Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Διατροφή

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος Syrah, στις 12 Μαρτίου 2008.

 1. Syrah

  Syrah Contributor

  Σε αυτό το νήμα θα ήθελα να διακινηθούν πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή, εφόσον υπάρχουν συνομιλητές που ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Παρακαλώ όχι συνταγές μαγειρικής ή σχόλια εκτός θέματος και κατά το δυνατό οι πληροφορίες σας να συνοδεύονται και από αναφορές στις αντίστοιχες πηγές.

  Αφορμή για το νήμα αποτέλεσε ένα άρθρο που διάβασα σήμερα περί νηστείας:


  Τι συμβαίνει όμως διατροφικά με την νηστεία; Συμβάλλει το ίδιο η διατροφική αποτοξίνωση στην σωματική μας υγεία όσο και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση;

  Ενεργειακά δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές με την φυσιολογική μας διατροφή. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι ) παρατηρείται μόνο μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά την νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτείνες. Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα), πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας.

  Ωστόσο, ιδιαίτερα την προσοχή μας θα πρέπει να την εστιάσουμε σε αυτούς που δεν τρώνε ψάρι, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη στο διαιτολόγιό τους των περίφημων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων, και πιο συγκεκριμένα του DHA και του EPA. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης και η έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη.

  Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε αυτούς που νηστεύουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα σε αυτούς που είτε νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε/ και είχαν προ νηστείας χαμηλές προσλήψεις σε ω-3 λιπαρά οξέα.


  Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας;

  Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι, ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη) 30γραμ. τη μέρα παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ τη μέρα. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

  Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη,λικοπίνη ), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη)και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


  Τι συμβαίνει με την έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών που παρατηρούνται κατά τη νηστεία;

  Η μειωμένη πρόσληψη πρωτείνης δεν επηρεάζει το ισοζύγιο αζώτου του οργανισμού, ειδικά όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες, εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Δεν είναι όμως ο σίδηρος επίσης η βιταμίνη β-12 και το φυλλικό οξύ, δυο βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, προσλαμβάνονται και αυτές σε μικρές ποσότητες γιατί κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο ζωικό βασίλειο.

  Έτσι, για τα τρία αυτά στοιχεία: σίδηρο, β12, φυλλικό οξύ, παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις τους στο αίμα σε παρατεταμένη νηστεία. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραιτήτως αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας (π.χ αιμορραγίες, έμμηνος ρύση). Συμπερασματικά, ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η εύκολη κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο), ενώ πολύ καλή πηγή αποτελούν και τα θαλασσινά. Επίσης, θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.


  Συμπερασματικά πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία;

  Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα.


  Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαρτίου 2005, Πηγή: www.iatronet.gr
   
 2. dora_salonica

  dora_salonica Contributor

  Θα ήθελα να αναφέρω μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, για όσους πάσχουν από έλλειψη αυτού για οποιοδήποτε λόγο. H Spirulina είναι ένα μικρόφυτο του γλυκού νερού με γαλαζοπράσινο χρώμα της οικογένειας microalgae. Είναι κάτι σαν φύκια. Μπορείτε να το προμηθευτείτε σε ταμπλέτες από το φαρμακείο. Λειτουργεί ως βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής. Αντί να παίρνετε ένα σωρό βιταμίνες, αμφιβόλου προελεύσεως, μπορείτε να επιλέξετε κάτι εντελώς φυσικό, που παρέχει την ωφέλεια που παρέχει το ωμό βοδινό συκώτι καθώς και πρωτεϊνη, αμινοξέα, μαγνήσιο, zinc, βιταμίνες κλπ. Την προτιμούν αθλητές, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, και βοηθάει στην άμυνα κατά του καρκίνου, της ηπατίτιδας, του διαβήτη κλπ. Λένε ότι μετά από μερικούς μήνες κατανάλωσης αυξάνεται και η αισθητηριακή αντίληψη με έναν ευφορικό τρόπο. Μπορείτε να επιλέξετε την Ελληνική Spirulina από την πηγή των Θερμών της Νιγρίτας που παράγεται χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

  Δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα πού πάσχουν από φαινυλκετονουρία και από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν.

  Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.botanicalpreservationcorps.com/microalgae.htm
   
 3. Dolmance

  Dolmance Contributor In Loving Memory

  Είστε βέβαιες πως επιθυμείτε να λιμοκτονήσουμε;
  Λυπηθείτε έναν ξενηστικωμένο γαστρίμαργο!
   
 4. Guest05

  Guest05 Guest

  Πολύ λάιτ και μη μου άπτου αυτές οι νηστείες κύριε Παπατέτοιε μου. Όπως θα σας διαβεβαιώσει και ο αγαπητός εν Χριστό αδελφός ημών Ντολμανσέ. Ημείς είμεθα υπέρ των νηστειών υμών. Όχι όμως με την νεοορθόδοξη μορφή τους , αλλά με την αυθεντική, τη μεσαιωνική.
  Τότε, η σαρακοστιανή νηστεία άρχιζε .... με κλύσμα.
   
 5. zinnia

  zinnia Contributor

  Καλά, δεν θα φέρω τάπερ μαζί μου. Θα φέρω ολόκληρη την Ασημούλα δεμένη με μεταξωτή τριχιά.

  Α! Μη το ξεχάσω. Θα φέρω και τον ανυπότακτο τράγο. Αυτόν δεν θα τον δέσω, είναι ντρεσαρισμένος, θα ακολουθεί χοροπηδώντας 
   
 6. Syrah

  Syrah Contributor

  Γνωρίζει κανείς αν το τσάι είναι λιποδιαλύτης; Αν όχι, γνωρίζετε άλλους λυποδιαλύτες; Εννοώ φυσικά προϊόντα και όχι παραφαρμακευτικά σκευάσματα.

  ΥΓ.
  Η νηστεία δεν είναι δίαιτα, και η αστακομακαρονάδα είναι νηστίσιμη.
   
 7. isnogood

  isnogood afterall, true love is the ultimate fantasy Contributor

  η δουλεια μου απαιτει μυικη δυναμη , ετσι οι πρωτεινες μου ειναι απαραιτητες γι αυτο και καταναλωνω καθημερινα τουλαχιστο 1,5 κιλο κρεας , παντα σαλατα με πολυ ελαιολαδο και παντα φρουτα ...
  αυτο που καταφερα ειναι να αντικαταστησω τα 2 κιλα οποιουδηποτε ψωμιου , με ολικης αλεσης και να ελατωσω την κοκα κολα σε 1 λιτρο την ημερα ...
  αποφευγω σαλαμια και τηγανητα ... λατρευω τον παστουρμα και τα αυγα ψαριων που βοηθουν σε υπερκαταναλωση νερου ...
  τα λεω διοτι οι εξτασεις αιματος ειναι υποδειγματικες ...
  πονταρω στο τριπτυχο : αφθονο νερο , λαδι ελιας , σαλατες/φρουτα και ας τρως οτι θες απο κει και περα ...
  βεβαια πρεπει ολοι να ξερουμε οτι οι τροφες εχουν διαφορετικη επιδραση στον καθενα μας .. οτι κανει καλο ή κακο σε μενα δεν σημαινει οτι ισχυει και για τον αλλο ...

  για τους ουρολαγνους συστηνω γυναικα χορτοφαγο και μπεκρου ....  
   
 8. Kits

  Kits Contributor

  Λεκιθίνη, Νερο...
   
 9. Syrah

  Syrah Contributor

  Ποιες τροφές περιέχουν λεκιθίνη; Εκτός από τα αυγά και τη μαγιά μπίρας, που γνωρίζω ήδη. Μήπως έχει μόνο διουρητική δράση η λεκιθίνη;
   
 10. Kits

  Kits Contributor

  Και η Σογια εχει σιγουρα...
   
 11. latexduck

  latexduck Contributor

  Σαν λυποδιαλύτες λειτουργούν τα πράσινα λαχανικά, αν Έχεις προσέξει η χωριάτικη σαλάτα έχει πολλά πράσινα λαχανικά για αυτό και την συνοδεύουμε με κρέατα ή και γενικά με τα βαριά φαγητά στην διατροφή μας εμείς οι Έλληνες, επειδή τρώμε βαριά.
  Όσο για τη νηστεία, οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι αν μείνεις μακρυά από κρέατα και ψητά για 40 μέρες το χρόνο καθαρίζει ο οργανισμός από τοξίνες, γίνεσαι πιο ευκοίλιος και γενικά αλλάζει ο μεταβολισμός σου, δηλαδή αν θες να χάσεις κιλά ή να αποκτήσεις σώμα γίνετε πιο εύκολα όποτε σαν συνέπεια όλων αυτών ο άνθρωπος είναι πιό υγιής και όποτε πιο χαρούμενος. 
   
 12. isnogood

  isnogood afterall, true love is the ultimate fantasy Contributor

  Όπως όλοι ξέρουμε, μία θερμίδα απαιτείται για να θερμάνουμε 1 γραμμάριο νερό κατά έναν βαθμό C και μάλιστα από 21,5 σε 22,5 βαθμούς.
  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να υπολογίσει ότι, ένας άνθρωπος, αν πιει ένα ποτήρι κρύο νερό, ας πούμε στους 0 βαθμούς, χρειάζεται περίπου 200 θερμίδες για να το θερμάνει κατά έναν βαθμό. Για να το φέρει στην θερμοκρασία του σώματός του, δηλαδή 37 βαθμούς, απαιτούνταi 7.400 θερμίδες (200γραμ. επί 37 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας). Αυτές τις θερμίδες αναγκάζεταινα τις προσφέρει το σώμα, αφού η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να μείνει σταθερή. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί την μοναδική πηγή ενέργειας που διαθέτει, δηλαδή το σωματικό λίπος. Πρέπει λοιπόν να κάψεισωματικό λίπος, για να πετύχει την θέρμανση του νερού. Η θερμοδυναμική δεν απατάται.
  Αν πιει κανείς ένα μεγάλοποτήρι μπύρα (περίπου 400γραμ. στους 0 βαθμούς) χάνει 14.800 θερμίδες. Τώρα πρέπει να αφαιρέσουμε τις θερμίδες που κερδίζει κανείς από την μπύρα, περίπου 800 θερμίδες για 400γραμ. μπύρας. Παρατηρώντας το ισοζύγιο βλέπουμε ότι χάνει περίπου 14.000 θερμίδες με ένα κρύο ποτήρι μπύρα. Ασφαλώς η απώλεια είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο κρύα είναι η μπύρα. Αυτός ο τρόπος απώλειας θερμίδων είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το jogging ή από το να κάνει ποδήλατο, κατά τα οποία θα χάσει μόνο 1.000 θερμίδες την ώρα. . Το να χάσουμε βάρος είναι πολύ απλό. Πρέπει απλά να πίνουμε μεγάλες ποσότητες κρύας μπύρας και η θερμοδυναμική θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Ένα μειονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι αν φάμε μια καυτή πίτσα, η οποία με την θερμική της ενέργεια θα μας τροφοδοτήσει ένα σωρό θερμίδες. Ο προσεκτικός αναγνώστης όμως θα έχει ήδη την λύση έτοιμη: θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την καυτή πίτσα με αρκετή ποσότητα κρύας μπύρας!