Ελληνική Αστυνομία: Κανόνες συμπεριφοράς προς τα διαφυλικά άτομα

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος Ricardo, στις 31 Μαϊου 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Ricardo

  Ricardo New Member

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκτυπωθεί 36σέλιδος «Οδηγός Συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας», προς τις ευάλωτες ομάδες του Ελληνικού πληθυσμού. Ανάμεσα σ’ αυτές τις ομάδες, αναφέρονται τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα τρανσέξουαλ άτομα και στις «περιπτώσεις των τραβεστί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ζητώντας από τους αστυνομικούς «να αποφεύγουν προσβολές που αφορούν την εμφάνισή τους».

  Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων και της αποκατάστασης αδικιών εναντίον τους.

  Αξίζουν συγχαρητήρια στην απόφαση αυτή την οποία το transs.gr χαιρετίζει.

  Αντιγράφουμε εκτενές απόσπασμα από το «Βήμα».

  «Oδηγός συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς θρησκευτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αυτός είναι ο τίτλος του 36σέλιδου φυλλαδίου το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τυπογραφείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι δόκιμοι που ακόμα σπουδάζουν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

  Πρόκειται για τον οδηγό συμπεριφοράς του προσωπικού της Αστυνομίας και αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο, την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα αφορά άτομα που είναι παιδιά μεταναστών, άλλων φυλών, Ρομά, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές και σιχ, βουδιστές, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με διαφορετικό «γενετήσιο προσανατολισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Ο οδηγός συντάχθηκε από συνεργάτες του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως τον Συνήγορο του Παιδιού, τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, τις κοινότητες θρησκευτικών δογμάτων και άλλων θρησκειών αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο φυλλάδιο σημειώνονται οι ιδιαίτερες συνήθειες κάθε θρησκείας, όπως για παράδειγμα τι φαγητό τρώνε.

  Επίσης σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους φορούν χειροπέδε ς «εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής ή βίαιης συμπεριφοράς». Τους ηλικιωμένους ο αστυνομικός πρέπει να τους προσφωνεί πάντα με το επώνυμό τους συνοδευόμενο από «κύριε/κυρία» και όχι με εκφράσεις όπως «παππού/γιαγιά». Επιπροσθέτως να μεριμνά ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Παράλληλα δίνονται ειδικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εάν το ηλικιωμένο πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη συναφή διαταραχή.

  Επιπλέον ζητείται από τους αστυνομικούς να δείχνουν «ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των τραβεστί (ανδρών που έχουν προχωρήσει σε εξωτερικές αισθητικές επεμβάσεις και ντύνονται γυναικεία ή το αντίθετο) και των τρανσέξουαλς (ατόμων που έχουν προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου) και να αποφεύγουν προσβολές που αφορούν την εμφάνισή τους». Αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης του φυλλαδίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε: «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση ανάμεσα στον έλληνα πολίτη και στον αστυνομικό, και θα το καταφέρουμε. Έχουμε όραμα για τη νέα Αστυνομία και τη βούληση να το πραγματοποιήσουμε». Ο κ. Βούγιας συμπλήρωσε ακόμη: «Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Να είναι σοβαρή και αποτελεσματική χωρίς να είναι επιθετική. Και κυρίως να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα και τα ατομικά δικαιώματα με σωστή επαγγελματική συμπεριφορά. Μόνον έτσι ο πολίτης θα σέβεται με τη σειρά του τον αστυνομικό και θα εκτιμά την πολύτιμη παρουσία του».


  Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΒΥΘΟΥΛΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 29 Μαΐου


  Σημείωση του Transs.gr:
  Επισημαίνουμε, τέλος, ότι η χρήση του όρου τρανσέξουαλ, που βλέπουμε στο παραπάνω κείμενο, δεν αφορά μόνο στα διαφυλικά άτομα που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου τους με επέμβαση, αφορά και τα διαφυλικά άτομα που βρίσκονται στην διαδικασία μετάβασης και δεν έχουν κάνει ακόμη επέμβαση (στο κείμενο αυτό, τούτο συγχέεται με τον όρο τραβεστί, που αφορά τα παρενδυτικά άτομα).  Πηγή : Transs.gr με πληροφορίες από, ΤΟ ΒΗΜΑ


  [​IMG]


  Πηγή
   
Thread Status:
Not open for further replies.