι τρανς θα πάρει τόσες διαφορετικές απαντήσεις όσες τα άτομα που ρώτησε. Σε ένα βαθμό η σύγχυση είναι δικαιολογημένη, και ούτως ή άλλως οι ταμπέλες υπάρχουν κυρίως για να μπορεί η πλειονότητα να κάνει διακρίσεις σε βάρος των εκάστοτε μειονοτήτων ή να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας. Από την άλλη γιατί να μη γνωρίζεις;

    Τρανς πρακτικά δεν θα πει κάτι απόλυτα συγκεκριμένο. Τρανσεξουαλισμό ονομάζουν οι ψυχίατροι μια υποτιθέμενη ψυχική νόσο, σύμφωνα με την οποία κάποιοι άνδρες και γυναίκες νιώθουν πιεστικά και επώδυνα ότι ανήκουν στο “αντίθετο φύλο” (sex) από αυτό που “γεννήθηκαν” και πιθανόν αποζητούν να αλλάξουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του φύλου τους ώστε να είναι αποδεκτές/-οί στο κοινωνικό φύλο (gender) που τους/τις εκφράζει. Η κλισέ έκφραση είναι “γυναίκα σε αντρικό σώμα” ή “άντρας σε γυναικείο σώμα”.


    Τί είναι gender;

    Gender είναι οι κοινωνικές διαφορές των δυο φύλων, σε αντίθεση με τις βιολογικές διαφορές, είναι το πώς βλέπεις κοινωνικά τον εαυτό σου: άνδρα, γυναίκα ή στοιχεία και των δύο. Στο αντρικό gender περιλαμβάνονται όλες οι συμπεριφορές που σχετίζονται αποκλειστικά με άντρες και στο γυναικείο όλες οι συμπεριφορές που σχετίζονται αποκλειστικά με γυναίκες. Στα ελληνικά, ελλείψει καλύτερης μετάφρασης, για το gender χρησιμοποιείται ο όρος “κοινωνικό φύλο” ενίοτε και “γένος” .

    Οι κανόνες του gender είναι αδιάλλακτοι και θεωρείται απο μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ότι δεν επιτρέπεται να τους καταπατήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι αμετάβλητοι. Ανάλογα με την κοινωνία και την εποχή, το ροζ μπορεί να είναι “αντρικό χρώμα” αντί για “γυναικείο” όπως στην Αμερική του 1920. Οι γυναίκες μπορεί να δικαιούνται να φοράνε παντελόνι, οι άντρες να δικαιούνται (ή και να υποχρεούνται) να μακιγιάρονται και να φοράνε πουδραρισμένες περούκες (Ελισαβετιανή Περίοδος), και λοιπά.

    Τρανς(τρανστζέντερ) άντρας (transman ή f2m- female to male) είναι ένα κατά σύμβαση θηλυκό άτομο που νιώθει άντρας και έχει ή δεν έχει κάνει βήματα προς το να εμφανίζεται και να ζει ως άρρην. Υπολογίζονται σε 1 προς 30.000 του γυναικείου πληθυσμού. Τρανς (τρανστζέντερ) γυναίκα (transwoman ή m2f –male to female) είναι ένα κατά σύμβαση αρσενικό άτομο που νιώθει γυναίκα και έχει ή δεν έχει κάνει βήματα προς το να εμφανίζεται και να ζει ως θήλυ. Υπολογίζονται σε 1 προς 10.000 του ανδρικού πληθυσμού. Η περιβόητη “εγχείρηση” δεν παίζει ρόλο σ’αυτόν τον ορισμό των τρανς ατόμων. Είτε έχεις πουλί είτε μουνί, είτε μοιάζεις με άντρα ή με γυναίκα ή με κάτι ενδιάμεσο, αν το επιβεβλημένο από την κοινωνία και το σώμα σου γένος σε κάνει να πνίγεσαι και να νιώθεις παρείσακτη/-ος, είσαι τρανς. Στο κάτω κάτω πολλά τρανς άτομα, ιδιαίτερα τρανς άντρες, επιλέγουν για διάφορους λόγους να μην αλλάξουν τα γεννητικά τους όργανα. Ούτως ή άλλως, το γεννητικό όργανο που μετράει δε βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια αλλά ανάμεσα στα αυτιά μας. Τρανστζέντερ είναι ο γενικότερος όρος, τρανσέξουαλ συνήθως χρησιμοποιείται από και για τα άτομα που σκοπεύουν να κάνουν ή έχουν κάνει παρεμβάσεις στο σώμα.

    Πέρα από τους επιστημονικούς ορισμούς, το αν ένα άτομο που ζει αυτή την κατάσταση επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Άλλα τρανς άτομα επιλέγουν να ζουν σε πλήρη μυστικότητα στο φύλο που επέλεξαν, άλλα επιλέγουν να αποκαλύπτουν ότι είναι τρανς για πολιτικούς λόγους, ως άμυνα, ως μια ταμπέλα που βγάζει προσωπικό νόημα για τα ίδια τα άτομα... Άλλοι και άλλες τρανς αρνούνται ότι είναι επιλογή και υποστηρίζουν ότι «ευθύνονται τα γονίδια», ή αντίθετα αντιδρούν στο να ονομάζεται “αρρώστια” και θεωρούν ότι το γένος είναι performance και παίζεις μ’αυτό ή κάνεις πολιτική. Άλλοι και άλλες πάλι απορρίπτουν εντελώς την πόλωση άντρας-γυναίκα ως καταπιεστική και εξουσιαστική και αρνούνται να κατηγοριοποιηθούν. Όλ’αυτά είναι οι απόψεις των τρανς ατόμων, μέσα στο τρανς κίνημα. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόση παραπάνω σύγχυση επικρατεί πιο έξω.

    Αφού λοιπόν τα πράγματα είναι τόσο ρευστά, τότε γιατί έχει σημασία αν ο κόσμος ακούει τρανς και σκέφτεται μόνο έναν “άντρα ντυμένο με γυναικεία” που εκδίδεται; Δεν υπάρχει τίποτε κακό ή ανήθικο στο να εκδίδεσαι ή στο να μοιάζεις με (ή να είσαι) τραβεστί. Απλά είναι επικίνδυνο να κολλάμε σε στερεότυπα γιατί δεν είναι όλα τα τρανς άτομα τρανς γυναίκες, ούτε εκδίδονται όλοι-ες, ούτε είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από μια ταμπέλα ίδιοι, κι ας βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες.

    Η κοινωνία ακόμα σε μεγάλο βαθμό αγνοεί την ύπαρξη των τρανς αντρών, επειδή η πατριαρχία θεωρεί κακό το να “γίνεσαι γυναίκα” αλλά λιγότερο επιλήψιμο το να “γίνεσαι άντρας” και μεγαλοποιεί ή αποσιωπά τις περιπτώσεις αναλόγως. Επίσης όλοι υποθέτουν πως όλη η ζωή των τρανς ατόμων περιστρέφεται γύρω απ’το σεξ – ακόμα και ο ίδιος ο όρος τρανσέξουαλ παραπέμπει εκεί.

    Από την άλλη το σεξ είναι σημαντικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, και τα τρανς άτομα δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως τί γίνεται με την επιλογή συντρόφου; Πόσοι γνωρίζουν και κατανοούν ότι η έκφραση του φύλου δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό; Είναι αδύνατο να είσαι τρανς γυναίκα και να τα έχεις με μια άλλη γυναίκα ή τρανς άντρας και να τα έχεις με άλλον άντρα; Ή να σε ελκύουν εξίσου και τα δυο φύλα; Από τη στιγμή που “αλλάζεις φύλο” για σένα και για την εσωτερική σου ηρεμία, γιατί σου απαγορεύεται να έχεις τα ίδια δικαιώματα στην επιλογή συντρόφου με τους υπόλοιπους άντρες και γυναίκες;

    Αν είσαι τρανς υφίστασαι ούτως ή αλλως πλήθος προσωπικών ερωτήσεων που ο καθένας και η καθεμία νιώθει ότι δικαιούται να θέσει. Ειδικά όμως αν είσαι τρανς άντρας και τα έχεις με έναν άλλο άντρα, ή αν είσαι τρανς γυναίκα και λεσβία, οι υποθέσεις που κάνει ο κόσμος για σένα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες: «Δηλαδή έγινες από γυναίκα άντρας για να τα έχεις με άντρες;!». Όχι, άλλαξα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του φύλου μου ώστε να ταιριάζει στο εσωτερικευμένο γένος μου, το έκανα για μένα και μόνο για μένα, και από κει και πέρα μ’αρέσουν οι άντρες και μ’αρέσει που είμαι και ζω ως γκέι άντρας. Δεν έκανα τίποτα για να τα έχω με ο,τιδήποτε.

    «Μα δε μοιάζεις με γυναίκα/άντρα, γιατί να αλλάξεις φύλο;» Λες και όλοι οι θηλυκοί άντρες και όλες οι αρρενωπές γυναίκες οφείλουν να αλλάξουν φύλο. Λες και οι αντρες και γυναίκες που ταιριάζουν στα πρότυπα του φύλου τους απαγορεύεται να έχουν ανησυχίες για το γένος τους. «Εντάξει, αλλά δεν είσαι αρκετά σωματώδης για άντρας/ αρκετά όμορφη για γυναίκα». Λες και οι λιγότερο σωματώδεις άντρες έχουν λιγότερο δικαίωμα ύπαρξης, και οι λιγότερο όμορφες γυναίκες παραβαίνουν κάποιον άγραφο νόμο θηλυκότητας. Εκτός του ότι τα στερεότυπα αυτά για τα φύλα είναι παρωχημένα και καταναγκαστικά ακόμη και για μη-τρανς ανθρώπους.

    Γκέι και στρέιτ άτομα εξίσου μπορεί να απαιτούν: «Μα γιατί να αλλάξεις το σώμα σου, γιατί να μην είσαι απλά γκέι/λεσβία/στρέιτ ή μπάι; Γιατί να κάνεις κάτι τόσο αφύσικο; Στην τελική εγώ δε δέχομαι ότι έγινες άντρας ή γυναίκα, είσαι μια απομίμηση, μια ενόχληση, μια ανωμαλία». Γιατί τόσο μένος; Ποιό είναι το βαθύτερο πρόβλημα;

    Το πρόβλημα είναι ότι πασχίζουν να σε κατατάξουν. Να σε κρίνουν. Με ηθικά και αισθητικά κριτήρια τα οποία είναι ετεροκανονικά και καταπιεστικά, και καμιά φορά τελείως παράλογα και οδηγούμενα από φόβο ή άγνοια. Τα τρανς άτομα, όπως οι περισσότερες μειονότητες, δεν έχουν μεγάλα περιθώρια αυτοπροσδιορισμού. Υφίστανται κατά κόρον ετεροκαθορισμό και αστυνόμευση της εμφάνισης, της συμπεριφοράς τους και των επιλογών τους – όχι από κάποιον αόρατο εχθρό αλλά απο την υπόλοιπη κοινωνία και ανά καιρούς από τα ίδια τα τρανς άτομα. Δεν έχουμε καν γλώσσα και λεξιλόγιο για να μιλήσουμε για το θέμα- γι’αυτό και παρεισφρύουν τόσα εισαγωγικά και ευφημισμοί σ’αυτό το κείμενο.

    Γιατί ως κοινωνία δε θέλουμε να δεχτούμε ότι το αρσενικό και το θηλυκό δεν έχουν τις πατροπαράδοτες τεράστιες διαφορές που πιστεύαμε ως τώρα. Γιατί δε θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η βιολογία δεν είναι θέσφατο, γιατί δε θέλουμε να χάσουμε τη θέση μας στην κοινωνία ως άντρες ή γυναίκες. Γιατί για να ανεχτούμε ή να αγκαλιάσουμε μια διαφορετικότητα πρέπει να έχουμε ιατρική βεβαίωση ότι η διαφορετικότητα αυτή έχει δικαίωμα ύπαρξης. Γιατί κρυβόμαστε πίσω από τα γονίδιά μας λες και γίνεται να αποποιηθούμε την ευθύνη του ζην. Γιατί προτιμούμε να προσποιούμαστε ότι οι κοινωνικά μαθημένες συμπεριφορές, λεξιλόγια, αντιδράσεις, συναισθήματα, επαγγελματικές επιλογές που τυπικά καταλογίζονται στα φύλα είναι αδιάβλητοι και αιώνιοι κανόνες. Μας τρομάζουν τα διαφορετικά σώματα. Νομίζω ακόμη πιο πολύ μας τρομάζουν τα διαφορετικά μυαλά...

    Τρανς και αποδοχή.

    Το θέμα τρανστζέντερ προκαλεί πολύ έντονες συμπεριφορές σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Είτε επειδή ταυτίζεται συχνά με την ομοφυλοφιλία (και άρα του επιτίθενται ομοφοβικά άτομα) είτε επειδή υπάρχει πολύ βαθιά ριζωμένη μια πεποίθηση ότι τα φύλα είναι “έτσι από τη φύση τους και δεν αλλάζουν”. Αυτή η τελευταία άποψη είναι, φυσικά, αποδεδειγμένα λάθος, και το φιλοσοφικό της υπόβαθρο είναι κάτι που ονομάζεται essentialism, ή ουσιοκρατία. Πρόκειται για μια στάση που δέχεται ότι υπάρχει μια μαγική, άυλη ουσία (essence) που κάνει έναν άνθρωπο κάτι συγκεκριμένο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι η θεωρία που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει ότι η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά “είναι αφύσικη” και επίσης η θεωρία που χρησιμοποιείται για να “αποδείξει” την ανωτερότητα κάποιων φυλών απέναντι σε άλλες.

    Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ανθρώπους που πιστεύουν σ’αυτή την υπόθεση ότι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα φύλα (πέρα από το πουλάκι ή το μουνάκι) είναι κοινωνικές. Ένα τρανς κορίτσι που συμπεριφέρεται κοριτσίστικα έχει αντιγράψει τη συμπεριφορά των γυναικών στο περιβάλλον του, τις διάφορες χειρονομίες και συμπεριφορές, και κοινωνικές δυναμικές. Ο μέσος άνθρωπος τείνει να θεωρεί αυτό το κορίτσι («που γεννήθηκε αγόρι») ως “τεχνητό δημιούργημα” και ότι “προσποιείται” τη γυναίκα. Το θέμα είναι πως και τα υπόλοιπα κοριτσάκια, τα μη-τρανς κοριτσάκια, επίσης αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γυναικών γύρω τους και προσποιούνται εξίσου τις γυναίκες. Αυτό ακριβώς ισχύει για τα αγόρια και τους άντρες. Τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι γυναίκες ή άντρες, είτε είναι τρανς είτε όχι, και μ’αυτό τον τρόπο κοινωνικοποιούνται ωστε να γίνουν τελικά γυναίκες ή άντρες στην κοινωνία. Η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα δεν είναι βιολογικά θέσφατα. Η υπόθεση ότι τα γεννητικά όργανα σε κάνουν άντρα ή γυναίκα πέφτει στο επίπεδο της ουσιοκρατίας και της μαγικής, παράλογης σκέψης.

    Τί θα πουν όλα αυτά;

    Οι γυναίκες δε γεννιούνται «καλές μητέρες», «υποχωρητικές», «άσχετες στα μαθηματικά», οι άντρες δε γεννιούνται «επιθετικοί», «φιλόδοξοι» και «με αρχηγικές τάσεις». Η φεμινιστική θεωρία επιτέθηκε σ’αυτή τη λανθασμένη πεποίθηση, με το έμβλημα “η βιολογία δεν είναι πεπρωμένο”. Σήμερα έχουμε όλοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η βιολογία δεν καθορίζει με κάποιο μαγικό και ανυπέρβλητο τρόπο ούτε την κοινωνική μας θέση, ούτε το επάγγελμά μας και, ναι, ούτε το φύλο μας. Η έκφραση του φύλου, είναι αναφαίρετο δικαίωμα που κερδίζεται όλο και περισσότερο, όσο οι δοξασίες του παρελθόντος φθίνουν και χάνονται.


    Κουίζ ή Τί κατάλαβα από το κείμενο.

    1. τί είναι ένας τρανς άντρας;
     Ένας άντρας που δουλεύει στην Τρανσμπετόν Α.Ε.
     Ένα άτομο που καταγράφηκε ως θηλυκό όταν γεννήθηκε, αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως άντρας, έχοντας κάνει αλλαγές στην κοινωνική του συμπεριφορά ή/και στο σώμα του. Είναι, εν κατακλείδι, άντρας.
     Ονομασία τροπικού ποτού που παρασκευάζεται παραδοσιακά στα γενέθλια του βασιλιά της Σουαζιλάνδης, από νεαρά παρθένα αγόρια.

    2. επιτρέπεται να είσαι τρανς γυναίκα και λεσβία ή τρανς άντρας και αδερφή;
     Ναι αμε, η ταυτότητα φύλου είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό
     Όχι, γιατί με φρικάρει
     Όχι, γιατί δεν το έχω ξανακούσει

    3. πόσα genders υπάρχουν;
     Μόνο δυο, γιατί έτσι μου έχουν πει
     Μόνο δυο, γιατί προτιμώ να αγνοώ την πραγματικότητα
     Πολλοί συνδυασμοί και είναι απολύτως υγιές να μην περιορίζεσαι από τα απαρχαιωμένα στερεότυπα, αν δε σε εκφράζουν

    4. ένα τρανς άτομο
     Υποκρίνεται ότι είναι «το άλλο φύλο»
     Είναι το φύλο που δηλώνει ότι είναι, και το σέβομαι
     Αμαρτάνει ενάντια στον Ύψιστο όπως ένα ομοφυλόφιλο άτομο, όπως όσοι τρώνε γαρίδες ή χοιρινό, και όσοι ξυρίζουν τα γένια τους, σύμφωνα με την αλάθητη Αγία Γραφή.

    5. το να πάρεις ορμόνες ή να χρησιμοποιήσεις την ιατρική τεχνολογία για να βοηθήσεις το σώμα σου να είναι σε συμφωνία με το πνεύμα σου είναι:
     Λάθος, γιατί η ιατρική τεχνολογία είναι εργαλείο του Διαβόλου
     Λάθος, γιατί θα έπρεπε να μείνεις στο σώμα που γεννήθηκες και να υποφέρεις
     Μια χαρά, γιατί δε βλάπτεις κανέναν ενώ παράλληλα σώζεις την ψυχική σου υγεία. Στην τελική αν αρνηθούμε μια θεραπευτική παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να αρνηθούμε όλες τις παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως αντιβιοτικά, βηματοδότες, σκουλαρίκια και piercings, εγχειρήσεις απο σκωληκοειδεκτομές ως αφαίρεση καρκίνου, προσθετικά μέλη, ακουστικά βαρηκοΐας, φάρμακα για την πίεση και το ζάχαρο και το να πλενόμαστε με σαπούνι.

    6. μια τρανς γυναίκα είναι γυναίκα;
     Ναι
     Εννοείται
     Φυσικά

    7. δυο τρανς άντρες που τα έχουν μεταξύ τους είναι
     Καύλα
     Μια γροθιά στις παλαιολιθικές αντιλήψεις για το φύλο και ποιός ταιριάζει με τί
     Οι γείτονες της διπλανής πόρτας
     
  2. Guest05

    Guest05 Guest

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

    Αν δεν μπορείς να μιλήσεις στο πόπολο σε μια γλώσσα που να αντιλαμβάνεται, τα λόγια σου συνήθως βρίσκουν τοίχο.

    Όσοι εδώ μέσα έχουν χρηματίσει καθοδηγητές θα σου πουν πόσο δίκιο έχω. Διαβάζοντας σε, είναι σαν να διαβάζω μπροσούρα του ΚΚΕ.
     
  3. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

    Νομίζω πανάθλιε απαγωγέα, αιμοδιψές ινδικό χοιρίδιο, άσχημε ότι παρά τα αισθήματα εκτίμησης, αγάπης και τρυφερότητας που νιώθω προς το πρόσωπο σου, τούτη τη φορά θα διαφωνήσω. Η Χριστίνα δεν εκφράζεται, στην ουσία, σαν κνίτης ινστρούχτορας. Δίνει απλώς την αίσθηση ότι έχει άγχος να προβάλει την άποψη της ολοκληρωμένα και αναλυτικά, επιδίωξη που προσκρούει στις μεγάλες δυσκολίες ενός ήδη ναρκοθετημένου, στη συνείδηση του μέσου παπαρανθρώπου, έδαφος.
    Μάλιστα, παρουσιάζει το θέμα της 'σεξουαλμεταβατικότητας' αναπαράγοντας ορισμένα κλισέ που την αδικούν και το αδικούν. Για παράδειγμα η γεμάτη πίκρα φράση της 'μα επιτέλους, στο 2008 ζούμε', πιστοποιεί μιαν ιδεοληψία της 'προόδου', ένα τελολογικό μοντέλο 'εκσυγχρονισμού', που εντελώς εσφαλμένα υποθέτει πως το σήμερα 'Πρέπει' να είναι καλύτερο από χθες και το αύριο από το σήμερα. Εδώ, αφ'ενός εκτοξεύεται σχεδόν άσκεπτα και με λογικό άλμα από το επίπεδο της καταγραφής σε εκείνο της δεοντολογίας, συνάγοντας το 'είναι' από το 'πρέπει' και τούμπαλιν, αφ' ετέρου προσχωρεί στο μαρξογενές σήμα της 'ιστορικής αναγκαιότητας', αντικαθιστώντας το προλεταριάτο και τη διαβόητη 'ιστορική αποστολή' του με την αφηρημένη 'διαφορετικότητα' και τους εκπροσώπους της.
    Θα παραπέμψω εκ νέου στην αρχική εκδοχή του Λεξικού μου, για τους επίμαχους όρους transexual και transgendered, επειδή βρίσκεται στους αντίποδες της δικής της. Αποκαλώ τρανσέξουαλ [σεξουαλμεταβατικούς] όσους υφίστανται ορμονικές και μικρής κλίμακας χειρουργικές παρεμβάσεις,οι οποίες δεν περιλαμβάνουν - δεν υπάρχει καν πρόθεση να περιλάβουν - αλλαγή του 'γενετήσιου εξοπλισμού'. Ονομάζω, αντιθέτως, τρανστζέντερντ [σεξουαλμεταβάντες] όσους έχουν ήδη χειρουργικά ολοκληρώσει τη διαδικασία περάσματος στο άλλο φύλο. Η προσέγγιση μου, σε αντιδιαστολή προς εκείνη της Χριστίνας, δεν περιλαμβάνει ψυχολογικές αναφορές, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, και παραμένει αγγιστρωμένη στις 'τεχνικότητες'.
     
    Last edited: 14 Απριλίου 2008
  4. Guest05

    Guest05 Guest

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

    Παρ΄όλες τις φιλότιμες προσπάθειες να γράψω σοβαρά, δεν μου βγαίνει. Το μόνο που μου βγαίνει φίλε μου Ντολμανσέ είναι πως και γω σ΄αγαπάω.

    Αλλά ότι και να κάνεις, η παλιά καλή, κλασική ορολογία κι έκφραση, θα συντρίψει το λικβινταριστικό, οπορτουνίστικο λόγο της Χριστίνας.
     
  5. christina

    christina New Member

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

    @Dolmance: Νομίζω έγραψα και στο κείμενο πόσο δύσκολο είναι για τα τρανς άτομα να αυτοπροσδιοριστούν, Dolmance. Το να με παραπέμπετε στο λεξικό σας δε λέει κάτι. Το να κάνετε μια έρευνα θα ήταν κάτι παραπάνω. Το να είστε ή έστω να δηλώνετε τρανς και να συναντιέστε διαρκώς με τρανς ανθρώπους που εναγώνια αρνούνται ή λατρεύουν ή ορίζουν εκ νέου το τρανσέξουαλ και το τρανστζέντερ, και ταυτόχρονα να διεξάγετε και έρευνα θα ήταν το βέλτιστο. Και σας διευκρινίζω: τρανστζέντερ δεν έχει καμία σχέση με "σεξουαλ", είναι μια πολιτική προσπάθεια να φύγει η βιολογία του "φύλου" (sex) από τον ορισμό μας. Άρα είστε σε τελείως λάθος δρόμο.

    Από κει και πέρα. Επισήμως, τρανστζέντερ είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει άτομα που έχουν κάνει έστω και μισή αλλαγή στο σώμα, όσο και άτομα που απλώς εκφράζουν επιθυμία να μην ήταν τόσο αυστηρά τα όρια των φύλων. Όλο το φάσμα των ανθρώπων που δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά δυο τζέντερς. Τρανσέξουαλ είναι τα άτομα που έχουν την πεποίθηση ότι είναι άλλο φύλο, με προτεραιότητα στα άτομα που έχουν πάρει ορμόνες και ζουν στο άλλο φύλο. Η περιβόητη επέμβαση στα γεννητικά δεν αλλάζει το τρανς στάτους, αλλά μπαίνει σαν επίθεμα: pre-op και post-op τρανσέξουαλ.

    Το θέμα είναι ότι το τρανστζέντερ και το τρανς είναι πολύ πιο συχνοί όροι, καθώς το τρανσέξουαλ έχει δημιουργηθεί και κατά κόρον χρησιμοποιηθεί σαν παθολογικός όρος -από τότε που οι ψυχίατροι λάτρευαν ακόμα τον Freud και ονόμαζαν ό,τι δεν καταλάβαιναν διαστροφή. Συνεπώς, έχεις διάφορα παράδοξα όσον αφορά στον αυτοπροσδιορισμό των τρανς ανθρώπων. Εγώ, για μένα, προτιμώ τον όρο τρανστζέντερ και τρανς γυναίκα (με μουνί, αλλά εξίσου γυναίκα ήμουν και με πουλί), παρόλο που το υποτιθέμενο επίσημο στάτους μου, για μια σύγχρονη ψυχίατρο, είναι post-op male to female transsexual. Επίσης δε δέχομαι καν το male-to-female γιατί υπονοεί ότι υπήρξα άρρην. Παρόλο που θα είχε πολλή πλάκα να ήμουν όντως άρρην, και θα ήταν μεγάλη εμπειρία, στην πραγματικότητα το male προσπαθούν να το επιβάλλουν σε μια τρανς γυναίκα επειδή είχε πουλί. Και αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει: πουλί δε θα πεί άρρην, και μουνί δε θα πει θήλυ. Νομίζω συμφωνείτε, Dolmance. Στην Ελλάδα το μόνο που είναι γνωστό από τρανς αυτοπροσδιορισμό είναι οι συμπαθείς κοπέλες στη συγγρού και στο ΣΑΤΤΕ που μιλούν για τις εαυτές τους εναλλάξ ως τραβεστί, άντρες, πούστηδες ή τρανσέξουαλ. Οι τρανς άντρες δεν έχουν ακόμα κίνημα όπως και οι τρανς γυναίκες που δεν κάναμε πεζοδρόμιο. Είμαστε παρέες φίλων ακόμα, και συσπειρωνώμαστε σιγά σιγά.

    Kαι ο μόνος λόγος που δεοντολογώ περί του εκσυγχρονισθέντος παρόντος είναι επειδή το παρόν μου έχει ήδη δειξει δείγματα ηθικής και κοινωνικής βελτίωσης σε σχέση με το παρελθόν. Δε λατρεύω το μέλλον, δεν 'περιμένω να έρθει' με μεταφυσικό τρόπο η αλλαγή, όπως οι μαρξίστριες/-ες. Είναι όμως αναμενόμενο και δέον το να διορθωθούν ηλίθιες ή αντιπαραγωγικές ανθρώπινες συμπεριφορές, ειδικά όταν η κοινωνία οδεύει ήδη προς τα εκεί. Το σήμερα δεν 'πρέπει' να είναι καλύτερο απο χτες, αλλά από τη στιγμή που είναι, ο μόνος λόγος να μη βελτιωθεί η θέση των τρανς ανθρώπων είναι η προσκόλληση στο 'μεγαλείο' του παρελθόντος. Δεν αναγνωρίζω τη μομφή ως έγκυρη.

    Ευχαριστώ πολύ για την ευμένεια σε σχέση με τις προθέσεις μου, όντως είμαι αγχωμένη όταν γράφω για το τρανς θέμα. Δε γίνεται αν δεν τα πεις όλα όμως, γιατί τίποτα δεν είναι ακόμα αυτονόητο για τον μέσο άνθρωπο.
     
  6. Guest05

    Guest05 Guest

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

    Ντολμανσέ, φάτη τώρα για να μάθεις να κάνεις αβάντα...
    Στο χωριό μου λένε :«ποπανωθιος του κερατά ξυλιές του πρέπουν κι όλας»

    Χαχαχαχαχαχαχαχα
     
  7. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Re: Transgender: odhgos gia arxarious

     
    Last edited: 14 Απριλίου 2008
  8. christina

    christina New Member

    Dolmance: Δεν γνωρίζω τη δική σας παρέα. Αλλά, με την εξαίρεση της Μαρίνας Γ. του "Πολύχρωμου Πλανήτη" (τα τελευταία χρόνια), δεν συμπεριλαμβάνω την εννοιολογική αυστηρότητα στις αρετές των πρωτεργατών του ΣΑΤΤΕ. Και μην ξεχνάς πόσο λίγες είστε όσες δεν κάνατε πεζοδρόμιο, δεν περάσατε δηλαδή δια πυρός και σιδήρου, ειδικά στις απαρχές. Η αναλυτική σκέψη θέλει, δυστυχώς, την πολυτέλεια της.

    Είναι όντως μεγάλη πολυτέλεια να μην κάνεις πεζοδρόμιο. Δε σου αφαιρεί όμως το πεζοδρόμιο το δικαίωμα της αναλυτικής σκέψης. Επίσης, αν δε σ'αρέσουν άντρες, ή οι φεμινιστικές σου αρχές σε προστατεύουν από το πεζοδρόμιο, βρίσκεις άλλους δρόμους να επιβιώσεις, όχι απαραίτητα πιο ανώδυνους. Το να πλένεις πιάτα είναι λιγότερο γκλάμορους βέβαια. Νομίζω ο παράγοντας πεζοδρόμιο δεν έχει να κάνει με το επίπεδο της σκέψης σου γενικότερα. Ίσως με τις προκαταλήψεις σου, αλλά όλα τα lifestyles και τα επαγγέλματα επηρεάζουν τις προκαταλήψεις μας.

    Βλέπεις ότι αφού κατάργησες το βιολογικό φύλο, τώρα το επικαλείσαι ως τόπο συγκρότησης της ταυτότητας των υποκειμένων και επιπλέον προσεγγίζεις την 'τεχνικότητα' του δικού μου ορισμού,

    Μα δεν ειμαι αποφασισμένη να κερδίσει ο "ορισμός μου". Στην τελική δεν είναι καν δικοί μου ορισμοί, είναι διεθνείς, τεχνικοί, ξύλινοι και επίσημοι, και μιλάω ως τρανς γυναίκα που ασχολείται με άλλους τρανς ανθρώπους. Οι ΔΙΚΟΙ μας ορισμοί, εμάς της παρέας των queer τρανς ατόμων είναι πολύ πιο χαλαροί και αντι-τεχνικοί. Κάποιες και κάποιοι δεν αυτοπροσδιορίζονται καν ως τρανς, αλλά ως σκέτο άντρες ή γυναίκες. Το "τρανς" φυσικά και δεν είναι φύλο. Είναι τίτλος τιμής. Για κάποιους σημαίνει "α, δεν είσαι στ'αλήθεια άντρας/γυναίκα". Για εμάς σημαίνει "σαφώς είμαι άντρας/γυναίκα, και μάλιστα κουράστηκα ώστε να μπορώ να θεωρούμαι το φύλο μου".

    Το τρανσέξουαλ όχι τόσο, και το τραβεστί παρόλο που δε με χαλάνε τα connotations του που θυμίζουν πεζοδρόμιο (κάβλα είναι τα κορίτσια στη συγγρού), είναι "πιασμένο" σαν όρος, δε μπορεί να σημαίνει και εμένα και εκείνες. Κάπως πρέπει να συνεννοούμαστε!
     
  9. LenaCD

    LenaCD New Member

    Γεια σας,
    θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κανεις απο εδω η αν εχει κανει αλλαγη εγχειρησης φυλλου η εχει παρει γυναικειες ορμονες ωστε να αλλαξει το σωμα του.
    Ρωταω γιατι ειμαι ανδρας αλλα απο μικρη ηλικια ενω μου αρεσαν τα κοριτσια και εκανα μονο σχεσεις με αυτα και ειμαι ευχαριστημενος με οσες εχω γνωρισει, ηθελα να φοραω γυναικεια ρουχα και να αισθανομαι σαν γυναικα, ετσι σκεφτομαι κυριως την περιπτωση τον ορμονων οπως εχω ακουσει για να αλλαξει το σωμα μου αλλα δεν ξερω ποσο επιβλαβες μπορει να ειναι αυτο η και αν θα υπαρξουν αποτελεσματα. θα ηθελα οσοι ασχοληθουν με αυτο να ειναι σοβαροι, να εχουν καποιες γνωσεις του θεματος και να εχουν διαθεση να βοηθησουν.
     
  10. bodyfull69

    bodyfull69 Regular Member

    Η ορμονική παρέμβαση είναι κάτι παρά πολύ σοβαρό και πολλές φορές ανεπιστρεπτί αλλαγή. Για το θέμα να αναζητήσεις πληροφορίες από ειδικούς.
    Φυσικά το ότι σου αρέσει απλά να φοράς γυναικεία και να αισθάνεσαι γυναίκα μερικές φορές δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξεις το σώμα σου [crossdresser].
     
  11. cadpmpc

    cadpmpc Contributor

    Απάντηση: Transgender: Οδηγός για αρχαρίους

    Χριστίνα, συγχαρητήρια ρε συ κοπελλάρα και παλι συγχαρητήρια, όχι για το θέμα που το περιγράφεις άψογα, όσο για το οτι το λες με τον τρόπο που το λες και επειδη εισαι αυτη που εισαι. Τετοιες θέσεις και αποψεις σκοτωνουν την παγκοσμια δυστυχια
     
  12. James_Bondage

    James_Bondage Regular Member

    Απάντηση: Transgender: Οδηγός για αρχαρίους

    Δεν ειναι λογω ψυχολογίας η απόρριψη των τρανς αλλα λόγω πολιτικής.
    Αυτό που προκαλει την αντιθεση προς τους τρανς δεν ειναι ο φοβος του αγνώστου, γιατι δεν εχει να κανει με το ενστικτο της επιβίωσης. Ειναι το ιδιο πραγμα που προκαλει την αντιθεση προς τους homo ή τους bi ή εμάς τους «ανώμαλους». Ειναι ο πουριτανοφανατισμός που εχει χτιστεί επάνω και μεσα στα βασικότερα στερεοτυπα συμπεριφορας του ανθρωπου και φανταζει σαν «φυση». (Οπως ειπαν ο Φρουντ, ο Μαρξ, ο Νιτσε, και με αλλα λογια παλαιοτερα ο Επικουρος, δεν υπαρχει «φυση» στη συμπεριφορα του ανθρώπου).

    Και αυτό γινεται γιατί η διαφορετικότητα ενισχύει την προσωπικότητα η οποία ειναι υπευθυνη για την ποικιλότητα επιλογών. Οταν αρχιζουν και ποικιλουν οι επιλογές, καποιες απο αυτες δυνανται να ειναι και πολυ φιλελευθερες, περαν του γεγονοτος οτι η ποικιλότητα επιλογών (οχι το πληθος επιλογων) ενισχύει τη φιλελευθερία. Και για εναν ο οποιος θελει να εξουσιασει μια κοινωνια και να την κανει υπακουη στις ταγές του, θα περιορίσει τις ελευθεριες με καθε μεσο. Εσύ λοιπον φιλη Τρανς, εισαι επαναστάτης. Διεκδικείς την ελευθερία στις επιλογες, και πολυ περισσότερο και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

    Η ελευθερία ειναι μια καραμέλα που γλυφουμε απο μικροί χωρις πραγματικα να τη γνωριζουμε. Γιατι μονο μεσα απο την γνωση και την εμπειρία μπορει να προερχεται. Κι εμεις μαθαινουμε να τη «γνωριζουμε» ανευ γνωσης κ εμπειριας.