Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

Συζήτηση στο φόρουμ 'Off Topic Discussion' που ξεκίνησε από το μέλος female, στις 7 Σεπτεμβρίου 2008.

  1. female

    female Contributor




    Από σεβασμό στην επιθυμία της Syrah να μην εξοκείλω και πάλι του θέματος νήματος που ξεκίνησε, και εμπνεόμενη από κάποια προσωπική συζήτηση επί του θέματος, μεταφέρω εδώ την απορία αλλά και αμφισβήτηση της δυνατότητας που επικαλείται.

    Θα ρωτήσω, λοιπόν, ελπίζοντας σε επιχειρήματα -- μπορούν τα μαθηματικά να εξηγήσουν κοινωνικά ζητήματα; Μπορούν να εξηγήσουν και το bdsm, ακόμα, ίσως λοιπόν; (Δεν αρνούμαι πως κάποια στατιστικά στοιχεία είναι χρήσιμα, αν όχι απαραίτητα, σε σοβαρές έρευνες.) Προσωπικά αμφισβητώ αυτή τη δυνατότητα, αλλά από την άλλη, οι γνώσεις μου στα μαθηματικά είναι μηδαμινές. Εσείς τι λέτε;



    Υ.Γ. Αγαπητή Syrah μην κάνεις τον κόπο να προσπαθήσεις να μου εξηγήσεις. Στο έχω ξαναγράψει δις -- στα μαθηματικά είμαι στούρνος. Και όσον αφορά τα διακριτά μαθηματικά, μήτε που τα 'χω ακούσει. Τι είναι ελόγου τους;





     
  2. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Η κοινωνία ως μέρος της φύσης υπόκειται σε μηχανισμούς. Η ολοκληρωμένη αποκωδικοποίηση της λογική τους ορίζεται ως Μαθηματικά. Μαθηματικά που θα είναι κάποιος αφελής, αν ισχυριστεί ότι άνθρωπος τα κατέχει ή μπορεί σίγουρα στο μέλλον να κατέχει.
     
  3. Syrah

    Syrah Contributor

    Δεν κατάλαβα τί ακριβώς θέλεις female.
     
  4. Ειναι μερος της φυσης η κοινωνια?  
     
  5. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Με βάση ποια λογική θεωρείς ότι η κοινωνία δεν είναι υποσύνολο της φύσης;
     
  6. muscle4master

    muscle4master Regular Member

    Όπως λέει και ο Πλάτων, το λογικό και τα παράλογο μπορούν να υπερκερασθούν από το υπέρλογο. Τότε το συνειδέναι αλληλοπεριχωρείται στη φύση και η κοινωνία στρέφεται προς το άλογο και πιο συγκεκριμένα το άλογο του ιπποδρόμου. Για παράδειγμα ο Αλκιβιάδης, που έλαβε μέρος και στο Συμπόσιο, είχε κερδίσει αρματοδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες αν και βαζελος ο ίδιος.  
     
  7. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Οχι - δεν μπορούν. Ούτε μια σταγόνα νερό δε μπορούν να περιγράψουν, όχι κοινωνικά ζητήματα. Τα μαθηματικά δεν είναι παρά είναι ένα εργαλείο κι ένα παιχνίδι. Είναι κομψά γιατί είναι αφαιρετικά. Αλλά μπορούν να περιγράψουν τον κόσμο, όσο ένα κατσαβίδι μπορεί να περιγράψει ένα αεροπλάνο.
     
    Last edited: 7 Σεπτεμβρίου 2008
  8. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Re: Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Τα μαθηματικά μπορεί να είναι και εργαλείο. Ιδίως όταν με την βοήθεια τους δίνουν ουσία και μετατρέπουν σε αναγνώσιμο κώδικα τους κανόνες της αερομηχανικής, που με τη σειρά της περιγράφει το πώς πρέπει να φτιαχτεί ένα αερο-πλάνο.

    Όπως επίσης και ο γραπτός λόγος είναι μαθηματικά και μπορούμε τώρα και συνεννοούμαστε όμορφε μου Χορευτή.
     
  9. elfcat

    elfcat . Contributor

    Τα μαθηματικά δεν ειναι γλώσσα? (ερώτηση ενός στούρνου, που ακόμη μετράει με τα δάκτυλα)
     
  10. Ηλίας

    Ηλίας Guest

    Είναι μία επιστήμη που εμπεριέχει γλώσσες. Θα θυμάσαι την Ευκλείδεια Γεωμετρία που μας βασάνιζε στο λύκειο. Γνωρίζεις ότι υπάρχει και Μη-Ευκλείδεια Γεωμετρία; Και οι δύο ανήκουν στα Μαθηματικά.
     
  11. G_E

    G_E Contributor

    Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Τα μαθηματικά είναι απείρως πιο αφαιρετικά και με απείρως πιο αυστηρό πλαίσιο αναφοράς απ' τη γραφή άρα και απείρως πιο περιοριστικά σαν εργαλείο έκφρασης της σκέψης. Έχεις δοκιμάσει να εκφράσεις τον ερωτά σου με εξισώσεις; Έχεις δοκιμάσει να πεις "διψαω" στη σκλάβα σου με μαθηματικά; Θα κορακιάσεις.

    Ούτε μια στροφή στο tango δε μπορούν να περιγράψουν (με όρους φυσικής), πόσο μάλλον την κοινωνική καταγωγή, τα συναισθήματα ή το ναρκισσισμό του tango (οσο για την ομορφιά μου εκεί αποτυγχάνουν παταγωδώς)

    Υπενθυμίζω πως το θέμα μας είναι αν τα μαθηματικά μπορούν να ερμηνεύσουν κοινωνικά ζητήματα. Είπα πως δε μπορούν.

    ΥΓ. Τα αεροπλάνα φτιάχνονται με εργαλείο και τα μαθηματικά αλλά και με απειράριθμες δοκιμές υλικών, διατομών, διαστάσεων κλπ. και υπολογιστικές και πειραματικές προσομοιώσεις γιατί τα (καθαρά) μαθηματικά αδυνατούν να περιγράψουν και να επιλύσουν ακόμα και στοιχειώδη προβλήματα μηχανικής. Να μη μιλήσω για την επιχειρηματική πρωτοβουλία, τις έρευνες αγοράς, το management κλπ. για να σχεδιαστεί ένα αεροπλάνο (πάντως εγώ μιλούσα για τις δυνατότητες ενός κατσαβιδιού για να περιγράψει ένα αεροπλάνο).
     
  12. Dolmance

    Dolmance Contributor In Loving Memory

    Απάντηση: Κοινωνικά ζητήματα και μαθηματικά

    Αναμένω την τροπή της διαμάχης μεταξύ ουσιοκρατων και συμβατιστών, δηλαδή μεταξύ πλατωνιστών και νομιναλιστών. Δεν αφορά τα κοινωνικά φαινόμενα μόνο. Αγγίζει απ' τα μέσα και τις φυσικές επιστήμες. Να το πω απλά: αν τα μαθηματικά είναι γλώσσα, τότε δεν απεικονίζουν τίποτα, αλλά λειτουργούν ως εργαλείο συντομογραφικής επικοινωνίας όσων θέσπισαν τους καταστατικούς νόμους σύνταξης και τους γραμματικούς κανόνες τους. Αν αναπαριστούν την 'εσώτερη' πραγματικότητα, πέρα από τα φαινόμενα που εγχαράσσονται στις αισθητηριακές καταγραφές, τότε πρέπει να εξηγήσει κανείς ποιός είναι ο εγγυητής της αντιστοιχίας τους με τους νόμους του σύμπαντος.
    Θα επανέλθω.