Απόκρυψη ανακοίνωσης

Καλώς ήρθατε στην Ελληνική BDSM Κοινότητα.
Βλέπετε το site μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας!

Η εγγραφή σας στην Online Κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας profile και photo albums και πολλά άλλα.

Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και δωρεάν.
Γίνετε μέλος στην Online Κοινότητα.


Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Robot !!

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ειδήσεις' που ξεκίνησε από το μέλος savra, στις 6 Μαρτίου 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. savra

    savra Guest

    Πότε κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ;
    Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 12:03


    Η ιδέα ενός ρομπότ είναι πολύ παλιά. Ήδη από το 18ο αιώνα, μερικοί ωρολογοποιοί ασχολήθηκαν με την παραγωγή αυτοκινούμενων κούκλων (αυτομάτων) με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

    Πραγματικά ρομπότ, όμως, κατασκευάστηκαν μόνο μετά την εφεύρεση των υπολογιστών τη δεκαετία του 1940. Ένα από τα πρώτα ήταν ο Σέικι. Σχεδιάστηκε από τους ερευνητές του Stanford Research Institute (ΗΠΑ), στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Σέικι ήταν σε θέση να τοποθετεί τουβλάκια σε κατακόρυφες στήλες, έχοντας μια βιντεοκάμερα ως οπτικό αισθητήρα και ένα μικρό υπολογιστή για την επεξεργασία των πληροφοριών που λάμβανε. Τα επόμενα όμως χρόνια η μελέτη της κίνησης πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι ερευνητές εστίασαν τις προσπάθειές τους στην αναπαραγωγή ανώτερων και αφηρημένων ανθρώπινων ικανοτήτων, δηλαδή στην επίτευξη τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, για παράδειγμα, ο επεξεργαστής της IBM Deep Blue κατάφερε, το 1997, να νικήσει στο σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Κασπάροφ. Στο μέλλον προβλέπεται να συνδυαστούν οι δύο γραμμές έρευνας. Μεταξύ των πιο προχωρημένων προγραμμάτων είναι και το Robot World Cup Initiative, ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που αποβλέπει στη δημιουργία, μέχρι το 2050, έντεκα ρομπότ που θα είναι σε θέση να νικήσουν την παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα ποδοσφαίρου. Δεν πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι. Το να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε δίποδα ρομπότ που περπατούν, τρέχουν και κλοτσάνε μια μπάλα, ενώ συγχρόνως είναι ικανά να συλλάβουν την κατάσταση του παιχνιδιού, και επομένως να πάρουν στιγμιαίες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας, θα ισοδυναμούσε με την εισαγωγή μιας νέας εποχής στην ανθρώπινη ιστορία: αυτή της συμβίωσης των έμβιων και των μηχανικών-τεχνητών ευφυών συστημάτων.

    Στο Ιντερνέτ : http://www.robocup.org
    Επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος για την προώθηση της ρομποτικής ευφυΐας.

    Reference: Focus: Πότε κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ;



    Ρομπότ

    Το ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Ένα ρομπότ μπορεί να δράσει κάτω από τον απ'ευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προ-προγραμματισμένου υπολογιστή.
    Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες για να γίνουν απ'ευθείας από έναν άνθρωπο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ' ότι ο άνθρωπος. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάποιου προϊόντος και με χαμηλότερο κόστος (για παράδειγμα, στις αλυσίδες παραγωγής).

    Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του "R.U.R." (Rossum's Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους. Σε πολλές σύγχρονες σλαβικές γώσσες (πχ την πολωνική) χρησιμοποιείται σαν έκφραση της καθημερινότητας με την έννοια της σκληρής δουλειάς (αντίστοιχο του χαμαλίκι).

    Από τα πρώτα ρομπότ που αναφέρονται στη λογοτεχνία είναι ο Τάλως από την ελληνική μυθολογία και οι 20 τρίποδες λέβητες του Ηφαίστου θεωρούμενοι "θαύμα ιδέσθαι" κ.¨α.
    Με την ανάπτυξη και μελέτη των ρομπότ ασχολείται η ρομποτική, επιστήμη που αποτελεί συνδυασμό πολλών κλάδων άλλων επιστημών, κυρίως δε της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας.

    Στην επιστημονική φαντασία συνήθως συναντούνται ρομπότ τα οποία έχουν τη μορφή ανθρώπου. Αυτά τα ρομπότ καλούνται ανδροειδή. Τα σημερινά ρομπότ δεν είναι ανδροειδή (androids) που κατασκευάστηκαν για να υποδυθούν ανθρώπινα όντα.
    Σημαντική συνεισφορά στη φιλολογία για τα ρομπότ είχε ο Ισαάκ Ασίμωφ με τους τρείς νόμους της ρομποτικής που διατύπωσε στα διηγήματά του.

    Είναι σημαντική η ανάπτυξη ρομπότ που να έχουν τα αναγκαία χαρακτηριστικά ώστε να είναι φιλικά και ωφέλιμα προς τον άνθρωπο. Τα στοιχεία αυτά ονομάζονται στοιχεία κοινωνικής νοημοσύνης.

    Reference: ΞʽΞΏΞΌΟ€ΟŒΟ„ - ΒικιπαίδΡια



    Ένα ψάρι που το έλεγαν... ρομπότ

    Πρωτοποριακό μοντέλο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009



           

     
    Το κίτρινο χρώμα του ίσως να παραξενεύει τα υπόλοιπα ψάρια. Όταν όμως αρχίσει να κουνά επιδέξια την ουρά του και να εκτελεί απότομους ελιγμούς με ταχύτητα 30 εκατοστών το δευτερόλεπτο, τότε δεν θα τους αφήνει καμιά αμφιβολία ότι είναι και αυτό ένα απ΄ τα αμέτρητα συγγενικά τους είδη!

    Είναι το πρώτο ελληνικό ψάρι ρομπότ που κατασκευάστηκε από επιστήμονες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σήμερα θα... διηγηθεί τις περιπέτειές του στα ρηχά νερά των θαλασσών, μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο που παρακολουθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο ξενοδοχείο «Εsperia».

    «Το ψάρι έχει μήκος 30 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο εσωτερικά από πλεξιγκλάς, ενώ η εξωτερική του επιφάνεια έχει διαμορφωθεί
    ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ


    Οι κινήσεις του είναι τόσο φυσικές που δεν τρομάζουν τα άλλα ψάρια, ενώ ο μικροσκοπικός κινητήρας του είναι αθόρυβος

    από ειδικό αφρό ώστε να του εξασφαλίζει υδροδυναμικά πλεονεκτήματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής στο ΕΜΠ, ο οποίος έχει την ευθύνη της δημιουργίας και εξέλιξης του ρομπότ. «Μπορεί να κινείται μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε σταθερό βάθος προς το παρόν, και στο μπροστινό μέρος του έχει ενσωματωμένη μια μικροκάμερα, η οποία καταγράφει την κίνηση των άλλων ψαριών και τη μεταδίδει στον χειριστή, ο οποίος το καθοδηγεί με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή».

    Από το 2003
    Το ψάρι ρομπότ δεν ήταν εύκολο να κατασκευαστεί. Ο κ. Ε. Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του πέρασαν ατέλειωτες ώρες από το 2003 μέχρι σήμερα μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προσπαθώντας να προσδώσουν στο μηχανικό ψάρι κίνηση (πρόωση) που να μιμείται με όσο το δυνατόν πειστικότερο τρόπο την τεχνική που χρησιμοποιούν τα  υπόλοιπα ψάρια όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

    Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο μιας έρευνας ωκεανογραφικού χαρακτήρα, γιατί δίνει τη δυνατότητα στο ψάρι ρομπότ να μπορεί να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των υπόλοιπων ψαριών χωρίς να τα τρομάζει με τον θόρυβο που θα έκανε αν ήταν εφοδιασμένο με κάποιον άλλο μηχανισμό κίνησης όπως η προπέλα. Επίσης, του παρέχει την ευχέρεια να μπορεί να προσεγγίζει τον πυθμένα χωρίς να αναδεύει τα ιζήματα, δηλαδή τη λάσπη, θολώνοντας το τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο πλαίσιο ερευνών που έγιναν σε ιχθυοκαλλιέργειες, αποδείχθηκε ότι όταν ένα μικρό υποβρύχιο ρομπότ επιχειρούσε να καταγράψει τη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών, αυτά επηρεάζονταν από τον θόρυβο και όταν μεγάλωναν σε ηλικία δεν έφθαναν στο επιθυμητό μέγεθος ανάπτυξης.

    Στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου λοιπόν, οι ειδικοί μελετούν τη μεθοδολογία σχεδιασμού ρομποτικών ψαριών και σχεδιάζουν διάφορους τύπους ουράς προσπαθώντας να επιλέξουν την καλύτερη. Η ουρά παίζει καθοριστικό ρόλο στην κίνηση του ρομπότ και καθώς σχηματίζει κλίση μέχρι 15 μοίρες, του επιτρέπει να στρίβει και να κολυμπά από το ένα σημείο σε κάποιο άλλο που θα του υποδειχθεί. Η κίνηση της ουράς εξασφαλίζεται από ένα μικρό μοτέρ- πρόκειται για έναν σερβοκινητήρα- ο οποίος έχει διαστάσεις ένα επί τρία εκατοστά και τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μπαταρία που έχει αυτονομία για περίπου μία ώρα. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι ειδικοί στην κατασκευή του μηχανικού ψαριού ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ε. Παπαδόπουλο, η χρήση μιας προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας για την κατασκευή της κατάλληλης ουράς και η εγκατάσταση ενός συστήματος τηλεπικοινωνίας που θα επιτρέπει στο ψάρι όταν κινείται σε μεγάλο βάθος να μπορεί να μεταδίδει ασύρματα δεδομένα, όπως εικόνα, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή στην επιφάνεια.

    «Οποιοδήποτε σκάφος κινείται ασύρματο σε μεγάλο βάθος, ακόμη και τα υποβρύχια, δεν μπορεί να δέχεται ή να στέλνει μεγάλη ποσότητα δεδομένων στην ξηρά. Υπάρχει το φράγμα που δημιουργεί το θαλασσινό νερό», λέει ο κ. Ε. Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Στην περίπτωση του ψαριού ρομπότ μπορούμε να έχουμε εικόνα από την κάμερα που έχει στο μπροστινό μέρος του μόνο όταν κινείται σε βάθος μέχρι ένα- δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Το βάθος μπορεί να αυξηθεί με άλλη τεχνολογία, αλλά με παράλληλη μείωση των πληροφοριών που μεταφέρονται».  
    Σχέδια για βατραχοπέδιλα νέας γενιάς!

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ αποτελέσματα από τις υποβρύχιες διαδρομές του μηχανικού ψαριού είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά οι Έλληνες επιστήμονες θέλουν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Σκέφτονται να προσαρμόσουν στο ρομπότ μια μικρο-αντλία η οποία θα γεμίζει το σώμα του με μικρή ποσότητα νερού ώστε να βαραίνει και να καταδύεται στο βάθος όπου επιθυμεί ο χειριστής του. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί σκέπτονται να προσαρμόσουν στην ουρά ένα δίκτυο τεχνητών νεύρων ώστε η κινησιολογία και η υδροδυναμική συμπεριφορά του ρομπότ να προσομοιάσει ακόμη περισσότερο σε εκείνη των ψαριών.

    «Η χρησιμότητα του ρομπότψαριού δεν εξαντλείται μόνο στο πεδίο της ωκεανογραφίας ή της θαλάσσιας βιολογίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ε. Παπαδόπουλος. «Το σημαντικό είναι ότι συγκεντρώνονται σ΄ αυτό διάφορες τεχνολογίες που μπορει να βρουν ποικίλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, αν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε για το ρομπότ μια ουρά που θα έχει διανεμημένα και ελεγχόμενα νεύρα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέας γενιάς βατραχοπέδιλα που θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία και θα κάνουν αυτούς που τα φορούν να κινούνται πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο

    Reference: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4503838&ct=1



    Ρομπότ ικανά να εξελίσσονται από μόνα τους

    Νέα γενιά αυτομάτων, προικισμένη με «εγκεφάλους» ικανούς να προσαρμόζονται και να αναγνωρίζουν τις αλλαγές του περιβάλλοντος

    Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

     

    ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

    Εκατόν πενήντα χρόνια από τη δημοσίευση των ιδεών του Δαρβίνου, η ικανότητα της εξέλιξης μέσω προσαρμογής στο περιβάλλον αρχίζει να επεκτείνεται από τους ζωντανούς οργανισμούς στα ρομπότ. Ή, μάλλον, προσπαθούν να την επεκτείνουν, αφού ο δρόμος μέχρι ν' αποκτήσουν οι μηχανές αυτή την ικανότητα είναι μακρύς.

    Το όνειρο της δημιουργίας τεχνητών πλασμάτων ικανών να συμπεριφέρονται με ανθρώπινο τρόπο είναι πανάρχαιο, μόνο όμως τα τελευταία πενήντα χρόνια άρχισε να φαίνεται ρεαλιστική η πραγμάτωσή του. Πρωταγωνιστές σε αυτή την περιπέτεια είναι δύο σχετικά νέες επιστήμες: η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Και οι ειδικοί σε αυτούς τους τομείς έρευνας θεωρούν πλέον βέβαιο ότι καμία σοβαρή πρόοδος δεν θα επιτευχθεί μέχρι να καταφέρουν να προικίσουν τα αυτόματα συστήματα με τις τυπικές βιολογικές ικανότητες της αίσθησης και της προσαρμογής. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από δυο πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες:

    Η πρώτη είδηση έρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από το εργαστήριο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Gordon στο Αμπερντίν της Σκοτίας. Εκεί ο Christopher MacLeod κατασκεύασε ένα μικρό ρομπότ που, ενώ εκ πρώτης όψεως θυμίζει απλό παιδικό παιχνίδι, στην πραγματικότητα διαθέτει έναν «εγκέφαλο» που μπορεί να εξελίσσεται στοιχειωδώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Το συγκεκριμένο ρομποτάκι έχει τις διαστάσεις ενός βιβλίου και αρχικά διέθετε μόνο δύο ρόδες, ενώ αργότερα απέκτησε τέσσερις ρόδες και μία τηλεκάμερα. Ως μηχάνημα λοιπόν είναι πολύ απλό, αφού αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι ο «εγκέφαλός» του.

    Οπως εξηγεί ο MacLeod, πρόκειται για ένα στοιχειώδες «τεχνητό νευρωνικό δίκτυο ικανό να αναπτύσσεται, όπως συμβαίνει με τα πραγματικά νευρωνικά δίκτυα στους εγκεφάλους των ζώων. Με τη διαφορά ότι ενώ στη φύση για την τροποποίηση ενός βιολογικού εγκεφάλου απαιτούνται πολλές χιλιάδες χρόνια, στον εγκέφαλο του ρομπότ μας απαιτούνται λίγες ώρες».

    Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιστήμονες προσαρτούν σταδιακά νέα μέλη στο δημιούργημά τους -όπως επιπλέον πόδια ή αισθητήρες- ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις ικανότητες του «εγκεφάλου» του προσθέτοντας νέες μονάδες επεξεργασίας πληροφοριών, δηλαδή νέους «τεχνητούς νευρώνες».

    Οι τεχνητοί νευρώνες του λειτουργούν βάσει ενός αλγορίθμου που είναι σε θέση να εξελίσσεται: αποδέχεται τις εξωτερικές αλλαγές (τα νέα μέλη του «σώματος») και αναπροσαρμόζει τη δομή του ώστε να τις αφομοιώσει λειτουργικά. «Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στους βιολογικούς εγκεφάλους, οι οποίοι εξελίσσονται ενσωματώνοντας νέες ομάδες νευρώνων στις ήδη υπάρχουσες νευρικές δομές», διευκρινίζει ο MacLeod.

    Δεν υπάρχει νους χωρίς αισθήσεις

    Η δεύτερη ενδιαφέρουσα είδηση αφορά ένα διαφορετικό πεδίο έρευνας, που σχετίζεται με την ανάπτυξη τεχνητών αισθήσεων. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ με δύο τηλεκάμερες στη θέση των ματιών και ροδάκια στη θέση των ποδιών, που είναι ικανό να κινείται μέσα σε ένα δωμάτιο αποφεύγοντας προσεκτικά τα εμπόδια που είναι διάσπαρτα στο δωμάτιο σαν να τα βλέπει.

    Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτε το εξαιρετικά πρωτότυπο: παρόμοια ρομπότ έχουν κατασκευαστεί και στο παρελθόν. Αυτό το ρομπότ όμως δεν είναι σαν τα άλλα, γιατί είναι το πρώτο ρομπότ που βλέπει «μέσω» του ανθρώπινου εγκεφάλου!

    Το περίεργο αυτό μηχάνημα, που δεν έχει ακόμη «βαφτιστεί», είναι προϊόν ενός συλλογικού ερευνητικού προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τίτλο «Decisions in Motion», στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικές ομάδες από εννέα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια: CNRS Toulouse (Γαλλία), Ρέγκενσμπουργκ (Γερμανία), Ουλμ (Γερμανία), Pompeu Fabra (Ισπανία), Scuola Superiore Sant'Anna (Ιταλία), Cambridge Research Systems (Μ. Βρετανία), Μπέρμινχαμ (Μ. Βρετανία), Netherlands Academy of Science (Ολλανδία), Karolinska Institute (Σουηδία). Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός λογισμικού για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο θα ερμηνεύει την κίνηση με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, και κυρίως τις οπτικές περιοχές οι οποίες ενεργοποιούνται κατά την κίνηση. Στόχος τους, να τελειοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται τα ρομπότ αποφεύγοντας τα εμπόδια. Στη συνέχεια κατασκεύασαν μια τεχνητή μηχανή που μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και χρησιμοποιεί νευρωνικούς αλγορίθμους προκειμένου να αναπαράγει (εν μέρει) τις οπτικές ζώνες του εγκεφαλικού φλοιού, με αποτέλεσμα να μπορεί να βλέπει και να ανιχνεύει τα αντικείμενα που συναντά στην πορεία του.

    Πρόκειται για σημαντική καινοτομία στον τομέα της νευροπληροφορικής έρευνας και ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία τεχνητής όρασης. Το νέο ρομπότ διαφέρει από τα πολυάριθμα, πλέον, ρομπότ που είναι ικανά να εντοπίζουν εμπόδια χρησιμοποιώντας αισθητήρες λέιζερ ή υπερήχους, καθώς έχει βασιστεί τόσο σε νευροφυσιολογικές όσο και σε απεικονιστικές μελέτες της λειτουργίας του εγκεφάλου ατόμων που βρίσκονται εν κινήσει. Από τις μελέτες αυτές προέκυψαν υπολογιστικά «νευρομορφικά» μοντέλα που προσομοιώνουν ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου ενός κινούμενου ατόμου.

    Οπως επισημαίνει ο Αντόνιο Φριζόλι, επικεφαλής της ιταλικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Scuola Superiore Sant'Anna της Πίζας, όπου έγινε και η κατασκευή του «εγκεφάλου» του ρομπότ: «Αναπαράγοντας σε πληροφορικό επίπεδο τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του εγκεφάλου, δημιουργήσαμε πειραματικές συνθήκες όπου ένα ρομπότ, το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα, είναι σε θέση να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ώστε να αποφεύγει τα εμπόδια και να επιτυγχάνει στόχους, ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι».

    Τα δύο παραπάνω ερευνητικά προγράμματα φαίνεται να δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν τη δυνατότητα κατασκευής ρομπότ τα οποία θα επιδεικνύουν μια ανώτερου τύπου τεχνητή νοημοσύνη -αδιάφορο αν θα έχουν ανθρώπινη εμφάνιση.

    Από ό,τι φαίνεται, τόσο στη Ρομποτική όσο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αρχίζει να αναγνωρίζεται η ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου «εξελικτικού μοντέλου» στο σχεδιασμό της δομής και της λειτουργίας των αυριανών ρομπότ. Εξάλλου, πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο της φύσης, αφού οδήγησε στη διαμόρφωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατά συνέπεια στην εμφάνιση των ανώτερων νοητικών φαινομένων.

    Reference: Ελευθεροτυπία - Ρομπότ ικανά να εξελίσσονται από μόνα τους



    Ρομπότ για όλες τις δουλειές

    04/03/2009 |

     
     


    Ρομπότ σαν και τον Asimo πρόκειται ν' αναλάβουν πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας. Η τεχνολογία τρέχει και είναι πολύ κοντά στο ν' αντικαταστήσει την κυρίαρχη μορφή ζωής της Γης, τον άνθρωπο με τις εξελιγμένες μηχανές.


    Πέραν του ΑSΙΜΟ, που είναι ίσως ο πιο γνωστός, υπάρχουν εκπαιδευτικά ρομπότ, ρομπότ παιχνίδια, ένα σωρό ρομπότ που περπατούν καμαρωτά. Δεδομένου, λοιπόν, του πού βρισκόμασταν στα τέλη του 1990 και του πού βρισκόμαστε σήμερα, αναρωτιόμαστε πού θα είμαστε σε 10 ή και 20 χρόνια; Τι δυνατότητες θα έχουν τα ρομπότ το 2030; Θα είναι ακόμα υπηρέτης μας ο ΑSΙΜΟ ή μήπως θα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι;

    Η ζωή μας εξαρτάται από την τεχνολογία
    Η τεχνολογία εξελίσσεται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς. Σύντομα, λοιπόν, θα ξεπεράσει τον φυσιολογικό άνθρωπο, που είναι η κυρίαρχη μορφή ζωής στη Γη, θα κατασκευαστούν ευφυείς μηχανές, τα ρομπότ αν θέλετε, ή οι αναβαθμισμένοι άνθρωποι. Μήπως σκέφτεστε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στο Χόλιγουντ; Μήπως σκέφτεστε ότι, στο κάτω-κάτω, τα ρομπότ δεν μπορούν ούτε ποδόσφαιρο να παίξουν ακόμα; Ότι ένα κομπιούτερ δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει ποτέ τη μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου, να καταλάβει ένα αστείο; Ότι, ακόμα και αν ένα ρομπότ βγει κάποτε εκτός ελέγχου, πάντα θα μπορούμε να το κλείσουμε;
    Δυστυχώς, όμως, αυτά είναι μόνο ανακουφιστικές σκέψεις. Οι ζωές μας σήμερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία. Για να ελέγχεις απόλυτα την τεχνολογία, πρέπει να μπορείς να την κλείσεις. Μπορούμε να κλείσουμε σήμερα το Ίντερνετ, πρακτικά, ρεαλιστικά; Φυσικά και όχι. Δεν μιλάμε για ατομικές μηχανές, μιλάμε για ένα δίκτυο που ελέγχει και συνδέει μια πληθώρα τεχνολογιών. Όσο για όλες αυτές τις ανθρώπινες αξίες που έχουμε περί πολλού, αν ένα ευφυές πυραυλικό σύστημα ανοίξει πυρ εναντίον μας, κι εμείς του αντιτείνουμε ότι δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα σταματήσει ντροπιασμένο και θα πάει να μάθει πριν ανοίξει πυρ.

    Ρομπότ Vs άνθρωποι
    Τα ρομπότ είναι διαφορετικά από τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να γίνουν σαν τους ανθρώπους και να τους αντιγράψουν σε κάθε τομέα προτού τους ξεπεράσουν. Δεν χρειάζεται να αποκτήσουν συνείδηση, να καταλάβουν τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης γλώσσας και να εκτιμήσουν τον Μπετόβεν πριν γίνουν καλύτερα από τους ανθρώπους εκεί όπου έχει σημασία. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η κουλτούρα των Αζτέκων και των Ιθαγενών Ινδιάνων ήταν «καλύτερη» από εκείνη των Ευρωπαίων εισβολέων. Κι όμως, ηττήθηκαν. Διότι, πέρα από τις αρρώστιες, οι εισβολείς έφεραν μαζί τους μια μακράν ανώτερη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές με τρόπο αδίστακτο. Σκεφτείτε, λοιπόν, τον εαυτό σας σαν τον Αζτέκο του σήμερα. Εξακολουθείτε να θέλετε εκείνο τον καφέ από τον ΑSΙΜΟ;

    Reference: http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/129641







    Το πρώτο ρομπότ δάσκαλος στο κόσμο!!!!!!!

    Μαθητές στην Ιαπωνία είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν τα μαθήματα τους από το πρώτο ρομπότ δάσκαλο στο κόσμο!

    Το ανθρωπόμορφο ρομπότ, με το όνομα Saya, είναι πολύγλωσσο, παίρνει απουσίες ενώ μπορεί και αναθέτει εργασίες από τα βιβλία της διδακτέας ύλης!

    Το ρομπότ Saya έχει πρόσωπο από latex, ελέγχεται από 18 ειδικούς μηχανισμούς ενώ δημιουργεί εκφράσεις ευτυχίας, έκπληξης, φόβου, λύπης, αποστροφής ακόμα και θυμού!

    Το ρομπότ Saya θα ξεκινήσει να παραδίδει μαθήματα σε πλήρη απασχόληση μόλις περάσει τα τελικά τεστ δοκιμών σε ειδικά εργαστήρια στο Tokyo.

    Ο κατασκευαστής του ρομπότ δάσκαλου, καθηγητής Hiroshi Kobayashi έχει εργαστεί 15 χρόνια στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο.


    Reference: v4.ethnos.gr - Το πρώτο ρομπότ δάσκαλος στο κόσμο! - ειδησεις , κοσμος , αλλη οψη#




    Ρομπότ γιατροί και νοσοκόμες

    Μια μεγάλη επένδυση έχει κάνει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό στα πεδία των μαχών. Ξεκινώντας από την απλή διαπίστωση ότι τραυματισμένοι στρατιώτες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν τα τραύματά τους αντιμετωπιστούν εντός μίας ώρας, το πρόγραμμα καταρτίστηκε στη λογική πως είναι πολύ πιο εφικτό «αυτόματοι» χειρουργοί και νοσοκόμες που ελέγχονται από απόσταση μέσω δορυφορικής σύνδεσης να εκτελούν σωτήριες επεμβάσεις στα θέατρα των μαχών. Οι αντίστοιχες κινητές μονάδες που κατασκευάστηκαν στην Καλιφόρνια και είναι απολύτως λειτουργικές θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμη και στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα. Για την ώρα το πρωτότυπο σχέδιο έχει το μέγεθος ενός μικρού δωματίου αλλά στόχος είναι να συρρικνωθεί ώστε να φτάσει στο μέγεθος μιας κουκέτας.

    Reference: Ελευθεροτυπία - Ρομπότ γιατροί και νοσοκόμες
     
    Last edited by a moderator: 6 Μαρτίου 2009
Thread Status:
Not open for further replies.