Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η Φωνή Της Αλήθειας

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος savra, στις 28 Ιουλίου 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. savra

    savra Guest

    25 Φεβρουαρίου
    Ανταρκτική



    Επιστήμονες προειδοποιούν ότι μοναδικά θαλάσσια είδη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της επιδρομής θαλάσσιων θηρευτών στα άδυτα των ωκεανών, οι οποίοι μαστίζονται από το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης.

    Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα, τα καβούρια και οι καρχαρίες τείνουν να επιστρέψουν στα νερά της Ανταρκτικής, απειλώντας θαλάσσια πλάσματα όπως οι γιγάντιες θαλάσσιες αράχνες και τα θαλάσσια σκουλήκια.

    Κάποια από αυτά τα είδη εξελίσσονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια, χωρίς τον φόβο της ύπαρξης των θηρευτών τους.

    Τα θαλάσσια αρθρόποδα και οι καρχαρίες πρόκειται να προχωρήσουν σε μετοίκηση εάν το νερό των ωκεανών συνεχίσει να θερμαίνεται με τον ίδιο ρυθμό, ουσιαστικά απειλώντας αρκετά είδη με εξαφάνιση.
    Τα τελευταία 50 χρόνια, η επιφανειακή θαλάσσια θερμοκρασία στην περιοχή γύρω από την Ανταρτική έχει ανέλθει κατά ένα 1οC, αύξηση η οποία είναι μεγαλύτερη από το παγκόσμιο μέσο όρο.

    Ο αφανισμός των ειδών


    Μιλώντας στην Βοστόνη, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), οι ερευνητές τόνισαν ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το θαλάσσιο οικοσύστημα, οδηγώντας στον αφανισμό μερικών διακεκριμένων ειδών.
    «Οι καρχαρίες πρόκειται να καταφθάσουν στην Ανταρκτική εφόσον η εξέλιξη του φαινομένου της παγκόσμιας θέρμανσης συνεχιστεί,» σχολιάζει ο καθηγητής Cheryl.

    Ο καθηγητής Wilga είπε ότι η άφιξη των καρχαριών και των καβουριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στον αριθμό και τις αναλογίες των ειδών που υπάρχουν στην περιοχή.

    Οι γαρίδες, τα θαλάσσια σκουλήκια και οι αστερίες είναι από τα είδη που δείχνουν να είναι περισσότερο επιρρεπή στην μείωση των πληθυσμών τους.

    Ο Δρ. Sven Thatje, από το Εθνικό Ωκεανογραφικό κέντρο στο πανεπιστήμιο του Southampton της Αγγλίας, είπε ότι τα ζώα που ζουν στα νερά της Ανταρκτικής είναι μοναδικά στη γη επειδή τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια εξελίχθηκαν σε ένα ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον.

    Ακραίες συνθήκες


    «Στα πλαίσια μιας διαδικασίας που ονομάζεται "ψύξη της Ανταρκτικής" η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια, όλοι οι κυρίαρχοι θηρευτές του βυθού, όπως οι καρχαρίες και τα καβούρια εξαφανίστηκαν από την Ανταρκτική επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν στις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες,» σχολιάζει ο Thatje.

    «Σήμερα, το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης διευρύνει τα όρια της εισβολής ενώ πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι τα καβούρια και ειδικά τα Βασιλικά καβούρια, βρίσκονται στο κατώφλι της Ανταρκτικής, από όπου μπορούν πιθανότατα να επανέλθουν στην Ανταρκτική εάν συνεχιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης.»

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η επείγουσα τοπική και παγκόσμια δράση για την προστασία αυτού του φυσικού περιβάλλοντος.
    «Θα πρέπει να δράσουμε τώρα στην Ανταρκτική όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου για την σωτηρία της βιοποικιλότητας του πλανήτη,» σχολιάζει ο Δρ. Richard Aronson από το Dauphin Island Sea Laboratory στην Alabama.

    Όπως τόνισε ο Aronson, θα πρέπει να αποτρέψουμε την εισροή ξένων ειδών.
    «Σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της διακίνησης των πλοίων αλλά και των περιπτώσεων απόρριψης των δεξαμενών έρματος ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να ελέγχονται οι εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου.»

    Παράξενα πλάσματα


    Τα ζώα τα οποία ζουν στο βυθό της Ανταρκτικής είναι ορισμένα από τα πιο αξιοπερίεργα πλάσματα στη γη.

    Οι συνθήκες των χαμηλών θερμοκρασιών και των παρατεταμένων χρονικών περιόδων σκοταδιού στα τεράστια βάθη, αποτελούν τους κύριους παράγοντες της προσαρμογής των ιδιόμορφων ζώων, οδηγώντας σε μια εξέλιξη ψαριών με αντιψυκτικές πρωτεΐνες στο αίμα τους και πολλαπλασιασμού των διηθηματοφάγων οργανισμών στο πυθμένα της θάλασσας.

    Οι γρήγοροι θηρευτές όπως τα καβούρια και οι καρχαρίες έχουν παραμείνει για αρκετό καιρό στους κόλπους, καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Το γεγονός αυτό έχει δώσει, προς το παρόν, την κυριαρχία του πυθμένα της Ανταρκτικής στα πιο αργά κινούμενα ασπόνδυλα, παρόμοια με εκείνα που βρίσκονταν στους αρχαίους ωκεανούς πριν από την εξέλιξη των μεγαλύτερων θηρευτών.
    BBC news

    Reference: http://npsailas.spaces.live.com/?_c11_BlogPart_BlogPart=blogview&_c=BlogPart&partqs=amonth%3D2%26ayear%3D2008
     
    Last edited by a moderator: 28 Ιουλίου 2008
Thread Status:
Not open for further replies.